Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Ορμόνες: Η επίδραση της υψηλής κορτιζόλης στους εφήβους

Ορμόνες: Η επίδραση της υψηλής κορτιζόλης στους εφήβους

Ορμόνες: Σχεδόν κάθε κύτταρο του σώματος έχει υποδοχείς κορτιζόλης, επομένως η κορτιζόλη επηρεάζει κάθε σύστημα οργάνων στο σώμα σας.

Η κορτιζόλη είναι μια στεροειδής ορμόνη που παράγει το σώμα σας από τη χοληστερόλη. Είναι υπεύθυνο για πολλές σημαντικές εργασίες στο σώμα σας. Η κορτιζόλη παράγεται στα επινεφρίδια και στη συνέχεια αποστέλλεται σε όλα τα κύτταρα του σώματος μέσω της κυκλοφορίας του αίματός σας. Σχεδόν κάθε κύτταρο του σώματος έχει υποδοχείς κορτιζόλης, επομένως η κορτιζόλη επηρεάζει κάθε σύστημα οργάνων στο σώμα σας.

Η κορτιζόλη κάνει τα εξής:

 • Ελέγχει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα
 • Ρυθμίζει το μεταβολισμό
 • Μειώνει τη φλεγμονή
 • Ελέγχει την αρτηριακή πίεση
 • Σας βοηθά να σχηματίσετε αναμνήσεις
 • Ρυθμίζει την ισορροπία αλατιού και νερού στο σώμα σας
 • Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, βοηθά το έμβρυο να αναπτυχθεί φυσιολογικά

 

Η κορτιζόλη είναι περισσότερο γνωστή για το ρόλο της στην απόκριση στο στρες. Το άγχος ενεργοποιεί την απελευθέρωση κορτιζόλης και άλλων ορμονών, για να σας προετοιμάσει για μια δυνητικά επικίνδυνη κατάσταση. Αυτός ο καταρράκτης ορμονών απελευθερώνεται ως αντίδραση σε κάθε είδους στρες και συνήθως αναφέρεται ως η αντίδραση μάχης ή φυγής. Η κορτιζόλη είναι μια σημαντική ορμόνη και μια ορμόνη που δεν θα μπορούσατε να ζήσετε χωρίς. Η κορτιζόλη απελευθερώνεται μέσω της δράσης τριών διαφορετικών αδένων στο σώμα: του υποθαλάμου, της υπόφυσης και των επινεφριδίων.

Μαζί, αυτοί ονομάζονται άξονας HPA. Ο άξονας ελέγχει πότε και πόση κορτιζόλη απελευθερώνεται. Όταν αντιμετωπίζετε οξύ στρες, όπως το να τρέχετε για να προλάβετε ένα λεωφορείο ή να χάσετε ένα τροχαίο ατύχημα, ο άξονας HPA απελευθερώνει αρκετή κορτιζόλη για να σας δώσει επιπλέον ενέργεια. Μόλις τελειώσει αυτό το άγχος, τα επίπεδα κορτιζόλης επανέρχονται στο φυσιολογικό. Αλλά όταν βιώνετε παρατεταμένο στρες, μεγάλες ποσότητες κορτιζόλης απελευθερώνονται για μεγάλο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.

Συμπτώματα υψηλής κορτιζόλης

Τα σταθερά υψηλά επίπεδα κορτιζόλης (υπερκορτιζολισμός) μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία σας. Η υπερβολική ποσότητα κορτιζόλης για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να οδηγήσει σε μια κατάσταση που ονομάζεται σύνδρομο Cushing. Τα συμπτώματα των υψηλών επιπέδων κορτιζόλης μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Αλλαγές διάθεσης
 • Κατάθλιψη
 • Ανησυχία
 • Υψηλή πίεση του αίματος
 • Μελανιασμένο δέρμα
 • Καταθέσεις λίπους μεταξύ των ωμοπλάτων
 • Αύξηση βάρους, ειδικά στην κοιλιά και το πρόσωπο
 • Τρίχωση προσώπου στις γυναίκες
 • Οστεοπόρωση
 • Μυϊκή αδυναμία

Κορτιζόλη και χρόνιο στρες

Όταν αντιμετωπίζετε χρόνιο στρες, όπως το να ζείτε μέσα από μια πανδημία, να είστε σε μια αγχωτική σχέση ή να ζείτε με μια χρόνια ασθένεια, ο άξονας HPA σας παράγει πάντα επιπλέον κορτιζόλη. Το σώμα σας είναι πάντα σε κατάσταση μάχης ή πτήσης. Ενώ χρειάζεστε απολύτως κορτιζόλη για υγιείς λειτουργίες του σώματος, η υπερβολική ποσότητα κορτιζόλης είναι επιβλαβής.

Η περίσσεια κορτιζόλης σχετίζεται με αρκετές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία σε διάφορα συστήματα του σώματος. Μια υπερφόρτωση χρόνιου στρες, με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις, παχυσαρκία, κατάθλιψη, άγχος και άλλα προβλήματα. Πολλές μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή που εξετάζουν τον υπερκορτιζολισμό, το χρόνιο στρες και τον εγκέφαλο, ειδικά στους εφήβους. Ανακαλύπτουν ότι τα αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο οι εγκεφαλικοί νευρώνες επικοινωνούν μεταξύ τους.

Η Μέγκαν Τανγκράντι, αδειούχος σύμβουλος ψυχικής υγείας με έδρα το Νιου Τζέρσεϊ, λέει: «Όταν οι έφηβοι έχουν υψηλά επίπεδα κορτιζόλης για παρατεταμένες περιόδους, μπορεί να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμες αλλαγές στον εγκέφαλο. Αυτές οι επιδράσεις περιλαμβάνουν αύξηση του άγχους και της κατάθλιψης, καθώς και μείωση της συγκέντρωσης και δυσκολία στην προσοχή και στη μνήμη των πραγμάτων».

Κορτιζόλη και κατάθλιψη

Μελέτες ρίχνουν φως στη σχέση μεταξύ κορτιζόλης και κατάθλιψης σε παιδιά και εφήβους. Ο Tangradi λέει: «Στους εφήβους, τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο για θέματα ψυχικής υγείας που σχετίζονται με το άγχος, όπως η κατάθλιψη, το άγχος και η διαταραχή μετατραυματικού στρες».

Μια πρόσφατη μελέτη, που εξέτασε άτομα ηλικίας 10-24 ετών, διαπίστωσε ότι τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης προηγήθηκαν της κατάθλιψης. Οι συγγραφείς της μελέτης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης αποτελούν παράγοντα κινδύνου για κατάθλιψη στη νεολαία. Μια άλλη μικρή μελέτη εξέτασε άτομα στα 70 τους και συνέκρινε τα επίπεδα κορτιζόλης τους με το στρες που βίωσαν όταν ήταν νεότεροι. Βρήκαν μια συσχέτιση μεταξύ των μακροπρόθεσμων στρεσογόνων παραγόντων και της ανοδικής ρύθμισης της κορτιζόλης δεκαετίες αργότερα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί κάποιοι απολαμβάνουν την αίσθηση του φόβου;

Πώς το αγκάλιασμα του σκύλου σας είναι καλό για την υγεία σας

3 τρόποι για να περιποιηθείτε το δέρμα σας στις ορμονικές αλλαγές

12 τροφές που αυξάνουν τα επίπεδα της τεστοστερόνης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι περιλαμβάνει το πλούσιο πλούσιο πρωινό της Αυστραλίας;

Αυστραλιανό πρωινό: Ένα αυστραλιανό πρωινό είναι ποικίλο και αντανακλά τις πολυπολιτισμικές επιρροές της χώρας, συνδυάζοντας παραδοσιακά βρετανικά στοιχεία πρωινού με σύγχρονες ανατροπές και τοπικά υλικά

Close Icon