Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ποια τυριά έχουν χαμηλότερα λιπαρά;

Ποια τυριά έχουν χαμηλότερα λιπαρά;

Εάν είστε λάτρης των τυριών αλλά δεν θέλετε να επιβαρύνετε την υγεία σας με λίπη, μπορείτε να στραφείτε στα τυριά με χαμηλά λιπαρά.

Τα τυριά χαμηλών λιπαρών αποτελούν για πολλούς ένα χρήσιμο εργαλείο στην προσπάθειά τους να χάσουν βάρους ή μια πιο υγιεινή επιλογή τυριών, καθώς η χαμηλότερη περιεκτικότητά τους σε λιπαρά και ιδιαιτέρως κορεσμένα, συμβάλλει στον καλύτερο έλεγχο της χοληστερόλης και την καλή υγεία της καρδιάς, ιδιαιτέρως όταν μιλάμε και για λειτουργικά τυριά που χρησιμοποιούνται για μείωση της χοληστερίνης.

Πιο συγκεκριμένα, κάποια από τα τυριά με χαμηλά λιπαρά είναι τα εξής:

Κατίκι Δομοκού

Παραδοσιακό αλοιφώδες τυρί από αιγοπρόβειο γάλα. 12% λιπαρά. Καλή υφή, όξινο, με γιαουρτένια επίγευση. Μπορείτε να το προσθέσετε σε σούπες, σαλάτες, ντάκο και πίτες.

Αmarino

Από φρέσκο, βιολογικό ή μη, κατσικίσιο γάλα. Λιπαρά 12% – 14%. Ελαφρώς κοκκώδης υφή, ήπια βουτυράτη γεύση, πλούσια αρώματα. Δοκιμάστε το σε σαλάτες και πάνω σε ντάκο και ψωμί. Η μυζήθρα, το ανθότυρο και το μανούρι παρασκευάζονται από το τυρόγαλα που απομένει μετά την παρασκευή άλλων τυριών. Συνήθως λοιπόν γίνονται με αιγοπρόβειο γάλα, σκέτο ή σε μίξη με αγελαδινό. Από αυτά το πιο άπαχο είναι η μυζήθρα, ακολουθεί το ανθότυρο, στην παρασκευή του οποίου προστίθεται γάλα ή και κρέμα, και τέλος, το μανούρι, που είναι πλούσιο σε λιπαρά

Μυζήθρα

Από αιγοπρόβειο τυρόγαλα με προσθήκη αγελαδινού ή γίδινου γάλακτος, 4% – 10% λιπαρά. Ουδέτερη γεύση, εύθρυπτη υφή. Για το πρωινό, με ψωμί ολικής άλεσης και μέλι, για σαλάτες. Επίσης, σε γεμίσεις με άλλα τυριά ή γιαούρτι και σε γλυκά.

Ανθότυρο

Από αιγοπρόβειο ή και αγελαδινό τυρόγαλα, 10 έως 18% λιπαρά ανάλογα με τον παραγωγό. Μαλακό, έντονα γαλακτώδες, με ήπια ή γλυκιά γεύση. Δοκιμάστε το σε τυρογλυκά, τυρόπιτες, μακαρόνια, σαλάτες και ομελέτες. Τα λευκά τυριά άλμης για να είναι χαμηλότερων λιπαρών, είναι ως επί το πλείστον αιγοπρόβεια. Ενώ η φέτα, δηλαδή, φτάνει τα 25% – 30% λιπαρά, τα τυριά αυτής της κατηγορίας έχουν περίπου 18% λιπαρά.

Κατσικίσιο τυρί

Από 100% φρέσκο γίδινο γάλα. 16% – 18% λιπαρά. Μοιάζει σαν να έχει όλα τα λιπαρά του. Είναι ελαφρώς αλμυρό. Σαν καλή βαρελίσια φέτα. Δοκιμάστε το με λαδερά, με μακαρονάδες και σε σαλάτες.

Αιγοπρόβειο τυρί

Από μερικώς αποβουτυρωμένο αιγοπρόβειο γάλα. 12% λιπαρά. Θυμίζει φέτα, ελαφρώς πικάντικο, σχετικά εύθρυπτο. Δοκιμάστε σε σαλάτες, σε φαγητά αλλά και ως επιτραπέζιο. Για όλους εσάς λοιπόν που θέλετε μεν να μειώσετε τα λιπαρά από τη διατροφή σας, χωρίς όμως να στερηθείτε τα αγαπημένα σας τυροκομικά προϊόντα, δοκιμάστε και αποφασίστε πιο σας ταιριάζει περισσότερο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Μια φυσική εναλλακτική με χαμηλή ζάχαρη

Πώς βοηθά το αγγούρι στη διατήρηση ισχυρών οστών;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι είναι η δίαιτα με ωμό κρέας;

Raw meat diet: Η δίαιτα με ωμό κρέας είναι μια ακραία μορφή διατροφικής επιλογής που βασίζεται στην ιδέα της επιστροφής στη φυσική διατροφή των πρώιμων ανθρώπων. Ωστόσο, οι κίνδυνοι για την υγεία είναι σημαντικοί και δεν πρέπει να υποτιμώνται.

Η δύναμη των φυτικών πρωτεϊνών

Φυτικές πρωτεΐνες: Επιστημονικά στοιχεία επιβεβαιώνουν τη σημασία αυτής της διατροφικής επιλογής, όχι μόνο για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, αλλά και για τη μείωση του κινδύνου σοβαρών ασθενειών.

Τάσεις διατροφής 2025 - Τι να περιμένουμε;

Τάσεις διατροφής 2025: Είτε πρόκειται για φυτικές πρωτεΐνες, διατροφή με βάση το DNA, είτε για νέες υπερτροφές, το μέλλον της διατροφής φαίνεται συναρπαστικό και πολλά υποσχόμενο.

Όργανα διατροφή: Τα τρόφιμα που μοιάζουν με τα όργανα που υποστηρίζουν

Όργανα διατροφή: Η σύνδεση μεταξύ της μορφής των τροφίμων και των οργάνων που υποστηρίζουν δεν είναι μόνο συμβολική, αλλά έχει αποδειχθεί και επιστημονικά. Η φύση φαίνεται να μας παρέχει έναν πολύτιμο οδηγό για το πώς να διατηρήσουμε την υγεία μας μέσω της διατροφής μας.

Αρνητικές θερμίδες: Τι είναι οι αρνητικές θερμίδες;

Αρνητικές θερμίδες: Ο όρος «αρνητικές θερμίδες» αναφέρεται σε τροφές που θεωρητικά απαιτούν περισσότερη ενέργεια για την πέψη και την επεξεργασία τους από την ενέργεια που παρέχουν στον οργανισμό.

Γυμναστική τροφές: 8 κανόνες διατροφής που πρέπει να ξεχάσετε αν κάνετε έντονη γυμναστική

Γυμναστική τροφές: Αν ασκείστε συχνά και έντονα, οι διατροφικές ανάγκες σας διαφέρουν από εκείνες των ανθρώπων που έχουν πιο καθιστική ζωή. Κάποιοι παραδοσιακοί διατροφικοί κανόνες μπορεί να μην σας εξυπηρετούν πλέον.

Εύκολα Σνακ: 3 Ιδέες για σνακ χωρίς προετοιμασία

Εύκολα Σνακ: Όταν η πείνα "χτυπά" ξαφνικά και δεν υπάρχει χρόνος για μαγείρεμα ή προετοιμασία, τα γρήγορα και υγιεινά σνακ είναι η καλύτερη λύση. Εδώ είναι τρεις ιδέες για σνακ που μπορείτε να απολαύσετε αμέσως

Γλυκαιμικός Δείκτης: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Γλυκαιμικός Δείκτης: Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένας δείκτης που μετράει την ταχύτητα με την οποία αυξάνεται το επίπεδο της γλυκόζης (ζάχαρης) στο αίμα μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου. Όσο υψηλότερος είναι ο ΓΔ ενός τροφίμου,

Close Icon