Ρεπορτάζ Υγείας

Κόπωση: Συστάσεις για τη διαχείρισή της σε φλεγμονώδεις ρευματικές και μυοσκελετικές παθήσεις

Κόπωση: Συστάσεις για τη διαχείρισή της σε φλεγμονώδεις ρευματικές και μυοσκελετικές παθήσεις

Η Ευρωπαϊκή Συμμαχία Συλλόγων για τη Ρευματολογία EULAR ελπίζει ότι αυτές οι συστάσεις θα αποτελέσουν ένα σημείο εκκίνησης για τη διαχείριση της κόπωσης σε άτομα με φλεγμονώδεις ρευματικές και μυοσκελετικές παθήσεις και θα ενθαρρύνουν τις ομάδες υγειονομικής περίθαλψης να υποστηρίξουν τους ασθενείς τους στην αναγνώριση και αντιμετώπιση της κόπωσης.

Κόπωση: Η κόπωση είναι συχνή στα άτομα με φλεγμονώδεις ρευματικές και μυοσκελετικές παθήσεις (RMD). Τα αίτια της κόπωσης δεν είναι καλά κατανοητά και είναι πιθανό να ποικίλλουν μεταξύ των ατόμων και με την πάροδο του χρόνου. Από την πλευρά των ασθενών, η κόπωση έχει σημαντικό και επιζήμιο αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή και αποτελεί προτεραιότητα για την αντιμετώπισή της. Αν και η εκτίμησή μας για τις επιπτώσεις της κόπωσης έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, η διαχείρισή της είναι πολύπλοκη. Διαθέτουμε στοιχεία για ορισμένες προσεγγίσεις που μπορούν να βοηθήσουν, αλλά δεν είχαμε συστάσεις για να καθοδηγήσουμε τους επαγγελματίες υγείας και τους ασθενείς. Ως αποτέλεσμα, η φροντίδα και η υποστήριξη της κόπωσης είναι συχνά μεταβλητή και αποσπασματική.

Για να αντιμετωπιστεί αυτό, η Ευρωπαϊκή Συμμαχία Συλλόγων για τη Ρευματολογία EULAR έχει συντάξει νέες συστάσεις για τη διαχείριση της κόπωσης σε άτομα με φλεγμονώδεις ρευματικές και μυοσκελετικές παθήσεις. Το έργο παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Συλλόγων για τη Ρευματολογία EULAR 2023 και δημοσιεύθηκε στα Χρονικά Ρευµατικών Παθήσεων (Annals of Rheumatic Diseases). Το έργο υποστηρίχθηκε από δύο συστηματικές βιβλιογραφικές ανασκοπήσεις, οι οποίες διερεύνησαν την αποτελεσματικότητα των φαρμακολογικών και μη φαρμακολογικών παρεμβάσεων που αποσκοπούν στη μείωση της σοβαρότητας και των επιπτώσεων της κόπωσης και βοηθούν τα άτομα να αναπτύξουν καλές στρατηγικές αντιμετώπισης. Η νέα δημοσίευση περιλαμβάνει τέσσερις γενικές αρχές και τέσσερις συστάσεις. Οι αρχές λένε ότι οι επαγγελματίες υγείας πρέπει να γνωρίζουν ότι η κόπωση σχετίζεται με τη δυναμική αλληλεπίδραση βιολογικών, ψυχολογικών και κοινωνικών παραγόντων. Τα άτομα με φλεγμονώδεις ρευματικές και μυοσκελετικές παθήσεις, θα πρέπει να παρακολουθούν την κόπωση και να προσφέρονται επιλογές διαχείρισης στο πλαίσιο της κλινικής τους φροντίδας. Η επιλεγμένη προσέγγιση διαχείρισης θα πρέπει να βασίζεται σε κοινή απόφαση μεταξύ του ατόμου με φλεγμονώδεις ρευματικές και μυοσκελετικές παθήσεις και των επαγγελματιών υγείας του. Τέλος, η διαχείριση της κόπωσης θα πρέπει να βασίζεται στις ανάγκες και τις προτιμήσεις του ατόμου με φλεγμονώδεις ρευματικές και μυοσκελετικές παθήσεις. Θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τη δραστηριότητα της νόσου τους, τυχόν άλλες καταστάσεις υγείας που έχουν, καθώς και ατομικούς ψυχοκοινωνικούς και συγκυριακούς παράγοντες.

Οι συστάσεις εξετάζουν συγκεκριμένα πότε πρέπει να αξιολογείται η κόπωση και εστιάζουν σε δύο βασικούς τύπους παρέμβασης: τη σωματική δραστηριότητα και την ψυχοεκπαίδευση – και οι δύο έχουν αποδειχθεί χρήσιμες. Προς το παρόν, υπάρχουν περιορισμένα στοιχεία για άλλες παρεμβάσεις. Η Ευρωπαϊκή Συμμαχία Συλλόγων για τη Ρευματολογία EULAR ελπίζει ότι αυτές οι συστάσεις θα αποτελέσουν ένα σημείο εκκίνησης για τη διαχείριση της κόπωσης σε άτομα με φλεγμονώδεις ρευματικές και μυοσκελετικές παθήσεις και θα ενθαρρύνουν τις ομάδες υγειονομικής περίθαλψης να υποστηρίξουν τους ασθενείς τους στην αναγνώριση και αντιμετώπιση της κόπωσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης είναι πιο συχνό από ό,τι δείχνουν παρελθοντικές μελέτες, λέει το CDC

Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης - Πιο συχνό από τις προηγούμενες μελέτες

Ποια είναι τα πρώιμα συμπτώματα της αρθρίτιδας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Είτε ασκείστε τακτικά είτε μία με δύο ημέρες την εβδομάδα, η απώλεια βάρους είναι δυνατή

"Σε υψηλό επίπεδο, αυτή η μελέτη επιβεβαιώνει το παλιό ρητό για τη σωματική δραστηριότητα και την υγεία: οποιαδήποτε δραστηριότητα είναι καλύτερη από καμία δραστηριότητα.

Λίστα αναμονής στα χειρουργεία: Οι περιοχές που "χτυπάνε" κόκκινο

Λίστα αναμονής στα χειρουργεία: Στην κορυφή της αναμονής βρίσκεται η Μακεδονία, όπου ο μεγαλύτερος αριθμός ασθενών  ξεπερνά τους 15.000 και αναγκάζεται να περιμένει ακόμη και περισσότερο από 12 μήνες για μια χειρουργική επέμβαση σε δημόσια νοσοκομεία.

Αγρότες: Σε ασφυκτικό κλοιό το κέντρο της Αθήνας - Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις [vid]

Αγρότες: Έχουν τεθεί σε ισχύ οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας λόγω των κινητοποιήσεων των αγροτών σύμφωνα με την Εκπρόσωπο Τύπου Ελληνικής Αστυνομίας Κωνσταντία Δημογλίδου.

Ερευνητές συνδυάζουν σύγχρονο εξοπλισμό για αυξημένη ακρίβεια στην ανάλυση της σύστασης σώματος

Τελικά, ο συνδυασμός αυτών των δύο τμημάτων εξοπλισμού βοήθησε να επιβεβαιωθεί η ισχυρή σχέση μεταξύ του εξωτερικού σχήματος του σώματος και της εσωτερικής σύνθεσης. «Με τον στόχο μας να συνεισφέρουμε στη βάση γνώσεων, ακόμη και η σύζευξη δύο εκτενώς δοκιμασμένων τμημάτων εξοπλισμού ανοίγει πόρτες σε βαθιές δυνατότητες μέτρησης σώματος που είναι τόσο ακριβείς όσο και μη επεμβατικές», δήλωσε ο Δρ. John Kirwan,

Πίσω από το τιμόνι: Πλοήγηση στην οδήγηση με επιληψία

«Πρέπει να υπάρξει μια κατάσταση όπου ο γιατρός που θεραπεύει τον ασθενή δεν είναι αυτός που θα του αφαιρέσει την άδεια», είπε. «Ο γιατρός κάνει το άτομο όσο το δυνατόν πιο ασφαλές... Δεν μπορούμε να ελέγξουμε τα πάντα, αλλά μπορούμε να συνεργαστούμε με τους ασθενείς μας για να τους καθοδηγήσουμε καλύτερα».