Πολιτική Φαρμάκoυ

Απεταμίνη: Ένα παράνομα εισαγόμενο προϊόν αύξησης βάρους

Απεταμίνη: Ένα παράνομα εισαγόμενο προϊόν αύξησης βάρους

H απεταμίνη διατίθεται παράνομα στην αγορά για αύξηση βάρους και αύξηση της σωματικής διάπλασης.Μια δημοσιευμένη αναφορά περιγράφει ένα άτομο που ανέπτυξε αυτοάνοση ηπατίτιδα μετά από έξι εβδομάδες καθημερινής χρήσης απεταμίνης.

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ εξέτασε αρκετά περιστατικά σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών που σχετίζονται με τη χρήση της απεταμίνης, η οποία διατίθεται παράνομα στην αγορά για αύξηση βάρους και αύξηση της σωματικής διάπλασης.

Η απεταμίνη δεν είναι προϊόν εγκεκριμένο από τον FDA. Κατασκευάζεται στο εξωτερικό και εισάγεται παράνομα στις ΗΠΑ Αν και η FDA περιόρισε την εισαγωγή της απεταμίνης, το προϊόν συνεχίζει να βρίσκει το δρόμο του στην αγορά των ΗΠΑ, συχνά μέσω διαδικτυακού μάρκετινγκ και σε ορισμένα καταστήματα λιανικής. Η απεταμίνη προωθείται σε μεγάλο βαθμό και πωλείται μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, στοχεύοντας σε άτομα που θέλουν να πάρουν βάρος και να επιτύχουν μια συγκεκριμένη σωματική διάπλαση.

Η απεταμίνη περιέχει κυπροεπταδίνη, ένα ισχυρό αντιισταμινικό που απαιτεί συνταγή γιατρού στις Η.Π.Α.

Επικίνδυνες Παρενέργειες

Οι καταναλωτές μπορεί να μην γνωρίζουν τις σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες που σχετίζονται με την κυπροεπταδίνη ή την ποσότητα που περιέχεται στην απεταμίνη. Επειδή η κυπροεπταδίνη είναι ένα ισχυρό αντιισταμινικό, το οποίο χρησιμοποιείται συχνά για τη θεραπεία των συμπτωμάτων αλλεργιών, μπορεί να προκαλέσει καταστολή, γνωστική εξασθένηση, ζάλη και χαμηλή αρτηριακή πίεση. Η υπερδοσολογία αντιισταμινικών είναι πολύ επικίνδυνη και μέσα σε έξι ώρες μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες όπως:

  • Αποπροσανατολισμός και σύγχυση
  • Ψευδαισθήσεις
  • Σπασμοί
  • Μειωμένη αναπνοή και καρδιακοί παλμοί
  • Κώμα
  • Θάνατος

Η χρήση απεταμίνης μπορεί επίσης να μειώσει τη διανοητική εγρήγορση και οι καταναλωτές θα πρέπει να προειδοποιούνται για τη συμμετοχή σε δραστηριότητες που απαιτούν νοητική εγρήγορση και κινητικό συντονισμό, όπως η οδήγηση αυτοκινήτου ή ο χειρισμός μηχανημάτων. Ισχυρά αντιισταμινικά, όπως η κυπροεπταδίνη που βρίσκεται στην απεταμίνη, μπορεί να έχουν αθροιστικά αποτελέσματα όταν χρησιμοποιούνται με αλκοόλ και άλλα κατασταλτικά του κεντρικού νευρικού συστήματος (π.χ. υπνωτικά, ηρεμιστικά, ηρεμιστικά και αντιαγχολυτικά).

Ο οργανισμός εξέτασε αρκετές πρόσφατες αναφορές ανεπιθύμητων ενεργειών από το FDA Adverse Event Reporting System (FAERS) και τη δημοσιευμένη βιβλιογραφία που αφορά νεαρούς ενήλικες που λαμβάνουν απεταμίνη και αντιμετωπίζουν διαταραχές του νευρικού συστήματος (π.χ. ζάλη, υπνηλία και τρόμο), καρδιακές διαταραχές (π.χ. ακανόνιστος καρδιακός παλμός ), και ηπατική βλάβη. Εκτός από τα αναφερθέντα συμβάντα, ο FDA ανησυχεί ότι ο πραγματικός αριθμός των καταναλωτών που εμφανίζουν ανεπιθύμητες ενέργειες είναι υψηλότερος λόγω υποδηλώσεων.

Μια δημοσιευμένη- αναφορά- περιγράφει ένα άτομο που ανέπτυξε αυτοάνοση ηπατίτιδα μετά από έξι εβδομάδες καθημερινής χρήσης απεταμίνης. Αυτός ο τύπος ηπατίτιδας είναι μια χρόνια ασθένεια και μπορεί να εξελιχθεί σε μια δια βίου ασθένεια. Αντιμετωπίζεται με κορτικοστεροειδή και κατασταλτικά του ανοσοποιητικού συστήματος και αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να προκαλέσει ηπατική ανεπάρκεια.

  • Μην διακινδυνεύετε την υγεία σας – Ζητήστε επαγγελματική συμβουλή.
  • Οι καταναλωτές, οι φροντιστές και οι γονείς θα πρέπει να αναζητήσουν ιατρική συμβουλή από επαγγελματία υγείας για ασφαλείς θεραπευτικές επιλογές αύξησης βάρους.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η επίδραση της υψηλής κορτιζόλης στους εφήβους

Η καισαρική τομή αυξάνει τον κίνδυνο παιδικής παχυσαρκίας

Μπορούμε να πίνουμε καφέ στο πρωινό μας;

Ποιες τροφές μπορείτε να καταναλώνετε για να μειώσετε τη χοληστερόλη σας;

10 λάθη στο πρωινό που οδηγούν σε αύξηση βάρους

Επιλέξτε έναν υγιεινό τρόπο ζωής!

Διατροφικά Tips για να ζήσετε περισσότερο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

ΣΦΕΕ Κλινικές Μελέτες: Το μεγαλύτερο όφελος είναι για τους Έλληνες ασθενείς

20 Μαΐου 2023: Παγκόσμια Ημέρα Κλινικών Μελετών Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κλινικών Μελετών (20 Μαΐου), ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) τονίζει, για μια ακόμη φορά, το σπουδαίο ρόλο της Κλινικής Έρευνας στην προάσπιση και την προαγωγή της Δημόσιας Υγείας

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο για το PhARMA Innovation Forum Greece

Καινούργιο Διοικητικό Συμβούλιο εξέλεξε η Γενική Συνέλευση των μελών του PhARMA Innovation Forum (PIF) Greece που πραγματοποιήθηκε χθες. Το νέο ΔΣ συνεδρίασε σήμερα για πρώτη φορά με σκοπό τη συγκρότησή του σε σώμα.

Επείγουσα ανάγκη για αλλαγή στη διαχείριση της Χρόνιας Νεφρικής Νόσου (ΧΝΝ) στην Ελλάδα

Νέα Έκθεση του Economist Impact αναδεικνύει την επείγουσα ανάγκη για αλλαγή στη διαχείριση της Χρόνιας Νεφρικής Νόσου (ΧΝΝ) στην Ελλάδα.Η ΧΝΝ επηρεάζει έναν στους 10 ενήλικες στην Ευρώπη, ωστόσο παραμένει σημαντικά υποδιαγνωσμένη.

Ευρωπαικό Κοινοβούλιο: Ανοίγει η συζήτηση για την νέα φαρμακευτική νομοθεσία

Ευρωπαικό Κοινοβούλιο: Η Πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μεταρρύθμιση των φαρμακευτικών προϊόντων η οποία δημοσιεύθηκε στις 26 Απριλίου, θα συζητηθεί στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο.

Η φαρμακευτική νομοθεσία στην ΕΕ απειλεί να σαμποτάρει το καινοτόμο φάρμακο

Η φαρμακευτική νομοθεσία στην ΕΕ απειλεί να σαμποτάρει το καινοτόμο φάρμακο στην Ευρώπη και να απομακρύνει ακόμα περισσότερο τους Ευρωπαίους ασθενείς από θεραπείες αιχμής. Η απάντηση EFPIA-ΣΦΕΕ στη δημοσίευση της φαρμακευτικής νομοθεσίας της ΕΕ

Έλενα Χουλιάρα: Πώς θα ενισχύσουμε τη βιωσιμότητα και ανθεκτικότητα του ΕΣΥ

''Με σταθερό στόχο τη θωράκιση και την περαιτέρω ενίσχυση του εθνικού συστήματος υγείας, η AstraZeneca συμμετέχει ενεργά στον διάλογο με κορυφαίους επιστήμονες και εκπροσώπους του τομέα της υγείας, αναδεικνύοντας την ανάγκη για στήριξη του συστήματος υγείας. '', επεσήμανε η Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της AstraZeneca Ελλάδας και Κύπρου στο panel του Delphi Economic Forum το οποίο εστίασε στις προτάσεις της μελέτης Partnership for Health System Sustainability & Resilience (PHSSR).

Κώστας Παπαγιάννης στο Φόρουμ Δελφών: Τρεις προκλήσεις και μια ευκαιρία στην φαρμακευτική νομοθεσία

Ο Κώστας Παπαγιάννης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Novartis Hellas, συμμετείχε στο 8ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και αναφέρθηκε στην αναθεώρηση της ευρωπαϊκής φαρμακευτικής νομοθεσίας, αναλύοντας τις τρεις προκλήσεις και τη μια ευκαιρία που παρουσιάζονται.

Αναθεωρείται η φαρμακευτική πολιτική για να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις φαρμάκων

H Επιτροπή προτείνει την αναθεώρηση της φαρμακευτικής νομοθεσίας της ΕΕ έτσι ώστε να γίνει πιο ευέλικτη και προσαρμοσμένη στις ανάγκες των πολιτών και των επιχειρήσεων σε ολόκληρη την ΕΕ.Μαργαρίτης Σχοινάς και Στέλλα Κυριακίδου παρουσίασαν την πρόταση για την ιστορική αλλαγή της φαρμακευτικής πολιτικής.