Διατροφή

Τσουρέκι Πάσχα: Φτιάξτε ένα υπέροχο τσουρέκι σε λίγα απλά βήματα

Τσουρέκι Πάσχα: Φτιάξτε ένα υπέροχο τσουρέκι σε λίγα απλά βήματα
Τσουρέκι Πάσχα:Το Πάσχα είναι μια ξεχωριστή γιορτή για τους Έλληνες. Στις μέρες μας το τσουρέκι καταναλώνεται όλο το χρόνο, ενώ οι διάφορες εκδοχές στις οποίες διατίθεται, όπως με διάφορα γεμίσματα, το «μεταμορφώνουν» στην απόλαυση που μπορείς να γευτείς κάθε στιγμή της ημέρας!

Το Πάσχα είναι μια ξεχωριστή γιορτή για τους Έλληνες. Η συγκεκριμένη γιορτή έχει μια ποικιλία από διαφορετικά φαγητά και συνταγές που είναι διαθέσιμα στο τραπέζι και φτιαγμένα μόνο για εκείνη την ημέρα. Ένα από αυτά είναι το παραδοσιακό γλυκό ψωμί που δεν είναι άλλο από το τσουρέκι. Το τσουρέκι ως σημαντικό στοιχείο της ελληνικής παράδοσης, συνδέεται με τοπικά ήθη και έθιμα και αποκτά μοναδικό νόημα για όλους τους Έλληνες, ιδιαίτερα την περίοδο του Πάσχα. Συγκεκριμένα, συμβολίζει την ανάσταση του Χριστού, καθώς το αλεύρι ζωντανεύει και μεταμορφώνεται σε ψωμί, ενώ το ζύμωμα σε σχήμα πλεξούδας συμβολίζει την απομάκρυνση των κακών πνευμάτων. Στις μέρες μας το τσουρέκι καταναλώνεται όλο το χρόνο, ενώ οι διάφορες εκδοχές στις οποίες διατίθεται, όπως με διάφορα γεμίσματα, το «μεταμορφώνουν» στην απόλαυση που μπορείς να γευτείς κάθε στιγμή της ημέρας!

 Το πασχαλινό μας τσουρέκι

Τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του τσουρεκιού είναι αρκετά αλλά είναι όλα αυτά που το κάνουν μοναδικό στο είδος του.

  • 500gr αλεύρι για ψωμί
  • 60ml χλιαρό νερό
  • 30gr μαγιά
  • 100gr ζάχαρη
  • 50gr μέλι
  • 2 αυγά
  • 100ml γάλα
  • 100gr φυτικό βούτυρο
  • 7gr μαχλέπι
  • 2gr μαστίχα
  • λίγο ξύσμα πορτοκαλιού
  • Μερέντα
  • Ξύσμα σοκολάτας

Σε ένα μπολ βάζουμε τα 60gr χλιαρό νερό, τη μαγιά και 3 κουταλάκια του γλυκού από το αλεύρι και λίγη από τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε με το κουτάλι από το μίξερ, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε 1/2 ώρα να φουσκώσει. Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το φουσκωμένο μείγμα της μαγιάς και προσθέτουμε τα αυγά, τη ζάχαρη, το γάλα, το μέλι, το ξύσμα και τα μπαχαρικά. Ανακατεύουμε με ένα μεγάλο κουτάλι και αρχίζουμε να προσθέτουμε κουταλιές αλεύρι και το βούτυρο τη μία μετά την άλλη. Μεταφέρετε τη ζύμη σε λαδωμένο μεγάλο ταψί που θα σκεπαστεί για να φουσκώσει η ζύμη. Περιμένετε περίπου 1 ώρα ανάλογα με το πόσο ζεστό είναι το δωμάτιο. Πασπαλίζουμε τη ζύμη με αλεύρι και προσθέτουμε λίγο αλεύρι στη σφολιάτα για να την πλάσουμε σε μπαστουνάκια. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 κομμάτια και ανοίγουμε κάθε μπαστουνάκι σε φύλλο που δεν είναι πολύ μεγάλο και ρίχνουμε λίγη μερέντα κατά μήκος του φύλλου και λίγο ξύσμα σοκολάτας. Τυλίγουμε κάθε φύλλο σε ρολό και πλάθουμε τα 4 μπαστουνάκια σε κοτσίδα. Σε ταψί με χαρτί ψησίματος βάζουμε το τσουρέκι. Το αφήνουμε να φουσκώσει για 1/2 ώρα και το αλείφουμε με ένα πινέλο με λίγο σπορέλαιο πολύ απαλά για να μην ξεφουσκώσει. Έχουμε προθερμάνει τον φούρνο στους 170 και τον ψήνουμε για 3/4 της ώρας.

Αν ο φούρνος είναι πολύ δυνατός σκεπάζουμε με ένα αλουμινόχαρτο. Όταν γίνει, φτιάξτε ότι διακοσμητικό θέλετε χρησιμοποιώντας ασπρόμαυρη σοκολάτα.