Επιστημονικά Νέα

Παχυσαρκία Covid: Ένας φαύλος κύκλος αύξησης βάρους από την πανδημία

Παχυσαρκία Covid: Ένας φαύλος κύκλος αύξησης βάρους από την πανδημία

Παχυσαρκία Covid: Τα συνεχιζόμενα lockdown, η κατάθλιψη και η μειωμένη κίνηση, το fast food και οι κακές επιλογές στην καθημερινότητα συνδέονται με ένα τσουνάμι παχυσαρκίας που σαρώνει τον κόσμο.

Η πανδημία μπορεί να έχει ωθήσει εκατομμύρια περισσότερους ανθρώπους στην παχυσαρκία, σύμφωνα με τα αναδυόμενα δεδομένα από όλο τον κόσμο.  Οι νέοι άνθρωποι έχουν πληγεί ιδιαίτερα σοβαρά, σύμφωνα με έρευνα από χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα και η Ευρώπη. Σε μια αμερικανική μελέτη, για παράδειγμα, ο αριθμός των υπέρβαρων και παχύσαρκων νέων αυξήθηκε περισσότερο σε μόλις ένα χρόνο της πανδημίας από ό,τι τις προηγούμενες δύο δεκαετίες. Οι ειδικοί είπαν ότι πολλοί διαφορετικοί παράγοντες μπορεί να κρύβονται πίσω από την άνοδο, από τη μειωμένη κίνηση κατά τη διάρκεια των lockdown μέχρι την αντιμετώπιση του πρόσθετου στρες της κρίσης.

Πώς επηρεάζει η παχυσαρκία την γενικότερη υγεία;

Οι ομαλές οικονομικές συνθήκες μπορούν επίσης να ωθήσουν τους ανθρώπους σε φθηνότερες αλλά πιο ανθυγιεινές επιλογές τροφίμων, επιδεινώνοντας το πρόβλημα. “Οι συνέπειες της περισσότερης παχυσαρκίας στους νέους θα μεταφραστούν με τις δεκαετίες σε περισσότερο διαβήτη, περισσότερες καρδιακές παθήσεις, περισσότερο από όλες τις άλλες επιπλοκές της παχυσαρκίας, που θα επηρεάσουν αρνητικά τις ζωές των ανθρώπων”, δήλωσε ο καθηγητής John Wilding. πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Παχυσαρκίας. “Αυτό έχει επίσης αντίκτυπο στις υπηρεσίες υγείας – τότε θα πρέπει να έχετε περισσότερους γιατρούς που φροντίζουν τους ανθρώπους και φυσικά σημαίνει επίσης ότι είμαστε σε ακόμη λιγότερο ισχυρή θέση εάν έχουμε άλλη πανδημία”.

Είναι γνωστό ότι η παχυσαρκία είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για νοσηλεία και θάνατο με Covid-19. Η Nina Renshaw, διευθύντρια πολιτικής και υπεράσπισης στη NCD Alliance, το περιέγραψε ως μια τέλεια καταιγίδα μολυσματικών και χρόνιων ασθενειών που συναντώνται κατά μέτωπο. Ακόμη και πριν από την πανδημία, η παχυσαρκία ήταν ήδη μια από τις πιο πιεστικές προκλήσεις για τη δημόσια υγεία στον κόσμο. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, υπάρχουν ήδη περίπου δύο δισεκατομμύρια υπέρβαροι ενήλικες – περίπου το 39% του παγκόσμιου πληθυσμού. Τουλάχιστον 650 εκατομμύρια άνθρωποι είναι παχύσαρκοι, ή το 13%, και είναι η κύρια αιτία πρόωρου θανάτου παγκοσμίως.

Επιδείνωση της κατάστασης από την πανδημία

Τώρα, τα πρώτα δεδομένα, που επικεντρώνονται κυρίως σε παιδιά και νέους, υποδηλώνουν ότι η πανδημία έχει επιδεινώσει μια ήδη κακή κατάσταση. Μια έρευνα το 2020 από την Ipsos Mori σε 30 χώρες διαπίστωσε ότι περισσότερο από το ένα τρίτο των ερωτηθέντων σε όλο τον κόσμο ανέφεραν ότι είχαν πάρει βάρος κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα εκπληκτικά νούμερα σχετικά με την παιδική παχυσαρκία τον Νοέμβριο οδήγησαν σε ενέργειες της κυβέρνησης, αν και οι επικριτές λένε ότι δεν φτάνει αρκετά μακριά.

Συνολικά, περίπου ένα στα επτά παιδιά στην Αγγλία είναι πλέον παχύσαρκα όταν ξεκινούν το δημοτικό σχολείο (14,4%) και πάνω από το ένα τέταρτο (25,5%) είναι παχύσαρκα μέχρι το τελευταίο έτος, σύμφωνα με τα στοιχεία του National Child του NHS Digital. Πρόγραμμα Μετρήσεων. Και τα δύο στοιχεία σημείωσαν άνοδο 4,5 ποσοστιαίων μονάδων από το 2019/2020 έως το 2020/2021, το υψηλότερο που καταγράφηκε τα τελευταία 15 χρόνια από την έναρξη των μετρήσεων. Μια σειρά από μελέτες στις Ηνωμένες Πολιτείες έδειξε παρόμοια κατάσταση. Ένα στο Journal of the American Medical Association πέρυσι πρότεινε ότι κατά μέσο όρο οι άνθρωποι έβαζαν 1,5 κιλό κάθε μήνα κατά τη διάρκεια του lockdown.

Πώς επέδρασε η Covid στην αύξηση βάρους;

Ερευνητές στην Καλιφόρνια συνέκριναν την αύξηση βάρους μεταξύ 19.000 παιδιών και νέων σε μια περίοδο 11 μηνών πριν από την πανδημία και μια παρόμοια περίοδο κατά τη διάρκεια της Covid-19, βάσει ηλεκτρονικών αρχείων υγείας. Διαπίστωσαν ότι ο επιπολασμός των υπέρβαρων ή παχύσαρκων παιδιών ηλικίας 5-11 ετών αυξήθηκε από 36% πριν από την πανδημία σε 46% μετά. Μετά τη διόρθωση για την κανονική αύξηση που θα αναμενόταν χωρίς την Covid-19, που αντιπροσωπεύει μια εντυπωσιακή αύξηση 9%, είπαν οι συγγραφείς.

“Σχεδόν όλες οι ηλικιακές ομάδες κέρδισαν περισσότερο βάρος από ό,τι πριν από την πανδημία, αλλά τα μικρότερα παιδιά επηρεάστηκαν περισσότερο”, δήλωσε η Δρ Corinna Koebnick, μια από τις συγγραφείς στο Τμήμα Έρευνας και Αξιολόγησης Kaiser Permanente στη Νότια Καλιφόρνια.Η άνοδος ήταν μεγαλύτερη σε ένα χρόνο από ό,τι τα τελευταία είκοσι χρόνια μεταξύ των νεότερων κοορτών, πρόσθεσε. Μελέτες σε πολλές άλλες χώρες, από τη Γερμανία έως την Πορτογαλία, έδειξαν παρόμοια αύξηση. Δεν είναι μόνο ένα δυτικό παγκόσμιο πρόβλημα, αν και είναι πιο δύσκολο να βρεθούν δεδομένα από πολλές χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Πολλές από αυτές τις χώρες επηρεάζονται επίσης από τεράστιες αυξήσεις των αριθμών που πλήττονται από το άλλο άκρο της κλίμακας του υποσιτισμού – την πείνα και τον υποσιτισμό.

Μια έρευνα μεταξύ 10.000 μαθητών στην Κίνα κατά τους πρώτους έξι μήνες της πανδημίας το 2020 έδειξε ότι ο επιπολασμός των νέων που ήταν παχύσαρκοι αυξήθηκε από 10,5 τοις εκατό σε 12,6 τοις εκατό την περίοδο αυτή. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε από ακαδημαϊκούς του Πολυτεχνείου του Χονγκ Κονγκ στο International Journal of Obesity, συνέδεσε την αύξηση του σωματικού βάρους με μέτρα καραντίνας όπως το κλείσιμο των σχολείων (τα οποία αφαίρεσαν επίσης την πρόσβαση σε υγιεινά σχολικά προγράμματα μεσημεριανού γεύματος). Διαπίστωσαν επίσης ότι οι νέοι ανέφεραν σημαντικές μειώσεις στον χρόνο που αφιερώνουν σε μέτρια ή έντονη σωματική δραστηριότητα και αυξημένο χρόνο καθιστικής ζωής, ύπνου και οθόνης.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η παχυσαρκία σαμποτάρει τη γνωστική λειτουργία

Ούτε 1 στους 5 ενήλικες με διαβήτη τύπου 2 πληρούν τους στόχους υγείας τους

Το μεταβολικό σύνδρομο αυξάνει την πιθανότητα για θάνατο σε ασθενείς με CoViD

Πώς συνδέεται η εγκεφαλική λειτουργία με την παχυσαρκία;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι εκπαιδευτικοί χρειάζονται περισσότερες μέρες ασθενείας

Covid-19 burnout: Υπάρχει πραγματική ανησυχία ότι οι δάσκαλοι που προσπαθούν να κάνουν ό,τι μπορούν για τους μαθητές τους θα εξοντώσουν τους εαυτούς τους και αυτό θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στην πορεία.

Πότε θα σταματήσει το μωρό μου να κλαίει τόσο πολύ;

Καμπύλη κλάματος: Το κλάμα είναι μια από τις πρώτες μορφές επικοινωνίας που χρησιμοποιούν τα βρέφη για να τραβήξουν την προσοχή των γονιών τους. Η γνωστική και συναισθηματική ανάπτυξη του βρέφους διεγείρεται όταν οι γονείς αντιδρούν κατάλληλα στα σήματα του παιδιού. 

Η κλιματική αλλαγή είναι πιθανό να μειώσει την ποσότητα του ύπνου ετησίως

Ποιότητα ύπνου: Στην τρέχουσα μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπό κανονικές συνήθειες διαβίωσης, οι άνθρωποι φαίνονται πολύ καλύτεροι στο να προσαρμόζονται σε ψυχρότερες εξωτερικές θερμοκρασίες από ό,τι πιο ζεστές συνθήκες.

Νέα στοιχεία για την καταπολέμηση των θανατηφόρων βακτηρίων

Βακτηριακές λοιμώξεις: Η ομάδα ανακάλυψε ότι το Clostridium septicum μπορεί να σκοτώσει γρήγορα τα κύτταρα απελευθερώνοντας μια τοξίνη που δρα σαν σφυρί ανοίγοντας τρύπες στην επιφάνεια του κυττάρου.

Οι επιδόσεις των μαθητών της Βιρτζίνια υποχωρούν μετά το κλείσιμο της COVID, σύμφωνα με έκθεση

Οι γονείς της Βιρτζίνια απογοητεύτηκαν με μια πληθώρα ζητημάτων που σχετίζονται με την εκπαίδευση, συμπεριλαμβανομένων των εντολών μάσκας, του κλεισίματος σχολείων, του ακατάλληλου περιεχομένου μαθημάτων και αμφιλεγόμενων θεμάτων όπως η ρητορική των φύλων και η κριτική θεωρία των φυλών και έφεραν την απογοήτευσή τους στις κάλπες στις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου.

Πιθανή ανακάλυψη μηχανισμού πίσω από τα μυστηριώδη συμπτώματα της COVID-19

Κορωνοϊός: Μπορούμε να δούμε ότι η πρωτεΐνη ακίδας, όταν επηρεάζεται από το δικό μας ανοσοποιητικό σύστημα, μπορεί να παράγει αμυλοειδείς δομές και ότι αυτό μπορεί να επηρεάσει δυνητικά την πήξη του αίματός μας.