Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Υπέρταση: Οι Αμερικανοί δεν ξέρουν τι είναι η υγιής αρτηριακή πίεση

Υπέρταση: Οι Αμερικανοί δεν ξέρουν τι είναι η υγιής αρτηριακή πίεση

Υπέρταση: Σχεδόν τα δύο τρίτα των ενηλίκων δεν γνωρίζουν τα ανώτερα όρια για φυσιολογική ή υγιή αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με έρευνα νέας μελέτης του USC.

Σχεδόν οι μισοί ενήλικες στις ΗΠΑ έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση). Μακροπρόθεσμα, η υψηλή αρτηριακή πίεση βλάπτει τα αιμοφόρα αγγεία, αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας και οδηγεί σε άλλα κακά αποτελέσματα υγείας, ειδικά σε ασθενείς με πρόσθετες παθήσεις όπως καρδιακές παθήσεις, νεφρική νόσο και διαβήτη. Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι πιο συχνή καθώς μεγαλώνουμε και η πλειονότητα των ανθρώπων θα αναπτύξει αρτηριακή πίεση στη διάρκεια της ζωής τους.

Ωστόσο, σχεδόν τα δύο τρίτα των ενηλίκων δεν γνωρίζουν τα ανώτερα όρια για φυσιολογική ή υγιή αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με έρευνα νέας μελέτης του USC που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα στο περιοδικό Medical Decision Making. «Η υψηλή αρτηριακή πίεση συνήθως δεν έχει συμπτώματα», είπε ο Wandi Bruine de Bruin, ο οποίος διευθύνει το πρόγραμμα Επιστημών Συμπεριφοράς στο USC Schaeffer Center for Health Policy & Economics και είναι καθηγητής δημόσιας πολιτικής, ψυχολογίας και συμπεριφορικών επιστημών στο USC Price. Σχολή Δημόσιας Πολιτικής. «Έτσι είναι σημαντικό να κάνετε έλεγχο της αρτηριακής σας πίεσης και να λάβετε μέτρα εάν είναι πολύ υψηλή».

Ενώ οι περισσότεροι συμμετέχοντες στην έρευνα δεν προσδιόρισαν σωστά το όριο για υγιή αρτηριακή πίεση, ο Bruine de Bruin και η ομάδα του διαπίστωσαν ότι η πλειονότητα ήταν υπερβολικά σίγουρη για τις γνώσεις της σχετικά με τις μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης – και αυτή η ψευδής αίσθηση εμπιστοσύνης μπορεί να υπονομεύει τις προθέσεις τους να αναζητήσουν φροντίδα για υπέρταση σταδίου 1. Η αρτηριακή πίεση μετριέται με δύο αριθμούς. Ο κορυφαίος αριθμός, που ονομάζεται συστολική αρτηριακή πίεση, μετρά την πίεση στις αρτηρίες μας όταν χτυπάει η καρδιά μας. Ο δεύτερος αριθμός ονομάζεται διαστολική αρτηριακή πίεση και μετρά την πίεση στις αρτηρίες μας όταν η καρδιά μας ξεκουράζεται μεταξύ των παλμών.

Η American Heart Association συνιστά σε όλους με υπέρταση σταδίου 1 να μιλήσουν με το γιατρό τους για αλλαγές στον τρόπο ζωής τους, συμπεριλαμβανομένης της δίαιτας χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο, του περιορισμού της χρήσης αλκοόλ, της σωματικής δραστηριότητας, της διατήρησης υγιούς βάρους, της διαχείρισης του άγχους και της διακοπής του καπνίσματος. Η φαρμακευτική αγωγή συνιστάται για άτομα με υπέρταση σταδίου 2 και για ορισμένα άτομα με υπέρταση σταδίου 1, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουν επίσης καρδιακή νόσο, νεφρική νόσο ή διαβήτη.

Ο Bruine de Bruin και οι συνεργάτες του εξέτασαν 6.592 ενήλικες στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων 1.342 που είχαν υπέρταση χωρίς συννοσηρότητες (καρδιοπάθεια, νεφρική νόσο και διαβήτη) και 795 που είχαν υπέρταση με συννοσηρότητες. Αξιολόγησαν εάν οι συμμετέχοντες στην έρευνα μπορούσαν να προσδιορίσουν το όριο για φυσιολογική/υγιή αρτηριακή πίεση καθώς και την εμπιστοσύνη τους στην κατανόηση των αριθμών της αρτηριακής πίεσης.

Μεταξύ ολόκληρου του δείγματος:

  • το 64% των συμμετεχόντων εξέφρασε εμπιστοσύνη στην κατανόηση των αριθμών της αρτηριακής πίεσης,
  • αλλά μόνο το 36% δήλωσε ότι τα 120/80 mm Hg ήταν το ανώτερο όριο για φυσιολογική/υγιή αρτηριακή πίεση.
  • Όταν μετρήθηκαν τα 120-130/80 mm Hg ως σωστά, ήταν 39%.
  • Οι συμμετέχοντες με υψηλή αρτηριακή πίεση χωρίς συννοσηρότητες ήταν επίσης πιο πιθανό να έχουν αυτοπεποίθηση (78%)
  • παρά γνώστες (47%), όταν μετρούσαν 120-130/80 mm Hg ως σωστά.
  • Το ίδιο ίσχυε για τους συμμετέχοντες που είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση με συννοσηρότητες που είχαν ελαφρώς μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση (81%)
  • αλλά λιγότερες γνώσεις (40%).

Οι ερευνητές προτείνουν ότι αυτή η ψευδής εμπιστοσύνη μπορεί να προέρχεται από την επανειλημμένη έκθεση σε ένα θέμα. «Τείνουμε να νιώθουμε πιο σίγουροι για θέματα που είναι πιο οικεία. Και η αρτηριακή πίεση φαίνεται σαν ένα οικείο θέμα επειδή μετριέται σχεδόν σε κάθε επίσκεψη στο ιατρείο», λέει ο Bruine de Bruin. «Αλλά αν αυτές οι μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης δεν εξηγηθούν καλά ή καθόλου, μπορεί να αναπτύξουμε ψευδή εμπιστοσύνη. Και αυτή η ψεύτικη αυτοπεποίθηση είναι να νιώθουμε ότι ξέρουμε πότε πρέπει να αναζητήσουμε φροντίδα, ακόμα και όταν δεν το κάνουμε».

Πράγματι, οι ερευνητές διαπιστώνουν ότι αυτή η ψευδής εμπιστοσύνη στην κατανόηση των μετρήσεων της αρτηριακής πίεσης μπορεί να υπονομεύσει τις προθέσεις για αναζήτηση φροντίδας. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα που είχαν αυτοπεποίθηση ήταν πιο πιθανό να εκφράσουν τις προθέσεις τους να ενεργήσουν σε μετρήσεις υπέρτασης σταδίου 2, αλλά λιγότερο πιθανό να εκφράσουν προθέσεις να ενεργήσουν στις αναγνώσεις του σταδίου 1 σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν αυτοπεποίθηση.

«Ο εντοπισμός, η θεραπεία και ο έλεγχος της υψηλής αρτηριακής πίεσης είναι μια σημαντική πρόκληση κλινικής και δημόσιας υγείας», λέει ο συν-συγγραφέας Mark Huffman, καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις. «Γνωρίζουμε ότι όσο νωρίτερα οι ασθενείς αναζητήσουν και λάβουν θεραπεία, τόσο καλύτερο και ευκολότερο είναι να ελέγξουν την αρτηριακή τους πίεση».

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Aρτηριακή πίεση: Ο εντατικός έλεγχος μειώνει τον κίνδυνο για γνωστικά προβλήματα

Πώς να κρατήσετε την καρδιά σας υγιή το 2023

5 Λόγοι για να διατηρείτε την πίεσή σας σε φυσιολογικά επίπεδα

Ο πολύς καφές σχετίζεται με θνησιμότητα από καρδιαγγειακά νοσήματα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μπορούν τα κοινωνικά δίκτυα να προκαλέσουν διαταραχή προσωπικότητας Oistrian; 

Οι άνθρωποι που περνούν υπερβολικό χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να αποσυνδεθούν από τις πραγματικές σχέσεις και δραστηριότητες, οδηγώντας σε μια αίσθηση αποσύνδεσης και απομάκρυνσης από τον κόσμο γύρω τους.

Πώς η online αυτοβοήθεια είναι ευεργετική για τη διαταραχή υπερφαγίας;

Υπερφαγία: Μια διαδικτυακή παρέμβαση γνωσιακής συμπεριφοράς αυτοβοήθειας οδηγεί σε σημαντικές μειώσεις στα επεισόδια υπερφαγίας και βελτιώσεις στα αποτελέσματα της ψυχικής υγείας, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

Close Icon