Πολιτική Υγείας

Μpox: Το CDC ενθαρρύνει τον εμβολιασμό κατά της νόσου για την πρόληψη καλοκαιρινής επιδημίας

Μpox: Το CDC ενθαρρύνει τον εμβολιασμό κατά της νόσου για την πρόληψη καλοκαιρινής επιδημίας

"Ενθαρρύνουμε πραγματικά όποιον ενδιαφέρεται να έρθει στο κέντρο μας για να κάνει αυτό το δωρεάν εμβόλιο". "Η Mpox δεν έχει εξαφανιστεί και θα την παρακολουθούμε πολύ στενά", δήλωσε ο Dr. Ho. "Οι άνθρωποι που έχουν ένα ασυνήθιστο εξάνθημα θα πρέπει να ελεγχθούν για mpox και όσοι διατρέχουν κίνδυνο θα πρέπει να συζητήσουν για τον εμβολιασμό με τον πάροχό τους".

Μpox: Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων δημοσίευσαν έκθεση που ενθαρρύνει όσους κινδυνεύουν από τον ιό mpox -που παλαιότερα ονομαζόταν ευλογιά των πιθήκων – και βρίσκονται σε περιοχές με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού να εμβολιαστούν. Η μελέτη βασίζεται σε στατιστική μοντελοποίηση που λαμβάνει υπόψη το σύνολο των κρουσμάτων mpox στις ΗΠΑ από τον Μάιο του 2022 και τα διαφορετικά επίπεδα εμβολιαστικής προστασίας σε ολόκληρη τη χώρα. Διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος μιας μελλοντικής επιδημίας εξαρτάται από το επίπεδο προστασίας της κοινότητας. Περισσότεροι από 592.000 άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες (MSM) ζουν σε περιοχές με κίνδυνο μελλοντικών κρουσμάτων mpox και διαρκούς μόλυνσης, σύμφωνα με την έκθεση του CDC, που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

Ο Dr. Ken Ho, ιατρός λοιμωξιολόγος του UPMC, ο οποίος ηγήθηκε των προσπαθειών για τον περιορισμό της εξάπλωσης του mpox στην κομητεία Allegheny, δήλωσε ότι τα ευρήματα της μελέτης έχουν νόημα από την άποψη της δημόσιας υγείας, κάνοντας λόγο για ένα μοντέλο του πώς ο mpox θα μπορούσε να επανέλθει. “Πρόκειται για ένα είδος πραγματικά, πραγματικά καλά τεκμηριωμένης εικασίας … παρέχει καθοδήγηση για το πώς θα πρέπει να προχωρήσουμε”. Η mpox δεν θεωρείται σεξουαλικά μεταδιδόμενη ασθένεια, αλλά μπορεί να μεταδοθεί μέσω στενής σωματικής επαφής, καθώς και μέσω της κοινής χρήσης λευκών ειδών, όπως πετσέτες και σεντόνια. Κατά τη διάρκεια της πανελλαδικής επιδημίας του περασμένου καλοκαιριού, η mpox επηρέασε δυσανάλογα την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ LGBTQ+, αλλά οποιοσδήποτε μπορεί να μολυνθεί. Ένας ιός της ίδιας οικογένειας με την ευλογιά, η mpox μπορεί να προκαλέσει δερματικές αλλοιώσεις, πυρετό, ρίγη, μυϊκούς πόνους και πρησμένους λεμφαδένες. Ενώ τα συμπτώματα είναι συνήθως πιο ήπια από ό,τι στην ευλογιά, οι βλάβες μπορεί να οδηγήσουν σε επιπλοκές εάν εμφανιστούν σε περιοχές, όπως τα γεννητικά όργανα, το ορθό ή κοντά στο μάτι. “Η επικέντρωση αυτών των προσπαθειών εμβολιασμού σε περιοχές με χαμηλή κάλυψη, ακόμη και σε περιοχές με υψηλή κάλυψη, μεταξύ των ατόμων MSM που είναι νεότεροι και πρόσφατα σεξουαλικά ενεργοί και μεταξύ των ομάδων με δυσανάλογα χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, μπορεί να βοηθήσει στην προστασία τόσο των μεμονωμένων ατόμων όσο και ολόκληρης της κοινότητας από την αναζωπύρωση της ευλογιάς”, αναφέρει το CDC στην έκθεση. “Το CDC συνεχίζει να συστήνει μια πλήρη σειρά 2 δόσεων του εμβολίου JYNNEOS για τα άτομα MSM και άλλους που διατρέχουν κίνδυνο έκθεσης στον ιό Monkeypox”. Η κομητεία Allegheny δεν είχε κρούσμα mpox από τον Δεκέμβριο του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία στον ιστότοπό της. Ξεκινώντας από τον Ιούνιο, συνολικά 71 μολύνσεις αναφέρθηκαν στο Υπουργείο Υγείας. Έχει προηγουμένως ενθαρρύνει την κοινότητα να εμβολιαστεί μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των εφαρμογών γνωριμιών. Όμως, καθώς ο Μήνας Υπερηφάνειας πλησιάζει και ο καιρός ζεσταίνεται, το να εμβολιαστείτε προληπτικά μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των κρουσμάτων, λένε οι ειδικοί. “Μάθαμε πέρυσι ότι η mpox είναι επικίνδυνη και μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα”, δήλωσε η Δρ Sarah McBeth, η ιατρική διευθύντρια της οργάνωσης Allies for Health and Wellbeing (Σύμμαχοι για την Υγεία και την Ευημερία) και γιατρός. “Μάθαμε επίσης ότι ο εμβολιασμός λειτουργεί και ότι το να φέρουμε το εμβόλιο σε αυτούς που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο -τους ομοφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους άνδρες που έχουν πολλαπλές συντρόφους- μπορεί να αποτρέψει την εκ νέου έκρηξη”.

Το εμβόλιο JYNNEOS, το οποίο μπορεί τόσο να αποτρέψει την mpox όσο και να θεραπεύσει αναδρομικά ένα εκτεθειμένο άτομο εντός τεσσάρων ημερών, απαιτεί δύο εμβολιασμούς με διαφορά τεσσάρων εβδομάδων για μέγιστη προστασία και προσφέρεται σε όλη την κομητεία Allegheny. Το CDC ανέφερε ότι 1.222.510 δόσεις του εμβολίου JYNNEOS έχουν χορηγηθεί στις ΗΠΑ, από τις 23 Μαΐου. Τα τοπικά δεδομένα εμβολιασμού JYNNEOS δεν ήταν άμεσα διαθέσιμα. “Ο εμβολιασμός είναι ο καλύτερος τρόπος για να προλάβουμε να πάθουμε mpox, αλλά αν κάποιος έρθει σε επαφή με κάποιον που έχει ήδη νοσήσει από mpox, μπορούμε επίσης να δώσουμε το εμβόλιο μετά την έκθεση για να προλάβουμε, ελπίζουμε, πιο σοβαρά συμπτώματα”, δήλωσε η Patricia M. Klatt, κλινική διευθύντρια του Pitt Vaccination and Health Connection Hub . “Ενθαρρύνουμε πραγματικά όποιον ενδιαφέρεται να έρθει στο κέντρο μας για να κάνει αυτό το δωρεάν εμβόλιο”. “Η Mpox δεν έχει εξαφανιστεί και θα την παρακολουθούμε πολύ στενά”, δήλωσε ο Dr. Ho. “Οι άνθρωποι που έχουν ένα ασυνήθιστο εξάνθημα θα πρέπει να ελεγχθούν για mpox και όσοι διατρέχουν κίνδυνο θα πρέπει να συζητήσουν για τον εμβολιασμό με τον πάροχό τους”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

mpox ΠΟΥ: Δεν είναι πλέον μια παγκόσμια έκτακτη ανάγκη για την υγεία

Mpox: Συνεχίζουν οι εμβολιασμοί ενώ τα κρούσματα μειώνονται ραγδαία

Το TikTok δεν δίνει τις απαραίτητες απαντήσεις σε ιατρικά ζητήματα

Ο ΠΟΥ μετονομάζει την ευλογιά των πιθήκων σε mpox, επικαλούμενος ρατσιστικές ανησυχίες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Επίκειται πρόγραμμα τηλεσυμβουλευτικής για ασθενείς με χρόνια νοσήματα μετά τις εκλογές από το Υπουργείο Υγείας

Στόχος είναι να μπορούν όσοι έχουν χρόνια νοσήματα, να απευθύνονται άμεσα σε γιατρούς για τα προβλήματα που θα αντιμετωπίζουν. Με τον τρόπο αυτό αναμένεται να αποσυμφορηθούν οι Μονάδες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) αλλά και τα νοσοκομεία από τις συνεχείς επισκέψεις των ασθενών με χρόνια προβλήματα, όταν οι δυσκολίες αυτές θα μπορούσαν να λύνονται και μέσω τηλεσυμβουλευτικής από το σπίτι.

Ο FDA ενέκρινε τελικά το τσιπ Neuralinkτου Έλον Μασκ για δοκιμές σε ανθρώπους. Έχουν αντιμετωπιστεί όλες οι ανησυχίες;

Ισχυρίστηκε ότι το Neuralink θα μπορούσε να αυξήσει την ανθρώπινη νοημοσύνη δημιουργώντας μια σύνδεση κατ' απαίτηση με συστήματα τεχνητής νοημοσύνης - επιτρέποντας, για παράδειγμα, βελτιωμένη γνώση μέσω ενισχυμένης μνήμης και βελτιωμένες δεξιότητες μάθησης και επίλυσης προβλημάτων.

ΕΣΥ Νέα Κατάσταση - Αλλαγές στα νοσοκομεία με πράσινο φως Μητσοτάκη

Ριζικές αλλαγές αναμένεται να φέρει ο νέος Χάρτης Υγείας και στις κλινικές αλλά και γενικότερα στις δομές του ΕΣΥ. Πράγμα που σημαίνει στην πράξη ότι με τον νέο Χάρτη Υγείας θα υπάρξουν τόσο συγχωνεύσεις νοσοκομείων, όσο και αλλαγή χρήσης σε αρκετές δομές Υγείας.

Δρομολογούνται από το Υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Σπύρος Δοξιάδης», νέα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου τους επόμενους μήνες.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται πως θα ξεκινήσουν οι δωρεάν αιματολογικές εξετάσεις για λιπιδαιμικό και μεταβολικό προφίλ σε 5.706.125 άτομα (30-70 ετών). Σημειώνεται πως η καρδιαγγειακή νόσος αποτελεί την κύρια αιτία θνησιμότητας παγκοσμίως, καθώς ένας στους τρεις θανάτους οφείλεται σε καρδιακή νόσο και αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ο Ερντογάν κέρδισε τις εκλογές στην Τουρκία με 52%

Εκλογές Τουρκία: Μεγάλος νικητής για 11η φορά αναδείχθηκε στον β΄γύρο των τουρκικών προεδρικών εκλογών ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος πήρε άνετη νίκη έναντι του αντιπάλου του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Εκλογές Τουρκία: Ερντογάν και Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου συγκρούονται

Εκλογές Τουρκία: Προβλέποντας μια νίκη Ερντογάν και περαιτέρω οικονομική αστάθεια, οι χρηματοπιστωτικές αγορές αντέδρασαν με την τουρκική λίρα να φτάνει σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ έναντι του δολαρίου την Παρασκευή.