Πολιτική Υγείας

Ο Ξανθός, οι εξηγήσεις και το φιάσκο με τον οικογενειακό γιατρό

Ο Ξανθός, οι εξηγήσεις και το φιάσκο με τον οικογενειακό γιατρό

Επιβεβαιώνεται το φιάσκο για το θεσμό του οικογενειακού γιατρού λόγω της απροθυμίας των γιατρών και των αντικινήτρων (μισθολογικών)  που θα οδηγούσαν στον αριθμό των  ΤΟΜΥ που θα κάλυπταν γεωγραφικά τις ανάγκες. Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός υπό το βάρος της άκρως αρνητικής αυτής εξέλιξης και δεδομένου ότι η πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας αποτέλεσε «σημαία» της κυβέρνησης όλο το προηγούμενο διάστημα αποφάσισε να προχωρήσει σήμερα σε συνέντευξη τύπου εξηγώντας τους λόγους του «ναυαγίου».

Αναλυτικότερα,  ο υπουργός χαρακτήρισε «εθνική υπόθεση» το θεσμό του οικογενειακού γιατρού, τονίζοντας ότι «παρά τα προβλήματα, ελλείψεις και αδυναμίες η ΠΦΥ προχωράει με 101 μονάδες σε λειτουργία και περισσότερους από 1 εκατομμύριο ασφαλισμένους να έχουν ήδη εγγραφεί στο σύστημα του οικογενειακού γιατρού».

Σύμφωνα με τον υπουργό, «περισσότεροι από 700 είναι οι συμβεβλημένοι οικογενειακοί γιατροί, ωστόσο το πρόβλημα είναι η στρεβλή κατανομή τους, με την Αττική να παρουσιάζει τις μεγαλύτερες ελλείψεις».

Στην «ώρα μηδέν» λίγο πριν την εφαρμογή του νέου συστήματος, οι εξαγγελίες προέβλεπαν τη λειτουργία 120 (από 239) Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) και μια βάση με περισσότερους από 4.000 οικογενειακούς γιατρούς – γενικούς γιατρούς, παθολόγους και παιδιάτρους.

Παράλληλα, οι δέκα εκατομμύρια ασφαλισμένοι της χώρας θα έπρεπε να έχουν εγγραφεί στο νέο σύστημα και κάθε ένας από τους οικογενειακούς γιατρούς να έχει ήδη «χρεωθεί» με πληθυσμό ευθύνης (2.250 ενήλικοι οι παθολόγοι και οι γενικοί γιατροί, μέχρι 1.500 παιδιά οι παιδίατροι).

Άρνηση γιατρών

Τα σχέδια του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, οδηγήθηκαν σε φιάσκο εξαιτίας της ισχυρής άρνησης των γιατρών να υποστηρίξουν το νέο σύστημα, καθώς ουδέποτε εξασφαλίστηκε η συγκατάθεση της επιστημονικής κοινότητας που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά του εγχειρήματος.

Το βάρος του νέου συστήματος καλούνται να καλύψουν οι μόλις 500 γιατροί που υπηρετούν στις Τοπικές Μονάδες Υγείας και 650 συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γενικοί γιατροί, παθολόγοι και παιδίατροι.

Οι ελλείψεις στη στελέχωση των ΤΟΜΥ (Τοπικές Μονάδες Υγείας) με συνολικά 500 γιατρούς και εν αναμονή διαδικασίας διορισμού για αρκετούς, σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις του οικογενειακού γιατρού, δίνουν το στίγμα της αστοχίας.

Ποιο ήταν το πρώτο πλάνο

Το αρχικό σχέδιο του υπουργείου Υγείας όριζε 1.195 γιατρούς στις ΤΟΜΥ και περίπου 3.000 ιδιώτες οικογενειακούς γιατρούς μέσω ΕΟΠΥΥ (Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας).

Η ασάφεια, εντείνει τη σύγχυση των πολιτών οι οποίοι δεν έχουν ιδέα τι θα γίνει από το νέο έτος. Ήδη ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης έχει ανακοινώσει πως τα μέλη του θα συνεχίσουν να δέχονται ασθενείς ακόμη και αν αυτοί δεν έχουν δηλώσει οικογενειακό γιατρό. Σε αυτή τη γραμμή αναμένεται να συνταχθούν και άλλοι ιατρικοί σύλλογοι, με την σύμφωνη γνώμη του Πανελλήνιου Συλλόγου (ΠΙΣ).

Σε πρόσφατη ανακοίνωση τους 13 Ιατρικοί Σύλλογοι καταγγέλλουν τη διαδικασία επιστράτευσης των πολιτών με «εκβιαστικούς» όρους, επισημαίνοντας πως ο θεσμός του οικογενειακού ιατρού ενέχει δικαίωμα και όχι υποχρέωση.

Συγκεκριμένα, σε κοινή ανακοίνωση τους 13 Ιατρικοί Σύλλογοι της Δυτικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου, αντιτίθενται στη διαδικασία εγγραφής σε οικογενειακό ιατρό έως το τέλος του έτους, με το δίλημμα της απώλειας του δικαιώματος προληπτικού ελέγχου και ασφαλιστικής κάλυψης.

Ο Ανδρέας Ξανθός χαρακτηρίζει ως «εθνική υπόθεση» το θεσμό του οικογενειακού γιατρού, τονίζοντας ότι «παρά τα προβλήματα, ελλείψεις και αδυναμίες η ΠΦΥ προχωράει με 101 μονάδες σε λειτουργία και περισσότερους από 1 εκατομμύριο ασφαλισμένους να έχουν ήδη εγγραφεί στο σύστημα του οικογενειακού γιατρού».

«Ο θεσμός του οικογενειακού ιατρού πρέπει να εφαρμοστεί με την απόλυτη διασφάλιση των δικαιωμάτων του πολίτη και με τις προδιαγραφές που διασφαλίζουν την αμέριστη πρόσβαση των πολιτών σε ένα αξιοπρεπές και αξιόπιστο σύστημα καθολικής φροντίδας, σε ανταποδοτική σχέση με τις καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές» αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι Ιατρικοί Σύλλογοι Αιγίου, Αιτωλοακαρνανίας, Αμαλιάδας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Άρτας, Ζακύνθου, Ιωαννίνων, Κορινθίας, Λακωνίας, Μεσσηνίας, Πατρών & Πύργου-Ολυμπίας.

Τονίζουν ακόμη ότι είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο το δικαίωμα πρόσβασης των πολιτών στον ιατρό της επιλογής τους και σε προληπτικές, διαγνωστικές και θεραπευτικές υπηρεσίες υγείας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Κυριάκος Μητσοτάκης: Υποχρεωτικός εμβολιασμός για όλους άνω των 60, διαφορετικά πρόστιμο 100 ευρώ/μήνα

Σε λίγο ο πρωθυπουργός ανακοινώνει νέα μέτρα ενόψει εορτών

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μάριος Θεμιστοκλέους: Από τις 20/12 και μετά το εμβόλιο της Pfizer για τα παιδιά 5 έως 11 ετών

Μάριος Θεμιστοκλέους: Για το εμβόλιο 10 milligram της Pfizer για τα παιδιά 5 έως 11 ετών, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι δεν μπορεί να είναι νωρίτερα από τις 20 Δεκεμβρίου στη χώρα μας.

Μαρία Θεοδωρίδου: Αναμενόμενη η κατάσταση που βιώνουμε - Μονόδρομος είναι ο εμβολιασμός

Μαρία Θεοδωρίδου: Για την προστασία των εμβολίων έναντι της νέας παραλλαγής Όμικρον, η κα Θεοδωρίδου είπε, ότι σύμφωνα με τον ΠΟΥ αναμένονται λοιμώξεις και επαναλοιμώξεις εμβολιασμένων, καθώς ο ιός μπορεί να ξεφεύγει από τα εξουδετερωτικά αντισώματα που παράγει ο εμβολιασμός. Ωστόσο, προσέθεσε ότι σύμφωνα με μελέτη, φαίνεται ότι η κυτταρική ανοσία έχει καθοριστικό ρόλο στην προστασία από τον ιό. Συνεπώς, ο εμβολιασμός παρά την ενδεχόμενη μείωση της αποτελεσματικότητας του λόγω των παραλλαγών, είναι η ασπίδα προστασίας έναντι του.

Γιάννης Οικονόμου: Δεν υπάρχει περίπτωση για νέο lockdown, παρακολουθούμε τις εξελίξεις για την μετάλλαξη Όμικρον

Γιάννης Οικονόμου Όμικρον: Γίνονται συνεχείς κυβερνητικές συσκέψεις για τη μετάλλαξη Όμικρον. Αποκλείεται νέο lockdown. Ωστόσο ήδη έχουν τεθεί σε ισχύ οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί και παρακολουθούνται στενά οι διεθνείς εξελίξεις.

Συνεδριάζει η G7 εκτάκτως για τη νέα μετάλλαξη Όμικρον

G7 Όμικρον: Οι υπουργοί Υγείας της G7 θα πραγματοποιήσουν έκτακτη συνεδρίαση σήμερα Δευτέρα σχετικά με τη νέα μετάλλαξη Όμικρον, καθώς οι ειδικοί αγωνίζονται να καθορίσουν το επίπεδο απειλής που δημιουργεί το νέο στέλεχος.

Το Ηνωμένο Βασίλειο σκληραίνει τους κανόνες Covid καθώς έρχεται το νέο στέλεχος "όμικρον"

Έξι χώρες προστέθηκαν στην «Κόκκινη Λίστα» της Βρετανίας. Η Νότια Αφρική, η Ναμίμπια, η Ζιμπάμπουε, η Μποτσουάνα, το Λεσότο και η Εσουατίνι προστέθηκαν στην κόκκινη λίστα ταξιδιών του Ηνωμένου Βασιλείου την Παρασκευή και από τις 04:00 GMT της Κυριακής, η λίστα θα περιλαμβάνει επίσης την Αγκόλα, τη Μοζαμβίκη, το Μαλάουι και τη Ζάμπια.

Οι Ελβετοί καταψήφισαν την κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού

Ελβετία δημοψήφισμα κορωνοϊός: Το 62% των ψηφοφόρων είπε "Ναι" στη διατήρηση του πιστοποιητικού υγείας, το οποίο εισήχθη τον Σεπτέμβριο, χωρίς να επιδιώκουν σημαντικές τροποποιήσεις στη νομοθεσία της Ελβετίας για την COVID.

Πού εντοπίζονται τα κρούσματα της νέας μετάλλαξης Omicron μέχρι τώρα;

Μετάλλαξη Omicron: Καθώς οι φόβοι αυξάνονται για τη νέα μετάλλαξη Omicron που είναι δυνητικά πιο μεταδοτική και ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στην Μποτσουάνα οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να προστατεύσουν τους πολίτες τους από ένα ενδεχόμενο ξέσπασμα.

Το 100% του πληθυσμού στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εμβόλιο: Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κατέγραψαν την Παρασκευή ένα ορόσημο στον αγώνα τους κατά της πανδημίας Covid-19. Πιο συγκεκριμένα, το 100% του επιλέξιμου πληθυσμού τους έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου κατά της Covid.