Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ομορφιά

Πώς αντιδρά το δέρμα μας στην ρύπανση του περιβάλλοντος;

Πώς αντιδρά το δέρμα μας στην ρύπανση του περιβάλλοντος;

Η μόλυνση του περιβάλλοντος είναι πάντα ένα επίκαιρο θέμα. Το δέρμα είναι ένα όργανο που βρίσκεται σε άμεση επαφή με το περιβάλλον.Όλοι βλέπουμε ότι το περιβάλλον που ζούμε αλλάζει σιγά σιγά προς το χειρότερο.Πώς μπορεί να αντιδράσει το δέρμα μας στην ρύπανση του περιβάλλοντος;Σχετικές πληροφορίες δίνει στο www.Life2day.gr ο Σπύρος Βλαχόπουλος – Δερματολόγος Αφροδισιολόγος .

Η επίπτωση της καταστροφής του περιβάλλοντος στο δέρμα μας έχει αποδειχθεί και είναι πλέον δεδομένη. Πώς μπορεί να αντιδράσει το δέρμα μας στην ρύπανση του περιβάλλοντος;

Πόσο μπορεί να επηρεάσει το δέρμα μας η ρύπανση του περιβάλλοντος;

Το δέρμα μας δέχεται καθημερινά πολλές επιθέσεις. Από αυτές κυριότερες είναι η έκθεση στον ήλιο, ο καπνός, ο άνεμος, ο κακός κλιματισμός (ξηρός αέρας),  ο θερμός ή κρύος αέρας. Σ’ αυτά πρέπει να προσθέσουμε την επιβάρυνση από το καθημερινό άγχος. Όταν τώρα και ο καθαρός αέρας που αναπνέουμε παρουσιάζει αλλοίωση της αναλογίας των συστατικών του με την προσθήκη ξένων βλαβερών στοιχείων τότε τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο δύσκολα.

Οι επιδράσεις των ρύπων στο δέρμα είναι ύπουλες και τα συμπτώματα πολλές φορές παρουσιάζονται αργότερα. Έχει αποδειχθεί ότι οι κυριότεροι ρύποι σήμερα είναι προϊόντα της βιομηχανίας, της θέρμανσης της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων . καθώς και οι προσπάθειες τροποποίησης του κλίματος.
Οξείδια του αζώτου που παράγονται από τα αυτοκίνητα, αιωρούμενα σωματίδια που προσκολλούνται πολυκυκλικοί υδρογονάνθρακες, μονοξείδιο του άνθρακα που προέρχεται από την βενζίνη των αυτοκινήτων, το διοξείδιο του θείου που προέρχεται από την καύση του μαζούτ και του κάρβουνου, το υδροχλωρικό οξύ που προέρχεται από την αποτέφρωση των σκουπιδιών που περιέχουν πλαστικές ύλες.

Το διοξείδιο του θείου και το υδροχλωρικό οξύ αυξάνουν την οξύτητα του αέρα και συμμετέχουν στο σχηματισμό όξινης βροχής.

Διάφορα μέταλλα (μόλυβδος, αργίλιο, χρώμιο, κάδμιο, υδράργυρος) μπορούν να προκαλέσουν αλλοιώσεις στο DNA.
Όλες οι εστίες καύσης παράγουν υδρογονάνθρακες και διαλύτες και αποτελούν
τοξικούς,καρκινογόνους και μεταλλαξιογόνους παράγοντες.
Κατάλοιπα βιομηχανικών προϊόντων όπως οργανικά χημικά προϊόντα προκαλούν καρκινογένεση.
Ο καπνός των τσιγάρων επιβαρύνει την διαδικασία γήρανσης του δέρματος.
Η ανεξέλεγκτη παραμονή στον ήλιο προκαλεί πολλές δερματοπάθειες και καρκινογένεση.
Οι διακυμάνσεις της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος προκαλούν πολλές αντι-
δραστικές δερματίτιδες.

Πώς μπορεί να αντιδράσει το δέρμα μας στην ρύπανση του περιβάλλοντος;

Ανάλογα με τον βλαπτικό παράγοντα το δέρμα επιστρατεύει κάθε φορά και ένα διαφορετικό μηχανισμό άμυνας.
Ουσίες καυστικές, καρκινογόνες, αλλεργιογόνες, ερεθιστικές κάνουν το δέρμα να παχαίνει και να αυξάνουν οι επάνω στιβάδες της επιδερμίδας. Η άμυνα ενισχύεται τεχνητά με την χρήση γαντιών, ειδικών στολών και προστατευτεικών αλοιφών.

Βακτηρίδια, μύκητες, ιοί είναι ιδιαίτερα επικίνδυνοι ενώ το δέρμα αντιδρά παράγονας ειδικά αντισώματα (Τ λεμφοκύτταρα και ιντερφερόνη ).

Στις διακυμάνσεις θερμοκρασίας του περιβάλλοντος το δέρμα αντιδρά μέσω της ενεργοποίησης του νευρικού συστήματος με αποτέλεσμα την διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος σε σταθερά επίπεδα.

Ο ήλιος και η υπεριώδης ακτινοβολία κάνουν το δέρμα να αντιδρά προκαλώντας μελάχρωση (πανάδες) και πάχυνση όλων των στιβάδων του δέρματος.

Η χρήση καπέλου, ομπρελών, κατάλληλη ενδυμασία και αντηλιακά προϊόντα προφυλάσσουν τεχνητά το δέρμα.
Το κάπνισμα, η υπερβολική χρήση αλκοόλ, τα μη σωστά προϊόντα αισθητικής ου εφαρμόζονται στο δέρμα παρουσιάζουν πρόωρη γήρανση, αλλεργίες, ακμή.

Η βοήθεια που χρειάζεται εδώ το δέρμα είναι αυτονόητη. Τέλος μια σημαντική λειτουργία του δέρματος είναι και η προστασία του οργα νισμού από την απώλεια υγρών. Αυτό συμβαίνει σε διάφορες δερματοπάθειες όπως στην έρυθροδερμική ψωρίαση, σε εκτεταμένα εκζέματα και σε εγκαύματα.

Το περιβάλλον που ζούμε αλλάζει και πρέπει να προσαρμοστούμε ή να χαθούμε. Αυτός άλλωστε είναι και ο φυσικός νόμος για όλα τα είδη.
Το δέρμα μας αμύνεται όσο είναι δυνατόν. Εμείς όμως σαν ευφυή ανθρώπινα όντα κάτι σημαντικό δεν πρέπει να κάνουμε για την ίδια μας την ύπαρξη;

Τι είναι το δέρμα;

Το δέρμα είναι το πιο μεγάλο όργανο του οργανισμού μας. Καταλαμβάνει μια επιφάνεια 2m2. Είναι όργανο με πολλαπλές λειτουργίες απαραίτητο για την ίδια την ζωή. Παρουσιάζει προστατευτικές και αισθητηριακές ιδιότητεςΈχει αποδειχθεί πλέον ότι το δέρμα είναι ο τελικός αποδέκτης πολλών παθήσεων που προέρχονται από διάφορα εσωτερικά όργανα ή εξωτερικά αίτια. Οι διάφορες παθήσεις του δέρματος δημιουργούν πολλές φορές σημαντικά κοινωνικά προβλήματα έστω και αν είναι μικρές σε έκταση.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Δύο φυσικοί σύμμαχοι για την τριχόπτωση είναι το γαρύφαλλο και το δενδρολίβανο

Μάσκα προσώπου “Glass Skin” για να κατακτήσετε τα μυστικά της Κορεάτικης ομορφιάς

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποια μαγιό είναι στην μόδα αυτή την περίοδο;

Μαγιό μόδα: Αυτή τη σεζόν, οι τάσεις στα μαγιό έχουν να κάνουν με τα ζωντανά χρώματα, τα έντονα μοτίβα και τα μοναδικά σχέδια που αντανακλούν ένα μείγμα νοσταλγίας και νεωτερικότητας.

Γιατί χρειάζεστε αντηλιακό κάθε μέρα στο πρόσωπό σας

Ήλιος προστασία: Η ενσωμάτωση του αντηλιακού στην καθημερινή ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας είναι ένας απλός αλλά αποτελεσματικός τρόπος για να προστατεύσετε το δέρμα σας από διάφορες βλάβες.

Σύμμαχος για λαμπερά μαλλιά και δυνατά νύχια

Αυγά: Είναι ένας εύκολος και νόστιμος τρόπος για να προσθέσετε περισσότερες πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα στη διατροφή σας. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά μπορούν να ωφελήσουν σημαντικά την υγεία των μαλλιών και των νυχιών σας.

Ένας ισχυρός σύμμαχος για λιπαρές και κουρασμένες επιδερμίδες είναι η ντομάτα

Μάσκα ντομάτας: Χάρη στις αντιοξειδωτικές, στυπτικές και τονωτικές τους ιδιότητες, οι ντομάτες θα βοηθήσουν στη μείωση της λιπαρότητας, στη σύσφιξη των πόρων και στην αποκατάσταση της φυσικής λάμψης του προσώπου σας.

Close Icon