ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης – Πιο συχνό από τις προηγούμενες μελέτες

Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης – Πιο συχνό από τις προηγούμενες μελέτες

Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης: Η χρόνια κόπωση χαρακτηρίζεται από τουλάχιστον έξι μήνες έντονης εξάντλησης που δεν βοηθείται από την ανάπαυση στο κρεβάτι.

Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι δημοσίευσαν σήμερα την πρώτη αντιπροσωπευτική εκτίμηση σε εθνικό επίπεδο για το πόσοι ενήλικες στις ΗΠΑ έχουν σύνδρομο χρόνιας κόπωσης: 3,3 εκατομμύρια. Ο αριθμός των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων είναι μεγαλύτερος από ό,τι έχουν υποδείξει προηγούμενες μελέτες για το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης και πιθανότατα ενισχύεται από ορισμένους από τους ασθενείς με μακροχρόνια COVID. Η πάθηση ξεκάθαρα “δεν είναι μια σπάνια ασθένεια”, δήλωσε η Δρ. Elizabeth Unger του CDC, μια από τις συν-συγγραφείς της έκθεσης.

Η χρόνια κόπωση χαρακτηρίζεται από τουλάχιστον έξι μήνες έντονης εξάντλησης που δεν βοηθείται από την ανάπαυση στο κρεβάτι. Οι ασθενείς αναφέρουν επίσης πόνο, εγκεφαλική ομίχλη και άλλα συμπτώματα που μπορεί να επιδεινωθούν μετά από άσκηση, εργασία ή άλλη δραστηριότητα. Δεν υπάρχει θεραπεία, ούτε εξέταση αίματος ή σάρωση για να καταστεί δυνατή η γρήγορη διάγνωση. Οι γιατροί δεν μπόρεσαν να εντοπίσουν την αιτία, αν και η έρευνα δείχνει ότι πρόκειται για παρατεταμένη υπερβολική αντίδραση του οργανισμού σε μια μόλυνση ή άλλο τράνταγμα στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Η πάθηση έγινε γνωστή σχεδόν πριν από 40 χρόνια, όταν αναφέρθηκαν συστάδες κρουσμάτων στο Incline Village της Νεβάδα και στο Lyndonville της Νέας Υόρκης. Μερικοί γιατροί το απέρριψαν ως ψυχοσωματικό. Ορισμένοι γιατροί εξακολουθούν να υποστηρίζουν αυτή τη γνώμη, λένε ειδικοί και ασθενείς. Οι γιατροί «με αποκαλούσαν υποχόνδριο και είπαν ότι ήταν απλώς άγχος και κατάθλιψη», είπε η Hannah Powell, μια 26χρονη γυναίκα από τη Γιούτα που δεν είχε διαγνωστεί για πέντε χρόνια.

Η νέα έκθεση του CDC βασίζεται σε μια έρευνα 57.000 ενηλίκων των ΗΠΑ το 2021 και το 2022. Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν εάν ένας γιατρός ή άλλος επαγγελματίας υγείας τους είχε πει ποτέ ότι είχαν μυαλγική εγκεφαλομυελίτιδα ή σύνδρομο χρόνιας κόπωσης και αν το έχουν ακόμη. Περίπου το 1,3% είπε ναι και στις δύο ερωτήσεις. Αυτό μεταφράστηκε σε περίπου 3,3 εκατομμύρια ενήλικες στις ΗΠΑ, ανέφεραν αξιωματούχοι του CDC.

Μεταξύ των άλλων ευρημάτων:

Το σύνδρομο ήταν πιο συχνό στις γυναίκες παρά στους άνδρες και στους λευκούς σε σύγκριση με ορισμένες άλλες φυλετικές και εθνοτικές ομάδες. Αυτά τα ευρήματα συνάδουν με παλαιότερες, μικρότερες μελέτες. Ωστόσο, τα ευρήματα έρχονται σε αντίθεση με τις μακροχρόνιες αντιλήψεις ότι το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης είναι μια ασθένεια των πλουσίων λευκών γυναικών.

Υπήρχε μικρότερο χάσμα μεταξύ γυναικών και ανδρών από ό,τι πρότειναν κάποιες προηγούμενες μελέτες και δεν υπήρχε σχεδόν καμία διαφορά μεταξύ λευκών και μαύρων ανθρώπων. Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι ένα μεγαλύτερο ποσοστό των φτωχών ανθρώπων δήλωσε ότι το είχε από ότι οι εύποροι άνθρωποι.

Αυτές οι λανθασμένες αντιλήψεις μπορεί να προέρχονται από το γεγονός ότι οι ασθενείς που διαγιγνώσκονται και υποβάλλονται σε θεραπεία «παραδοσιακά τείνουν να έχουν λίγο περισσότερη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και ίσως είναι λίγο πιο πιστευτοί όταν λένε ότι είναι κουρασμένοι και συνεχίζουν να είναι κουρασμένοι και δεν μπορούν πήγαινε στη δουλειά», είπε ο Δρ Brayden Yellman, ειδικός στο Bateman Horne Center στο Salt Lake City της Γιούτα.

Η έκθεση βασίστηκε στις μνήμες των ασθενών, χωρίς να επαληθεύει τις διαγνώσεις τους μέσω ιατρικών αρχείων. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάποια υπερμέτρηση, αλλά οι ειδικοί πιστεύουν ότι μόνο ένα κλάσμα των ατόμων με σύνδρομο χρόνιας κόπωσης διαγιγνώσκεται, είπε ο Δρ Daniel Clauw, διευθυντής του Κέντρου Έρευνας Χρόνιου Πόνου και Κόπωσης του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.

“Δεν γίνεται ποτέ, στις ΗΠΑ, μια κλινικά δημοφιλής διάγνωση για να δοθεί επειδή δεν υπάρχουν φάρμακα εγκεκριμένα για αυτήν. Δεν υπάρχουν κατευθυντήριες γραμμές θεραπείας για αυτό”, είπε ο Clauw. Ο απολογισμός πιθανότατα περιλαμβάνει ορισμένους ασθενείς με μακροχρόνια COVID που υπέφεραν από παρατεταμένη εξάντληση, δήλωσαν αξιωματούχοι του CDC.

Η long COVID-19 ορίζεται ευρέως ως χρόνια προβλήματα υγείας εβδομάδες, μήνες ή χρόνια μετά από μια οξεία λοίμωξη COVID-19. Τα συμπτώματα ποικίλλουν, αλλά ένα υποσύνολο ασθενών έχουν τα ίδια προβλήματα που παρατηρούνται σε άτομα με σύνδρομο χρόνιας κόπωσης. «Πιστεύουμε ότι είναι η ίδια ασθένεια», είπε ο Yellman. Ωστόσο, η μακρά COVID είναι ευρύτερα αποδεκτός από τους γιατρούς και διαγιγνώσκεται πολύ πιο γρήγορα, είπε.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς μπορείτε να διαχειριστείτε την εξουθένωση που νιώθετε;

Κόπωση: Τα 6 είδη ξεκούρασης που πραγματικά χρειάζεστε

Υπερκόπωση: Ποια είναι τα συμπτώματα και πώς μπορείς να την αντιμετωπίσεις;

Γιατί νιώθουμε άρρωστοι όταν δεν κοιμόμαστε καλά;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Λαζάνια με σπανάκι, ντομάτα και πράσο

Περιέχει αρκετά λαχανικά, μυρωδικά και τα λαζάνια, ως βασική πηγή υδατάνθρακα. Η μερίδα είναι χορταστική και μας δίνει 570 θερμίδες, κάτι που αποτελεί ένα πλούσιο και χορταστικό γεύμα.

Η νευρική ανορεξία μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή στους άνδρες

Η θεραπεία με βάση την οικογένεια συνιστάται για εξωτερικούς ασθενείς. Σε αυτήν την προσέγγιση που προτείνεται από τις κατευθυντήριες γραμμές, οι γονείς θεωρούνται ειδικοί στον έφηβο και πρωτοστατούν στην εκ νέου διατροφή του παιδιού τους.

Τι επανενεργοποιεί τα αδρανοποιημένα καρκινικά κύτταρα;

Επειδή οι μεταστάσεις προκαλούν τους περισσότερους θανάτους που σχετίζονται με τον καρκίνο, οι καλύτερες γνώσεις σχετικά με τον λήθαργο θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ουσιαστικές βελτιώσεις στη θεραπεία.