Σεξουαλική Υγεία

Mpox: Συνεχίζουν οι εμβολιασμοί ενώ τα κρούσματα μειώνονται ραγδαία

Mpox: Συνεχίζουν οι εμβολιασμοί ενώ τα κρούσματα μειώνονται ραγδαία

Mpox: Η συνεχής μείωση του αριθμού των κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων σε όλη την Αγγλία σημαίνει ότι το πρόγραμμα εμβολιασμού δεν χρειάζεται πλέον ως μέτρο ελέγχου της επιδημίας.

Η συνεχής μείωση του αριθμού των κρουσμάτων mpox (ευλογιάς των πιθήκων) σε όλη την Αγγλία και η επιτυχία του εμβολιασμού στον έλεγχο της επιδημίας σημαίνει ότι το πρόγραμμα εμβολιασμού δεν χρειάζεται πλέον ως μέτρο ελέγχου της επιδημίας και μπορεί πλέον να καταργηθεί. Όποιος είναι κατάλληλος για εμβολιασμό με mpox καλείται να προσέλθει για το εμβόλιο τους επόμενους μήνες για να προστατευτεί πριν από το καλοκαίρι. Οι πρώτες δόσεις παραμένουν διαθέσιμες για ομοφυλόφιλους, αμφιφυλόφιλους και άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες (GBMSM) με υψηλότερο κίνδυνο από το mpox έως τις 16 Ιουνίου, ενώ οι δεύτερες δόσεις είναι διαθέσιμες μέχρι τα τέλη Ιουλίου.

Η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τους αριθμούς των κρουσμάτων και θα διατηρήσει την ικανότητα να ανταποκρίνεται στο πρόγραμμα εμβολιασμού εάν ο κίνδυνος μόλυνσης αυξηθεί σημαντικά. Τα κρούσματα Mpox έχουν μειωθεί σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο από το υψηλό των 350 την εβδομάδα τον Ιούλιο του 2022 σε μόλις 6 νέα κρούσματα μέχρι στιγμής από τις αρχές του 2023. Τρία άτομα απέκτησαν mpox στο ΗΒ και 3 ήταν ταξιδιώτες που επέστρεφαν.

Ο εμβολιασμός έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην προστασία των ανθρώπων και στη μείωση του αριθμού των κρουσμάτων. Τα άτομα που είναι επιλέξιμα αλλά δεν έχουν λάβει ακόμη 2 δόσεις του εμβολίου ενθαρρύνονται να εμφανιστούν και να κάνουν κράτηση για την πρώτη τους δόση έως τις 16 Ιουνίου 2023 και να κάνουν κράτηση για τη δεύτερη δόση έως τα τέλη Ιουλίου 2023. Όλοι όσοι διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο από το mpox είναι επιλέξιμοι για 2 δόσεις του εμβολίου. Τα δεδομένα του UKHSA έδειξαν ότι μία δόση του εμβολίου προσφέρει 78% προστασία έναντι του ιού από 14 ημέρες μετά τη λήψη του και η δεύτερη δόση στοχεύει στην παροχή μακροπρόθεσμης προστασίας.

Ο Δρ Gayatri Amirthalingam, Αναπληρωτής Διευθυντής Προγραμμάτων Δημόσιας Υγείας στο UKHSA, είπε: “Ενώ η μόλυνση με mpox είναι ήπια για πολλούς, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά συμπτώματα σε ορισμένους, επομένως είναι σημαντικό οι άνθρωποι να παραμείνουν σε εγρήγορση για τους κινδύνους. Ο εμβολιασμός είναι το κλειδί για τη μείωση της σοβαρότητας των συμπτωμάτων και την πρόληψη περαιτέρω μετάδοσης. Η πρόσληψη των πρώτων δόσεων ήταν ισχυρή, αλλά μόνο το ένα τρίτο περίπου όσων έλαβαν την πρώτη τους δόση είχαν λάβει τη δεύτερη δόση τους μέχρι στιγμής.”

Το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν το πρώτο στον κόσμο που ανίχνευσε το ξέσπασμα, ενεργώντας άμεσα για να ειδοποιήσει τους παγκόσμιους εταίρους υγείας, να ελέγξει την περαιτέρω μετάδοση και να εξασφαλίσει εμβόλια για όλους όσους διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη διατήρηση της μειωμένης μετάδοσης του mpox και στην επίτευξη του απώτερου στόχου της εξάλειψης της μετάδοσης της νόσου στο Ηνωμένο Βασίλειο.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί αυξάνονται οι σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις στις ΗΠΑ;

Το TikTok δεν δίνει τις απαραίτητες απαντήσεις σε ιατρικά ζητήματα

Οι προκλήσεις της στόχευσης των μηνυμάτων δημόσιας υγείας σε συγκεκριμένες ομάδες χωρίς να προκαλείται στίγμα

Προληπτικές εξετάσεις σε ευάλωτους και κοινωνικά αποκλεισμένους πληθυσμούς

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ερευνητές ανακαλύπτουν νέες, πιο αποτελεσματικές περιπτώσεις για τη θεραπεία της σύφιλης

Hayes: Έχω ένα τεράστιο πάθος για τη σεξουαλική υγεία και ένα σπαστικό ενδιαφέρον για τις μολυσματικές ασθένειες. Αυτή η έρευνα μου επέτρεψε να συνδυάσω αυτά τα δύο ενδιαφέροντα, καθώς η σύφιλη είναι μια ασθένεια που υπάρχει εδώ και αιώνες, αλλά λίγα είναι γνωστά γι' αυτήν λόγω της δυσκολίας καλλιέργειας των βακτηρίων σε εργαστηριακό περιβάλλον. Η ύπαρξη περισσότερων δεδομένων και έρευνας σχετικά με την ασθένεια αποτελεί επιτακτική κλινική ανάγκη.