Ρεπορτάζ Υγείας

Καναδάς Οντάριο: Ηρεμιστικό ζώων εντοπίστηκε σε αυξανόμενο αριθμό θανάτων ανθρώπων από υπερβολική δόση

Καναδάς Οντάριο: Ηρεμιστικό ζώων εντοπίστηκε σε αυξανόμενο αριθμό θανάτων ανθρώπων από υπερβολική δόση

Οι επιδράσεις της ξυλαζίνης στα ζώα έχουν μελετηθεί εκτενώς, αλλά επειδή η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) δεν την έχει εγκρίνει για χρήση σε ανθρώπους, οι περισσότεροι ειδικοί θα πουν ότι λίγα είναι γνωστά για την επίδραση του φαρμάκου στον άνθρωπο. Οι γνωστές δόσεις ξυλαζίνης που προκαλούν τοξικότητα και θάνατο στον άνθρωπο ποικίλλουν από 40 έως 2400 mg.

Καναδάς Οντάριο: Ένα ισχυρό φάρμακο που χρησιμοποιείται για την καταστολή αλόγων και βοοειδών εισχωρεί στην παράνομη προμήθεια ναρκωτικών του Καναδά και έχει εντοπιστεί σε έναν αυξανόμενο αριθμό θανάτων ανθρώπων από υπερβολική δόση ναρκωτικών στο Οντάριο. Το ηρεμιστικό για ζώα ξυλαζίνη προκαλεί ήδη ανησυχία στις Ηνωμένες Πολιτείες και τα αποτελέσματα από μια τοποθεσία δοκιμής φαρμάκων στον Καναδά δείχνουν ότι γίνεται πιο κοινό βόρεια των συνόρων, σύμφωνα με την Global News.

Ο Nigel Caulkett, καθηγητής κτηνιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Κάλγκαρι, λέει: «Υπήρξαν αρκετές αναφορές περιπτώσεων ατόμων που έκαναν υπερβολική δόση ξυλαζίνης και, σε αυτές τις περιπτώσεις, συχνά πρέπει να βάλουν το άτομο σε αναπνευστήρα για να το αντιμετωπίσουν.” Προσθέτει ότι ανησυχεί που οι άνθρωποι αναμειγνύουν το ισχυρό φάρμακο με οπιοειδή, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε βαθύτερες αντιδράσεις.

Στο Οντάριο, το ηρεμιστικό δεν συνδέθηκε με κανέναν θάνατο το 2019, αλλά εντοπίστηκε σε πέντε θανάτους που σχετίζονταν με οπιοειδή το επόμενο έτος, ανέφερε σε δήλωση το Γραφείο του Επικεφαλής Ιατροδικαστή, αναφέρει το CTV News Canada.

Αλλά το 2021, υπήρξε μια δραματική αύξηση στον αριθμό των θανάτων από υπερβολική δόση που αφορούσαν ξυλαζίνη.

Η ξυλαζίνη εντοπίστηκε σε 26 θανάτους που σχετίζονται με οπιοειδή και έπαιξε άμεσο ρόλο, μαζί με άλλες ουσίες, σε τρεις από αυτές τις περιπτώσεις.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, μια μελέτη των αρχείων θανάτων από υπερβολική δόση στη Φιλαδέλφεια μεταξύ 2010 και 2015 εντόπισε την ξυλαζίνη στο 2 τοις εκατό των θανάτων από υπερβολική δόση οπιοειδών. Μέχρι το 2019, η έρευνα διαπίστωσε ότι η ξυλαζίνη εμπλέκεται σε 1 στις 3 θανατηφόρες υπερδοσολογίες που σχετίζονται με οπιοειδή στην πόλη. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε αυτόν τον μήνα στο περιοδικό Drug and Alcohol Dependence διαπίστωσε ότι σε 10 μέρη σε ολόκληρη τη χώρα, η ξυλαζίνη ενεπλάκη σε μόλις 0,36 τοις εκατό των θανάτων από υπερβολική δόση το 2015. Ωστόσο, μέχρι το 2020, το φάρμακο συνδέθηκε με το 6,7 τοις εκατό των θανάτων από υπερβολική δόση, με τα υψηλότερα ποσοστά στη Φιλαδέλφεια, το Μέριλαντ και το Κονέκτικατ.

Στο 98 τοις εκατό όλων των θανάτων που σχετίζονται με ξυλαζίνη στη μελέτη, χρησιμοποιήθηκε επίσης φαιντανύλη. Υπόβαθρο για την ξυλαζίνη

Η ξυλαζίνη είναι μόνο ένα από τα πολλά στοιχεία που βρέθηκαν στην παράνομη παροχή ναρκωτικών που έχει μετατοπιστεί από την ηρωίνη, ένα φυσικό οπιοειδές που προέρχεται από φυτά παπαρούνας, σε συνθετικά που παράγονται στο εργαστήριο, όπως η φαιντανύλη.

Αυτή η νοθεία των τακτικών παράνομων ναρκωτικών έχει πλέον εξελιχθεί σε εμπόρους που «συνθέτουν συνεχώς νέες βενζοδιαζεπίνες, νέα διεγερτικά, νέα κανναβινοειδή και τα προσθέτουν στην προσφορά ναρκωτικών.

Έτσι, οι άνθρωποι δεν έχουν ιδέα τι αγοράζουν και τι καταναλώνουν», δήλωσε ο Joseph Friedman, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες.

Και, ακριβώς, όπως ένα οπιοειδές, η ξυλαζίνη μπορεί να καταστείλει το αναπνευστικό σύστημα, επομένως ο κίνδυνος υπερδοσολογίας πολλαπλασιάζεται όταν συνδυάζεται με ηρωίνη ή φαιντανύλη.

 

Η ξυλαζίνη αναπτύχθηκε για πρώτη φορά το 1962 ως αντιυπερτασικός παράγοντας, αλλά μελέτες σε ανθρώπους διαπίστωσαν ότι έφερε υπερβολική και βαθιά κατάθλιψη του νευρικού συστήματος, επομένως έχει χρησιμοποιηθεί σε ζώα μόνο από τότε, συνήθως σε συνδυασμό με κεταμίνη.

Οι επιδράσεις της ξυλαζίνης στα ζώα έχουν μελετηθεί εκτενώς, αλλά επειδή η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) δεν την έχει εγκρίνει για χρήση σε ανθρώπους, οι περισσότεροι ειδικοί θα πουν ότι λίγα είναι γνωστά για την επίδραση του φαρμάκου στον άνθρωπο.

Οι γνωστές δόσεις ξυλαζίνης που προκαλούν τοξικότητα και θάνατο στον άνθρωπο ποικίλλουν από 40 έως 2400 mg.

Δεν υπάρχει καθορισμένη ασφαλής ή θανατηφόρα συγκέντρωση ξυλαζίνης λόγω της σημαντικής επικάλυψης μεταξύ των μη θανατηφόρων και μεταθανάτιων συγκεντρώσεων ξυλαζίνης στο αίμα. Ωστόσο, οι χρήστες ναρκωτικών πρέπει να προσέχουν αυτό το γεγονός: Επί του παρόντος, δεν υπάρχει ειδικό αντίδοτο για τη θεραπεία ανθρώπων που κάνουν υπερβολική δόση ξυλαζίνης.

Το όνομα της Xylazine στο Πουέρτο Ρίκο είναι Anestesia de Caballo, το οποίο μεταφράζεται χονδρικά σε «αναισθητικό αλόγων». Είναι επίσης γνωστό ως “tranq” ή “tranq dope”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί οι Καναδοί ασφαλιστές είναι δύσπιστοι στην κάλυψη της ιατρικής μαριχουάνας

100.000 Αμερικανοί πέθαναν από υπερβολική δόση ναρκωτικών μέσα σε έναν χρόνο

Επικίνδυνη η ιατρική κάνναβη χωρίς ρυθμιστικό πλαίσιο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Εμβολιασμός κατά της γρίπης και καρκίνος

Σε αντίθεση με το κοινό κρυολόγημα και τη γρίπη του στομάχου, υπάρχει εμβόλιο για τη γρίπη. Αν και δεν είναι 100% αποτελεσματικό, το να εμβολιαστείτε για τη γρίπη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο να μολυνθείτε από τη γρίπη, να μειώσει τη σοβαρότητά της και να μειώσει τον κίνδυνο νοσηλείας σας σε περίπτωση που έχετε μολυνθεί.

Το Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης είναι πιο συχνό από ό,τι δείχνουν παρελθοντικές μελέτες, λέει το CDC

Η έκθεση βασίστηκε στις αναμνήσεις των ασθενών, χωρίς να επαληθεύει τις διαγνώσεις τους μέσω των ιατρικών αρχείων. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάποια υπεραρίθμηση, αλλά οι ειδικοί πιστεύουν ότι μόνο ένα κλάσμα των ατόμων με σύνδρομο χρόνιας κόπωσης διαγιγνώσκεται, δήλωσε ο δρ Ντάνιελ Κλάου, διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Χρόνιου Πόνου και Κόπωσης του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.

Ρέντη: Νέο ιατρικό ανακοινωθέν - εξαιρετικά κρίσιμη η κατάσταση του αστυνομικού

Ρέντη: Σε καταστολή ο αστυνομικός που τραυματίστηκε στα άγρια επεισόδια μεταξύ οπαδών. Υποστηρίζεται μηχανικά η αναπνοή του μετά από δεύτερο χειρουργείο στο οποίο υπεβλήθη.

Τα χρόνια τραύματα αποτελούν σημαντική επιβάρυνση για την υγεία και την οικονομία - Κοστίζουν 350 δολ. ετησίως στη Σιγκαπούρη

Για να συμβάλει στον περιορισμό αυτού του προβλήματος, ο Οργανισμός Επιστήμης, Τεχνολογίας και Έρευνας A*STAR αναπτύσσει επί του παρόντος μια ψηφιακή πλατφόρμα με γνώμονα τα δεδομένα, η οποία έχει σχεδιαστεί για τον εξορθολογισμό της αξιολόγησης των τραυμάτων, την παροχή διαστρωμάτωσης κινδύνου, την εμπλοκή των ασθενών και, κυρίως, τη διευκόλυνση του συντονισμού της περίθαλψης.