Ρεπορτάζ Υγείας

Covid-19: Ο SARS-CoV-2 είναι απίθανο να προκαλέσει διαβήτη τύπου 1

Covid-19: Ο SARS-CoV-2 είναι απίθανο να προκαλέσει διαβήτη τύπου 1

Στη μελέτη, η επίπτωση του διαβήτη τύπου 1 στους Φινλανδούς κάτω των 15 ετών συγκρίθηκε με τρεις προηγούμενες περιόδους αναφοράς ίδιας διάρκειας. Τα αντισώματα SARS-CoV-2 σε παιδιά με διαβήτη τύπου 1 αναλύθηκαν σε συνεργασία με την ερευνητική ομάδα του καθηγητή Olli Vapalahti. Μεταξύ των 785 παιδιών και εφήβων που διαγνώστηκαν με διαβήτη τύπου 1 κατά την περίοδο της πανδημίας, αντισώματα SARS-CoV-2 που προκλήθηκαν από μόλυνση βρέθηκαν μόνο σε πέντε άτομα, δηλαδή σε ποσοστό μικρότερο του 1%.

Covid-19: Περισσότερα παιδιά και έφηβοι από το συνηθισμένο εμφάνισαν διαβήτη τύπου 1 στη Φινλανδία κατά τους πρώτους 18 μήνες της πανδημίας του κορωνοϊού. Σύμφωνα με μια μελέτη που ολοκληρώθηκε πρόσφατα, η αιτία δεν ήταν ο νέος κορωνοϊός, αλλά οι μεταβαλλόμενοι περιβαλλοντικοί παράγοντες. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό The Lancet Diabetes & Endocrinology. Η επίπτωση του διαβήτη τύπου 1 αυξήθηκε παγκοσμίως κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού. Η ερευνητική ομάδα PEDIA του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι διερεύνησε το φαινόμενο και τις αιτίες του σε παιδιά στη Φινλανδία.

“Οι μηχανισμοί της αύξησης της επίπτωσης του διαβήτη δεν ήταν ξεκάθαροι και υπήρξε συζήτηση σχετικά με το αν η αύξηση οφείλεται σε άμεση επίδραση της λοίμωξης SARS-CoV-2 ή σε άλλους ταυτόχρονα μεταβαλλόμενους περιβαλλοντικούς παράγοντες”, λέει ο καθηγητής Mikael Knip, επικεφαλής της μελέτης. Σύμφωνα με τη μελέτη, η επίπτωση του διαβήτη τύπου 1 αυξήθηκε στα παιδιά στη Φινλανδία κατά 16% τους πρώτους 18 μήνες της πανδημίας. Ωστόσο, πολύ λίγα παιδιά ή έφηβοι που εμφάνισαν διαβήτη τύπου 1 είχαν αντισώματα SARS-CoV-2 που υποδηλώνουν προηγούμενη λοίμωξη. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η αύξηση της επίπτωσης του διαβήτη τύπου 1 στα πρώτα στάδια της πανδημίας δεν είναι πιθανό να προκλήθηκε άμεσα από τον κορωνοϊό. Αντίθετα, μπορεί να σχετίζεται με τον αποκλεισμό της κοινωνίας κατά την περίοδο της πανδημίας και την επακόλουθη κοινωνική απομόνωση. “Σύμφωνα με αυτό που είναι γνωστό ως υπόθεση της βιοποικιλότητας, η μικροβιακή έκθεση και οι λοιμώξεις στην πρώιμη παιδική ηλικία μπορούν να ενισχύσουν την προστασία έναντι των αυτοάνοσων νοσημάτων. Η μείωση των επαφών σε σχέση με τον κοινωνικό αποκλεισμό μείωσε σημαντικά τις οξείες λοιμώξεις στα παιδιά, οι οποίες μπορεί να αύξησαν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη”, εξηγεί ο Knip.

Είναι προσωρινή η αύξηση της επίπτωσης του παιδικού διαβήτη;

Στη μελέτη, η επίπτωση του διαβήτη τύπου 1 στους Φινλανδούς κάτω των 15 ετών συγκρίθηκε με τρεις προηγούμενες περιόδους αναφοράς ίδιας διάρκειας. Τα αντισώματα SARS-CoV-2 σε παιδιά με διαβήτη τύπου 1 αναλύθηκαν σε συνεργασία με την ερευνητική ομάδα του καθηγητή Olli Vapalahti. Μεταξύ των 785 παιδιών και εφήβων που διαγνώστηκαν με διαβήτη τύπου 1 κατά την περίοδο της πανδημίας, αντισώματα SARS-CoV-2 που προκλήθηκαν από μόλυνση βρέθηκαν μόνο σε πέντε άτομα, δηλαδή σε ποσοστό μικρότερο του 1%. “Το θέμα πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω για να διαπιστωθεί τι συνέβη στη συχνότητα εμφάνισης του διαβήτη τύπου 1 μετά την άρση του αποκλεισμού το καλοκαίρι του 2021 και την επακόλουθη αύξηση του αριθμού των λοιμώξεων από κορωνοϊό στον πληθυσμό”, σημειώνει ο καθηγητής Vapalahti.

Τα μητρώα είναι σημαντικές πηγές δεδομένων

“Η μελέτη βασίστηκε σε δεδομένα από το Φινλανδικό Παιδιατρικό Μητρώο Διαβήτη”, λέει ο Mikael Knip, ο κύριος ερευνητής που είναι υπεύθυνος για το μητρώο. Από το 2002 συλλέγονται δεδομένα και δείγματα από τα νεοδιαγνωσθέντα παιδιά και τα μέλη των οικογενειών τους σε αυτό το εθνικό μητρώο. Το μητρώο, που τηρείται από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο HUS του Ελσίνκι, καλύπτει περισσότερο από το 90% των ασθενών που έχουν αναπτύξει διαβήτη. “Το μητρώο είναι παγκοσμίως μοναδικό, περιλαμβάνοντας τόσο δεδομένα όσο και βιολογικά δείγματα, και παρέχει αναντικατάστατα δεδομένα για την έρευνα”, καταλήγει ο Knip.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι επιζώντες της COVID-19 μπορεί να έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη

Η λοίμωξη COVID αυξάνει τις πιθανότητες ενός παιδιού για διαβήτη τύπου 1 κατά 72%

Σχετίζεται η COVID-19 με εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη στα παιδιά;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πρόγραμμα νοσοκομειακού περπατήματος υπό επίβλεψη μπορεί να μειώσει τις εισαγωγές ηλικιωμένων σε εξειδικευμένη νοσηλευτική μονάδα 

Παρόλα αυτά, οι συγγραφείς λένε ότι τα ευρήματά τους υποδηλώνουν πως τα συστήματα υγείας θα πρέπει να εξετάσουν τα προγράμματα νοσοκομειακού περιπάτου ως ένα λογικό μέσο για τη βελτίωση της ποιότητας της περίθαλψης των ηλικιωμένων ενηλίκων. Απαιτείται περαιτέρω ανάπτυξη στρατηγικών για την υποστήριξη των νοσοκομείων στην εφαρμογή νέων κλινικών προγραμμάτων για την ενίσχυση της επίδρασής τους.

Επιστημονική ομάδα παρέχει νέα ανάλυση της πνευμονικής υπέρτασης

Αν και η συνολική έκθεση σε ανοσοκατασταλτικά δεν συσχετίστηκε με το αποτέλεσμα, οι ανοσοκατασταλτικές στοχευμένες θεραπείες συσχετίστηκαν με μειωμένο κίνδυνο νοσηρότητας-θνησιμότητας. Οι συγγραφείς κατέδειξαν αυτά τα ευρήματα με μια σειρά από στοιχεία που δείχνουν τον κίνδυνο διαφόρων γεγονότων με την πάροδο του χρόνου.

Στο κόκκινο οι υγειονομικές ελλείψεις στα νησιά σε εξοπλισμό, υποδομές και προσωπικό, εν μέσω τουριστικής περιόδου

Σύρος: Έκλεισε η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας γιατί οι δύο γιατροί καρδιολόγοι της ΜΑΦ μετακινήθηκαν στη καρδιολογική κλινική να καλύψουν τα κενά. Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού που εξυπηρετεί 25 αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς έμεινε με δύο γιατρούς. Επιπλέον, σύμφωνα με τις καταγγελίες, δεν υπάρχει διευθυντής στη χειρουργική κλινική, δεν υπάρχει νευρολόγος, ούτε ψυχίατρος.