Πολιτική Υγείας

Γιατί οι νοσοκομειακοί γιατροί τάσσονται κατά του ασφαλιστικού νομοσχεδίου

Γιατί οι νοσοκομειακοί γιατροί τάσσονται κατά του ασφαλιστικού νομοσχεδίου

Σοβαρές ενστάσεις για τις διατάξεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, εκφράζει η Ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ). Το προεδρείο της κάνει λόγο για “συνέχεια των αντιλαϊκών ανατροπών που έχουν ψηφίσει όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ”. Στόχος τους – σημειώνει – είναι η ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης και η ολοκληρωτική παράδοσή της στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες: “Για αυτό άλλωστε, η σημερινή κυβέρνηση έχει ήδη επιδοθεί σε ‘αγώνα δρόμου’ για την γενικευμένη εφαρμογή του συστήματος λογιστικών κωδικών ΚΕΝ – DRGs στα δημόσια νοσοκομεία που αποτελεί νομοθέτημα της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ: η κωδικοποίηση της κοστολόγησης σε χρήμα ιατρικών πράξεων και ιατρικής εργασίας στα δημόσια νοσοκομεία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ιδιωτικοοικονομική τους λειτουργία σε ‘συνεργασία’ με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες”.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, στόχος είναι:

• Η απαλλαγή του κράτους και της εργοδοσίας από τις ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλουν στα ασφαλιστικά Ταμεία.

• Η υλοποίηση της μνημονιακής δέσμευσης των κυβερνήσεων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για μείωση της συνολικής συνταξιοδοτικής δαπάνης από 17,3% του ΑΕΠ το 2016 ,στο 12,5% το 2030.

• Η πλήρης μετατροπή της ασφάλισης σε ατομική – ιδιωτική υπόθεση.

Όπως αναφέρουν, στο νομοσχέδιο διατηρούνται όλοι οι “κόφτες” του νόμου Κατρούγκαλου και βγαίνουν από τη μέση όλα τα νομικά εμπόδια που υπάρχουν, ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί πιο αποτελεσματικά:

“Διατηρούνται όλες οι περικοπές στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, η κατάργηση της 13ης και 14ης, η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, στα 67 χρόνια για άνδρες και γυναίκες, στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Παραμένει σε ισχύ η διάσπαση της ενιαίας σύνταξης σε εθνική και ανταποδοτική.

Το μόνο που θα ‘εγγυάται’ το κράτος είναι η εθνική σύνταξη που περιορίζεται σε επίπεδα πτωχοκομείου. Και αυτό σε μια περίοδο που αρχίζουν να ‘εκδίδονται’ οι μόνιμες συντάξεις των νοσοκομειακών γιατρών που προέκυψαν μετά τον νόμο Κατρούγκαλου: λιγότερα από 1.000 ευρώ καθαρά το άθροισμα ‘Εθνικής’ και ‘Υποχρεωτικής ανταποδοτικής’ σε γιατρούς με πάνω από 30 χρόνια προϋπηρεσίας”.

Επένδυση

Στο σύστημα που οικοδομούν, η ασφάλιση αντί να είναι κοινωνικό δικαίωμα, μετατρέπεται σε επένδυση, ατομικό ρίσκο και κυνήγι μέσω του τζόγου. Η Υγεία, αντί για κατοχυρωμένο κοινωνικό αγαθό γίνεται “ατομική – ιδιωτική υπόθεση”. Αν και όσο έχεις, θα δίνεις και με βάση αυτό θα λαμβάνεις. Αν δεν έχεις θα σου εξασφαλίζεται ένα υποτυπώδες πλέγμα παροχών, κατώτατο, στα όρια της φτώχειας.

Η ΟΕΝΓΕ απορρίπτει το νομοσχέδιο, επισημαίνοντας τα εξής:

“Το τι υγεία θα έχουμε, το αν θα προλάβουμε να βγούμε στη σύνταξη πριν να πεθάνουμε δεν το διαπραγματευόμαστε. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να ‘ρισκάρουμε’ την υγεία μας, να ‘τζογάρουμε’ τη ζωή μας, τη δική μας, των γονιών μας, των οικογενειών μας, στο χρηματιστήριο”.

ΠΙΣ

Σε σχετική ανακοίνωση τονίζει πως έχει προκαλέσει αλγεινή εντύπωση στον ιατρικό κόσμο, για ακόμα μια φορά το τελευταίο διάστημα, η δουλική στάση του προεδρείου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), που έσπευσε με ανακοίνωσή του να…πανηγυρίσει για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, πριν καν αυτό ανακοινωθεί. Αναφέρει χαρακτηριστικά:

“Το προεδρείο του ΠΙΣ συνεχίζει τον κατήφορο που έχει επιλέξει ως ‘λαγός’ και ‘δεκανίκι’ της κυβέρνησης ενάντια στη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζόμενων γιατρών, νοσοκομειακών – έμμισθων του ιδιωτικού τομέα – αυτοαπασχολούμενων.

Δίνουμε απεργιακή απάντηση από κοινού με άλλες Ομοσπονδίες του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα, όταν το νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο έρθει στη Βουλή. Ενώνουμε τη φωνή μας με τις εκατοντάδες χιλιάδες Γάλλων συναδέλφων μας που δίνουν πολυήμερο απεργιακό αγώνα ενάντια στις αντιασφαλιστικές ανατροπές της κυβέρνησης Μακρόν”.

Αιτήματα

Με την κινητοποίησή της, η ΟΕΝΓΕ διεκδικεί:

• Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων των κυβερνήσεων και των τριών μνημονίων των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ.

• Να επιστραφούν όλα τα κλεμμένα αποθεματικά των Ταμείων. Δεν τα θεωρούμε “περασμένα – ξεχασμένα”.

• Να πληρώσουν το κράτος και η εργοδοσία.

• Πλήρη αποκατάσταση όλων των απωλειών, μαζί και της 13ης και 14ης σύνταξης.

• Πλήρη αποκατάσταση του ιατρικού μισθολογίου, των συντάξεων και των εφ’ άπαξ στα επίπεδα πριν από όλες τις μνημονιακές περικοπές.

• Αποκλειστικά δημόσια, υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση για όλους.

  • • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την υγεία. Αποκλειστικά δημόσια και απολύτως δωρεάν, Υγεία για όλους.

Η ΟΕΝΓΕ ζητεί μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οδήγηση και αλκοόλ δεν πάνε μαζί και αυτό επιβάλλεται να το γνωρίζουν όσοι παίρνουν θέση πίσω από το τιμόνι

Το CDC θα πρέπει να παρακολουθεί περισσότερες πρωτοφανείς λοιμώξεις COVID-19 για να προλάβει την πανδημία, προειδοποιούν οι ειδικοί

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η κυβέρνηση της Σουηδίας αρνήθηκε να συστήσει τον εμβολιασμό covid παιδιών κάτω των 12 αφού διαπίστωσε ότι θα είχε μικρό ιατρικό όφελος από αυτό

Η Σουηδική κυβέρνηση συνιστά εμβόλια για παιδιά 12 ετών και άνω από τον Οκτώβριο του 2021 και συνιστά εμβόλια για παιδιά υψηλού κινδύνου μεταξύ 5 και 11 ετών.

Μαγιορκίνης: Τάση αποσυμπίεσης στους σκληρούς δείκτες της πανδημίας

Μαγιορκίνης: Στην Ελλάδα, η πανδημία δείχνει σημεία σταθεροποίησης, με μία τάση επίσης αποσυμπίεσης στους σκληρούς δείκτες, είπε ο επιδημιολόγος - καθηγητής στη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για την Covid από το υπουργείο Υγείας.

Παπαευαγγέλου: 8 στις 10 νέες εισαγωγές οφείλονται στην Όμικρον

Παπαευαγγέλου: Όπως είπε η κα Παπαευαγγέλου, σταδιακά παρατηρείται αύξηση των νέων νοσηλειών που οφείλονται στην παραλλαγή Όμικρον. Συγκεκριμένα, 8 στους 1ο ασθενείς που εισάγονται στο νοσοκομείο είναι με την μετάλλαξη Όμικρον, διευκρίνισε και υπογράμμισε πως η νόσηση με την Όμικρον δεν είναι ένα απλό κρυολόγημα.

Γκάγκα: Ξεκινά την επόμενη εβδομάδα η διάθεση αντιικών χαπιών κατ' οίκον

Γκάγκα: Η θεραπεία με τα αντιικά χάπια απευθύνεται σε όσους συνανθρώπους μας είναι άνω των 18 ετών και έχουν προβλήματα υγείας, πλην των εγκύων, σημείωσε η αναπληρώτρια υπουργός.

Θάνος Πλεύρης: Επαναφορά μουσικής και απελευθέρωση ωραρίου στη διασκέδαση

Πλεύρης μέτρα: Mερική αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων από 30 Ιανουαρίου αποφάσισε η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων στη συνεδρίαση της Πέμπτης. Τα νέα μέτρα ανακοίνωσε προ ολίγου ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Θετική η επιτροπή ειδικών στη μουσική και το 50% πληρότητας στα γήπεδα

Επιτροπή εμπειρογνωμόνων μέτρα: Κλείδωσαν τα μέτρα ,σύμφωνα με πληροφορίες του healthweb, επιστρέφει η μουσική μόνο για καθήμενους, χωρίς παράλληλα να επεκτείνεται το ωράριο σε εστίαση και διασκέδαση. 50% πληρότητα στα γήπεδα, μία εβδομάδα παράταση στα πιστοποιητικά εμβολιασμού.

Χαλαρώνουν οι περιορισμοί στη Βρετανία από σήμερα

Ηνωμένο Βασίλειο μέτρα: Από σήμερα χαλαρώνουν οι περιορισμοί στη Βρετανία, καθώς το Plan B φαίνεται πως δεν είναι απαραίτητο πλέον και οι πολίτες δεν θα χρειάζεται να φορούν μάσκες παντού ή να έχουν το Covid pass.

Η Δανία χαλαρώνει τους περιορισμούς της για την COVID παρόλο που η γειτονική Σουηδία παρέτεινε τους περιορισμούς για άλλες 15 ημέρες.

Η Σουηδία διέταξε τα καφέ, τα μπαρ και τα εστιατόρια να κλείνουν στις 23:00 και προέτρεψε τους ανθρώπους να εργάζονται από το σπίτι όταν είναι δυνατόν.