Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πολιτική Υγείας

Μαρκ Ρούτε: Ο Ολλανδός Πρωθυπουργός θα είναι ο επόμενος Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ

Μαρκ Ρούτε: Ο Ολλανδός Πρωθυπουργός θα είναι ο επόμενος Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ

Μαρκ Ρούτε: Ως αρχηγός του ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει μια δύσκολη πράξη εξισορρόπησης, καθώς τα μέλη της συμμαχίας προσπάθησαν να υποστηρίξουν την κατεστραμμένη από τον πόλεμο Ουκρανία χωρίς να προκαλέσουν περαιτέρω ρωσική επιθετικότητα.

Ο Ολλανδός Πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε πρόκειται να οριστεί ο επόμενος Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ αφού η τελευταία εναπομείνασα Ρουμανία συμφώνησε να υποστηρίξει την υποψηφιότητά του. Ο Ρούτε θα κυβερνήσει σε λίγα δύσκολα χρόνια, καθώς η διατλαντική συμμαχία εξισορροπεί τη ρωσική επιθετικότητα και την πιθανώς αμφιταλαντευόμενη υποστήριξη των ΗΠΑ. Ο διορισμός του επιβεβαιώθηκε λίγο πριν από τη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσιγκτον, DC στις 9-11 Ιουλίου, για την 75η επέτειο της συμμαχίας.

Ο Πρωθυπουργός της Ρουμανίας Κλάους Ιωάννης είχε επίσης αυτοπροωθηθεί ως Γενικός Γραμματέας, ο ανώτερος αξιωματούχος που συντονίζει τον οργανισμό που εδρεύει στις Βρυξέλλες, αλλά η κυβέρνησή του έχει προσφέρει τώρα την υποστήριξή του στον Ρούτε, σύμφωνα με επίσημο δελτίο τύπου. Ο νυν πρόεδρος, Γενς Στόλτενμπεργκ, βρίσκεται στη θέση από το 2014 και επρόκειτο να αποχωρήσει πέρυσι. Αλλά η διαμάχη φαίνεται να έχει παγιδευτεί σε μια ευρύτερη συζήτηση για τις κορυφαίες θέσεις στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης – με την Εσθονία Κάγια Κάλλας, μια άλλη που είχε προτείνει την υποψηφιότητά της για τη θέση του ΝΑΤΟ αλλά στη συνέχεια αποσύρθηκε.

Μόλις αναλάβει το αξίωμα, ο Rutte θα υπηρετήσει μια θητεία τουλάχιστον τεσσάρων ετών. Για να διοριστεί έπρεπε να αντιμετωπίσει την αντίθεση του Ούγγρου Viktor Orbán, ο οποίος δεν ήθελε να αναγκαστεί να υποστηρίξει την Ουκρανία. Ο Ρούτε κατεύνασε αυτές τις ανησυχίες σε μια επιστολή που εστάλη νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, φέρνοντάς τον ένα βήμα πιο κοντά στην εξασφάλιση της απαραίτητης συναίνεσης μεταξύ των 32 μελών του ΝΑΤΟ. Ως αρχηγός του ΝΑΤΟ, ο Ρούτε αντιμετωπίζει μια δύσκολη πράξη εξισορρόπησης, καθώς τα μέλη της συμμαχίας προσπάθησαν να υποστηρίξουν την κατεστραμμένη από τον πόλεμο Ουκρανία χωρίς να προκαλέσουν περαιτέρω ρωσική επιθετικότητα.

Μια περαιτέρω ανατροπή μπορεί να έρθει με τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ τον Νοέμβριο, καθώς ο προπορευόμενος των Ρεπουμπλικάνων Ντόναλντ Τραμπ έχει αποδειχθεί χλιαρός απέναντι στη συμμαχία, καλώντας ακόμη και τη Ρωσία να εισβάλει σε υποτιθέμενους συμμάχους που δεν επενδύουν στον στρατό τους. Ο Ρούτε ηγείται της Ολλανδίας από το 2010, διαχειριζόμενος μια σειρά δύσκολων συνασπισμών, αλλά πρόκειται να παραιτηθεί στις 2 Ιουλίου. Το φιλελεύθερο κόμμα του Ρούτε, το VVD, θα αποτελέσει μέρος ενός συνασπισμού υπό την ηγεσία του πρώην αρχηγού κατασκοπείας Ντικ Σούφ, μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου που σημείωσαν άνοδο της υποστήριξης προς τον ακροδεξιό οπαδό του Γκέρτ Βίλντερς.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Άρ. Αγγελής: Η παροχή κινήτρων στην βιομηχανία θα πρέπει να αποσυνδεθεί από την καθολική πρόσβαση στην φαρμακευτική καινοτομία σε επίπεδο Ε.Ε

Ο ΠΟΥ κατηγορεί 4 μεγάλες βιομηχανίες για 2,7 εκατομμύρια θανάτους ετησίως στην Ευρώπη

Google Doodle: Αφιερωμένο στις Ευρωεκλογές 2024 το σημερινό doodle

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η απόφαση της Γκάμπια να υποστηρίξει την απαγόρευση του ΑΓΓΟ είναι κρίσιμη νίκη για τα δικαιώματα των κοριτσιών και των γυναικών

Μαζί, δεν πρέπει να ησυχάσουμε μέχρι να διασφαλίσουμε ότι όλα τα κορίτσια και οι γυναίκες μπορούν να ζήσουν απαλλαγμένα από βία και βλαβερές πρακτικές και ότι τα δικαιώματά τους, η σωματική τους ακεραιότητα και η αξιοπρέπειά τους προασπίζονται».

Τα παγκόσμια επίπεδα παιδικού εμβολιασμού σταμάτησαν το 2023, αφήνοντας πολλούς χωρίς σωτήρια προστασία

Το πρόγραμμα Ανοσοποίησης 2030 IA2030 είναι μια παγκόσμια στρατηγική που εγκρίθηκε από την Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας με στόχο να διασφαλίσει ότι όλοι, παντού, σε κάθε ηλικία θα επωφεληθούν από τα εμβόλια για βελτιωμένη υγεία και ευεξία έως το 2030.

Επίσκεψη του Άδωνι Γεωργιάδη και του Μάριου Θεμιστοκλέους στη Σύρο

Υπουργείο Υγείας: "Υπάρχουν πολλά περιθώρια να γίνει το σύστημα καλύτερο υπό τις δύσκολες συνθήκες που ζούμε πανευρωπαϊκά σήμερα. Θα κάνουμε το ανθρωπίνως δυνατόν", τόνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης από τη Σύρο.

ΔΥΠΕ: Σχετικά με ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό στα Κέντρα Υγείας Πελοποννήσου

ΔΥΠΕ: Είναι γεγονός ότι μετά την κρίση της πανδημίας το εθνικό σύστημα υγείας αντιμετωπίζει πολύπλοκα προβλήματα και υφίσταται ανάγκη διαμόρφωσης ενός σύγχρονου δικτύου ΠΦΥ το οποίο θα απαντά στις σύγχρονες προκλήσεις.

Η WHO AFRO ιδρύει ανεξάρτητο σώμα για την ενίσχυση της ασφάλειας υγείας της Αφρικής

ΠΟΥ: Με την εξειδικευμένη καθοδήγηση και τη συνεργατική του προσέγγιση, το νέο σώμα θα διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στην προστασία της υγείας και της ευημερίας εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρη την Αφρική.

Υπουργείο Υγείας: Ανακοίνωσε τη συγκρότηση Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού

Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε και τη συγκρότηση Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, επισης σε συνέχεια απόφασης της αναπληρώτριας υπουργού Ειρήνης Αγαπηδάκη.

Close Icon