Ρεπορτάζ Υγείας

Μελέτη: Αν το 20% της διατροφής σας είναι αυτές οι τροφές, κινδυνεύετε από ταχύτερη γνωστική έκπτωση

Μελέτη: Αν το 20% της διατροφής σας είναι αυτές οι τροφές, κινδυνεύετε από ταχύτερη γνωστική έκπτωση
"Το μέγεθος του δείγματος είναι σημαντικό και η παρακολούθηση εκτεταμένη. Αν και δεν είναι αρκετή η απόδειξη, είναι αρκετά ισχυρή ώστε να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα είναι πιθανώς κακά για τον εγκέφαλό μας".

Μελέτη: Πολυάριθμες μελέτες έχουν συνδέσει την κατανάλωση εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων με μεγαλύτερο κίνδυνο φλεγμονώδους νόσου του εντέρου, καρκίνου, παχυσαρκίας και πρόωρου θανάτου. Τώρα μια νέα μελέτη διαπιστώνει ότι αυτά τα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα μπορεί να οδηγήσουν σε μεγαλύτερο κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης καθώς μεγαλώνουμε. Και δεν χρειάζεται να τρώτε πολλά για να επηρεαστείτε. Σύμφωνα με τη μελέτη, η ποσότητα θα ήταν περίπου το 20% των 2.000 θερμίδων που συνιστώνται καθημερινά. Όπως διαπίστωσε το CNN, αυτό αντιστοιχεί σε ένα κανονικό cheeseburger McDonald’s και μικρές πατάτες τηγανιτές, δηλαδή 530 θερμίδες.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο το γρήγορο φαγητό που πρέπει να προσέξετε. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πέρυσι καθόρισε ότι πάνω από το 73% της προσφοράς τροφίμων στις ΗΠΑ είναι υπερ-επεξεργασμένα. Η πιο πρόσφατη μελέτη αφορούσε 10.775 συμμετέχοντες στη βραζιλιάνικη διαχρονική μελέτη για την υγεία των ενηλίκων. Σε σύγκριση με τους ανθρώπους που κατανάλωναν τη μικρότερη ποσότητα υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων, εκείνοι που κατανάλωναν τα περισσότερα παρουσίασαν 28% ταχύτερο ρυθμό συνολικής γνωστικής παρακμής και 25% ταχύτερο ρυθμό παρακμής των εκτελεστικών λειτουργιών. “Αν και πρόκειται για μια μελέτη συσχέτισης, που δεν έχει σχεδιαστεί για να αποδείξει την αιτία και το αποτέλεσμα, υπάρχουν ορισμένα ή στοιχεία που ενισχύουν την πρόταση ότι κάποια επιτάχυνση της γνωστικής φθοράς μπορεί να αποδοθεί στα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα”, δήλωσε στο CNN ο Dr. David Katz, ειδικός στην προληπτική ιατρική και τη διατροφή και στην ιατρική του τρόπου ζωής. Ο Katz δεν συμμετείχε στη μελέτη. “Το μέγεθος του δείγματος είναι σημαντικό και η παρακολούθηση εκτεταμένη. Αν και δεν είναι αρκετή η απόδειξη, είναι αρκετά ισχυρή ώστε να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα είναι πιθανώς κακά για τον εγκέφαλό μας”. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Neurology.