Αυτοφροντίδα

Χειμερινή κολύμβηση: Συμβουλές για μια ξεχωριστή εμπειρία στο κρύο νερό

Χειμερινή κολύμβηση: Συμβουλές για μια ξεχωριστή εμπειρία στο κρύο νερό

Χειμερινή κολύμβηση: Η βύθιση σε κρύο νερό μπορεί να προκαλέσει δραστική πτώση της αρτηριακής πίεσης ή να κάνει τον καρδιακό σας ρυθμό να εκτοξεύεται στα ύψη τα πρώτα δύο δευτερόλεπτα.

Η ημέρα της Πρωτοχρονιάς είναι μια πολυάσχολη περίοδος στις όχθες των λιμνών και στις όχθες των ποταμών του Καναδά, καθώς οι τολμηροί μαζεύονται για να κάνουν τη βουτιά – η πολική αρκούδα βυθίζεται. Ποια είναι όμως τα οφέλη και ποιοι οι κίνδυνοι της κολύμβησης στο κρύο νερό;

Τι συμβαίνει στο σώμα όταν βυθίζεστε ξαφνικά σε παγωμένο νερό;

Η βύθιση σε κρύο νερό μπορεί να προκαλέσει δραστική πτώση της αρτηριακής πίεσης ή να κάνει τον καρδιακό σας ρυθμό να εκτοξεύεται στα ύψη τα πρώτα δύο δευτερόλεπτα. Θα έχετε υπεραερισμό—η αναπνοή μπορεί να αυξηθεί κατά 600 έως 1.000% τα πρώτα δευτερόλεπτα—άρα οι πιθανότητές σας να λιποθυμήσετε γίνονται πολύ υψηλές. Επιπλέον, όταν υποβάλλετε το σώμα σας σε ψυχρό σοκ, έχετε πρόβλημα να σκεφτείτε καθαρά. Το αίμα απομακρύνεται από τα άκρα, καθιστώντας δύσκολη την κίνηση. Τα νεύρα σταματούν να πυροδοτούν, γεγονός που καθιστά επίσης πιο δύσκολη τη σωστή κίνηση. διεγείρεται το πνευμονογαστρικό νεύρο.

Τι πρέπει να έχει κατά νου ένα άτομο που δεν είναι συνηθισμένος κολυμβητής στο κρύο νερό αν σκέφτεται μια πολική βουτιά;

Πρώτον, είναι συνετό να συμβουλευτείτε το γιατρό σας προτού υποβάλετε το σώμα σας σε ένα ακραίο σοκ όπως αυτό. Στη συνέχεια, από την άποψη της ασφάλειας: Μην το κάνετε μόνοι σας. Εάν πρόκειται να βυθίσετε ξαφνικά το σώμα σας σε παγωμένο νερό, θα πρέπει να το κάνετε με κάποιον που βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής, ώστε να μπορεί να σας παρακολουθεί. Μην βουτήξετε ποτέ, ποτέ, ποτέ. Έτσι πνίγεστε.

Ακόμη και οι συνηθισμένοι κολυμβητές με κρύο νερό δεν βουτούν ποτέ μέσα. Στους ανθρώπους αρέσει να τρέχουν και να το ξεπερνούν, αλλά ιδανικά, θα πρέπει να μπείτε αργά για να προετοιμάσετε το νευρικό σας σύστημα για την ψυχρή βύθιση που έρχεται. Ξεκινήστε βάζοντας τα πόδια σας και μετά βρέξτε τα χέρια σας. Ρίξτε κρύο νερό στο πίσω μέρος του λαιμού σας. Τώρα το σώμα σας έχει εγκλιματιστεί και μπορείτε να μπείτε μέσα με μεγαλύτερη ασφάλεια.

Χρειάζεται ένα λεπτό για να ελέγξετε την αναπνοή σας μετά από αυτό το ξαφνικό αναπνευστικό. Χρησιμοποιήστε αυτό το πρώτο λεπτό για να ελέγξετε τον πανικό του σώματός σας: Κρατήστε τον αεραγωγό σας πάνω από το νερό. είναι πολύ εύκολο να υπεραεριστεί και δεν θέλετε να λιποθυμήσετε. Τώρα έχετε 10 λεπτά καλής, συντονισμένης κίνησης όπου οι μύες και τα νεύρα σας μπορούν να κινηθούν πολύ καλά. Μετά από 10 λεπτά θα αρχίσετε να αντιμετωπίζετε ψυχρή ανικανότητα.

Και μετά το τελευταίο: Υπάρχει ένας μύθος ότι η υποθερμία συμβαίνει πολύ γρήγορα όταν κρυώνετε. Αλλά το σώμα σας έχει ελέγχους και ισορροπίες για να σας κρατήσει ασφαλείς—υπάρχει περιφερική αγγειοσύσπαση (συστολή των περιφερικών αιμοφόρων αγγείων), εξογκώματα χήνας για διατήρηση της θερμότητας, το σώμα σας απενεργοποιεί τα νεφρά και οτιδήποτε άλλο δεν χρειάζεστε. Ακόμη και βυθισμένοι σε παγωμένο νερό, έχετε περίπου μια ώρα πριν χάσετε τις αισθήσεις σας.

Όταν απελευθερώνεται ντοπαμίνη, δημιουργεί μακροπρόθεσμη ενίσχυση των αναμνήσεων, ενισχύοντας τις αναμνήσεις, οπότε όταν κοιτάς πίσω σκέφτεσαι: Ήταν τρομακτικό και κρύο και μου άρεσε πολύ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μια βουτιά στην δροσερή θάλασσα είναι ότι καλύτερο... Εμπιστεύσου μας

Χειμερινή Κολύμβηση: Ποια είναι τα οφέλη;

Κολύμβηση 101: Πώς να ξεκινήσετε το κολύμπι ως μέσο αυτοφροντίδας

Τα οφέλη της χειμερινής κολύμβησης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

9 λύσεις για τη μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης

Κατάθλιψη αυτοφροντίδα: Το 10% των ενηλίκων στις ΗΠΑ υποφέρει από κατάθλιψη κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα οικογενειακές διαμάχες, απώλεια της παραγωγικότητας της εργασίας και δυστυχία για το άτομο που επηρεάζεται από την πάθηση και τους γύρω τους.

Παρεμβάσεις αυτοφροντίδας για την υγεία

Υγεία selfcare: Ο ΠΟΥ συνιστά παρεμβάσεις αυτοφροντίδας για κάθε χώρα και οικονομικό περιβάλλον, ως κρίσιμο μονοπάτι για την επίτευξη καθολικής κάλυψης υγείας, την προώθηση της υγείας, τη διατήρηση της ασφάλειας του κόσμου και την εξυπηρέτηση των ευάλωτων.