Διατροφή

Κόκκινες τροφές: Γνωρίστε τα οφέλη των κόκκινων τροφών για την υγεία της καρδιάς

Κόκκινες τροφές: Γνωρίστε τα οφέλη των κόκκινων τροφών για την υγεία της καρδιάς
Κόκκινες τροφές: Τα κόκκινα τρόφιμα αναφέρονται σε φρούτα και λαχανικά που εμφανίζουν μια κόκκινη χρωστική ουσία, κυρίως λόγω της παρουσίας ενώσεων όπως το λυκοπένιο, οι ανθοκυανίνες και οι βεταλαΐνες

Το κόκκινο γιορτάζεται παγκοσμίως ως το χρώμα της αγάπης, του πάθους και της επιθυμίας. Συνδέεται επίσης με την καρδιά. Με την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου να έχει ήδη περάσει, είδαμε ότι το κόκκινο έγινε το κυρίαρχο χρώμα σε ρούχα, λουλούδια, διακόσμηση και πολλά άλλα. Τι θα λέγατε να συμπεριλάβετε και το κόκκινο στη διατροφή σας; Ας σας πούμε για τις πιο υγιεινές τροφές με κόκκινο χρώμα. Φυσικά, η λίστα δεν περιλαμβάνει το κόκκινο βελούδινο κέικ, αλλά μπορείτε να επιλέξετε λαχανικά και φρούτα σε κόκκινο χρώμα για υγιεινά γεύματα.

Τι είναι τα κόκκινα τρόφιμα;

Τα κόκκινα τρόφιμα αναφέρονται σε φρούτα και λαχανικά που εμφανίζουν μια κόκκινη χρωστική ουσία, κυρίως λόγω της παρουσίας ενώσεων όπως το λυκοπένιο, οι ανθοκυανίνες και οι βεταλαΐνες.

Ποια είναι τα οφέλη για την υγεία των κόκκινων τροφών;

Οι ενώσεις στα κόκκινα τρόφιμα συμβάλλουν στο ζωντανό χρώμα και φέρνουν μαζί μια σειρά από οφέλη για την υγεία.

1. Υγεία της καρδιάς

Τα κόκκινα τρόφιμα, ιδιαίτερα οι ντομάτες, περιέχουν λυκοπένιο, γνωστό για τις προστατευτικές του ιδιότητες για την καρδιά. Το λυκοπένιο βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων. Μια μελέτη του 2021 που δημοσιεύτηκε στο Bioscience Research έδειξε ότι το κάλιο που βρίσκεται στο καρπούζι, μια άλλη κόκκινη τροφή, βοηθά στην καταπολέμηση των καρδιακών παθήσεων και προστατεύει την υγεία της καρδιάς.

2. Πρόληψη του καρκίνου

Τα αντιοξειδωτικά στα κόκκινα τρόφιμα καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, λέει ο Dr Patil. Δυνητικά μειώνουν τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού και του προστάτη.

3. Βελτιωμένη όραση

Τα κόκκινα φρούτα όπως οι φράουλες και το καρπούζι είναι πλούσια σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά. Προάγουν την υγεία των ματιών και μειώνουν τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία.

4. Ενισχυμένη ανοσία

Η παρουσία της βιταμίνης C στις κόκκινες τροφές ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Βοηθούν το σώμα να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις καθώς και τις ασθένειες.

5. Υγιές δέρμα

Τα αντιοξειδωτικά στα κόκκινα τρόφιμα συμβάλλουν επίσης στην υγεία του δέρματος. Καταπολεμούν τα σημάδια γήρανσης ενώ προάγουν μια λαμπερή επιδερμίδα.

6. Πεπτική υγεία

Τα κόκκινα φρούτα όπως τα σμέουρα και τα κεράσια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Βοηθούν την πέψη και προάγουν ένα υγιές έντερο, λέει ο ειδικός στο Health Shots.

7. Αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Τα κόκκινα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των κερασιών και των ροδιών, περιέχουν αντιφλεγμονώδεις ενώσεις. Οι κόκκινες τροφές μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση της φλεγμονής στο σώμα σας.

8. Διαχείριση βάρους

Η περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες στα κόκκινα τρόφιμα βοηθά στην προώθηση του αισθήματος πληρότητας. Αυτό με τη σειρά του υποστηρίζει τις προσπάθειες διαχείρισης βάρους.

Πώς να συμπεριλάβετε τις κόκκινες τροφές στη διατροφή;

Εδώ είναι μερικά κόκκινα λαχανικά και φρούτα που μπορείτε να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας.

  • Ντομάτες: Χρησιμοποιήστε τις σε σαλάτες, σούπες ή απολαύστε τις ως σνακ.
  • Φράουλες: Προσθέστε φράουλες στο γιαούρτι ή ανακατέψτε σε smoothies.
  • Κόκκινες πιπεριές: Είναι τέλειες για σαλάτες, τηγανητές πατάτες ή ως τραγανό σνακ.
  • Κεράσια: Απολαύστε τα κεράσια ως σνακ ή προσθέστε τα σε επιδόρπια ή σε ποτά.
  • Καρπούζι: Καταναλώστε αυτό το φρούτο ως δροσιστικό σνακ ή αναμείξτε σε ένα ενυδατικό smoothie.
  • Ρόδια: Πασπαλίστε σπόρους σε σαλάτες, φτιάξτε χυμό ή φάτε ως αυτόνομο σνακ.
  • Κόκκινα μήλα: Κόψτε και φάτε ή προσθέστε σε φρουτοσαλάτες ή σε ροφήματα
  • Σμέουρα: Γεμίστε το γιαούρτι σας με αυτά τα φρούτα ή ανακατέψτε σε ένα smoothie.
  • Cranberries: Προσθέστε cranberries σε σαλάτες, μίγματα ή απολαύστε τα ως χυμό.

Ενσωματώστε μια ποικιλία από κόκκινες τροφές στην καθημερινή σας διατροφή, στοχεύοντας σε τουλάχιστον 2 έως 3 μερίδες την ημέρα, λέει ο Dr Patil. Αλλά προσέξτε, η υπερβολική κατανάλωση κόκκινων τροφών μπορεί να οδηγήσει σε γαστρεντερική δυσφορία σε μερικούς ανθρώπους.