Αυτοφροντίδα

Συμβουλές διαχείρισης συμπτωμάτων της οστεοπόρωσης στους άνδρες μετά τα 30

Συμβουλές διαχείρισης συμπτωμάτων της οστεοπόρωσης στους άνδρες μετά τα 30

Η οστεοπόρωση προκαλεί περισσότερα από 9 εκατομμύρια κατάγματα το χρόνο, που σημαίνει ότι υπάρχει ένα κάταγμα ευθραυστότητας κάθε 3 δευτερόλεπτα.

Η οστεοπόρωση μπορεί να προκαλέσει κατάγματα ευθραυστότητας με σοβαρές συνέπειες. Επιπλέον, οι συνέπειες της οστεοπόρωσης έχουν σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις στα συστήματα και τους ασθενείς σε όλες τις χώρες. Παγκοσμίως, η οστεοπόρωση προκαλεί περισσότερα από 9 εκατομμύρια κατάγματα το χρόνο, που σημαίνει ότι υπάρχει ένα κάταγμα ευθραυστότητας κάθε 3 δευτερόλεπτα. Η οστεοπόρωση μπορεί να προκαλέσει σημαντική έκπτωση στην ποιότητα ζωής, μειωμένη κινητικότητα και θνησιμότητα. Η οστεοπόρωση είναι πιο συχνή στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες λόγω ορμονικών αλλαγών. Οι γυναίκες έχουν μικρότερα οστά, μια νωρίτερη διαδικασία οστικής απορρόφησης και υψηλότερο κίνδυνο πτώσεων. Ως εκ τούτου, η οστεοπόρωση στους άνδρες υποτιμάται σημαντικά. Η βιβλιογραφία δείχνει ότι η ανδρική οστεοπόρωση υποβάλλεται σε έλεγχο, υποδιαγιγνώσκεται και υποθεραπεύεται. Ο κίνδυνος θανατηφόρων επιπλοκών μετά από κατάγματα ευθραυστότητας στους άνδρες είναι υψηλότερος από αυτόν για τις γυναίκες. Η οστεοπόρωση στους άνδρες λέγεται ότι είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα παγκοσμίως.

Αύξηση της ανδρικής οστεοπόρωσης

Το 2008, σχεδόν 1.09.000 άνδρες υπέστησαν οστεοπορωτικά κατάγματα στις ΗΠΑ. Το 2025, περίπου 8.00.000 άνδρες αναμένεται να έχουν κατάγματα ισχίου ετησίως παγκοσμίως λόγω οστεοπόρωσης. Αυτό είναι μια αύξηση 89% παγκοσμίως σε σύγκριση με το έτος 2000. Η συχνότητα των καταγμάτων ισχίου δείχνει μια ταχεία αύξηση μετά από 75 χρόνια στους άνδρες σε αντίθεση με τις γυναίκες όπου αυξάνεται μετά την ηλικία των 65 ετών.

Η οστεοπόρωση στους άνδρες μπορεί να οφείλεται σε υψηλή κατανάλωση αλκοόλ, κάπνισμα τσιγάρου, καθιστική ζωή, χαμηλό ΔΜΣ, αλλοιωμένες συστηματικές ορμόνες, ορισμένα φάρμακα όπως γλυκοκορτικοειδή, γαστρεντερικές διαταραχές, πνευμονικές παθήσεις, χρόνια νεφρική νόσο, νευρομυϊκές διαταραχές, συστηματικές ασθένειες όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα πολλαπλό μυέλωμα ή κακοήθειες.

Διάγνωση Οστεοπόρωσης

Το χρυσό πρότυπο για τη διάγνωση της οστεοπόρωσης είναι η σάρωση απορρόφησης ακτίνων Χ διπλής ενέργειας (DEXA). Σύμφωνα με τις οδηγίες που αναφέρονται από την Ενδοκρινική Εταιρεία, όλοι οι άνδρες θα πρέπει να υποβάλλονται σε DEXA στην ηλικία των 70 ετών και οι άνδρες με παράγοντες κινδύνου θα πρέπει να κάνουν τη σάρωση κάτω από αυτήν την ηλικία.

Τρόποι για να προστατέψετε τα οστά σας μετά τα 30

Η θεραπεία της οστεοπόρωσης στους άνδρες είναι πολύ παρόμοια με αυτή που χορηγείται στις γυναίκες. Αυτά περιλαμβάνουν:

  1. Επαρκής πρόσληψη ασβεστίου και σωστή διατροφή.
  2. Συνιστώνται τακτικές σωματικές δραστηριότητες από την πρώιμη ζωή.
  3. Αποφυγή αλκοόλ και
  4. Το κάπνισμα είναι επίσης πολύ σημαντικό.
  5. Τα αντιοστεοπορωτικά φάρμακα όπως τα διφωσφονικά, τα μονοκλωνικά αντισώματα, τα αναβολικά φάρμακα και η ορμονική υποκατάσταση μαζί με το ασβέστιο και τη βιταμίνη D είναι απαραίτητα για τη θεραπεία της οστεοπόρωσης.

Έχουν αναπτυχθεί νέα φάρμακα και νέες μελέτες έχουν συμπεριλάβει τους άνδρες συχνότερα. Είναι επίσης απαραίτητο να αντιμετωπιστούν όλες οι αιτίες που μπορεί να οδηγήσουν ή να έχουν οδηγήσει σε οστεοπόρωση. Η αξιολόγηση ασθενών με παράγοντες κινδύνου για πτώσεις και η προσφορά κατάλληλων τροποποιήσεων όπως η αξιολόγηση της ασφάλειας στο σπίτι, η φυσικοθεραπεία και η οπτική διόρθωση είναι σημαντική.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η τεχνητή νοημοσύνη εντοπίζει φάρμακο για την οστεοπόρωση από το παρελθόν

Συνήθειες τρόπου ζωής που θα μπορούσαν να βλάψουν σοβαρά τα οστά και οδηγούν σε οστεοπόρωση

Τι συμβαίνει μέσα στο σώμα μας όταν υποφέρουμε από ρευματοειδή αρθρίτιδα;

Προσθέστε αυτές τις τροφές στη διατροφή σας για ανακούφιση από την οστεοπόρωση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι να κάνετε όταν έρθετε με ασθένεια που προκαλείται από την ζέστη;

Ζέστη ασθένειες: Το να αντιμετωπίζετε ασθένειες που προκαλούνται από τη ζέστη μπορεί να είναι ενοχλητικό, αλλά το να μάθετε πώς να τις αναγνωρίζετε και να τις αντιμετωπίζετε έγκαιρα είναι ζωτικής σημασίας για την ευημερία σας.

Απλές συμβουλές για να προστατέψετε τα μαλλιά σας καθώς το καλοκαίρι πλησιάζει

Αναζητήστε ένα αντηλιακό που να προσφέρει προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία και εφαρμόστε το απευθείας στο εκτεθειμένο τριχωτό της κεφαλής κατά μήκος της χωρίστρας σας και κατά μήκος του μήκους εάν είστε έξω για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας.

Η έλλειψη ύπνου αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου;

Σχεδιάζοντας ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου και δημιουργώντας ένα χαλαρωτικό περιβάλλον ύπνου, μπορούμε να βελτιώσουμε την ποιότητα του ύπνου μας και πιθανώς να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων ασθενειών.

Κηπουρική: Ένα φυσικό ενισχυτικό της διάθεσης

Η κηπουρική είναι κάτι περισσότερο από ένα χόμπι - είναι μια πολύπλευρη θεραπευτική δραστηριότητα που μπορεί να φωτίσει τη διάθεσή σας, να μειώσει το άγχος και να ενισχύσει τη συνολική αίσθηση ευεξίας.