Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πολιτική Φαρμάκoυ

Απεταμίνη: Ένα παράνομα εισαγόμενο προϊόν αύξησης βάρους

Απεταμίνη: Ένα παράνομα εισαγόμενο προϊόν αύξησης βάρους

H απεταμίνη διατίθεται παράνομα στην αγορά για αύξηση βάρους και αύξηση της σωματικής διάπλασης.Μια δημοσιευμένη αναφορά περιγράφει ένα άτομο που ανέπτυξε αυτοάνοση ηπατίτιδα μετά από έξι εβδομάδες καθημερινής χρήσης απεταμίνης.

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ εξέτασε αρκετά περιστατικά σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών που σχετίζονται με τη χρήση της απεταμίνης, η οποία διατίθεται παράνομα στην αγορά για αύξηση βάρους και αύξηση της σωματικής διάπλασης.

Η απεταμίνη δεν είναι προϊόν εγκεκριμένο από τον FDA. Κατασκευάζεται στο εξωτερικό και εισάγεται παράνομα στις ΗΠΑ Αν και η FDA περιόρισε την εισαγωγή της απεταμίνης, το προϊόν συνεχίζει να βρίσκει το δρόμο του στην αγορά των ΗΠΑ, συχνά μέσω διαδικτυακού μάρκετινγκ και σε ορισμένα καταστήματα λιανικής. Η απεταμίνη προωθείται σε μεγάλο βαθμό και πωλείται μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, στοχεύοντας σε άτομα που θέλουν να πάρουν βάρος και να επιτύχουν μια συγκεκριμένη σωματική διάπλαση.

Η απεταμίνη περιέχει κυπροεπταδίνη, ένα ισχυρό αντιισταμινικό που απαιτεί συνταγή γιατρού στις Η.Π.Α.

Επικίνδυνες Παρενέργειες

Οι καταναλωτές μπορεί να μην γνωρίζουν τις σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες που σχετίζονται με την κυπροεπταδίνη ή την ποσότητα που περιέχεται στην απεταμίνη. Επειδή η κυπροεπταδίνη είναι ένα ισχυρό αντιισταμινικό, το οποίο χρησιμοποιείται συχνά για τη θεραπεία των συμπτωμάτων αλλεργιών, μπορεί να προκαλέσει καταστολή, γνωστική εξασθένηση, ζάλη και χαμηλή αρτηριακή πίεση. Η υπερδοσολογία αντιισταμινικών είναι πολύ επικίνδυνη και μέσα σε έξι ώρες μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες όπως:

  • Αποπροσανατολισμός και σύγχυση
  • Ψευδαισθήσεις
  • Σπασμοί
  • Μειωμένη αναπνοή και καρδιακοί παλμοί
  • Κώμα
  • Θάνατος

Η χρήση απεταμίνης μπορεί επίσης να μειώσει τη διανοητική εγρήγορση και οι καταναλωτές θα πρέπει να προειδοποιούνται για τη συμμετοχή σε δραστηριότητες που απαιτούν νοητική εγρήγορση και κινητικό συντονισμό, όπως η οδήγηση αυτοκινήτου ή ο χειρισμός μηχανημάτων. Ισχυρά αντιισταμινικά, όπως η κυπροεπταδίνη που βρίσκεται στην απεταμίνη, μπορεί να έχουν αθροιστικά αποτελέσματα όταν χρησιμοποιούνται με αλκοόλ και άλλα κατασταλτικά του κεντρικού νευρικού συστήματος (π.χ. υπνωτικά, ηρεμιστικά, ηρεμιστικά και αντιαγχολυτικά).

Ο οργανισμός εξέτασε αρκετές πρόσφατες αναφορές ανεπιθύμητων ενεργειών από το FDA Adverse Event Reporting System (FAERS) και τη δημοσιευμένη βιβλιογραφία που αφορά νεαρούς ενήλικες που λαμβάνουν απεταμίνη και αντιμετωπίζουν διαταραχές του νευρικού συστήματος (π.χ. ζάλη, υπνηλία και τρόμο), καρδιακές διαταραχές (π.χ. ακανόνιστος καρδιακός παλμός ), και ηπατική βλάβη. Εκτός από τα αναφερθέντα συμβάντα, ο FDA ανησυχεί ότι ο πραγματικός αριθμός των καταναλωτών που εμφανίζουν ανεπιθύμητες ενέργειες είναι υψηλότερος λόγω υποδηλώσεων.

Μια δημοσιευμένη- αναφορά- περιγράφει ένα άτομο που ανέπτυξε αυτοάνοση ηπατίτιδα μετά από έξι εβδομάδες καθημερινής χρήσης απεταμίνης. Αυτός ο τύπος ηπατίτιδας είναι μια χρόνια ασθένεια και μπορεί να εξελιχθεί σε μια δια βίου ασθένεια. Αντιμετωπίζεται με κορτικοστεροειδή και κατασταλτικά του ανοσοποιητικού συστήματος και αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να προκαλέσει ηπατική ανεπάρκεια.

  • Μην διακινδυνεύετε την υγεία σας – Ζητήστε επαγγελματική συμβουλή.
  • Οι καταναλωτές, οι φροντιστές και οι γονείς θα πρέπει να αναζητήσουν ιατρική συμβουλή από επαγγελματία υγείας για ασφαλείς θεραπευτικές επιλογές αύξησης βάρους.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Η επίδραση της υψηλής κορτιζόλης στους εφήβους

Η καισαρική τομή αυξάνει τον κίνδυνο παιδικής παχυσαρκίας

Μπορούμε να πίνουμε καφέ στο πρωινό μας;

Ποιες τροφές μπορείτε να καταναλώνετε για να μειώσετε τη χοληστερόλη σας;

10 λάθη στο πρωινό που οδηγούν σε αύξηση βάρους

Επιλέξτε έναν υγιεινό τρόπο ζωής!

Διατροφικά Tips για να ζήσετε περισσότερο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

ΣΕΙΒ: Καταστροφικές οι επιπτώσεις απο την επικείμενη εφαρμογή rebate στα Ιατροτεχνολογικά Προϊόντα στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ

ΣΕΙΒ: Δυστυχώς, ο Υπουργός Υγείας δεν φάνηκε να συμμερίζεται τις αντιρρήσεις και τα προβλήματα που θα δημιουργήσει η οριζόντια εφαρμογή rebate τόσο στη λειτουργία ή και επιβίωση των εταιρειών του κλάδου όσο και στην ομαλή λειτουργία των Νοσοκομείων.

Γρίπη των πτηνών: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξασφάλισε 665.000 εμβόλια

Ο εμβολιασμός της γρίπη των πτηνών ξεκινάει να πραγματοποιείται από την Φινλανδία όπου θα γίνου  άμεσοι εμβολιασμοί  των εργαζομένων που κινδυνεύουν να εκτεθούν, κατόπιν αιτήματος του κράτους μέλους της ΕΕ. Θα ακολουθήσουν αποστολές σε άλλες χώρες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξασφάλισε 665.000 εμβόλια, σύμφωνα με την κ. Στέλλα Κυριακίδη, Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων .

Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για τον Καρκίνο:  Ενίσχυση της ογκολογικής φροντίδας μέσω της δημιουργίας ενός Εθνικού Ταμείου 

Στην ανάγκη επίσπευσης της ανάπτυξης και εφαρμογής ενός Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για τον Καρκίνο, καθώς και της διασφάλισης επαρκούς χρηματοδότησης όλων των σταδίων της ογκολογικής φροντίδας επικεντρώθηκε η συνέντευξη Τύπου που διοργανώθηκε στις 19 Ιουνίου, με πρωτοβουλία της βιοφαρμακευτικής εταιρείας Bristol Myers Squibb, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Οικονομικών της Υγείας και με τη συμμετοχή της Εταιρείας Ογκολόγων-Παθολόγων Ελλάδας (Ε.Ο.Π.Ε.), της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛ.Ο.Κ.) και του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (Σ.Φ.Ε.Ε.)

Σπύρος Φιλιώτης:Στην Ευρώπη επενδύονται κάθε χρόνο 30 δισεκατομμύρια ευρώ για κλινικές έρευνες

Tην κρίσιμη σημασία και τις ευκαιρίες που μπορεί να προσφέρει η ανάπτυξη κλινικών μελετών στην Ελλάδα παρουσίασε ο Σπύρος Φιλιώτης, Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής της Pharmaserve-Lilly. 

Άρ. Αγγελής: Η παροχή κινήτρων στην βιομηχανία θα πρέπει να αποσυνδεθεί από την καθολική πρόσβαση στην φαρμακευτική καινοτομία σε επίπεδο Ε.Ε

Άρ. Αγγελής: Η παροχή κινήτρων στην βιομηχανία θα πρέπει να αποσυνδεθεί από την καθολική πρόσβαση στην φαρμακευτική καινοτομία σε επίπεδο Ε.Ε

Π. Καρασιώτου: Η χρηματοδότηση των καναλιών αύξησης της φαρμακευτικής δαπάνης θα συνεχιστεί και μετά το τέλος του Ταμείου Ανάκαμψης

Π. Καρασιώτου: Η Γενική Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής περιέγραψε το πλαίσιο των δημοσιονομικών κανόνων που ισχύουν για την Ελλάδα αλλά και σ’ όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Novartis λαμβάνει έγκριση ΕΜΑ για το iptacopan

Η Novartis λαμβάνει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το iptacopan ως την πρώτη από του στόματος μονοθεραπεία για ενήλικες με παροξυσμική νυκτερινή αιμοσφαιρινουρία.

Close Icon