Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Σεξουαλική Υγεία

ΣΜΝ: Γιατί αυξάνονται οι σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις στις ΗΠΑ;

ΣΜΝ: Γιατί αυξάνονται οι σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις στις ΗΠΑ;

ΣΜΝ: Τα ποσοστά σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων, όπως η σύφιλη, έχουν αυξηθεί επικίνδυνα τα τελευταία χρόνια στις ΗΠΑ.

Τα ποσοστά σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων (ΣΜΝ), όπως η σύφιλη, έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια στις ΗΠΑ. Αλλά γιατί αυξάνονται τώρα τα ποσοστά ΣΜΝ και τι μπορεί να γίνει για να αντιστραφεί αυτή η τάση; Η μειωμένη εστίαση στη δημόσια υγεία στη σεξουαλική υγεία ήταν ένας μεγάλος παράγοντας στην αύξηση των ποσοστών ΣΜΝ.

«Η αυξανόμενη χρήση οπιοειδών, η COVID-19 και η επιδημία mpox έχουν επιδεινώσει την έλλειψη χρηματοδότησης και πόρων στη σεξουαλική υγειονομική περίθαλψη, δημιουργώντας μια τέλεια καταιγίδα που προκαλεί τα κρούσματα τα τελευταία χρόνια», δήλωσε ο Casey Pinto, αναπληρωτής καθηγητής των επιστημών δημόσιας υγείας στο PennState Cancer Institute. Οι αλλαγές στη σεξουαλική συμπεριφορά, όπως η μείωση της χρήσης προφυλακτικού και η αύξηση της επικίνδυνης σεξουαλικής συμπεριφοράς λόγω χρήσης οπιοειδών, πιθανότατα παίζουν επίσης κάποιο ρόλο, είπαν οι ειδικοί στο Live Science.

Γιατί αυξάνονται τα ποσοστά ΣΜΝ;

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) παρακολουθούν το εθνικό ποσοστό λοιμώξεων από γονόρροια, χλαμύδια και σύφιλη. Τα ποσοστά αυτών των βακτηριακών ΣΜΝ αυξάνονταν ήδη τα έξι χρόνια πριν από την πανδημία. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα ποσοστά γονόρροιας αυξήθηκαν κατά μέσο όρο περίπου 10% κάθε χρόνο, τα ποσοστά χλαμυδίων αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 3,6% ετησίως και τα ποσοστά σύφιλης αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 14% ετησίως.

Το 2021, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τα ποσοστά γονόρροιας και χλαμυδίων συνέχισαν να αυξάνονται, αυξάνοντας κατά περίπου 2,5% σε σύγκριση με το 2020, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του CDC. Και οι δύο ασθένειες μπορεί να κάνουν το σεξ επώδυνο και να οδηγήσουν σε στειρότητα, ενώ η γονόρροια μπορεί επίσης να οδηγήσει σε κιτρινοπράσινες εκκρίσεις από τα γεννητικά όργανα. Τα ποσοστά κρουσμάτων σύφιλης αυξήθηκαν πιο έντονα την ίδια χρονική περίοδο, στο υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων τριών δεκαετιών — αύξηση 27% σε σύγκριση με το 2020. Η σύφιλη μπορεί να προκαλέσει γεννητικά έλκη και εξανθήματα στα χέρια και τα πόδια.

Οι αυξανόμενες λοιμώξεις από σύφιλη είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές καθώς συνδέονται με αυξανόμενα ποσοστά συγγενούς σύφιλης, όπου τα βακτήρια περνούν από τον πλακούντα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, προκαλώντας δυνητικά οστικές παραμορφώσεις, νευρικά προβλήματα και, σε ορισμένες περιπτώσεις, αποβολή, θνησιγένεια ή θάνατο του νεογνού. Τα ποσοστά συγγενούς μόλυνσης από σύφιλη τριπλασιάστηκαν περίπου από το 2017 έως το 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία του CDC. «Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, ήμασταν κοντά στην εξάλειψη της σύφιλης εδώ στις ΗΠΑ, οπότε είναι λίγο τρομακτικό να βλέπουμε πόση σύφιλη έχει επανέλθει, σκίζει και βρυχάται στις κοινότητές μας», είπε ο Δρ. Joseph Cherabie, επίκουρος καθηγητής ιατρικής και ιατρικός διευθυντής στην κλινική Sexual Health της κομητείας St. Louis.

Η αληθινή εικόνα μπορεί να είναι ακόμη χειρότερη καθώς “τα κρούσματα αναφέρθηκαν ελάχιστα”, ειδικά εν μέσω διαταραχών που σχετίζονται με την πανδημία που προκάλεσαν εκτεταμένο κλείσιμο κλινικών σεξουαλικής υγείας και παρέσυραν το προσωπικό από την παρακολούθηση ΣΜΝ στην παρακολούθηση του COVID-19″, είπε ο Cherabie. Αυτές οι διαταραχές, μαζί με αυτές που προκλήθηκαν από το ξέσπασμα του mpox του περασμένου έτους, πιθανότατα αύξησαν τα ποσοστά ΣΜΝ επειδή περισσότεροι άνθρωποι έκαναν σεξ ενώ είχαν μολυνθεί εν αγνοία τους, είπε ο Cherabie.

Ένας παράγοντας που πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι πίσω από την αύξηση των ποσοστών ΣΜΝ είναι η αυξανόμενη επιδημία οπιοειδών. Η χρήση οπιοειδών, συμπεριλαμβανομένων των συνταγογραφούμενων παυσίπονων και παράνομων ναρκωτικών, όπως η ηρωίνη και η φαιντανύλη, έφτασε σε νέα ύψη εν μέσω της πανδημίας και έχει συνδεθεί με επικίνδυνη σεξουαλική συμπεριφορά που αυξάνει τον κίνδυνο εξάπλωσης ΣΜΝ, όπως η μη χρήση προφυλακτικού και έχοντας πολλούς σεξουαλικούς συντρόφους, είπε ο Cherabie.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Sex tips για γυναίκες άνω των 50

Πώς να μιλήσετε για το σεξ και να πετύχετε τους στόχους σας αναφορικά με την οικειότητα;

Μπορεί το One Night Stand να μειώσει τη διάρκεια της ζωής σας;

Οι έφηβοι μαθαίνουν περισσότερα για το σεξ από το TikTok παρά από το σχολείο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πόσο συχνά πρέπει να κάνετε σεξ για να έχετε έναν ευτυχισμένο γάμο;

Γάμος σεξ: Η συχνότητα του σεξ σε έναν γάμο είναι ένα θέμα που συχνά συγκεντρώνει την προσοχή, αλλά δεν υπάρχει μια ενιαία απάντηση για το πόσο συχνά τα ζευγάρια πρέπει να έχουν σε σεξουαλική δραστηριότητα

Τι μπορεί να μειώσει την ουλίτιδα που σχετίζεται με την εγκυμοσύνη;

Στοματική υγεία: «Μέσα από τη μελέτη μας, διαπιστώσαμε ότι η θεραπεία της ουλίτιδας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού», ανέφεραν οι ερευνητές.

Γιατί ο καρδιακός κίνδυνος των γυναικών αυξάνεται μετά την εμμηνόπαυση;

Εμμηνόπαυση: Τα συμπτώματα των γυναικών κατά τη διάρκεια μιας καρδιακής προσβολής είναι πιο πιθανό να περιλαμβάνουν ζάλη, κόπωση και ναυτία, αλλά οι γυναίκες είναι επίσης πιο πιθανό να απορρίψουν τον πόνο στο στήθος ως δυσπεψία ή υπερένταση.

Close Icon