Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Covid-19: Η λοίμωξη αυξάνει τις πιθανότητες ενός παιδιού για διαβήτη τύπου 1 κατά 72%

Covid-19: Η λοίμωξη αυξάνει τις πιθανότητες ενός παιδιού για διαβήτη τύπου 1 κατά 72%

Covid-19: Τα παιδιά που νοσούν με COVID-19 μπορεί να έχουν ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 1, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Τα παιδιά που νοσούν με COVID-19 μπορεί να έχουν ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 1, σύμφωνα με νέα μελέτη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι από περισσότερα από 285.000 παιδιά με COVID, το 0,04% διαγνώστηκε με διαβήτη τύπου 1 τους επόμενους έξι μήνες. Αν και αυτό είναι ένα μικρό ποσοστό, ήταν 72% υψηλότερο από το ποσοστό σε μια ομάδα σύγκρισης παιδιών χωρίς ιστορικό COVID.

Covid-19 και διαβήτης

Οι ειδικοί είπαν ότι τα ευρήματα δεν αποδεικνύουν ότι φταίει ο COVID. Αλλά η μελέτη προσθέτει σε ένα σύνολο στοιχείων που συνδέουν τη μόλυνση με αυξημένους κινδύνους διαφόρων μακροπρόθεσμων καταστάσεων υγείας. Ο διαβήτης τύπου 1 είναι πολύ λιγότερο συχνός από τον διαβήτη τύπου 2, ο οποίος συνήθως εμφανίζεται στην ενήλικη ζωή και συχνά σχετίζεται με την παχυσαρκία. Αντίθετα, ο τύπος 1 είναι μια αυτοάνοση ασθένεια όπου το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται κατά λάθος στα κύτταρα του παγκρέατος που παράγουν ινσουλίνη — μια ορμόνη που βοηθά στη μεταφορά των σακχάρων από τα τρόφιμα στα κύτταρα του σώματος για να χρησιμοποιηθούν ως καύσιμο.

Οι άνθρωποι μπορούν να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 1 σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά συνήθως εμφανίζεται στην παιδική ηλικία. Ορισμένες μελέτες έχουν συνδέσει τον COVID με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 στους ενήλικες, αλλά λιγότερα έχουν γίνει γνωστά για το εάν τα παιδιά με τη λοίμωξη μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 1. «Είναι μια μικρή μερίδα παιδιών με COVID που έχουν διαβήτη τύπου 1», δήλωσε ο Rong Xu, ένας από τους ερευνητές της νέας μελέτης. Έτσι, για οποιοδήποτε παιδί, ο κίνδυνος θα ήταν πολύ μικρός, σύμφωνα με τον Xu, καθηγητή στο Case Western Reserve School of Medicine στο Κλίβελαντ. Όμως, πρόσθεσε, δεδομένου ότι ένα τεράστιο τμήμα του παγκόσμιου πληθυσμού έχει εκτεθεί ή θα εκτεθεί στον COVID, ακόμη και μια μικρή αύξηση του κινδύνου διαβήτη τύπου 1 θα μπορούσε να μεταφραστεί σε μεγάλο αριθμό περιπτώσεων. Δεν υπάρχει θεραπεία για τον διαβήτη τύπου 1 και τα άτομα με τη νόσο πρέπει να λαμβάνουν συνθετική ινσουλίνη κάθε μέρα εφ’ όρου ζωής.

Ένας ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες τόνισε, ωστόσο, ότι τα ευρήματα δεν αποδεικνύουν ότι ο COVID αυξάνει άμεσα τον κίνδυνο του τύπου 1. Η αυτοάνοση αντίδραση που οδηγεί στη νόσο αναπτύσσεται με την πάροδο του χρόνου. Και μια πιθανότητα είναι ότι τα παιδιά με τέτοια αυτοάνοση είχαν περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από τον COVID, είπε ο Δρ Aaron Glatt, επικεφαλής μολυσματικών ασθενειών στο Mount Sinai South Nassau στο Oceanside, N.Y. Ωστόσο, η ιδέα ότι μια ιογενής λοίμωξη θα μπορούσε να προκαλέσει διαβήτη τύπου 1 δεν είναι νέα, είπε ο Γκλατ, ο οποίος είναι επίσης εκπρόσωπος της Εταιρείας Λοιμωδών Νοσημάτων της Αμερικής.  Ο Glatt σημείωσε ότι οι ερευνητές έχουν από καιρό θεωρήσει ότι ορισμένοι ιοί μπορεί να πυροδοτήσουν την αυτοάνοση αντίδραση που προκαλεί διαβήτη τύπου 1 — σε άτομα με γενετική ευαισθησία, για παράδειγμα. «Αλλά αυτό δεν έχει αποδειχθεί», τόνισε ο Γκλατ.

Υπάρχουν και άλλα στοιχεία, από εργαστηριακή έρευνα, που υποστηρίζουν την ιδέα ότι η μόλυνση από τον COVID μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη, συμπεριλαμβανομένου του τύπου 1. Ο Shuibing Chen, αναπληρωτής καθηγητής στο Weill Cornell Medicine στη Νέα Υόρκη, είναι μεταξύ των ερευνητών που κάνουν αυτή τη δουλειά. Είπε ότι ο SARS-CoV-2, ο ιός που προκαλεί το COVID, έχει ανιχνευθεί στα βήτα κύτταρα του παγκρέατος από ασθενείς που πέθαναν από τη μόλυνση. Τα βήτα κύτταρα είναι υπεύθυνα για την παραγωγή ινσουλίνης. Και στο εργαστήριο, η ομάδα του Chen ανακάλυψε ότι η μόλυνση από τον SARS-CoV-2 φαίνεται να αλλάζει τα βήτα κύτταρα με τρόπο που μειώνει την έκφραση της ινσουλίνης και ενισχύει την έκφραση της γλυκαγόνης – μιας ορμόνης που αυξάνει το σάκχαρο στο αίμα.

Είναι πιθανό, είπε ο Τσεν, ότι ο SARS-CoV-2 θα μπορούσε να οδηγήσει σε διαβήτη καταστρέφοντας άμεσα τα παγκρεατικά κύτταρα και –ιδιαίτερα στην περίπτωση του τύπου 1- προκαλώντας μια ανοσολογική απόκριση στο πάγκρεας που προάγει τη βλάβη. Τα νέα ευρήματα — που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο JAMA Network Open — βασίζονται σε αρχεία υγείας από περισσότερους από 570.000 παιδιατρικούς ασθενείς από 15 χώρες. Οι μισοί είχαν διαγνωστεί με COVID κάποια στιγμή μεταξύ Μαρτίου 2020 και Δεκεμβρίου 2021. Οι άλλοι μισοί είχαν προσβληθεί από διαφορετικό τύπο αναπνευστικής λοίμωξης κατά την ίδια περίοδο.

Στην ομάδα του COVID, λίγο πάνω από το 0,04% διαγνώστηκε με διαβήτη τύπου 1 εντός έξι μηνών από τη μόλυνση. Αυτό το ποσοστό ήταν 72% υψηλότερο σε σύγκριση με την ομάδα σύγκρισης, όπου το 0,025% των παιδιών εμφάνισε διαβήτη. Αφού οι ερευνητές στάθμισαν ορισμένους άλλους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του οικογενειακού ιστορικού διαβήτη, η λοίμωξη από τον COVID εξακολουθούσε να συνδέεται με 83% υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη στους έξι μήνες. Σαφώς, είπαν οι ειδικοί, η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών με COVID δεν αναπτύσσουν διαβήτη τύπου 1. Έτσι, εάν ο ιός πυροδοτεί την ασθένεια σε ορισμένους, άλλοι παράγοντες – όπως η γενετική ευαισθησία – θα πρέπει επίσης να παίζουν ρόλο. Σε αυτό το σημείο, είπε ο Xu, δεν είναι σαφές πόσο καιρό ο κίνδυνος διαβήτη παραμένει αυξημένος μετά την COVID ή πώς ταιριάζει η σοβαρότητα του COVID. Ενώ παραμένουν ερωτήματα, ο Glatt είπε ότι το μήνυμα για τους γονείς είναι ξεκάθαρο: “Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για να προστατεύσετε τα παιδιά σας από τον COVID”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο διαβήτης τύπου 1 είναι πιο σκληρός στα κορίτσια παρά στα αγόρια

Το υπερβολικό βάρος, όχι το υψηλό σάκχαρο στο αίμα, σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο λοίμωξης COVID-19 και μακράς διάρκειας COVID

Ο διαβήτης επηρεάζει εκατομμύρια Αμερικανούς και πλήττει ιδιαίτερα τους ισπανόφωνους, λατινοαμερικανούς ενήλικες, λέει το CDC

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μπορούν τα κοινωνικά δίκτυα να προκαλέσουν διαταραχή προσωπικότητας Oistrian; 

Οι άνθρωποι που περνούν υπερβολικό χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να αποσυνδεθούν από τις πραγματικές σχέσεις και δραστηριότητες, οδηγώντας σε μια αίσθηση αποσύνδεσης και απομάκρυνσης από τον κόσμο γύρω τους.

Πώς η online αυτοβοήθεια είναι ευεργετική για τη διαταραχή υπερφαγίας;

Υπερφαγία: Μια διαδικτυακή παρέμβαση γνωσιακής συμπεριφοράς αυτοβοήθειας οδηγεί σε σημαντικές μειώσεις στα επεισόδια υπερφαγίας και βελτιώσεις στα αποτελέσματα της ψυχικής υγείας, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

Close Icon