Σεξουαλική Υγεία

ΣΜΝ: Μπορεί το φιλί να είναι αιτία σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων;

ΣΜΝ: Μπορεί το φιλί να είναι αιτία σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων;

ΣΜΝ: Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι τα ΣΜΝ μπορούν να εξαπλωθούν ακόμη και με μικρή επαφή με το δέρμα και δεν εξαρτώνται πάντα από το κολπικό ή πρωκτικό σεξ.

Μια από τις πιο δημοφιλείς εκδηλώσεις στοργής και οικειότητας που μπορεί να βρεθεί σχεδόν σε κάθε πολιτισμό είναι ένα φιλί. Ένα σύντομο φιλί στο μάγουλο ή ένα παρατεταμένο, παθιασμένο φιλί είναι και τα δύο αποδεκτά. Αλλά ξέρατε ότι μερικές φορές, αυτή η αξιαγάπητη πράξη μπορεί να είναι επιζήμια για την υγεία σας. Οι λοιμώξεις που μεταδίδονται συνήθως κατά τη σεξουαλική δραστηριότητα είναι γνωστές ως Σεξουαλικά Μεταδιδόμενες Ασθένειες (ΣΜΝ) που μπορούν επίσης να μεταδοθούν με επαφή δέρμα με δέρμα, κοινές ενέσεις φαρμάκων ή βελόνες, ανταλλαγή σωματικών υγρών και από μητέρα σε νεογέννητο.

Ανάλογα με τη βαρύτητα της νόσου, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας όπως στειρότητα ή ακόμη και θανατηφόρα. Εκτός από τα σωματικά συμπτώματα, θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα μεταξύ των συζύγων. Τα καλά νέα είναι ότι τα περισσότερα ΣΜΝ μπορούν να αποφευχθούν περιορίζοντας τη σεξουαλική σας επαφή, χρησιμοποιώντας προστασία κατά τη σεξουαλική επαφή, απέχοντας από τη χρήση ναρκωτικών ή χρησιμοποιώντας αποστειρωμένες βελόνες για τυχόν ενέσεις. Ωστόσο, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι τα ΣΜΝ μπορούν να εξαπλωθούν ακόμη και με μικρή επαφή με το δέρμα και δεν εξαρτώνται πάντα από το κολπικό ή πρωκτικό σεξ.

Μπορείτε να πάθετε ΣΜΝ από το φιλί;

Ναι, όπως έχει οριστεί προηγουμένως, το φιλί μπορεί να μεταδώσει ΣΜΝ. Ακόμα κι έτσι, η πιθανότητα μόλυνσης από κολπική, πρωκτική ή στοματική επαφή είναι μικρότερη. Τα περισσότερα ΣΜΝ μεταδίδονται με αλληλεπίδραση σωματικών υγρών, ωστόσο το σάλιο ευνοεί λιγότερο τη μετάδοση λοιμώξεων από το σπέρμα ή το αίμα. Ωστόσο, ο κίνδυνος μόλυνσης αυξάνεται δραματικά εάν έχετε ανοιχτές πληγές ή πληγές. Επομένως, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί καθώς υπάρχει πιθανότητα να προσβληθείτε από κάποια μόλυνση. Μεταξύ των πιο κοινών ΣΜΝ που προσβάλλονται από το φιλί είναι:

  • Έρπης: Ένα από τα πιο διαδεδομένα ΣΜΝ που μπορούν να αποκτηθούν με το φιλί είναι ο έρπης. Είναι μια ιογενής λοίμωξη που μπορεί να μεταδοθεί μέσω του φιλιού ή οποιασδήποτε άλλης μορφής επαφής δέρμα με δέρμα. Ο έρπης είναι πιο πιθανό να εξαπλωθεί εάν υπάρχουν ανοιχτές πληγές στο στόμα ή στα χείλη. Οι περισσότερες φουσκάλες και επιχείλιες πληγές που προκαλούνται από τον έρπητα είναι αισθητές και εύκολο να εντοπιστούν. Αν και ο στοματικός έρπης είναι πολύ μεταδοτικός, είναι ζωτικής σημασίας να έχετε κατά νου ότι ο ιός είναι θεραπεύσιμος και μπορεί να οδηγήσει σε άβολες φουσκάλες. Για την έγκαιρη αντιμετώπιση της ασθένειας, είναι πάντα σκόπιμο να επισκεφτείτε έναν γιατρό αμέσως μόλις ανακαλύψετε τα συμπτώματα. Πριν εμπλακείτε σε οποιαδήποτε σεξουαλική δραστηριότητα, είναι σημαντικό να συζητήσετε αυτά τα θέματα με τους συντρόφους σας. Πριν ξεκινήσετε ένα φιλί, μπορεί κανείς να κάνει επίσης μια γρήγορη επιθεώρηση στον σύζυγό του.
  • Σύφιλη: Η σύφιλη είναι μια βακτηριακή λοίμωξη που μεταδίδεται συνήθως μέσω της σεξουαλικής επαφής. Τα αρχικά σημάδια της νόσου περιλαμβάνουν ανώδυνες πληγές γύρω από το στόμα, το ορθό ή τα γεννητικά όργανα. Όταν αυτές οι βλάβες έρχονται σε επαφή με το δέρμα ή τους βλεννογόνους, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση. Αν και είναι λιγότερο συνηθισμένο, υπάρχει ακόμα μια πιθανότητα να πάθεις αυτό το σοβαρό ΣΜΝ φιλώντας. Το μόνο που χρειάζεται για να κολλήσετε την ασθένεια είναι ένας μολυσμένος σύντροφος, η ύπαρξη ανοιχτών πληγών στο στόμα και κακές πιθανότητες.
  • HPV: Είναι ζωτικής σημασίας να κατανοήσουμε ότι δεν υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ του φιλιού και της μετάδοσης του HPV, παρόλο που αρκετές μελέτες έχουν προτείνει ότι μπορεί. Ωστόσο, όταν έρθετε σε επαφή με έναν σύντροφο που έχει μόλυνση, η παρουσία ανοιχτών πληγών ή κοψίματος στο στόμα θα μπορούσε να οδηγήσει σε μόλυνση. Θα πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας σχετικά με τα πολυάριθμα εμβόλια HPV που είναι διαθέσιμα προκειμένου να αποφευχθεί η μόλυνση.

Πώς να αποφύγετε τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα

Παρά τον επιπολασμό των σεξουαλικά μεταδιδόμενων ασθενειών, είναι συνήθως μέσα στην εξουσία κάποιου να λάβει προφυλάξεις έναντι αυτών των ανεπιθύμητων παθήσεων. Ενώ μπορεί να υποθέσετε ότι όλοι είναι υγιείς, ίσως να μην γνωρίζετε ποιο είδος ασθενειών φέρουν. Δεν υπάρχει κανένα προληπτικό μέτρο που μπορεί να προσφέρει 100 τοις εκατό προστασία, αλλά η λήψη μερικών απλών βημάτων θα μειώσει σημαντικά την πιθανότητα να αρρωστήσετε και να μεταδώσετε τη μόλυνση. Ένας σημαντικός παράγοντας σε αυτό είναι η συνειδητοποίηση. Τούτου λεχθέντος, αν θέλετε να προστατεύσετε τον εαυτό σας, βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε ποιον φιλάτε. Όταν συζητείται άμεσα και ανοιχτά, μερικές από τις ανησυχίες και την αβεβαιότητα που περιβάλλουν το φιλί μπορούν να εξαλειφθούν και η εμπειρία μπορεί να γίνει ακόμα πιο υπέροχη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Κάντε την σεξουαλική σας επαφή πιο ασφαλή

5 Πράγματα που πρέπει να γνωρίζουν οι γυναίκες για τη σεξουαλική τους υγεία

Πόσο καλό κάνει το casual sex;

Συμβουλές κολπικής υγιεινής που κάθε γυναίκα πρέπει να γνωρίζει.

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Καναδάς: Περιορισμένη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη για τα τρανς άτομα

Πολύ συχνά, τρανς ή μη δυαδικά άτομα που συμβουλεύονται για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας πρέπει να αντιμετωπίσουν ενοχλητικές, ακόμη και ακατάλληλες ερωτήσεις που σχετίζονται με την ταυτότητα φύλου τους.

Οι νομοθέτες της Καλιφόρνια θέλουν τα λύκεια να δίνουν προφυλακτικά σε εφήβους

Καλιφόρνια: Σύμφωνα με ένα νομοσχέδιο που εισήχθη φέτος, οι νέοι στην Καλιφόρνια δεν θα χρειάζεται να ζητήσουν άδεια για να πάρουν ένα προφυλακτικό από ένα διανομέα στο σχολείο.