Πολιτική Υγείας

Νοροϊός CDC: Τα κρούσματα τροφιμογενών ασθενειών αφορούν συχνότερα τον ιό

Νοροϊός CDC: Τα κρούσματα τροφιμογενών ασθενειών αφορούν συχνότερα τον ιό
"Τα ευρήματα της παρούσας έκθεσης μπορούν να βοηθήσουν τις αρχές δημόσιας υγείας και τον κλάδο των επιχειρήσεων λιανικής πώλησης τροφίμων να αναπτύξουν βάσει δεδομένων αποτελεσματικές προσεγγίσεις για την πρόληψη των κρουσμάτων τροφιμογενών ασθενειών", γράφουν οι συγγραφείς.

Νοροϊός CDC: Τα κρούσματα τροφιμογενών ασθενειών περιλαμβάνουν συχνότερα νοροϊό, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο τεύχος της 2ας  Ιουνίου της Εβδομαδιαίας Έκθεσης για τη Νοσηρότητα και τη Θνησιμότητα των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ. Η Erin D. Moritz, Ph.D., από το CDC στην Ατλάντα, και οι συνεργάτες της συνόψισαν τα δεδομένα περιβαλλοντικής υγείας που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια ερευνών για την εκδήλωση επιδημιών τροφιμογενών ασθενειών και αναφέρθηκαν στο Εθνικό Σύστημα Αναφοράς Περιβαλλοντικής Αξιολόγησης (NEARS) κατά τη διάρκεια των ετών 2017 έως 2019. Συνολικά 800 κρούσματα τροφιμογενών ασθενειών που σχετίζονται με 875 επιχειρήσεις λιανικής πώλησης τροφίμων αναφέρθηκαν στο Εθνικό Σύστημα Αναφοράς Περιβαλλοντικής Αξιολόγησης NEARS κατά τη διάρκεια του 2017 έως 2019 από 25 κρατικές και τοπικές υγειονομικές υπηρεσίες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 69,4% των κρουσμάτων με επιβεβαιωμένο ή ύποπτο παράγοντα αφορούσε τον νοροϊό και τη σαλμονέλα, που ατιστοιχούσαν στο 47,0 και στο 18,6% αντίστοιχα. Από τα κρούσματα με αναγνωρισμένους παράγοντες που συνέβαλαν, περίπου το 40 τοις εκατό είχε τουλάχιστον έναν παράγοντα που σχετιζόταν με τη μόλυνση των τροφίμων από άρρωστο ή μολυσματικό εργαζόμενο στα τρόφιμα. Σε 679 κρούσματα, ερωτήθηκε ο διευθυντής της επιχείρησης- το 91,7% αυτών δήλωσε ότι η επιχείρησή του είχε πολιτική που απαιτούσε από τους εργαζόμενους στα τρόφιμα να ενημερώνουν τον διευθυντή όταν αρρώσταιναν- το 66,0% αυτών των πολιτικών ήταν γραπτές. Μόνο το 23,0 τοις εκατό δήλωσε ότι αναφέρονταν και τα πέντε συμπτώματα ασθένειας για τα οποία οι εργαζόμενοι έπρεπε να ενημερώνουν τους διευθυντές (έμετος, διάρροια, ίκτερος, πονόλαιμος με πυρετό και βλάβη με πύον).

“Τα ευρήματα της παρούσας έκθεσης μπορούν να βοηθήσουν τις αρχές δημόσιας υγείας και τον κλάδο των επιχειρήσεων λιανικής πώλησης τροφίμων να αναπτύξουν βάσει δεδομένων αποτελεσματικές προσεγγίσεις για την πρόληψη των κρουσμάτων τροφιμογενών ασθενειών”, γράφουν οι συγγραφείς.