Πολιτική Υγείας

Φυσικό αέριο: Σε ελεύθερη πτώση η τιμή της μεγαβατώρας – Πού οφείλεται η πτώση στην τιμή

Φυσικό αέριο: Σε ελεύθερη πτώση η τιμή της μεγαβατώρας – Πού οφείλεται η πτώση στην τιμή

Η αποκλιμάκωση στην τιμή του φυσικού αερίου οφείλεται στον πιο ήπιο χειμώνα που σημειώνεται φέτος στην Ευρώπη και έτσι δεν υπήρχε η ζήτηση η οποία υπήρχε στο παρελθόν. Αλλά και στο ότι η Ευρώπη άρχισε να προμηθεύεται υγροποιημένο φυσικό αέριο κυρίως από Αμερική αλλά και από Ασία.

Φυσικό αέριο: Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία σηματοδότησε την έναρξη της ενεργειακής κρίσης που πυροδότησε τις τιμές των καυσίμων. Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες η τιμή του φυσικού αερίου βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, προσεγγίζοντας τα προ κρίσης επίπεδα. Το μέτωπο της Ουκρανίας είναι ακόμη ανοιχτό. Ο πόλεμος μαίνεται στη Μέση Ανατολή, ωστόσο η ευρωπαϊκή χρηματιστηριακή τιμή του φυσικού αερίου συνεχίζει να πέφτει κάτω από τα 25 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Η εφοδιαστική ασφάλεια έχει πλέον εξασφαλιστεί. Το ρωσικό αέριο, που το 2021 κάλυπτε το 40% των αναγκών της Γηραιάς Ηπείρου, πλέον αποτελεί μόλις το 8% των εισαγωγών της. Όπως, όμως, σημειώνει και το Bloomberg, η Ευρώπη πλέον είναι απόλυτα εξαρτημένη από τις αμερικανικές εισαγωγές.

Οι επενδύσεις στράφηκαν σε δύο κατευθύνσεις στην ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που συνέβαλαν στη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου και στην κατασκευή τερματικών σταθμών. Το Φεβρουάριο του 2022, η Ευρώπη είχε οκτώ τερματικούς σταθμούς, ενώ μέχρι το 2030 θα έχει 21, με δύο από αυτούς να σχεδιάζονται στην Ελλάδα. Το Ινστιτούτο Ενεργειακής και Οικονομικής Ανάλυσης προειδοποιεί ότι οι υποδομές αυτές κινδυνεύουν να καταστούν άχρηστες σε έξι χρόνια ενώ αναμένεται να έχουν δυναμικότητα τριπλάσια της ευρωπαϊκής κατανάλωσης, που έχει ήδη μειωθεί κατά 20% μέσα σε δύο χρόνια. Όσο για τους οικιακούς καταναλωτές που είχαν δει το κόστος του φυσικού αερίου να εκτοξεύεται το φθινόπωρο του 2022, πλέον είναι φθηνότερο κατά 50% έναντι του πετρελαίου θέρμανσης. Τον Φεβρουάριο το πετρέλαιο αυξήθηκε στο 1,3 ευρώ το λίτρο, ενώ το φυσικό αέριο υποχώρησε στα 6,3 λεπτά.

Πτώση στην τιμή του φυσικού αερίου

Οι τιμές που βλέπουμε τώρα για το φυσικό αέριο στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ είναι επίπεδα που είχαμε να τα δούμε από τον Μάιο του 2021, δηλαδή, πριν την έναρξη του πολέμου. Από το φθινόπωρο του 2021 βλέπαμε την αύξηση της τιμής. Η Ρωσία είχε αρχίσει να περικόπτει την παράδοση φυσικού αερίου μέσω των αγωγών της στην Ευρώπη. Μέχρι που φτάσαμε στο Φεβρουάριο του 2022. Στις 14 Φεβρουαρίου, η τιμή του φυσικού αερίου είχε ήδη ανέβει πάνω από τα 75 ευρώ η μεγαβατώρα και τέσσερις μέρες μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία εκτοξεύθηκε στα 93,4 ευρώ. Μια πορεία η οποία συνέχισε βέβαια και κορυφώθηκε τον Αύγουστο του 2022. Η αποκλιμάκωση στην τιμή του φυσικού αερίου οφείλεται στον πιο ήπιο χειμώνα που σημειώνεται φέτος στην Ευρώπη και έτσι δεν υπήρχε η ζήτηση η οποία υπήρχε στο παρελθόν. Αλλά και στο ότι η Ευρώπη άρχισε να προμηθεύεται υγροποιημένο φυσικό αέριο κυρίως από Αμερική αλλά και από Ασία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ενεργειακός Διαμεσολαβητής - Δωρεάν υπηρεσία προς τους οικιακούς καταναλωτές ενέργειας από την 1η Φεβρουαρίου

myΘέρμανση: Παράταση στις αιτήσεις για θέρμανση με ηλεκτρισμό μέχρι 5/2

Άνοιξε η πλατφόρμα για τη χορήγηση έκτακτης ενίσχυσης θέρμανσης με ηλεκτρισμό: - προϋποθέσεις

Επίδομα θέρμανσης: Τελευταία ημέρα για τις αιτήσεις σήμερα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Χαρδαλιάς: Προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού 6 εκατ. ευρώ για τα στρατιωτικά νοσοκομεία της Περιφέρειας Αττικής

Όπως τόνισε ο περιφερειάρχης Χαρδαλιάς, εντός του 2024 αναμένεται νέα πρόσκληση για περαιτέρω ενίσχυση και αναβάθμιση του ιατρικού εξοπλισμού και των άλλων νοσοκομείων της Αττικής.

ΝΙΜΤΣ - Παραχώρηση 50 κλινών νοσηλείας στο ΕΣΥ για την αντιμετώπιση της Covid-19

Για την αποζημίωση του ιατρικού προσωπικού του Ν.Ι.Μ.Τ.Σ., λόγω συμμετοχής του στο πρόγραμμα εφημεριών του Ε.Σ.Υ., εφαρμόζονται αναλόγως οι κείμενες διατάξεις για την αποζημίωση των εφημεριών των νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ., καθώς και οι διατάξεις της υπό στοιχεία Φ.900/9/568018/Σ.942/ 3.12.2021 (Β΄ 5821) κοινής απόφασης των υπουργών Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας και Υγείας.

Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες

Ο κ. Γεωργιάδης είχε διμερείς συναντήσεις με την Επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ε.Ε. κ. Στέλλα Κυριακίδου και με τον Υπουργό Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Μιχάλη Διαμανό.

Επίσκεψη της Γενικής Γραμματέως Υπηρεσιών Υγείας σε Νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας

Η Γενική Γραμματέας αναφέρθηκε στον σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας με δρομολογημένες στοχευμένες ενέργειες που αφορούν, μεταξύ άλλων, την οικονομική διαχείριση των Νοσοκομείων.