Πολιτική Υγείας

Ασκήσεις αντοχής κάνει ο ΕΟΠΥΥ στις κλινικές αιμοκάθαρσης

Ασκήσεις αντοχής κάνει ο ΕΟΠΥΥ στις κλινικές αιμοκάθαρσης

Τα μέλη της Ελληνικής Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών και Μονάδων Αιμοκάθαρσης, επισημαίνουν ότι αδυνατούν να λειτουργήσουν εξαιτίας της ανεξέλεγκτης ανόδου του clawback στον κλάδο της αιμοκάθαρσης. Το λεγόμενο clawback, αφορά, εν γένει, την επιστροφή του ποσού εκείνου που υπερβαίνει τις ετησίως προϋπολογισμένες δαπάνες υγείας και ο υπολογισμός της επιστροφής αυτής γίνεται επί του τζίρου της κλινικής αιμοκάθαρσης.

Επιστρέφεται δηλαδή ένα ποσό, το οποίο περιλαμβάνει την παροχή υπηρεσιών αιμοκάθαρσης αλλά και το κόστος φαρμάκων, υλικών, ιατρικών αναλώσιμων και εξοπλισμού, το οποίο η Μονάδα Αιμοκάθαρσης έχει αποδώσει όπως πρέπει στους προμηθευτές της.

Την παραπάνω -επί του τζίρου- αστοχία εντείνει ο εσφαλμένος, από το Υπουργείο και τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., υπολογισμός του προϋπολογισμού για την αποζημίωση της πραγματικής δαπάνης των ΜΧΑ, για τις υπηρεσίες που οι τελευταίες παρείχαν σε αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς. Είναι ηλίου φαεινότερον, πως αν ο προϋπολογισμός δοθεί αυθαίρετα δίχως να υπολογισθεί επακριβώς και σε αντιστοιχία με τον υπάρχοντα αριθμό των αιμοκαθαιρομένων ασθενών, το clawback θα αναρριχηθεί σε δυσθεώρητα ύψη.

Αυτό συμβαίνει εν προκειμένω καθώς ο προϋπολογισμός του έτους 2018 είναι ελλιπής και δυσανάλογος προς τον αριθμό των πασχόντων από νεφρική ανεπάρκεια που υποβάλλονται σε τεχνητό νεφρό. Τα επίσημα στοιχεία της Υπηρεσίας Συντονισμού και Ελέγχου αποτυπώνουν την αύξηση των υποβληθέντων σε τεχνητό νεφρό στην χώρα μας ως εξής:

Ο κλάδος της αιμοκάθαρσης είναι ίσως ο μοναδικός στον οποίο δεν υπάρχει προκλητή ζήτηση. Η αύξηση των ασθενών οφείλεται στη συνήθη πορεία των πραγμάτων, περίπου 1%-2% του πληθυσμού νοσεί ετησίως από νεφρική ανεπάρκεια.

Οφείλεται επίσης και στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής χάρη στις ιατρικά εξελιγμένες και υψίστης ποιότητας υπηρεσίες υγείας.

Στην περίπτωση κατά την οποία ξεπεραστούν οι δαπάνες του προϋπολογισμού, είναι αποτέλεσμα της προσέλευσης των ασθενών, οι οποίοι έχουν νοσήσει, να εξυπηρετηθεί από τις ΜΧΑ και δεν προσμετρώνται από την Πολιτεία.

Η υπέρβαση είναι αποτέλεσμα του εσφαλμένου και αυθαίρετου προϋπολογισμού που είναι ανεπαρκής για τον υπάρχοντα αριθμό νεφροπαθών ασθενών, οι οποίοι επιβάλλεται να ενταχθούν στον τεχνητό νεφρό για την διατήρησή τους στην ζωή.

Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια σημειώνεται ένα κύμα ασθενών που εγκαταλείπουν τα Δημόσια Νοσοκομεία (πιθανότατα λόγω της έλλειψης υποδομών και προσωπικού) και εντάσσονται στις Ιδιωτικές Μονάδες Αιμοκάθαρσης. Η εισροή αυτή, η οποία ανακουφίζει το Δημόσιο από τις υπέρογκες δαπάνες στις οποίες θα υποβαλλόταν, δεν λαμβάνεται υπόψη από τους αρμόδιους φορείς.

Στον κλάδο της αιμοκάθαρσης υπάρχει απόλυτη διαφάνεια. Ο αριθμός των ασθενών προς τους οποίους παρέχονται υπηρεσίες αιμοκάθαρσης είναι καταγεγραμμένος και μηχανογραφημένος. Υπάρχει μηδενική παραβατικότητα και φορολόγηση στο ακέραιο μιας και τα έσοδα των Μονάδων Αιμοκάθαρσης προέρχονται αποκλειστικά από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (ουδεμία επιβάρυνση και σωστά δεν έχουν οι νεφροπαθείς ασθενείς).

Τι ζητά η Ένωση

Η Ελληνική Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών και Μονάδων Αιμοκάθαρσης με ανακοίνωσή της τονίζει ότι είναι «άδικο να ενημερώνονται οι κλινικές, και μάλιστα κατόπιν εορτής, ότι ένα τεράστιο ποσοστό των παρεχόμενων και δαπανηρών υπηρεσιών τους έγινε δωρεάν ήτοι δεν θα πληρωθεί από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.»

Η Ελληνική Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών και Μονάδων Αιμοκάθαρσης ζητούν από το Υπουργείο Υγείας, τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και τους λοιπούς αρμόδιους φορείς, να προβλέψουν το ύψος της δαπάνης του έτους 2018 με απόλυτη ακρίβεια, προτείνοντας ρεαλιστικό προϋπολογισμό και όχι κάνοντας «ασκήσεις αντοχής» στις μονάδες αιμοκάθαρσης και στους χιλιάδες εργαζομένους και ασθενείς που αυτές υποστηρίζουν.

Επισημαίνεται μάλιστα ότι με την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα όλες οι Μονάδες Χρόνιας Αιμοκάθαρσης και ιδίως αυτές της επαρχίας, που εξυπηρετούν μικρότερο αριθμό ασθενών έναντι των αστικών κέντρων, «είναι καταδικασμένες».Η αδυναμία στην οποία έχουν περιέλθει οι ΜΧΑ λόγω του πρώτου εξαμήνου του clawback του έτους 2018 (σε συνδυασμό με λοιπές περικοπές όπως η έκπτωση rebate που επιβάλλει ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. επί των μηνιαίων τιμολογίων, το 5% κλπ) εντείνεται από την ιλιγγιώδη άνοδο του δευτέρου εξαμήνου του ίδιου έτους και την αδυναμία εξεύρεσης λύσης παρά τις συνεχείς κρούσεις.

Ο κλάδος, παρά την οριακή κατάσταση και την απροθυμία που αντιμετώπισε από το Υπουργείο και τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., αποφάσισε να μην προχωρήσει, προς το παρόν, σε ομαδική επίσχεση εργασίας. Και αυτό διότι οι κλινικές γνωρίζουν τις μη αναστρέψιμες συνέπειες που μια τέτοια ενέργεια θα προκαλέσει στην υγεία των νεφροπαθών ασθενών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

'Εγκριση δαπάνης για εγκατάσταση συστημάτων RIS PACS & απομαγνητοφώνησης ιατρικών πράξεων

Τα ευρωπαϊκά φεστιβάλ δεν πρέπει να καταργηθούν λόγω της ευλογιάς των πιθήκων λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η Σαγκάη αναφέρει μηδενικά κρούσματα COVID για πρώτη φορά εδώ και μήνες

Κίνα κορωνοϊός: Η Κίνα ανέφερε μηδενικά νέα κρούσματα COVID-19 στη Σαγκάη για πρώτη φορά από τον Μάρτιο σήμερα, καθώς το τελευταίο ξέσπασμα της χώρας υποχωρεί μετά από μήνες καραντίνας και άλλους περιορισμούς.

Συνεδρίαση του ΠΟΥ για την ευλογιά των πιθήκων - Πιθανή παγκόσμια έκτακτη ανάγκη για την υγεία

Αν και η πλειονότητα των νέων περιπτώσεων ευλογιάς των πιθήκων έχει παρατηρηθεί σε ομοφυλόφιλους ή αμφιφυλόφιλους άνδρες, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οποιοσδήποτε διατρέχει πιθανό κίνδυνο.

Η επιτροπή CDC συνιστά στους ηλικιωμένους να κάνουν νεότερα εμβόλια γρίπης

Τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν επιπλοκές γρίπης. Υπολογίζεται ότι, τα τελευταία χρόνια, μεταξύ 70% και 85% των θανάτων που σχετίζονται με την εποχική γρίπη έχουν συμβεί σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω.

Η ΝΥ εργάζεται να επεκτείνει την εμβολιαστική κάλυψη κατά της ευλογιάς των πίθηκων

Ευλογιά των πίθηκων: Την Πέμπτη, η πόλη της Νέας Υόρκης έγινε η πρώτη πόλη των ΗΠΑ που άρχισε να προσφέρει το εμβόλιο κατά της ευλογιάς των πιθήκων σε όσους διατρέχουν υψηλό κίνδυνο νόσησης. Όπως δήλωσε ο Επίτροπος Υγείας της πόλης, Δρ. Ashwin Vasan, στόχος είναι η επέκταση της δυνατότητας εμβολιασμού σε όλη την πόλη." 

Τζο Μπάιντεν: Mια θλιβερή μέρα για τη χώρα η απόφαση για τις αμβλώσεις

Τζο Μπάιντεν: «Τώρα με την ανατροπή της απόφασης-ορόσημο Roe v. Wade, ας είμαστε πολύ ξεκάθαροι, η υγεία και η ζωή των γυναικών σε αυτό το έθνος βρίσκονται σε κίνδυνο», είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος, μιλώντας από τον Λευκό Οίκο.

Διευκρινίσεις και απαντήσεις με αφορμή την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού στην Ελλάδα έδωσαν αξιωματούχοι υγείας

Σε ό,τι έχει να κάνει με τις επαναμολύνσεις, πρόκειται για κάτι δεδομένο, τόνισε και συμπλήρωσε πως επειδή ο ιός θα παραμείνει για πολλά χρόνια, αν όχι για πάντα, θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι οι επαναμολύνσεις είναι κομμάτι της κανονικότητας που θα έχουμε τα επόμενα χρόνια.

Πώς θα συνάπτουν συμβάσεις οι ιδιώτες ιατροί με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας

Προσωπικός ιατρός: Καθορίζεται η διαδικασία σύναψης συμβάσεων του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας με τους ιδιώτες ιατρούς που θα συμβληθούν με τον Οργανισμό ως προσωπικοί ιατροί και κάθε σχετικό θέμα της συμβατικής συνεργασίας τους.

Ευλογιά πιθήκων: Το υπ. Υγείας Ν. Υόρκης εγκαινιάζει κλινική εμβολιασμού

Ευλογιά πιθήκων: Το Υπουργείο Υγείας της Ν. Υόρκης προσφέρει εμβολιασμό σε δικαιούχους Νεοϋορκέζους που μπορεί να έχουν εκτεθεί στην ευλογιά των πιθήκων, ξεκινώντας από σήμερα (23/6) στην κλινική σεξουαλικής υγείας Chelsea.