Ρεπορτάζ Υγείας

Μητρικό Γάλα: Τα σάκχαρα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη θεραπεία των λοιμώξεων και στην πρόληψη των πρόωρων γεννήσεων

Μητρικό Γάλα: Τα σάκχαρα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη θεραπεία των λοιμώξεων και στην πρόληψη των πρόωρων γεννήσεων

Οι ερευνητές λένε ότι αυτή η εργασία θα μπορούσε να επιτρέψει τη χρήση αυτών των σακχάρων ως βιώσιμη θεραπευτική επιλογή για τη θεραπεία της λοίμωξης από στρεπτόκοκκο της ομάδας Β GBS και την πρόληψη των δυσμενών αποτελεσμάτων της εγκυμοσύνης.

Μητρικό Γάλα: Ο μητρικός θηλασμός χρησιμοποιείται εδώ και πολύ καιρό ως μέθοδος που συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας των νεογέννητων και στην προστασία τους από διάφορες ασθένειες. Αλλά ορισμένα σάκχαρα που βρίσκονται φυσικά στο μητρικό γάλα θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν στην πρόληψη των λοιμώξεων πριν από τον ερχομό του μωρού. Ερευνητές που αναφέρουν στην Επιθεώρηση Κεντρική Eπιστήμη ACS (ACS Central Science) διαπίστωσαν ότι τα σάκχαρα αυτά μπορούν να σταματήσουν μια κοινή προγεννητική λοίμωξη σε ανθρώπινους ιστούς και σε έγκυα ποντίκια. Αυτό θα μπορούσε κάποτε να βοηθήσει στην αποφυγή πρόωρων γεννήσεων ή επιπλοκών χωρίς την ανάγκη πρόσθετων αντιβιοτικών.

Ένα από τα πιο κοινά βακτήρια που μπορεί να επηρεάσει την εγκυμοσύνη είναι ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Β (GBS). Εάν δεν αντιμετωπιστούν, οι λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο της ομάδας Β (GBS) μπορούν δυνητικά να οδηγήσουν σε ανεπιθύμητες ενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της νεογνικής πνευμονίας ή του πρόωρου τοκετού. Αν και υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες, αυτές βασίζονται κυρίως σε αντιβιοτικά, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν ανθεκτικά στελέχη. Ωστόσο, πολλές από τις ενώσεις που υπάρχουν ήδη στο ανθρώπινο μητρικό γάλα, όπως οι ολιγοσακχαρίτες του ανθρώπινου γάλακτος (HMOs), έχουν φυσικά αντιβακτηριακή δράση. Προηγουμένως, ο Steven Townsend, η Jennifer Gaddy και οι συνεργάτες τους διερεύνησαν τις αντιμικροβιακές επιδράσεις των ολιγοσακχαριτών του ανθρώπινου γάλακτος HMOs, διαπιστώνοντας ότι μπορούν να αναστείλουν την ανάπτυξη του στρεπτόκοκκου της ομάδας Β (GBS) in vitro και σε ορισμένα αναπαραγωγικά κύτταρα. Πριν όμως οι ενώσεις αυτές χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση των υφιστάμενων αντιβιοτικών ή για να αποτελέσουν μια εντελώς νέα θεραπευτική επιλογή, οι ερευνητές πρέπει να δείξουν πώς λειτουργούν τα σάκχαρα σε πολλούς ιστούς και in vivo. Έτσι, τώρα, η ομάδα θέλησε να διερευνήσει τη δράση των ολιγοσακχαριτών του ανθρώπινου γάλακτος HMO σε λοιμώξεις στρεπτόκοκκου της ομάδας Β (GBS) σε έγκυα ποντίκια και σε ανθρώπινους ιστούς. Η ομάδα ανέλυσε πρώτα τις προστατευτικές επιδράσεις των ολιγοσακχαριτών του ανθρώπινου γάλακτος HMOs σε ανθρώπινους ιστούς που έχουν μολυνθεί με στρεπτόκοκκο της ομάδας Β (GBS), χρησιμοποιώντας τόσο ex vivo εμβρυϊκούς ιστούς όσο και ένα οργανοειδές μοντέλο του κόλπου. Όταν πρόσθεσαν ένα μείγμα ολιγοσακχαριτών του ανθρώπινου γάλακτος HMOs σχεδιασμένο να μιμείται τη σύνθεση των σακχάρων στο μητρικό γάλα, τα βακτήρια δεν μπορούσαν να προσκολληθούν και να σχηματίσουν αποικίες. Το μείγμα ολιγοσακχαριτών του ανθρώπινου γάλακτος HMO δοκιμάστηκε στη συνέχεια σε έγκυα ποντίκια που είχαν μολυνθεί με στρεπτόκοκκο της ομάδας Β (GBS).

Τα θεραπευμένα ποντίκια είχαν ένα σχετικά τυπικό επίπεδο φλεγμονής, μειωμένο αριθμό βακτηρίων σε διάφορους αναπαραγωγικούς ιστούς και δεν παρουσίασαν περιπτώσεις πρόωρων γεννήσεων, ρήξης μεμβρανών ή θανάτου της μητέρας. Συνολικά, τα αποτελέσματα αυτά καταδεικνύουν ότι οι ολιγοσακχαρίτες του ανθρώπινου γάλακτος HMOs μπορούν να έχουν αντιμικροβιακή δράση χωρίς πρόσθετα αντιβιοτικά. Οι ερευνητές λένε ότι αυτή η εργασία θα μπορούσε να επιτρέψει τη χρήση αυτών των σακχάρων ως βιώσιμη θεραπευτική επιλογή για τη θεραπεία της λοίμωξης από στρεπτόκοκκο της ομάδας Β GBS και την πρόληψη των δυσμενών αποτελεσμάτων της εγκυμοσύνης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Στην παγκόσμια εβδομάδα μητρικού θηλασμού καταρρίπτουμε τα πρέπει και δεν πρέπει των νέων μητέρων

Συμβουλές για να ενισχύσετε την παραγωγή γάλακτος

Superfoods για μητέρες που θηλάζουν

Πώς η τεχνολογία μπορεί να βελτιώσει τον θηλασμό;

Μόριο ζάχαρης στο μητρικό γάλα ενισχύει την ανάπτυξη του εγκεφάλου

Η ζάχαρη από το μητρικό γάλα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη λοιμώξεων στα παιδιά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ιός της γρίπης των πτηνών βρέθηκε σε παστεριωμένο γάλα στις ΗΠΑ

Ένα ξέσπασμα της γρίπης των πτηνών υψηλής παθογονικότητας (HPAI) εξαπλώθηκε σε κοπάδια βοοειδών γαλακτοπαραγωγής σε όλη τη χώρα και μολύνθηκε ένας άνθρωπος, ο οποίος είχε ήπια συμπτώματα.

Καλλιάνος: Η συγκλονιστική αποκάλυψη για την υγεία του πατέρα του - Τι απαντά το Αττικόν

Καλλιάνος: Ο γνωστός μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος συγκλόνισε χτες το βράδυ με μια συναισθηματικά φορτισμένη ανάρτησή του στα social media. Τι απαντά το Αττικόν νοσοκομείο;

Οι θάνατοι στα νοσοκομεία και τα ποσοστά επιπλοκών είναι χαμηλότερα με τις γυναίκες γιατρούς

«Οι γυναίκες γιατροί ήταν πιθανότατα πιο προσεκτικές σε μη ιατρικούς παράγοντες, όπως η πρόσβαση στην κοινωνική υποστήριξη και στις κοινωνικές υπηρεσίες και άκουγαν περισσότερο για να εντοπίσουν παράγοντες πρόβλεψης δυσμενών εκβάσεων, όπως η κοινωνική απομόνωση, η αδυναμία πρόσβασης σε υπηρεσίες και τα προβλήματα που οδηγούν στην τήρηση των ιατρικών θεραπειών».

Η Δυτική Βιρτζίνια επιβεβαιώνει το πρώτο κρούσμα ιλαράς από το 2009

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ κατέγραψαν 113 περιπτώσεις έως τις 5 Απριλίου. Έχουν σημειωθεί επτά κρούσματα και τα περισσότερα κρούσματα στις ΗΠΑ —73%— συνδέονται με αυτές τις εξάρσεις.