Πολιτική Υγείας

ΠΟΥ: Στόχος οι ανθεκτικές στο κλίμα υπηρεσίες υγείας με βιώσιμη ενέργεια

ΠΟΥ: Στόχος οι ανθεκτικές στο κλίμα υπηρεσίες υγείας με βιώσιμη ενέργεια

ΠΟΥ: Εκτιμάται ότι εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι εξυπηρετούνται από εγκαταστάσεις υγείας που δεν διαθέτουν ηλεκτρική ενέργεια, περιορίζοντας την πρόσβαση σε βασικές, σωτήριες ιατρικές συσκευές και παρεμποδίζοντας δραματικά την ποιότητα, την προσβασιμότητα και την αξιοπιστία των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.

Χτες 7 Οκτωβρίου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και περισσότεροι από 20 ηγέτες από κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμούς συμφώνησαν και ζήτησαν δράση για την αύξηση της κλιματικής ανθεκτικότητας των εγκαταστάσεων υγειονομικής περίθαλψης και την αύξηση της ποιότητας του αέρα σε εσωτερικούς χώρους μέσω της βιώσιμης ενέργειας. Το Call to Action, εστιάζει σε 6 τομείς που βασίζονται σε έναν Στρατηγικό Οδικό Χάρτη για την προώθηση υγιέστερων πληθυσμών μέσω καθαρής και βιώσιμης ενέργειας για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων και των ανησυχιών για την υγεία που προκαλούνται από την έλλειψη πρόσβασης σε καθαρό μαγείρεμα και ηλεκτρική ενέργεια στις εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης.

Οι δράσεις περιλαμβάνουν:

  • εξέταση των προτεραιοτήτων ανάπτυξης του καθαρού μαγειρέματος και της πρόσβασης στην ηλεκτρική ενέργεια στις εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης που είναι απαραίτητες για την προστασία της δημόσιας υγείας
  • δραματική αύξηση των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων στην ηλεκτροδότηση των εγκαταστάσεων υγειονομικής περίθαλψης και στην καθαρή μαγειρική
  • ανάπτυξη προσαρμοσμένων πολιτικών και προγραμμάτων χρηματοδότησης για την απελευθέρωση του δυναμικού καθαρών και βιώσιμων ενεργειακών λύσεων.

Εκτιμάται ότι εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι εξυπηρετούνται από εγκαταστάσεις υγείας που δεν διαθέτουν ηλεκτρική ενέργεια. Αυτό περιορίζει την πρόσβαση σε βασικές, σωτήριες ιατρικές συσκευές και παρεμποδίζει δραματικά την ποιότητα, την προσβασιμότητα και την αξιοπιστία των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας. “Είναι απαράδεκτο ένα τόσο μεγάλο μέρος του πληθυσμού να αδυνατεί να έχει πρόσβαση σε επαρκείς υπηρεσίες υγείας λόγω έλλειψης ηλεκτρικού ρεύματος”, δήλωσε η Δρ Μαρία Νέιρα, Διευθύντρια του ΠΟΥ, Τμήμα Περιβάλλοντος, Κλιματικής Αλλαγής και Υγείας. “Το δικαίωμα ενός ατόμου στην υγεία δεν πρέπει να καθορίζεται από το πού γεννήθηκε, το δικαίωμα στην καθολική υγειονομική περίθαλψη είναι παγκόσμια ευθύνη μας”.

Περίπου το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού εξακολουθεί να βασίζεται σε ρυπογόνα καύσιμα για να καλύψει τις βασικές καθημερινές του ενεργειακές ανάγκες για μαγείρεμα. Η προκύπτουσα ατμοσφαιρική ρύπανση των νοικοκυριών οδηγεί σε 3,2 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο από μη μεταδοτικές ασθένειες και πνευμονία. Τα νοικοκυριά που βασίζονται σε ρυπογόνα καύσιμα για το μαγείρεμα κινδυνεύουν να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον που συχνά θέτει σε μεγάλους κινδύνους τις πιο ευάλωτες κοινότητες. Το μαγείρεμα με ρυπογόνα καύσιμα είναι επίσης η μεγαλύτερη πηγή μαύρου άνθρακα, καθιστώντας το υπεύθυνο για περίπου τις μισές εκπομπές μαύρου άνθρακα παγκοσμίως.

Δυστυχώς, η έλλειψη πρόσβασης σε καθαρά καύσιμα και τεχνολογίες ξεκινά από το σπίτι. Οι γυναίκες και τα παιδιά εκτίθενται σε μολυσμένο αέρα όταν χρησιμοποιούνται βρώμικα καύσιμα για το μαγείρεμα, καθώς περνούν τον περισσότερο χρόνο στο σπίτι και διατρέχουν επιπλέον κίνδυνο όταν πρέπει να ταξιδέψουν μακριά από το σπίτι για να μαζέψουν τα ξύλα που χρειάζονται για να μαγειρέψουν. Η επιτάχυνση της πρόσβασης στο καθαρό μαγείρεμα όχι μόνο θα σώσει εκατομμύρια ζωές, αλλά θα μειώσει επίσης τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και συνεπώς θα προστατεύσει τον πλανήτη μας.

Κατά την επιτάχυνση της πρόσβασης σε καθαρό μαγείρεμα και ηλεκτρικές εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης, το COP27 προσφέρει μια εξαιρετική ευκαιρία για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και την οικοδόμηση της ανθεκτικότητας των συστημάτων υγείας, προστατεύοντας τη δημόσια υγεία τώρα και στο μέλλον, σώζοντας παράλληλα εκατομμύρια ζωές. Ο Συνασπισμός Υψηλού Επιπέδου είναι έτοιμος να συνεργαστεί με όλους τους εταίρους στο COP27 και πέραν αυτού για να επιταχύνει τη δράση για να διασφαλίσει ένα υγιές, καθαρό και ασφαλές μέλλον για όλους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς επηρεάζει η αλλαγή του περιβάλλοντος την καρδιά;

Πακιστάν ΠΟΥ: Συναγερμός για ασθένειες σε περιοχές που επλήγησαν από πλημμύρες

Η σύγχρονη δουλεία έχει αυξηθεί κατά 25% παγκοσμίως τα τελευταία πέντε χρόνια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ

Πώς πυροδοτεί η ατμοσφαιρική ρύπανση τον καρκίνο του πνεύμονα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ψηφίστηκε από τη Βουλή ο νέος νόμος για τις μεταμοσχεύσεις με σκοπό την αύξηση της δωρεάς οργάνων

Σε σχέση με τη δωρεά οργάνων, από όσους υποστήριξαν ότι δεν επιθυμούν να γίνουν δωρητές οργάνων μετά τον θάνατο, το 35% το αιτιολόγησε αναφέροντας ότι αυτό οφείλεται σε θρησκευτικούς λόγους. Το 36,4% των συμμετεχόντων στην έρευνα υποστήριξε ότι ο νόμος που θα έδινε στο κράτος το δικαίωμα να έχει πρόσβαση στα όργανα ενός εγκεφαλικά νεκρού χωρίς να απαιτείται προηγούμενη έγκριση θα αποτελούσε κατάχρηση εξουσίας. Ένα ποσοστό 30% απάντησε ότι ένας τέτοιος νόμος μπορεί να ήταν ένας αποτελεσματικός τρόπος για να μην χάνονται όργανα.

Γκάγκα Μιχαηλίδου: Στην Άμφισσα για τη συνεχή ενίσχυση της Υγείας & της Πρόνοιας σε όλη την Ελλάδα

Γκάγκα Μιχαηλίδου: Αναφέρθηκαν στα κενά δεκαετιών που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση, καθώς και στην πρόοδο που έχει σημειωθεί τα τελευταία 4 χρόνια σε αυτούς τους τομείς μέσα από ενεργητικές πολιτικές.

Οι Έλληνες έκλεισαν τον διακόπτη συντονισμένοι με εκατομμύρια πολίτες σε 190 χώρες για την «Ώρα της γης»

Αναδάσωση, να καθαρίσουμε παραλίες, να καθαρίσουμε τις όχθες των ποταμών μας και τους υγρότοπους ακόμα και να φτιάξουμε ταΐστρες για πουλιά, φωλιές για πεταλούδες ή και ξενοδοχεία μελισσών στην ίδια μας τη βεράντα. «Απλές αλλά δυνατές και συμβολικές ενέργειες οι οποίες μας στρέφουν προς αυτό που έχουμε ανάγκη», είναι οι προτάσεις του VWF. Η αποκατάσταση των υποβαθμισμένων φυσικών οικοσυστημάτων βρέθηκαν στο επίκεντρο της φετινής παγκόσμιας εκστρατείας

Ερευνητές επεκτείνουν τον εντοπισμό ασθενειών στα λύματα

Η ερευνητική ομάδα μελετά ήδη τη σκοπιμότητα παρακολούθησης περισσότερων στόχων μολυσματικών ασθενειών στα λύματα, συμπεριλαμβανομένων άλλων αναπνευστικών και γαστρεντερικών ιών, όπως οι νοροϊοί, οι αδενοϊοί και οι εντεροϊοί. Συνεργάζονται, επίσης, στενά με αξιωματούχους της δημόσιας υγείας για να εντοπίσουν περισσότερους ιούς, μύκητες και βακτήρια προς μελέτη, λέει η Boehm. "Πρέπει απλώς να συνεχίσουμε να κάνουμε έρευνα και να διερευνάμε πόσο μακριά μπορούμε να πάμε την επιτήρηση των λυμάτων για στόχους μολυσματικών ασθενειών".