Επιστημονικά Νέα

Έρευνα: Οι μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης μεταβάλλονται αναλόγως των συνθηκών

Έρευνα: Οι μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης μεταβάλλονται αναλόγως των συνθηκών

Έρευνα: Αν ο ασθενής έρθει στην κλινική και μετρήσει μόνο μία φορά, δίνει μόνο μια εικόνα του πόσο καλά ελέγχεται η αρτηριακή του πίεση.

Οι μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης που λαμβάνονται σε ένα ιατρείο μπορεί να διαφέρουν πολύ μεταξύ των επισκέψεων, διαπιστώνει νέα έρευνα, προσφέροντας περαιτέρω υποστήριξη για οδηγίες που απαιτούν συμπληρωματική παρακολούθηση στο σπίτι.

 

Οι μετρήσεις της πίεσής σας μεταβάλλονται

«Αυτές οι μεγάλες διακυμάνσεις στις μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης αποτελούν μεγάλη πρόκληση για να καθοριστεί εάν η θεραπεία της υπέρτασης λειτουργεί πραγματικά», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Yuan Lu, επίκουρος καθηγητής στο Yale School of Medicine στο New Haven του Κονέκτικατ. «Κάνει τις κλινικές αποφάσεις πολύ δύσκολες».

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη στο Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes, σχεδιάστηκε για να δείξει πόσο αναποτελεσματικό μπορεί να είναι να βασίζεται κανείς αποκλειστικά σε μετρήσεις στο γραφείο, είπε. Σχεδόν οι μισοί ενήλικες στις ΗΠΑ έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση, που ονομάζεται επίσης υπέρταση, και μόλις 1 στους 4 έχει την πάθηση υπό έλεγχο. Η υψηλή αρτηριακή πίεση ορίζεται ως η συστολική αρτηριακή πίεση – ο ανώτερος αριθμός – 130 mmHg ή υψηλότερη ή μια διαστολική ένδειξη – ο κατώτατος αριθμός – 80 mmHg ή περισσότερο.

Έρευνες δείχνουν ότι η ανεξέλεγκτη υπέρταση μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιακή ανεπάρκεια, νεφρική νόσο, απώλεια όρασης και άλλες καταστάσεις υγείας. Η υψηλή αρτηριακή πίεση στη μέση ηλικία και μετά έχει επίσης συνδεθεί με γνωστική έκπτωση και άνοια. Οι κατευθυντήριες γραμμές από την American Heart Association και το American College of Cardiology αναγνωρίζουν ότι οι μετρήσεις ποικίλλουν μεταξύ των επισκέψεων στο ιατρείο και συνιστούν μετρήσεις εκτός γραφείου, χρησιμοποιώντας οικιακές ή περιπατητικές συσκευές, για να συμπληρώσουν αυτές που λαμβάνονται από επαγγελματίες υγείας.

Ωστόσο, η χρήση συσκευών παρακολούθησης εκτός γραφείου παραμένει περιορισμένη, είπε ο Lu. «Η πλειοψηφία των ασθενών που υποβάλλονται σε θεραπεία για υπέρταση αντιμετωπίζονται με βάση μετρήσεις στο γραφείο».

Η Lu και οι συνεργάτες της ανέλυσαν περισσότερες από 7,7 εκατομμύρια μετρήσεις αρτηριακής πίεσης για 537.218 ενήλικες, οι οποίοι ήταν κατά μέσο όρο 53 ετών και υποβλήθηκαν σε θεραπεία στο Σύστημα Υγείας του Yale New Haven. Οι ασθενείς είχαν κατά μέσο όρο 13 επισκέψεις σε εξωτερικούς ασθενείς κατά τη διάρκεια μιας περιόδου περίπου 2,4 ετών.

Συνολικά, η ανάλυση βρήκε μεγάλες διακυμάνσεις στις μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης μεταξύ δύο διαδοχικών επισκέψεων, κατά μέσο όρο περίπου 12 mmHg. Μεταξύ των ατόμων με αρτηριακή πίεση στο φυσιολογικό εύρος, τα συστολικά επίπεδα κυμαίνονταν κατά μέσο όρο 6,3 mmHg μεταξύ δύο διαδοχικών επισκέψεων. Αλλά μεταξύ εκείνων με εξαιρετικά υψηλή αρτηριακή πίεση – πάνω από 180 mmHg συστολική – τα επίπεδα διέφεραν σημαντικά περισσότερο, κατά μέσο όρο 32,3 mmHg.

Η ανάλυση διαπίστωσε ότι εάν ένα άτομο με υψηλή αρτηριακή πίεση λάμβανε φαρμακευτική αγωγή για να μειώσει τα συστολικά επίπεδα κατά 10 mmHg, θα έβλεπε μείωση κατά 5 mmHg ή λιγότερο στην επόμενη επίσκεψη το 37% του χρόνου και καμία μείωση στο 25% του χρόνου. Θα χρειαστούν λοιπόν περίπου τέσσερις επισκέψεις παρακολούθησης για να είναι 80% βέβαιο ότι η συστολική αρτηριακή πίεση ενός ασθενούς είχε μειωθεί.

Οι μετρήσεις στο γραφείο μπορεί επίσης να είναι υψηλότερες από αυτές που λαμβάνονται στο σπίτι, είπε ο Δρ. Wanpen Vongpatanasin, διευθυντής προγράμματος του προγράμματος Hypertension Fellowship Program στο UT Southwestern Medical Center στο Ντάλας.

“Οι μετρήσεις που γίνονται στο ιατρείο δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική ζωή», είπε ο Vongpatanasin, ο οποίος δεν συμμετείχε στη νέα έρευνα. “Όταν το ελέγχετε στο σπίτι, μπορεί να είναι φυσιολογικό. Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τις αναγνώσεις.”

Για παράδειγμα, μερικοί άνθρωποι βλέπουν μια απότομη αύξηση στις μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης μόνο στο ιατρείο, σε αυτό που είναι γνωστό ως υπέρταση “λευκού τριχώματος”, επειδή αισθάνονται άγχος όταν επισκέπτονται έναν γιατρό. Ο τύπος του μηχανήματος που χρησιμοποιείται για την ανάγνωση της αρτηριακής πίεσης, το ανθρώπινο λάθος, η έλλειψη εκπαίδευσης του προσωπικού και η χρήση λανθασμένου μεγέθους περιχειρίδας μπορούν επίσης να επηρεάσουν τις μετρήσεις, είπε ο Vongpatanasin. «Στο σπίτι, έχεις τη δυνατότητα να διαβάζεις χωρίς περισπασμούς ή οτιδήποτε σου προκαλεί άγχος», είπε.

Οδηγίες για να μετρήσετε την πίεσή σας

Οι οδηγίες AHA και ACC λένε ότι πρέπει να χρησιμοποιείτε μια επικυρωμένη αυτοματοποιημένη περιχειρίδα για τη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης στο σπίτι, φροντίζοντας να χρησιμοποιείτε τη μανσέτα σωστού μεγέθους.

Για να κάνετε μια μέτρηση με ακρίβεια, μην ασκείστε, μην καπνίζετε ή καταναλώνετε καφεΐνη εντός 30 λεπτών πριν μετρήσετε την αρτηριακή σας πίεση. Αδειάστε την κύστη σας και καθίστε ήσυχα για τουλάχιστον πέντε λεπτά.

Ο βραχίονας που χρησιμοποιείται για τη μέτρηση πρέπει να βρίσκεται σε επίπεδη επιφάνεια, όπως ένα τραπέζι, με τον άνω βραχίονα στο ύψος της καρδιάς. Το κάτω μέρος της περιχειρίδας πρέπει να βρίσκεται ακριβώς πάνω από την κάμψη του αγκώνα και να είναι πάνω από το γυμνό δέρμα. Καθίστε με την πλάτη σας ίσια και στηριγμένη, με τα πόδια να ακουμπούν στο πάτωμα.

Κάντε τουλάχιστον δύο μετρήσεις με διαφορά ενός λεπτού το πρωί πριν πάρετε φάρμακα ή φάτε πρωινό και ξανά το βράδυ πριν το δείπνο.

Δεν μπορούν όλοι να αντέξουν οικονομικά μια συσκευή παρακολούθησης στο σπίτι, είπε ο Lu. Οι ασθενείς που δεν έχουν πρόσβαση σε μια κλινική θα πρέπει να επιστρέφουν σε μια κλινική για πιο συχνές μετρήσεις ή να χρησιμοποιούν ένα περίπτερο αρτηριακής πίεσης σε τοπικό φαρμακείο.

«Αν ο ασθενής έρθει στην κλινική και μετρήσει μόνο μία φορά, δίνει μόνο μια εικόνα του πόσο καλά ελέγχεται η αρτηριακή του πίεση», είπε ο Lu. «Χρειαζόμαστε πραγματικά άλλα μέτρα για να δούμε πόσο ακριβές είναι αυτό».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ποιες τροφές είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες;

Πώς θα μείνετε έγκυος γρήγορα;

Οι φραγμένες αρτηρίες των ποδιών υποδιαγιγνώσκονται και υποθεραπεύονται στις γυναίκες, διαπιστώνει  ανασκόπηση

Από τι φτιάχνεται το ταχίνι και γιατί έχει διατροφική αξία;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μελέτη αποκαλύπτει το γενετικό υπόβαθρο για το ύψος της φωνής

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι παραλλαγές του ABCC9 σχετίζονται με υψηλότερο ύψος φωνής τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Οι ίδιες παραλλαγές της αλληλουχίας συνδέονται, επίσης, με υψηλότερη σφυγμική πίεση, έναν παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου, αναδεικνύοντας τους δεσμούς μεταξύ του ύψους της φωνής και των χαρακτηριστικών που σχετίζονται με την υγεία.

Η μακρά COVID μπορεί να προκληθεί από τον ιό που παραμένει στο σώμα. Ακολουθούν τα επιστημονικά δεδομένα

Ενώ οι προαναφερθείσες μελέτες παρέχουν αρχικές ενδείξεις για την παραμονή του SARS-CoV-2 πολύ καιρό μετά την αρχική μόλυνση, απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να αποδειχθεί πειστική σχέση μεταξύ του παραμένοντος ιού και της μακροχρόνιας COVID.

H περίοδος των διακοπών μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην καρδιά σας

Διακοπές καρδιά: Η περίοδος των διακοπών και των γιορτών μπορεί να είναι μια εποχή για κέφι, αλλά σύμφωνα με μια μελέτη, είναι μια περίοδος αιχμής για τα περιστατικά καρδιακής προσβολής.

Πώς συνδέεται η αϋπνία με τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου;

Αϋπνία εγκεφαλικό: Η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της αντιμετώπισης των συμπτωμάτων της αϋπνίας και της προτεραιότητας στις υγιεινές συνήθειες ύπνου για τη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού.

Η αναγνώριση της αιτίας της μυοκαρδιοπάθειας στα παιδιά είναι το κλειδί για αποτελεσματική θεραπεία

"Το μέλλον είναι ελπιδοφόρο, καθώς οι περιορισμοί στο μέγεθος του δείγματος και τη χρηματοδότηση στις παιδιατρικές κλινικές δοκιμές αντιμετωπίζονται τώρα με τη χρήση δικτύων μάθησης που περιλαμβάνουν πολλά κέντρα παιδιατρικής μυοκαρδιοπάθειας", δήλωσε ο Lipshultz.

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η αλωπεκία;

Ανδρική αραίωση μαλλιών: Η ανδρική αραίωση είναι μια σταδιακή διαδικασία τριχόπτωσης που συνήθως ξεκινά στη δεκαετία των 30, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και νωρίτερα.