Greek English French German Italian
asthenoforo.jpg
Pin It

Της Νικολέτας Ντάμπου 


Εγκλωβισμένος στην Καρδίτσα για μία ολόκληρη ημέρα μένει ο γιατρός που συνοδεύει το ασθενοφόρο στο Κέντρο Υγείας Παλαμά ή πρέπει να πάρει ταξί για να γυρίζει στο Κέντρο  .Ο διευθυντής κύριος Ιωσήφ Χρούμπ μιλάει στο www.Life2day.gr


Νέο ασθενοφόρο τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμένο με ότι πιο σύγχρονο, δεν μπορεί να εξυπηρετήσει στο σύνολο τους ασθενείς στο Κέντρο Υγείας Παλαμά καθώς υπάρχει μόνο ένας οδηγός ασθενοφόρου . Ενώ, διαθέτει μόνο έναν ειδικό παθολόγο που είναι ο ίδιος ο διευθυντής, τρεις γενικούς γιατρούς και δύο αγροτικούς . Οι ελλείψεις έχουν χτυπήσει κόκκινο στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό αλλά σοβαρές ελλείψεις υπάρχουν και στα αναλώσιμα υλικά, όπως για παράδειγμα οι κόλλες Α4 που χρησιμοποιούνται στην συνταγογράφηση. Κλειστό είναι το μικροβιολογικό και το ακτινολογικό τμήμα στο Κέντρο Υγείας Παλαμά . Τι λέει ο διευθυντής κύριος Ιωσήφ Χρούμπ στο www.Life2day.gr ; 


Η μεγάλη ερεύνα σε Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας του LIFE2DAY.GR συνεχίζεται επιστρέφοντας αυτήν την φορά για να εξετάσουμε το Κέντρο Υγείας Παλαμά για το οποίο είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τον διευθυντή .


Χέρι βοηθείας δίνει το ΕΚΑΒ της Καρδίτσας στο οποίο συμβαίνει το εξής παράδοξο: Ο γιατρός του Κέντρου Υγείας Παλαμά που συνοδεύει το περιστατικό δεν μπορεί να γυρίσει πίσω στο Κέντρο αφού το ΕΚΑΒ αρνείται να κάνει επιπλέον δρομολόγιο για να τον γυρίσει αφήνοντας τον εγκλωβισμένο στην Καρδίτσα ακόμα και για μία ολόκληρη ημέρα ή πρέπει να πάρει ταξί για να γυρίζει στο Κέντρο Υγείας Παλαμά το οποίο δεν είναι εφικτό διότι η απόστασή είναι πάνω από μία ώρα και το κόστος πολύ μεγάλο .


Tο www.LIFE2DAY.gr αποτελεί το μοναδικό μέσω μαζικής ενημέρωσης ( MME) στην Ελλάδα που καταγράφει καθημερινά ένα ένα τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της Ελλάδας αναδεικνύοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, μέσα από την στήλη Alert Νοσοκομεία σε κρίση διαβάστε εδώ το προηγούμενο ρεπορτάζ : Κέντρο Υγείας Αίγινας: 100% ελλείψεις σε όλα τα φάρμακα


Ακόμα κι έτσι το σύστημα αυτό δεν είναι λειτουργικό έτσι κι αλλιώς αφού η απόσταση που καλείται να καλύψει το ΕΚΑΒ φτάνει ακόμα και την μία ώρα με ότι κι αν αυτό συμβαίνει για τον ασθενή. Η μεγάλη ερεύνα σε Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας του LIFE2DAY.GR συνεχίζεται επιστρέφοντας αυτήν την φορά για να εξετάσουμε το Κέντρο Υγείας Παλαμά για το οποίο είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τον διευθυντή του κύριο Ιωσήφ Χρούμπ .

Ο ίδιος καταγγέλλει την λανθασμένη λειτουργία της Υγειονομική Περιφέρειας, η οποία κοστίζει πάνω από το 30% των δαπανών των νοσοκομείων που θα μπορούσε να είχε εξοικονομηθεί αν τα Κέντρα Υγείας λειτουργούσαν σωστά.


Αυτή η στιγμή υπάρχουν ζητήματα υποστελέχωσης σε γιατρούς και νοσηλευτές αλλά και σε οδηγούς και ένα ολοκαίνουργο ασθενοφόρο μένει σταθμευμένο λόγω των ακάλυπτων βαρδιών. Ενώ πολλές είναι οι ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά αλλά αλλά και η συντήρηση των μηχανημάτων δεν γίνεται . Με δυσκολία γίνονται οι συνταγογραφήσεις .
[caption id="attachment_73095" align="alignnone" width="650"]Νέο ασθενοφόρο τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμένο Νέο ασθενοφόρο τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμένο[/caption]

Το Κέντρο Υγείας Παλαμά διαθέτει έναν ειδικό παθολόγο που είναι ο ίδιος ο διευθυντής, τρεις γενικούς γιατρούς και δύο αγροτικούς. Γίνεται αντιληπτό πως οι εφημερίες βγαίνουν με δυσκολία και χάρη στην προσθήκη των τελευταίων γιατρών που προστέθηκαν αφού πριν από έναν μήνα περίπου η κατάσταση ήταν δραματική με πολλές εφημερίες να μην βγαίνουν.


Σήμερα στις εφημερίες συμμετέχουν και δύο ακόμα γενικοί γιατροί που στελεχώνουν τα αντίστοιχα περιφερειακά ιατρεία. Το μεγάλο ζήτημα υποστελέχωσης του Κέντρου αφορά σε ειδικότητες όπως αυτή του μικροβιολόγου που έφυγε για το νοσοκομείο της περιοχής αλλά και ενός ακτινολόγου καθώς και παρασκευαστή που επίσης εστάλη στο νοσοκομείο, με συνέπεια το ακτινολογικό και το μικροβιολογικό να παραμένουν εκτός λειτουργίας.


Ο κύριος Χρουμπ καταγγέλλει το ζήτημα της υποστελέχωσης αυτής εξηγώντας στο LIFE2DAY.GR πως αυτή η κατάσταση κοστίζει αρκετά χρήματα στις υπηρεσίες υγείας, αφού καθημερινά στο Κέντρο υπογράφονται περισσότερα από εξήντα παραπεμπτικά προς ιδιώτες και τα οποία υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσε να είχε γλιτώσει το κράτος.


Το νοσηλευτικό προσωπικό διαθέτει αυτή τη στιγμή τέσσερις νοσηλεύτριες με τις νοσηλεύτριες ΤΕ να είναι κενές, αφού τα τελευταία χρόνια συνταξιοδοτήθηκαν τρεις νοσηλεύτριες αφήνοντας τις θέσεις αυτές κενές ενώ πρόβλημα υφίσταται και με τον κανονισμό που θέλει την προϊσταμένη νοσηλεύτρια να είναι ΤΕ που όμως εδώ, δεν υπάρχει!


Παράλληλα υπάρχουν και τρεις ακόμα αποσπασμένες, όμως ο αριθμός αυτός δεν επαρκεί ώστε να καλύπτονται οι βάρδιες τους. Το αίτημα του Κέντρου αφορά στην τήρηση του οργανογράμματος που θέλει 7 νοσηλεύτριες.


Τραγική είναι η κατάσταση και στους οδηγούς ασθενοφόρων αφού αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας μόνιμος οδηγός και ένας ακόμα με μετακίνηση από το Κέντρο Υγείας Δομοκού ο οποίος αναμένεται να επιστρέψει.


Το τραγικό της υπόθεσης είναι πως το ασθενοφόρο αγοράστηκε πέρσι μέσω ΕΣΠΑ και είναι τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμένο με ότι πιο σύγχρονο υπάρχει, χωρίς ωστόσο να μπορούν να το οδηγήσουν οι κατάλληλες βάρδιες. Ο απαιτούμενος αριθμός οδηγών ανέρχεται στους τέσσερις οι οποίοι θα κάλυπταν όλες τις βάρδιες, ενώ σήμερα το Κέντρο λειτουργεί με δεκαέξι κενές βάρδιες!


Στο μεταξύ το Κέντρο εξυπηρετείται από το ΕΚΑΒ της Καρδίτσας στο οποίο συμβαίνει το εξής παράδοξο: Ο γιατρός του Κέντρου που συνοδεύει το περιστατικό δεν μπορεί να γυρίσει πίσω στο Κέντρο αφού το ΕΚΑΒ αρνείται να κάνει επιπλέον δρομολόγιο για να τον γυρίσει αφήνοντας τον εγκλωβισμένο στην Καρδίτσα ακόμα και για μία ολόκληρη ημέρα. Ακόμα κι έτσι το σύστημα αυτό δεν είναι λειτουργικό έτσι κι αλλιώς αφού η απόσταση που καλείται να καλύψει το ΕΚΑΒ φτάνει ακόμα και την μία ώρα με ότι κι αν αυτό συμβαίνει για τον ασθενή.


Ο διευθυντής   του Κέντρου Υγείας Παλαμά Ιωσήφ Χρούμπ αναφέρει στο LIFE2DAY.GR πως εδώ και ένα δίμηνο υπάρχει ικανοποιητική ροή σε φάρμακα γιατί το Κέντρο εξυπηρετείται προσωρινά από το νοσοκομείο. Μάλιστα όπως λέει χαρακτηριστικά ήταν λάθος η μετάβαση του Κέντρου στην Υγειονομική Περιφέρεια. Ωστόσο υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά, όπως για παράδειγμα οι κόλλες Α4 που χρησιμοποιούνται στην συνταγογράφηση. Είναι χαρακτηριστικό πως από το Κέντρο μεταβαίνουν στον Δήμο παίρνοντας από εκεί το χαρτί, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που οι ίδιοι οι γιατροί αγοράζουν από την τσέπη τους, όπως επίσης στην αγορά των μελανιών για τον εκτυπωτή των συνταγογραφήσεων για τα οποία δεν έχει προβλέψει ακόμα η πέμπτη Υγειονομική Περιφέρεια ώστε να προβεί σε συμβάσεις προμήθειας προς τα Κέντρα. Σε αυτό αξίζει να αναφερθεί και η πανομοιότυπη κατάσταση στον ανεφοδιασμό του ασθενοφόρου με βενζίνη για την οποία μεριμνούν είτε οι ίδιοι οι γιατροί με δικά τους χρήματα είτε κάποιες φορές ο Δήμος.


Ο διευθυντής συνεχίζει με τις ελλείψεις μιλώντας στο LIFE2DAY.GR για τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό του Κέντρου που δεν έχει συντηρητή για τις όποιες βλάβες διαπιστώνονται στα μηχανήματα της Μονάδας. Προβλήματα εντοπίζονται και στους υπολογιστές που παρουσιάζουν πολλές φορές προβλήματα τα οποία λύνονται με εξωτερικούς τεχνικούς που φέρνουν οι ίδιοι οι γιατροί. Σε ότι αφορά ιατρικά μηχανήματα και εκεί ο κύριος Χρούμπ παρεμβαίνει χρησιμοποιώντας γνωριμίες του στο νοσοκομείο ώστε να στείλει το μηχάνημα με πρόβλημα ώστε να διορθωθεί και να επιστραφεί.


Ο κύριος Χρούμπ περιγράφει στο LIFE2DAY.GR περιστατικά κατά τα οποία ασθενείς προσέρχονται στο Κέντρο με επιθετικές διαθέσεις επιτθέμενοι στους γιατρούς και με τους γιατρούς να προσπαθούν να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους, ωστόσο να υπάρχουν φορές που η κλήση στην αστυνομία να είναι επιβεβλημένη. Ακόμα και τότε το Κέντρο έρχεται αντιμέτωπο με τα προβλήματα υποστελέχωσης της τοπικής αστυνομίας που ενίοτε διαθέτει μόλις έναν χωροφύλακα και ο οποίος αν είναι διαθέσιμος θα επέμβει, διαφορετικά… όχι.


Το Κέντρο Υγείας Παλαμά εξυπηρετεί περισσότερα από εκτατών είκοσι άτομα τα πρωινά, με τις συνταγογραφήσεις να ξεπερνούν τις διακόσιες ανά ημέρα και στον αριθμό αυτό προστίθενται οι ασθενείς που καταφτάνουν την ώρα της εφημερίες. Ο πληθυσμός ευθύνης του Κέντρου ξεπερνά τις είκοσι τέσσερις χιλιάδες κόσμου.

Pin It

Cook name