Greek English French German Italian
did2.jpg
Pin It

Της Νικολέτας Ντάμπου 


Χωρίς Μονάδα Εντατικής Θεραπείας λειτουργεί το Νοσοκομείο Διδυμότειχου και με αρκετά προβλήματα υποστελέχωσης σε γιατρούς και νοσηλευτές. Το τμήμα Ουρολογίας έκλεισε γιατί παραιτήθηκε ο γιατρός. Ο αναπληρωτής διοικητής κ. Στέφανος Καρακόλιας μιλάει στο www.Life2day.gr . 


Στην σημερινή μας συνέχεια της μεγάλης έρευνας του www.Life2day.gr σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας όλης της χώρας, θα συνεχίσουμε με το νοσοκομείο στο Διδυμότειχο το οποίο υπάγεται στην τρίτη Υγειονομική Περιφέρεια και για το οποίο είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τον αναπληρωτή διοικητή του, κύριο Στέφανο Καρακόλια ο οποίος μας μίλησε για την εξαιρετική διοικητική και οικονομική υπηρεσία την οποία διατηρεί το νοσοκομείο, όμως την ίδια ώρα υπάρχουν αρκετά προβλήματα υποστελέχωσης σε γιατρούς και νοσηλευτές.


Το www.LIFE2DAY.gr αποτελεί το μοναδικό μέσω μαζικής ενημέρωσης ( MME) στην Ελλάδα που καταγράφει καθημερινά ένα ένα τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της Ελλάδας αναδεικνύοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, μέσα από την στήλη Alert Νοσοκομεία σε Kρίση διαβάστε εδώ το προηγούμενο ρεπορτάζ.


Στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου υπάρχουν τριάντα τέσσερις γιατροί οι οποίοι καλύπτουν ειδικότητες όπως της Ορθοπεδικής, της Παθολογίας, της Γυναικολογίας, της Καρδιολογίας, της Νεφρολογίας και της Νεφρολογίας. Σε αυτούς πρέπει να προσθέσουμε και μία δύναμη οχτώ ακόμα επικουρικών γιατρών οι οποίοι στελεχώνουν τα παραπάνω τμήματα. Οι ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό είναι αρκετές, αρκεί να αναφέρουμε πως κάθε τμήμα που λειτουργεί στο νοσοκομείο χρειάζεται τέσσερις γιατρούς για να λειτουργήσει ομαλά με όλες τις εφημερίες να καλύπτονται επαρκώς, όμως η σημερινή πραγματικότητα στο Διδυμότειχο θέλει να υπάρχουν τρεις γιατροί σε κάθε τμήμα αποτελώντας βασική έλλειψη στην λειτουργία του νοσοκομείου.


Μπορούμε να πούμε γενικά ότι το νοσοκομείο είναι στελεχωμένο κατά 80%. Μάλιστα επειδή το νοσοκομείο είναι και στρατιωτικό, πρέπει να αναφερθεί πως προκειμένου να μπορεί να λειτουργεί επιστρατεύονται αγροτικοί γιατροί από τα περιφερειακά ιατρεία και τα Κέντρα Υγείας της περιοχής. Στο νοσοκομείο δεν λειτουργεί Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ενώ αξίζει να αναφέρουμε επίσης πως στο τμήμα Ουρολογίας υπήρχε ένας μόλις γιατρός ο οποίος παραιτήθηκε και πλέον το τμήμα παραμένει κλειστό με άμεση προτεραιότητα για το νοσοκομείο να στελεχωθεί και πάλι.


  
[caption id="attachment_84057" align="alignnone" width="300"]Νοσοκομείο Διδυμότειχου Νοσοκομείο Διδυμότειχου[/caption]

Στο νοσηλευτικό προσωπικό η δύναμη ανέρχεται σε εκατόν είκοσι άτομα, όπως και εδώ η έλλειψη είναι σημαντική, αφού ο αριθμός αυτός δεν επαρκεί ώστε να καλύψει πλήρως τις ανάγκες του νοσοκομείου. Παράλληλα δεν υπάρχουν αρκετοί τραυματιοφορείς και νοσηλευτές χειρουργείου και αυτοί οι τομείς είναι που έχουν και τις μεγαλύτερες ελλείψεις. Πλέον στο νοσοκομείο οι νοσηλευτές καλύπτουν τις βάρδιες έχοντας θυσιάσει όμως και τις άδειες και τα ρεπό τους. Και εδώ η έλλειψη ανέρχεται σε ένα ποσοστό της τάξης του 20% ενώ υπάρχει προοπτική πρόσληψης νέων νοσηλευτών, κάτι που αναμένεται να γίνει τους επόμενους μήνες σύμφωνα και με τις εξαγγελίες του Υπουργείου.


Κι αν στο προσωπικό οι ελλείψεις είναι σημαντικές, στα αναλώσιμα υλικά η εικόνα είναι πολύ καλύτερη. Το ρεπορτάζ του LIFE2DAY.GR δείχνει ότι τα υλικά του νοσοκομείου υπάρχουν σε επάρκεια ώστε να εξυπηρετούν πλήρως τον ασθενή, ενώ το ίδιο ισχύει και στα τρόφιμα, καθώς ειδικά εκεί υπάρχουν συμβάσεις με εξωτερικές εταιρείες που προμηθεύουν το νοσοκομείο οπότε δεν πρόκειται για θέμα του νοσοκομείου ο ανεφοδιασμός τροφίμων.


Ειδική μνεία πρέπει να κάνουμε στα φάρμακα, όπου το νοσοκομείο χάρη σε ορθή διαχείριση και σωστό καταμερισμό του προϋπολογισμού της, κατάφερε λίγο πριν το τέλος του έτους να έχει περίσσευμα στην επάρκεια των φαρμάκων και μάλιστα χωρίς να έχει χρησιμοποιήσει όλο το διαθέσιμο ποσό από τον προϋπολογισμό! Σε αυτό βέβαια βοηθάει το γεγονός πως στο νοσοκομείο δεν λειτουργεί ογκολογική μονάδα κι έτσι δεν υπάρχουν περιστατικά ασθενών που να απαιτούν την χορήγηση των αντίστοιχων φαρμάκων ή αλλιώς λεγόμενων και "ακριβών φαρμάκων" που από φέτος η προμήθεια τους επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του κάθε νοσοκομείου. Τα περιστατικά αυτά πλέον προωθούνται στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης.Σχετικά με θέματα ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, ο κύριος Καρακόλιας ανέφερε στο LIFE2DAY.GR πως το νοσοκομείο δεν έχει μηχανήματα σε βλάβη, έχει όμως αρκετά που πρέπει να συντηρηθούν. Πρόκειται για τον ακτινολογικό εξοπλισμό και τα ανταλλακτικά που θα χρειαστούν. Εδώ, είναι θέμα σύμβασης με τους προμηθευτές των μηχανημάτων που κανονικά θα έπρεπε να υπογράφουν και συμβάσεις συντήρησης και μάλιστα στα νέα μηχανήματα γίνεται ακριβώς αυτό, όμως όταν πρόκειται για παλιά μηχανήματα, υπάρχει πρόβλημα.


Όπως ενημερωθήκαμε στο LIFE2DAY.GR ο φετινός προϋπολογισμός του νοσοκομείου κυμάνθηκε πτωτικά. Έτσι, ήταν μειωμένος κατά περίπου 5% σε σχέση με πέρσι κι έτσι το ποσό φέτος ανήλθε στα περίπου έξι εκατομμύρια ευρώ, ενώ είναι ιδιαίτερα σημαντικό να σημειώσουμε πως δεν υπάρχουν οφειλές από προηγούμενες χρονιές. Αυτό βέβαια αποτελεί μία σημαντική απειλή για το νοσοκομείο καθώς αν παρουσιάσει περίσσευμα χρημάτων, τότε είναι πολύ πιθανό ο προϋπολογισμός να μειωθεί ακόμα περισσότερο την επόμενη χρονιά, καθώς κανείς δεν συνεκτιμά το γεγονός πως έχει γίνει απλά πολύ καλή διαχείριση. Την ίδια ώρα η διοίκηση φροντίζει να ξοδευτούν τα χρήματα που έχουν μείνει με τρόπο λογικό και χρήσιμο για το νοσοκομείο.


Το νοσοκομείο στο Διδυμότειχο δέχεται καθημερινά περισσότερους από σαράντα ασθενείς στα εξωτερικά ιατρεία κάθε μέρα ενώ άλλοι πενήντα προσέρχονται κάθε ημέρα στις κλινικές όλων των τμημάτων που λειτουργούν. Το νοσοκομείο διαθέτει εκατόν τριάντα κλίνες και το ποσοστό πληρότητας αυτή τη στιγμή ανέρχεται σε έναν αριθμό που ξεπερνά το 95% είναι δε διευκρινιστικό πως ο πληθυσμός κάλυψης του νοσοκομείου ανέρχεται σε περίπου εβδομήντα χιλιάδες κόσμου από τις γύρω περιοχές και την πόλη.

Pin It

Cook name