Διατροφή

Παρμεζάνα: Ποιο είναι το ιταλικό τυρί που δίνει γεύση στις μακαρονάδες σας;

Παρμεζάνα: Ποιο είναι το ιταλικό τυρί που δίνει γεύση στις μακαρονάδες σας;
Παρμεζάνα: Η παρμεζάνα έχει παγκόσμια φήμη ως ένα από τα καλύτερα τυριά που μπορεί κανείς να αγοράσει. Θεωρείται νόστιμο από μόνο του και θεωρείται πολυτελές και ευέλικτο συστατικό κατά το μαγείρεμα.

Ενώ πολλοί καταναλωτές πιστεύουν ότι οτιδήποτε ονομάζεται «παρμεζάνα» είναι το ίδιο με το ιταλικό Parmigiano-Reggiano, αυτό στην πραγματικότητα δεν συμβαίνει στις ΗΠΑ. Δεν υπάρχουν αυστηροί κανονισμοί σχετικά με το τι μπορεί να εφαρμοστεί στην παραγωγή τυριού με την ένδειξη «παρμεζάνα» στην Αμερική. Το True Parmigiano-Reggiano είναι ένα τυρί με ιστορία με απλή συνταγή. Έχει μόνο τρία συστατικά: φρέσκο γάλα από την περιοχή Parma/Reggio της Ιταλίας, αλάτι και πυτιά. Πολλά είδη τυριών με ετικέτα παρμεζάνας δεν ταιριάζουν με αυτά τα κριτήρια, καθώς στη δημιουργία τους χρησιμοποιήθηκαν πρόσθετα ή διαφορετικά συστατικά. Για λόγους σαφήνειας, το “τυρί παρμεζάνα” εδώ αναφέρεται στο πραγματικό, φτιαγμένο στην Ιταλία Parmigiano-Reggiano. Υπάρχει ένας λόγος για τον οποίο η πραγματική παρμεζάνα έχει έναν τόσο αυστηρά ελεγχόμενο ορισμό. Η παρμεζάνα έχει παγκόσμια φήμη ως ένα από τα καλύτερα τυριά που μπορεί κανείς να αγοράσει. Θεωρείται νόστιμο από μόνο του και θεωρείται πολυτελές και ευέλικτο συστατικό κατά το μαγείρεμα.

Διατροφικές Πληροφορίες

Ενώ υπάρχουν διαφορετικά γαλακτοκομεία που παράγουν παρμεζάνα, η διαδικασία είναι τόσο καλά ελεγχόμενη που οι διατροφικές πληροφορίες παραμένουν συνεπείς σε όλους τους τυροκόμους. Για κάθε 100 γραμμάρια παρμεζάνας υπάρχουν περίπου:

  • Θερμίδες: 392
  • Πρωτεΐνη: 35,71 γρ
  • Λίπος: 25 γραμμάρια
  • Υδατάνθρακες: 3,57 γρ
  • Φυτικές ίνες: 0 γραμμάρια

Είναι ενδιαφέρον ότι η παρμεζάνα είναι φυσικά χωρίς λακτόζη, παρά το γεγονός ότι είναι γαλακτοκομικό προϊόν. Ωστόσο, περιέχει μια σειρά από μικροθρεπτικά συστατικά. Η παρμεζάνα είναι μια καλή πηγή:

  • Ασβέστιο
  • Φώσφορος
  • Νάτριο
  • Κάλιο
  • Μαγνήσιο
  • Βιταμίνη Α

Πιθανά οφέλη για την υγεία της παρμεζάνας

Ένα από τα μεγαλύτερα μικροθρεπτικά συστατικά της παρμεζάνας, το ασβέστιο, είναι μια σημαντική πηγή πολλών πλεονεκτημάτων για την υγεία. Η παρμεζάνα είναι επίσης ένας καλός τρόπος κατανάλωσης πρωτεΐνης, ειδικά για άτομα που δεν τρώνε κρέας.

Αντιμετώπιση της Οστεοπόρωσης

Η παρμεζάνα ταξινομείται στην Ευρώπη ως λειτουργική τροφή, δηλαδή τρόφιμο που έχει φαρμακευτικά οφέλη. Η υψηλή του ποσότητα βιοδιαθέσιμου ασβεστίου επισημαίνεται συγκεκριμένα ως ευεργετική για την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης και την υποστήριξη της καλής υγείας των οστών. Έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε φώσφορο, ένα άλλο απαραίτητο μέταλλο για την ανάπτυξη των οστών.

Πρόληψη ανεπάρκειας πρωτεΐνης

Μία από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν πολλοί σε μια χορτοφαγική διατροφή είναι η κατανάλωση αρκετής πρωτεΐνης. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το τυρί, ειδικότερα, μπορούν να αποτελέσουν άφθονη πηγή πρωτεΐνης για όσους εξαιρουμένου του κρέατος. Οι ειδικοί συνιστούν περίπου 3,5 ουγγιές τροφών πλούσιων σε πρωτεΐνες, όπως το τυρί, σε μια υγιεινή χορτοφαγική διατροφή.

Υγιής αρτηριακή πίεση

Το ασβέστιο είναι ένα ζωτικής σημασίας θρεπτικό συστατικό για τη διατήρηση υγιούς αρτηριακής πίεσης. Βοηθά τα αιμοφόρα αγγεία να συστέλλονται και να χαλαρώνουν. Μόλις 1 ουγγιά παρμεζάνας περιέχει περίπου 335 mg ασβεστίου ή περίπου το 26% της ημερήσιας συνιστώμενης τιμής για τους ενήλικες.

Πιθανοί κίνδυνοι της παρμεζάνας

Συνολικά, υπάρχουν λίγοι κίνδυνοι για την κατανάλωση παρμεζάνας. Είναι ένα τυρί χωρίς λακτόζη και η σκληρή του σύσταση καθιστά ασφαλές να κόψετε μουχλιασμένα κομμάτια και να καταναλώσετε τα υπόλοιπα. Ωστόσο, υπάρχει μια ουσία στην παρμεζάνα –και όλα τα τυριά– που μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση.

Αλλεργία σε καζεΐνη

Επίσης μερικές φορές αναφέρεται ως αλλεργία στο γάλα, μια αλλεργία στην καζεΐνη σημαίνει ότι ένα άτομο είναι αλλεργικό στην πρωτεΐνη καζεΐνη, που βρίσκεται στο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Μια αντίδραση εμφανίζεται συνήθως μέσα σε λίγα λεπτά έως λίγες ώρες μετά την κατάποση του γάλακτος ή του γαλακτοκομικού προϊόντος.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κνίδωση, συριγμό, κνησμό και μυρμήγκιασμα, οίδημα στο στόμα, δύσπνοια και έμετο. Σε ακραίες περιπτώσεις, ένα άτομο μπορεί να εμφανίσει απειλητική για τη ζωή αναφυλαξία ή σοβαρά αλλεργικά συμπτώματα, όπως απώλεια συνείδησης ή θάνατο. Τα παιδιά είναι πιο πιθανό να έχουν αλλεργία στην καζεΐνη και πολλά θα την ξεπεράσουν με την πάροδο του χρόνου.

Αύξηση βάρους

Αν και η παρμεζάνα έχει πολλά οφέλη για την υγεία, είναι επίσης υψηλή σε θερμίδες. Όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους. Η μεταφορά επιπλέον βάρους αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο σοβαρών ασθενειών όπως καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό. Όπως τα περισσότερα νόστιμα φαγητά, η παρμεζάνα καταναλώνεται καλύτερα με μέτρο.