Επιστημονικά Νέα

COVID-19: Σχετίζεται με αύξηση των νέων διαγνώσεων διαβήτη τύπου 1 στους νέους κατά 72%

COVID-19: Σχετίζεται με αύξηση των νέων διαγνώσεων διαβήτη τύπου 1 στους νέους κατά 72%

"Διερευνούμε επίσης πιθανές αλλαγές στην ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2 σε παιδιά μετά από λοίμωξη SARS-CoV2", δήλωσε ο Xu. Ο T1D είναι πιο συχνός στα παιδιά, ενώ ο διαβήτης τύπου 2 (T2D) είναι γνωστός ως "διαβήτης ενηλίκων" και αναπτύσσεται με την πάροδο του χρόνου, συχνά καθώς ο ασθενής γίνεται ανθεκτικός στις επιδράσεις της ινσουλίνης και αργότερα, καθώς το πάγκρεας σταματά να παράγει αρκετή ινσουλίνη, σύμφωνα με το CDC.

ADMAN

COVID-19: Τα παιδιά που είχαν μολυνθεί με την COVID-19 εμφανίζουν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 1 (T1D), σύμφωνα με μια νέα μελέτη που ανέλυσε ηλεκτρονικά αρχεία υγείας περισσότερων από 1 εκατομμύριο ασθενών ηλικίας 18 ετών και νεότερων. Σε μελέτη που δημοσιεύεται σήμερα στο περιοδικό JAMA Network Open, οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Case Western Reserve αναφέρουν ότι τα παιδιά και οι έφηβοι που προσβλήθηκαν από την COVID-19 ήταν πιο επιρρεπείς στην ανάπτυξη T1D κατά τους έξι μήνες μετά τη διάγνωση της COVID.

Τα ευρήματα έδειξαν 72% αύξηση των νέων διαγνώσεων T1D σε ασθενείς με COVID-19 ηλικίας 18 ετών και νεότερων – αν και η έρευνα τόνισε ότι δεν είναι σαφές εάν η COVID-19 προκαλεί νέα εμφάνιση T1D.

Περίπου 187.000 παιδιά και έφηβοι κάτω των 20 ετών ζουν με T1D σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

“Ο διαβήτης τύπου 1 θεωρείται αυτοάνοσο νόσημα”, δήλωσε η Pamela Davis, διακεκριμένη καθηγήτρια Πανεπιστημίου και καθηγήτρια έρευνας Arline H. and Curtis F. Garvin στην Ιατρική Σχολή Case Western Reserve, αντίστοιχη συγγραφέας της μελέτης. “Εμφανίζεται κυρίως επειδή η ανοσολογική άμυνα του οργανισμού επιτίθεται στα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη, σταματώντας έτσι την παραγωγή ινσουλίνης και προκαλώντας τη νόσο.

Έχει προταθεί ότι η COVID αυξάνει τις αυτοάνοσες αντιδράσεις και το παρόν εύρημά μας ενισχύει αυτή την πρόταση”.

Η ομάδα ανέλυσε τους απο-προσδιορισμένους ηλεκτρονικούς φακέλους υγείας σχεδόν 1,1 εκατομμυρίου ασθενών ηλικίας 18 ετών και νεότερων στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε 13 άλλες χώρες που διαγνώστηκαν με τη λοίμωξη SARS-CoV-2 μεταξύ Μαρτίου 2020 και Δεκεμβρίου 2021, καθώς και εκείνων που διαγνώστηκαν με μια μη σχετιζόμενη με την COVID αναπνευστική λοίμωξη κατά την ίδια περίοδο.

Ο πληθυσμός της μελέτης χωρίστηκε περαιτέρω σε δύο ομάδες: ασθενείς ηλικίας έως 9 ετών και ασθενείς ηλικίας 10-18 ετών.

Μετά από προσεκτική στατιστική αντιστοίχιση για να ληφθούν υπόψη η ηλικία, τα δημογραφικά στοιχεία και το οικογενειακό ιστορικό διαβήτη, υπήρχαν 285.628 σε κάθε ομάδα για ένα σύνολο 571.256 ασθενών.

Ευρήματα της μελέτης

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι μεταξύ των περισσότερων από 571.000 παιδιατρικών ασθενών:

Εντός έξι μηνών από τη λοίμωξη SARS-CoV2, 123 ασθενείς (0,043%) είχαν λάβει νέα διάγνωση T1D, σε σύγκριση με 72 ασθενείς (0,025%) που έλαβαν νέα διάγνωση μετά από αναπνευστική λοίμωξη που δεν ήταν COVID, δηλαδή αύξηση 72% στις νέες διαγνώσεις.

Σε ένα, τρεις και έξι μήνες μετά τη μόλυνση, ο κίνδυνος διάγνωσης T1D ήταν σημαντικά μεγαλύτερος για όσους είχαν μολυνθεί με SARS-CoV2 σε σύγκριση με όσους είχαν αναπνευστικές λοιμώξεις χωρίς COVID.

Παρόμοια αποτελέσματα αναφέρθηκαν με ασθενείς στις ηλικιακές ομάδες βρεφών-9 ετών και 10 έως 18 ετών.

“Οι οικογένειες με υψηλό κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 1 στα παιδιά τους θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές για συμπτώματα διαβήτη μετά από COVID, και οι παιδίατροι θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση για μια εισροή νέων περιπτώσεων διαβήτη τύπου 1, ειδικά δεδομένου ότι η παραλλαγή Omicron της COVID εξαπλώνεται τόσο γρήγορα μεταξύ των παιδιών”, δήλωσε ο Davis.

“Μπορεί να δούμε σημαντική αύξηση αυτής της νόσου τους επόμενους μήνες έως χρόνια.

Ο διαβήτης τύπου 1 είναι μια ισόβια πρόκληση για όσους τον έχουν, και η αυξημένη συχνότητα αντιπροσωπεύει σημαντικό αριθμό παιδιών που πάσχουν”.

Ο Rong Xu, επίσης αντίστοιχος συγγραφέας, καθηγητής Βιοϊατρικής Πληροφορικής της Ιατρικής Σχολής και διευθυντής του Κέντρου Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ανακάλυψη Φαρμάκων, δήλωσε ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να εξεταστεί εάν ο αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης νέου T1D μετά τη μόλυνση SARS-CoV2 σε παιδιατρικούς ασθενείς θα παραμείνει, ποιοι είναι ευάλωτοι και πώς να αντιμετωπιστεί ο T1D που σχετίζεται με την COVID-19 στα παιδιά.

“Διερευνούμε επίσης πιθανές αλλαγές στην ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2 σε παιδιά μετά από λοίμωξη SARS-CoV2”, δήλωσε ο Xu.

Ο T1D είναι πιο συχνός στα παιδιά, ενώ ο διαβήτης τύπου 2 (T2D) είναι γνωστός ως “διαβήτης ενηλίκων” και αναπτύσσεται με την πάροδο του χρόνου, συχνά καθώς ο ασθενής γίνεται ανθεκτικός στις επιδράσεις της ινσουλίνης και αργότερα, καθώς το πάγκρεας σταματά να παράγει αρκετή ινσουλίνη, σύμφωνα με το CDC.

Στην ερευνητική ομάδα του Case Western Reserve συμμετείχαν επίσης ο David Kaelber, καθηγητής Εσωτερικής Ιατρικής, Παιδιατρικής και Επιστημών Πληθυσμού και Ποσοτικής Υγείας, και οι φοιτήτριες Ιατρικής Ellen Kendall και Veronica Olaker.

Προηγούμενες μελέτες που σχετίζονται με την COVID με επικεφαλής την ομάδα του CWRU έχουν διαπιστώσει ότι ο παράγοντας κινδύνου για τη νόσο Αλτσχάιμερ αυξάνεται κατά 50-80% σε ηλικιωμένους ενήλικες που κόλλησαν COVID και ότι τα άτομα με άνοια έχουν διπλάσιες πιθανότητες να προσβληθούν από COVID.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Διαβήτης - Όταν οι κιρκάδιοι ρυθμοί των λιπιδίων πηγαίνουν στραβά

Ο διαβήτης επηρεάζει εκατομμύρια Αμερικανούς και πλήττει ιδιαίτερα τους ισπανόφωνους, λατινοαμερικανούς ενήλικες, λέει το CDC

Αμερικανική επιτροπή διαπιστώνει ότι ο διαβήτης τύπου 2 είναι πολύ σπάνιος μεταξύ των παιδιών για να εξετάζονται ως ασυμπτωματικά.

Ο αυστηρός έλεγχος του σακχάρου στο αίμα ενισχύει την εγκεφαλική δύναμη των εφήβων με διαβήτη τύπου 1

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς επηρεάζει η υπέρταση την καρδιά;

Αρτηριακή πίεση: Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να βλάψει τις αρτηρίες σας καθιστώντας τις λιγότερο ελαστικές, γεγονός που μειώνει τη ροή του αίματος και του οξυγόνου στην καρδιά σας και οδηγεί σε καρδιακές παθήσεις.

Χτυπώντας τον καρκίνο του εγκεφάλου με μακριές βελόνες ανοίγει η πόρτα σε νέες θεραπείες

Δείξαμε ότι η τεχνική μας μπορεί επίσης να βοηθήσει στο άνοιγμα αυτού του φραγμού, ώστε ο εγκέφαλος να μπορεί να λάβει καλύτερα άλλες θεραπείες -όπως χημειοθεραπεία ή φάρμακα που συμβάλλουν στην αύξηση της ανοσολογικής απόκρισης- και να βοηθήσει τον ασθενή να καταπολεμήσει τον όγκο με συστηματικό τρόπο".

Τα MicroRNA παίζουν βασικό ρόλο στην ανάπτυξη πολύπλοκων εγκεφάλων

MicroRNA: Τα χταπόδια διαθέτουν ένα μαζικά διευρυμένο ρεπερτόριο microRNAs (miRNAs) στον νευρικό τους ιστό, αντανακλώντας παρόμοιες εξελίξεις που συνέβησαν στα σπονδυλωτά, ενώ αυτό το εύρημα πιθανώς σημαίνει ότι τα miRNA παίζουν θεμελιώδη ρόλο στην ανάπτυξη πολύπλοκων εγκεφάλων.

Οι ανάγκες των ανθρώπων σε νερό σε όλο τον κόσμο διαφέρουν σημαντικά

Νερό: Η μελέτη μέτρησε τον κύκλο νερού περισσότερων από 5.600 ανθρώπων από 26 χώρες, ηλικιών από 8 ημερών έως 96 ετών, και βρήκε ημερήσιους μέσους όρους σε ένα εύρος μεταξύ 1 λίτρου και 6 λίτρων την ημέρα. 

Πιθανό εμβόλιο κατά των βακτηρίων που προκαλούν ουρολοιμώξεις

Εάν το εμβόλιο αποδειχθεί αποτελεσματικό στους ανθρώπους, θα μειώσει σημαντικά τον αριθμό των αντιβιοτικών που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ασθενειών συνολικά, επιβραδύνοντας την εξέλιξη της βακτηριακής αντοχής στα διαθέσιμα αντιβιοτικά.

Διερεύνηση του πλάσματος για την πρόβλεψη της εξέλιξης της COVID-19

Οι πρωτεΐνες που εντοπίστηκαν μπορεί να έχουν τη δυνατότητα να χρησιμεύσουν ως βιοδείκτες για την πρόγνωση σε ασθενείς με COVID-19. Στο μέλλον αναμένεται να εφαρμοστούν στην κλινική ταχεία διαγνωστικά κιτ για τον εντοπισμό ασθενών που διατρέχουν κίνδυνο σοβαρής COVID-19. Επιπλέον, οι πρωτεΐνες μπορεί να αποτελούν δυνητικούς στόχους για την ανάπτυξη θεραπειών για τη νόσο COVID-19.

Βακτήρια που διασπούν τη νικοτίνη βρέθηκαν στα έντερα ποντικών

Οι ερευνητές σκοπεύουν στη συνέχεια να το μελετήσουν καθώς και τα ένζυμα που παράγει για να διαπιστώσουν αν το ένζυμο μπορεί να παραχθεί εμπορικά και να χορηγηθεί στους καπνιστές για να μειωθούν οι πιθανότητες εμφάνισης λιπώδους νόσου του ήπατος και κατ' επέκταση καρκίνου του ήπατος.