Ρεπορτάζ Υγείας

Covid-19: Ο SARS-CoV-2 είναι απίθανο να προκαλέσει διαβήτη τύπου 1

Covid-19: Ο SARS-CoV-2 είναι απίθανο να προκαλέσει διαβήτη τύπου 1

Στη μελέτη, η επίπτωση του διαβήτη τύπου 1 στους Φινλανδούς κάτω των 15 ετών συγκρίθηκε με τρεις προηγούμενες περιόδους αναφοράς ίδιας διάρκειας. Τα αντισώματα SARS-CoV-2 σε παιδιά με διαβήτη τύπου 1 αναλύθηκαν σε συνεργασία με την ερευνητική ομάδα του καθηγητή Olli Vapalahti. Μεταξύ των 785 παιδιών και εφήβων που διαγνώστηκαν με διαβήτη τύπου 1 κατά την περίοδο της πανδημίας, αντισώματα SARS-CoV-2 που προκλήθηκαν από μόλυνση βρέθηκαν μόνο σε πέντε άτομα, δηλαδή σε ποσοστό μικρότερο του 1%.

Covid-19: Περισσότερα παιδιά και έφηβοι από το συνηθισμένο εμφάνισαν διαβήτη τύπου 1 στη Φινλανδία κατά τους πρώτους 18 μήνες της πανδημίας του κορωνοϊού. Σύμφωνα με μια μελέτη που ολοκληρώθηκε πρόσφατα, η αιτία δεν ήταν ο νέος κορωνοϊός, αλλά οι μεταβαλλόμενοι περιβαλλοντικοί παράγοντες. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό The Lancet Diabetes & Endocrinology. Η επίπτωση του διαβήτη τύπου 1 αυξήθηκε παγκοσμίως κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού. Η ερευνητική ομάδα PEDIA του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι διερεύνησε το φαινόμενο και τις αιτίες του σε παιδιά στη Φινλανδία.

“Οι μηχανισμοί της αύξησης της επίπτωσης του διαβήτη δεν ήταν ξεκάθαροι και υπήρξε συζήτηση σχετικά με το αν η αύξηση οφείλεται σε άμεση επίδραση της λοίμωξης SARS-CoV-2 ή σε άλλους ταυτόχρονα μεταβαλλόμενους περιβαλλοντικούς παράγοντες”, λέει ο καθηγητής Mikael Knip, επικεφαλής της μελέτης. Σύμφωνα με τη μελέτη, η επίπτωση του διαβήτη τύπου 1 αυξήθηκε στα παιδιά στη Φινλανδία κατά 16% τους πρώτους 18 μήνες της πανδημίας. Ωστόσο, πολύ λίγα παιδιά ή έφηβοι που εμφάνισαν διαβήτη τύπου 1 είχαν αντισώματα SARS-CoV-2 που υποδηλώνουν προηγούμενη λοίμωξη. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η αύξηση της επίπτωσης του διαβήτη τύπου 1 στα πρώτα στάδια της πανδημίας δεν είναι πιθανό να προκλήθηκε άμεσα από τον κορωνοϊό. Αντίθετα, μπορεί να σχετίζεται με τον αποκλεισμό της κοινωνίας κατά την περίοδο της πανδημίας και την επακόλουθη κοινωνική απομόνωση. “Σύμφωνα με αυτό που είναι γνωστό ως υπόθεση της βιοποικιλότητας, η μικροβιακή έκθεση και οι λοιμώξεις στην πρώιμη παιδική ηλικία μπορούν να ενισχύσουν την προστασία έναντι των αυτοάνοσων νοσημάτων. Η μείωση των επαφών σε σχέση με τον κοινωνικό αποκλεισμό μείωσε σημαντικά τις οξείες λοιμώξεις στα παιδιά, οι οποίες μπορεί να αύξησαν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη”, εξηγεί ο Knip.

Είναι προσωρινή η αύξηση της επίπτωσης του παιδικού διαβήτη;

Στη μελέτη, η επίπτωση του διαβήτη τύπου 1 στους Φινλανδούς κάτω των 15 ετών συγκρίθηκε με τρεις προηγούμενες περιόδους αναφοράς ίδιας διάρκειας. Τα αντισώματα SARS-CoV-2 σε παιδιά με διαβήτη τύπου 1 αναλύθηκαν σε συνεργασία με την ερευνητική ομάδα του καθηγητή Olli Vapalahti. Μεταξύ των 785 παιδιών και εφήβων που διαγνώστηκαν με διαβήτη τύπου 1 κατά την περίοδο της πανδημίας, αντισώματα SARS-CoV-2 που προκλήθηκαν από μόλυνση βρέθηκαν μόνο σε πέντε άτομα, δηλαδή σε ποσοστό μικρότερο του 1%. “Το θέμα πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω για να διαπιστωθεί τι συνέβη στη συχνότητα εμφάνισης του διαβήτη τύπου 1 μετά την άρση του αποκλεισμού το καλοκαίρι του 2021 και την επακόλουθη αύξηση του αριθμού των λοιμώξεων από κορωνοϊό στον πληθυσμό”, σημειώνει ο καθηγητής Vapalahti.

Τα μητρώα είναι σημαντικές πηγές δεδομένων

“Η μελέτη βασίστηκε σε δεδομένα από το Φινλανδικό Παιδιατρικό Μητρώο Διαβήτη”, λέει ο Mikael Knip, ο κύριος ερευνητής που είναι υπεύθυνος για το μητρώο. Από το 2002 συλλέγονται δεδομένα και δείγματα από τα νεοδιαγνωσθέντα παιδιά και τα μέλη των οικογενειών τους σε αυτό το εθνικό μητρώο. Το μητρώο, που τηρείται από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο HUS του Ελσίνκι, καλύπτει περισσότερο από το 90% των ασθενών που έχουν αναπτύξει διαβήτη. “Το μητρώο είναι παγκοσμίως μοναδικό, περιλαμβάνοντας τόσο δεδομένα όσο και βιολογικά δείγματα, και παρέχει αναντικατάστατα δεδομένα για την έρευνα”, καταλήγει ο Knip.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι επιζώντες της COVID-19 μπορεί να έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη

Η λοίμωξη COVID αυξάνει τις πιθανότητες ενός παιδιού για διαβήτη τύπου 1 κατά 72%

Σχετίζεται η COVID-19 με εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη στα παιδιά;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Περίπου 15 εκατομμύρια Σουδανοί χρειάζονται επείγουσα υγειονομική βοήθεια

Μέχρι στιγμής, στο Σουδάν έχουν καταγραφεί 14.790 θάνατοι, ενώ ο αριθμός των εκτοπισθέντων έχει φτάσει τα 8,2 εκατομμύρια, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών.

Το σωματικό λίπος συνδέεται με την επιβάρυνση της νόσου στην αξονική σπονδυλαρθρίτιδα

Αυτή η μελέτη δεν είχε ομάδα ελέγχου ασθενών με αξονική σπονδυλαρθρίτιδα axSpA που δεν έλαβαν βιολογικά φάρμακα. Δεν περιλάμβανε επίσης διατροφικές συνήθειες και συννοσηρότητες όπως υπέρταση ή διαβήτη. Επιπλέον, η ανάλυση βιοεμπέδησης επιλέχθηκε ως η μέθοδος για την αξιολόγηση της σύστασης του σώματος αντί της απορρόφησης ακτίνων Χ διπλής ενέργειας.

Πώς λειτουργεί το κολλαγόνο στην ιατρική θεραπεία

Καθώς το κολλαγόνο βρίσκεται σε πολλά μέρη του σώματος, θα μπορούσε επίσης να υπάρχει δυνατότητα για τη θεραπεία άλλων ασθενειών. Αυτή η επισκευή ή η αναγέννηση του ιστού με βάση το κολλαγόνο φαίνεται να είναι κατανοητή στην επούλωση πληγών, την αντικατάσταση οστών, την οδοντιατρική και τις καρδιαγγειακές παθήσεις, για παράδειγμα.

Το CDC μοιράζεται το όραμα για το μέλλον της Δημόσιας Υγείας

Το CDC δίνει προτεραιότητα στις επικοινωνίες για την υγεία ως ζωτική δεξιότητα για το εργατικό δυναμικό της δημόσιας υγείας και αναγνωρίζει ότι ο τρόπος με τον οποίο το κοινό καταναλώνει τις πληροφορίες συνεχώς εξελίσσεται.

Νέες έρευνες αναιρούν τις ισχύουσες πεποιθήσεις για την προέλευση των νοσοκομειακών λοιμώξεων

Τα ευρήματα παρέχουν σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την πρόληψη των λοιμώξεων και την υγειονομική φροντίδα. Εάν η πιο πιθανή πηγή χειρουργικής λοίμωξης – το μικροβίωμα του ασθενούς – είναι γνωστή εκ των προτέρων, αυτό δίνει στις ιατρικές ομάδες την ευκαιρία να προστατευτούν από αυτήν πριν από μια προγραμματισμένη χειρουργική επέμβαση.