Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Υπερφαγία Στρες: Το Comfort Food μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων κατά σχεδόν 13%

Υπερφαγία Στρες: Το Comfort Food μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων κατά σχεδόν 13%

Υπερφαγία Στρες: Διαφορετικοί άνθρωποι έχουν διαφορετικές αντιδράσεις στο άγχος, μερικοί αρχίζουν να σκέφτονται υπερβολικά και δεν μπορούν να επικεντρωθούν στη δουλειά που έχουν μπροστά τους,


Όταν νιώθετε άγχος, ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κάνετε; Διαφορετικοί άνθρωποι έχουν διαφορετικές αντιδράσεις στο άγχος, μερικοί αρχίζουν να σκέφτονται υπερβολικά και δεν μπορούν να επικεντρωθούν στη δουλειά που έχουν μπροστά τους, μερικοί άνθρωποι σταματούν να τρώνε και μπορεί επίσης να αρχίσουν να αισθάνονται κατάθλιψη, κάποιοι άλλοι αρχίζουν να τρώνε υπερβολικά ή να στρες τρώνε ελπίζοντας ότι θα τους έκανε να νιώσουν καλύτερα. Όμως, αυτό είναι εντελώς ψευδές. Βασιζόμαστε στις τροφές μας όταν είμαστε αγχωμένοι ή στεναχωρημένοι, αλλά το να τις τρώμε ενώ είμαστε αγχωμένοι θα το επιδεινώσει. Μια νέα μελέτη αποκάλυψε ότι τα τρόφιμα που δεν είναι ιδιαίτερα υγιεινά, με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και υδατάνθρακες μπορούν να σας κάνουν να αισθάνεστε πιο αγχωμένοι από ποτέ. Ας βουτήξουμε στην επιστημονική εξήγηση πίσω από αυτό.

Έρευνα ισχυρίζεται ότι η τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε περισσότερο άγχος: Πώς;

Η συγκεκριμένη μελέτη διεξήχθη από ειδικούς στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ. Αποκάλυψαν ότι η τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος μπορεί όχι μόνο να επιδεινώσει τη διάθεση ενός ατόμου και να αυξήσει τα επίπεδα άγχους του, αλλά επίσης να οδηγήσει σε οξυγόνωση του εγκεφάλου και μειωμένη αγγειακή λειτουργία.

Το άγχος επηρεάζει ολόκληρο το σώμα μας, συμπεριλαμβανομένων των οργάνων. Η αρτηριακή πίεση και ο καρδιακός ρυθμός αυξάνονται, τα αιμοφόρα αγγεία διαστέλλονται και υπάρχει αυξημένη ροή αίματος στον εγκέφαλο. Αλλά, μαζί με αυτό, η ελαστικότητα των αιμοφόρων αγγείων αρχίζει να μειώνεται λόγω του στρες, το οποίο μπορεί να εμποδίσει την αγγειακή λειτουργία. Αυτή η μελέτη διαπίστωσε ότι εάν τρώτε λιπαρά τρόφιμα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου που είστε πολύ στρεσαρισμένοι, μπορεί να μειώσει την αγγειακή λειτουργία κατά 1,74 τοις εκατό που με τη σειρά του αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Υπήρξαν μελέτες σχετικά με αυτό νωρίτερα, οι οποίες αποκάλυψαν ότι μια μείωση 1 τοις εκατό στην αγγειακή λειτουργία αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων κατά σχεδόν 13 τοις εκατό. Αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα.

Η κατανάλωση λιπαρών τροφών μπορεί να επιδεινώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Υπάρχουν περισσότερα στην κατανάλωση λιπαρών τροφών εκτός από το να διακινδυνεύεις την υγεία της καρδιάς σου. Η έρευνα δείχνει ότι η υγεία της καρδιάς σας μπορεί να διατρέχει υψηλότερο κίνδυνο εάν τρώτε αυτά τα τρόφιμα ενώ βιώνετε χρόνιο στρες και θα αυξήσει επίσης τα επίπεδα άγχους σας. Με τα πιο απλά λόγια, σημαίνει ότι τα comfort food μπορεί να μην είναι τόσο ανακουφιστικά όσο νομίζετε. Η μελέτη διεξήγαγε πειράματα σε ανθρώπους και έδειξε ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν λιπαρά τρόφιμα ενώ ήταν αγχωμένοι παρουσίασαν μειωμένη αρτηριακή ελαστικότητα σε 90 λεπτά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Συνεχής πείνα: Αναζητώντας την υγιεινή ισορροπία

Επιστήμονες ανακαλύπτουν πιθανή εγκεφαλική σύνδεση μεταξύ του στρες και της συναισθηματικής διατροφής

Tο φαγητό μπορεί επίσης να συσχετιστεί με μια ψυχική διαταραχή

Συναισθηματικό φαγητό: Όταν κάτι μας …"τρώει"

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το ιδανικό δυναμωτικό σνακ

Μπάρες με κινόα: Αυτές οι μπάρες με κινόα είναι γεμάτες ενέργεια, φυτικές ίνες και πρωτεΐνη, καθιστώντας τις την τέλεια επιλογή για ένα υγιεινό σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Πρέπει να μουλιάζουμε τους ξηρούς καρπούς;

Ξηροί καρποί: Η κατανάλωση ξηρών καρπών είναι μια εξαιρετική συνήθεια για την υγεία, καθώς προσφέρουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά, όπως υγιή λιπαρά, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα.

Πώς να διαλέξεις σωστά ανάμεσα σε έναν αμερικάνο και έναν εσπρέσο

Αν σας αρέσει η ισχυρή γεύση και η ένταση, ο εσπρέσο είναι η ιδανική επιλογή. Από την άλλη, ο αμερικάνος είναι ουσιαστικά ένας εσπρέσο που αραιώνεται με ζεστό νερό, προσφέροντας μια πιο ήπια και λιγότερο συγκεντρωμένη γεύση.

Τα φρούτα και τα λαχανικά του Μαΐου

Μάιος Διατροφή: Ο Μάιος είναι ο μήνας που η φύση δίνει απλόχερα τους πρώτους καρπούς της. Οι αγορές γεμίζουν με αρώματα, χρώματα και φρεσκάδα, ενώ οι επιλογές σε φρούτα και λαχανικά πολλαπλασιάζονται,

Πώς να απορροφήσετε όλη την πρωτεΐνη στα όσπρια

Όσπρια: Τα όσπρια, όπως φακές, ρεβίθια, φασόλια και μπιζέλια, αποτελούν εξαιρετική φυτική πηγή πρωτεΐνης. Ωστόσο, η πλήρης απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών τους, όπως η πρωτεΐνη, μπορεί να εξαρτάται από τον τρόπο παρασκευής

Close Icon