Πολιτική Φαρμάκoυ

Καταπολέμηση Covid-19: Δύο ολοκαίνουργια χάπια κατά της πανδημίας βρίσκονται σε έλλειψη

Καταπολέμηση Covid-19: Δύο ολοκαίνουργια χάπια κατά της πανδημίας βρίσκονται σε έλλειψη

Ενώ λιγότεροι ασθενείς με COVID-19 χρειάζονται πλέον εντατική θεραπεία, η αύξηση ωθεί τα νοσοκομεία σε οριακό σημείο. Λαμβάνοντας υπόψη αυτή την απειλή, το χάπι της Pfizer έφτασε ακριβώς στην ώρα του, είπε ο Schrank. «Δεν πρόκειται να ανατρέψει την παλίρροια στον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων, αλλά θα μπορούσε πραγματικά να βοηθήσει να μετριαστεί ο αντίκτυπος στα νοσοκομεία», είπε.

Καταπολέμηση Covid-19: Ο FDA ενέκρινε τα χάπια Pfizer και Merck στα τέλη του περασμένου μήνα .Δύο ολοκαίνουργια χάπια COVID-19 που είναι ένα  σημαντικό” όπλο” κατά της πανδημίας στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά  βρίσκονται σε έλλειψη .

Το πρόβλημα, εν μέρει, είναι ότι η παραγωγή εξακολουθεί να αυξάνεται και τα φάρμακα μπορεί να χρειαστούν από πέντε έως οκτώ μήνες για να παρασκευαστούν. Ενώ η προσφορά αναμένεται να βελτιωθεί δραματικά τους επόμενους μήνες, οι γιατροί ζητούν τα χάπια τώρα, όχι μόνο επειδή η Omicron προκαλεί έκρηξη κρουσμάτων αλλά επειδή δύο φάρμακα αντισωμάτων που κάποτε ήταν οι θεραπείες που χρησιμοποιούσαν δεν λειτουργούν εξίσου καλά ενάντια στην παραλλαγή.

«Αυτή θα πρέπει να είναι μια πραγματικά χαρούμενη στιγμή γιατί τώρα έχουμε εξαιρετικά αποτελεσματικά αντιιικά χάπια», δήλωσε η Έριν ΜακΚρέι, φαρμακοποιός και διαχειριστής στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ. «Αντίθετα, αυτό μοιάζει με τη δυσκολότερη και πιο χαοτική έκταση της πανδημίας».Τα χάπια – και άλλα φάρμακα για την COVID-19, για αυτό το θέμα – διατίθενται προσεκτικά σε μερίδες, προορίζονται για τους ασθενείς υψηλότερου κινδύνου.«Ο Ιανουάριος θα είναι ένας τρομερός μήνας με ένα εκατομμύριο κρούσματα την ημέρα», δήλωσε ο ιολόγος του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας, Δρ Μάιρον Κοέν.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι θα τα πάνε πολύ καλά, αλλά πρέπει να επιλέξουμε τους ανθρώπους που δεν θα το κάνουν και να τους δώσουμε τα φάρμακα που έχουμε διαθέσιμα». Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων ενέκρινε τα δύο χάπια από την Pfizer και τη Merck στα τέλη του περασμένου μήνα με βάση μελέτες που δείχνουν ότι μειώνουν τον κίνδυνο σοβαρής ασθένειας και θανάτου όταν χορηγούνται λίγο μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων.Είναι οι πρώτες θεραπείες COVID-19 που μπορούν να λάβουν οι ασθενείς στο σπίτι, και έτσι θα μπορούσαν να μειώσουν την επιβάρυνση στα νοσοκομεία.Οι ΗΠΑ δεν έκαναν εκ των προτέρων το είδος των μαζικών αγορών που έκαναν με τα εμβόλια.

  • Ο συντονιστής του Λευκού Οίκου για την COVID-19, Τζεφ Ζίεντς, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η κυβέρνηση συνεργάστηκε με τη Pfizer για να βοηθήσει στην επιτάχυνση της ανάπτυξης του χαπιού κατά αρκετούς μήνες και ότι οι αξιωματούχοι συνεχίζουν να συνεργάζονται με την εταιρεία για να αναζητήσουν τρόπους για να ενισχύσουν την παραγωγή.Η Pfizer είπε ότι προσθέτει χωρητικότητα: «Αναμένουμε να χρησιμοποιήσουμε τις ισχυρές κατασκευαστικές μας ικανότητες και το εκτεταμένο δίκτυο προμηθευτών μας για να συνεχίσουμε να βελτιώνουμε γρήγορα την παραγωγή».
  • Το χάπι Merck, το molnupiravir, παρήχθη σε μεγαλύτερες ποσότητες εκ των προτέρων. Χρειάζονται έξι μήνες για την κατασκευή, αν και η εταιρεία λέει ότι μπορεί να συμπιεστεί σε πέντε μήνες εάν είναι απαραίτητο.

 

  • Η Merck είπε ότι έχει παραδώσει 900.000 σειρές του φαρμάκου και βρίσκεται σε καλό δρόμο για να αποστείλει και τα 3 εκατομμύρια που παραγγέλθηκαν από τις ΗΠΑ μέχρι το τέλος του μήνα.

Από τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση έχει στείλει στις πολιτείες αρκετά χάπια Pfizer για τη θεραπεία 164.000 ατόμων, κατανέμοντάς τα ανά πληθυσμό.Αυτή η προσέγγιση δέχεται πυρά από ορισμένα κράτη με μεγαλύτερο φόρτο υποθέσεων.Το ποσό που διατίθεται στη Νέα Υόρκη — αρκετό για να θεραπεύσει περίπου 20.000 άτομα — είναι ανεπαρκές, δήλωσε η Επίτροπος Υγείας Δρ. Mary Bassett. «Χρειαζόμαστε περισσότερα από αυτά τα φάρμακα για να αλλάξουν την πορεία της πανδημίας και να μειώσουν τη νοσηλεία», είπε.

  • Οι κρατικές κατευθυντήριες γραμμές συνιστούν γενικά οι γιατροί να δίνουν προτεραιότητα για τα φάρμακα σε όσους διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο, συμπεριλαμβανομένων των καρκινοπαθών, των ληπτών μοσχευμάτων και των ατόμων που έχουν πνευμονική νόσο ή είναι έγκυες. Οι κατευθυντήριες γραμμές της Νέας Υόρκης συνιστούν επίσης να δοθεί προτεραιότητα σε ορισμένες φυλετικές και εθνοτικές μειονότητες, δεδομένων των υψηλότερων ποσοστών σοβαρών ασθενειών και θανάτων. Τα κράτη διανέμουν τα χάπια διαφορετικά.
  • Στο Μίσιγκαν, όλες οι αρχικές αποστολές πήγαν σε 10 φαρμακεία στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο.

Η Πενσυλβάνια, το Μέριλαντ, το Τέξας και πολλές άλλες πολιτείες έχουν διανείμει τα χάπια ευρύτερα, έτσι ώστε τουλάχιστον ένα φαρμακείο σε κάθε κομητεία να μεταφέρει το φάρμακο.

Παρά τις αυστηρές οδηγίες συνταγογράφησης, ορισμένοι ασθενείς κατάφεραν να πάρουν τα χάπια με τύχη και επιμονή. Ο Craige Campbell, διευθυντής ιστότοπου από το Desert Hot Springs της Καλιφόρνια, άρχισε να αφήνει μηνύματα στον γιατρό του αμέσως αφού βρέθηκε θετικός στην COVID-19 και ανέπτυξε πυρετό 101 μοιρών.

Παρά το γεγονός ότι δεν είχε υποκείμενα προβλήματα υγείας, σύντομα μπόρεσε να πάρει ιατρική συνταγή. Το μόνο φαρμακείο που χορηγούσε το φάρμακο ήταν περισσότερο από μία ώρα μακριά με το αυτοκίνητο, οπότε ο Κάμπελ έβαλε έναν φίλο να του το παραλάβει. «Ένιωσα λίγο προνομιούχος κατά κάποιον τρόπο», είπε. «Οι πιθανότητες να προσγειωθεί στο πιάτο μου στον σωστό χρόνο ήταν αρκετά εξαιρετικές».

  • Ταυτόχρονα, υπάρχει έλλειψη αντισωμάτων, των εγχυόμενων ή ενέσιμων φαρμάκων που μπορούν να αποτρέψουν το θάνατο και τη νοσηλεία. Μόνο ένα από αυτά, από την GlaxoSmithKline, φαίνεται αποτελεσματικό έναντι της όμικρον και, επίσης, γίνεται δελτίο.

Οι ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι περιορίζουν τις αποστολές του σε περίπου 50.000 δόσεις την εβδομάδα.Αυτή την εβδομάδα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι αγοράζει 600.000 περισσότερες δόσεις, πέρα ​​από τις 400.000 που αγοράστηκαν τον Νοέμβριο.

Στο νοσοκομειακό σύστημα UPMC στην Πενσυλβάνια, το προσωπικό μπορεί να θεραπεύσει λιγότερους από 1.000 ασθενείς την εβδομάδα με αντισώματα, από 4.000 νωρίτερα στην πανδημία.Γιατροί και νοσηλευτές στις ΗΠΑ έχουν αναπτύξει πολύπλοκα μέσα για να αποφασίζουν ποιος θα πρέπει να λάβει τα σπάνια φάρμακα, με βάση τα συμπτώματα των ασθενών, τους υποκείμενους ιατρικούς κινδύνους τους, πού ζουν και αν είναι αρκετά υγιείς για να ταξιδέψουν για έγχυση.

«Τι έχουμε στα χέρια μας;» είναι η πρώτη ερώτηση, είπε ο Δρ Γκρεγκ Σρανκ του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ.«Μεταξύ αυτών των θεραπειών, ποια είναι η πιο αποτελεσματική και πώς μπορούμε να την κατευθύνουμε στους ανθρώπους που γνωρίζουμε ότι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο;»Η όλο και πιο περίπλοκη εικόνα της θεραπείας εμφανίζεται καθώς εξαντλημένοι, απογοητευμένοι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία προσπαθούν να διαχειριστούν τις αυξανόμενες εισαγωγές. Από την Κυριακή, σχεδόν 128.000 Αμερικανοί νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο με COVID-19, ξεπερνώντας το ιστορικό υψηλό των περίπου 125.000 τον περασμένο Ιανουάριο.

Ενώ ,λιγότεροι ασθενείς με COVID-19 χρειάζονται πλέον εντατική θεραπεία, η αύξηση ωθεί τα νοσοκομεία σε οριακό σημείο. Λαμβάνοντας υπόψη αυτή την απειλή, το χάπι της Pfizer έφτασε ακριβώς στην ώρα του, είπε ο Schrank. «Δεν πρόκειται να ανατρέψει την παλίρροια στον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων, αλλά θα μπορούσε πραγματικά να βοηθήσει να μετριαστεί ο αντίκτυπος στα νοσοκομεία», είπε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το χάπι της Merck θα μπορούσε να είναι το πρώτο εγκεκριμένο από τις ΗΠΑ χάπι που θα λαμβάνουν οι ασθενείς στο σπίτι για τη θεραπεία της Covid-19.

Η Βρετανία χορήγησε άδεια υπό όρους στο αντιιικό φάρμακο της Merck, το πρώτο χάπι που έχει αποδειχθεί ότι θεραπεύει με επιτυχία την COVID-19

Πειραματικό φάρμακο της Merck που θα μπορούσε να μείνει στην ιστορία ως το πρώτο από του στόματος αντιικό φάρμακο για τη θεραπεία της covid

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Επιβεβαιώθηκε το αποκλειστικό ρεπορτάζ του healthweb για χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων πρόληψης από την Covid-19

Επιβεβαιώθηκε το αποκλειστικό ρεπορτάζ του healthweb ότι άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων χορήγησης μονοκλωνικών αντισωμάτων πρόληψης από την Covid-19.

Αποκλειστικό: Άνοιξε η πλατφόρμα για το νέο φάρμακο -συνδυασμός μονοκλωνικών αντισωμάτων για πρόληψη από την Covid-19

Άνοιξε σήμερα η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για τη χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων για την πρόληψη του κορωνοϊού της ASTRAZENECA AZD7442 ,σε ασθενείς που τα έχουν ανάγκη, σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ του www.healthweb.gr

ΠΕΦ: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει πρωταγωνιστής του κλάδου φαρμάκου στην Ευρώπη

ΠΕΦ: Θετικός για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και την ανάδειξη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας σε πρωταγωνιστή του κλάδου φαρμάκων στην Ευρώπη εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, κ. Θ. Τρύφων στην τοποθέτησή του στο πλαίσιο του συνεδρίου του Economist.

Γιατί τα ποσά για clawback δεν συμπεριλαμβάνονται στις συνολικές δαπάνες υγείας;

Τα ποσά για clawback και για τις υποχρεωτικές εκπτώσεις που επιστρέφουν στο κράτος οι πάροχοι των υπηρεσιών υγείας αποτελούν δαπάνες υγείας που καταναλώθηκαν από τους ασθενείς και θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνονται στις συνολικές δαπάνες υγείας.

Νέες προκλήσεις και ευκαιρίες για τον τομέα υγείας στη μετά Covid εποχή

Στην ετήσια έκθεση «Η Φαρμακευτική Αγορά στην Ελλάδα: Γεγονότα και Στοιχεία 2021» παρουσιάζονται τα βασικά διαρθρωτικά στοιχεία, οι εξελίξεις και οι τάσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη, στον χώρο του φαρμάκου και το ευρύτερο οικοσύστημα της υγείας.