Διατροφή

Γιαουρτόπιτα: Ένα κάλεσμα από την παράδοση με μοντέρνα twists για ακόμη καλύτερο αποτέλεσμα

Γιαουρτόπιτα: Ένα κάλεσμα από την παράδοση με μοντέρνα twists για ακόμη καλύτερο αποτέλεσμα
Γιαουρτόπιτα: Μπορεί σαν όνομα, να μη σου δίνει την αίσθηση του γλυκού γιατί το γιαούρτι έχεις συνηθίσει να το τρως σκέτο ή με δημητριακά για πρωινό. Κι όμως! Η πίτα με το γιαούρτι είναι μία απίθανη συνταγή και στη γεύση, αλλά και για να φτιάξεις ένα γρήγορο σπιτικό γλυκό.

Τα τελευταία χρόνια έχουμε απομακρυνθεί από τα παραδοσιακά γλυκά του ταψιού που έφτιαχναν παλαιότερα οι γιαγιάδες και οι μαμάδες μας. Αν θέλεις, όμως, να νοσταλγήσεις το παρελθόν, σου έχουμε την απόλυτη συνταγή… Γιαουρτόπιτα! Μπορεί σαν όνομα, να μη σου δίνει την αίσθηση του γλυκού γιατί το γιαούρτι έχεις συνηθίσει να το τρως σκέτο ή με δημητριακά για πρωινό. Κι όμως! Η πίτα με το γιαούρτι είναι μία απίθανη συνταγή και στη γεύση, αλλά και για να φτιάξεις ένα γρήγορο σπιτικό γλυκό. Αρχικά, το γιαούρτι από μόνο του αποτελεί μία πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών, καθώς περιέχει λιπαρά, υδατάνθρακες, πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, ασβέστιο, φώσφορος και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ενώ υπάρχουν και ικανοποιητικές ποσότητες μαγνησίου, καλίου και βιταμινών Α και D. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και είναι ευεργετικό σε περιόδους ανάρρωσης αρρώστων. Επιπλέον, συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του εντερικού συστήματος και φροντίζει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης. Όμως, πόσο νόστιμη θα είναι μία πίτα με γιαούρτι; Δοκίμασέ την!

Υλικά συνταγής:

  • 200 γρ. βούτυρο
  • 300 γρ. ζάχαρη
  • 4 αυγά
  • 200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
  • 350 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

Υλικά για το σερβίρισμα

  • Γιαούρτι
  • Γλυκό του κουταλιού ( ό,τι προτιμάτε)

Εκτέλεση συνταγής:

1) Βάζουμε τη ζάχαρη και το βούτυρο στο μίξερ και τα χτυπάμε μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν.
2) Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
3) Προσθέτουμε το γιαούρτι  και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα για 1-2 λεπτά.
4) Βάζουμε το μισό αλεύρι και χτυπάμε στην χαμηλότερη ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθεί. Συνεχίζουμε με το υπόλοιπο αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να
ομογενοποιηθούν τα υλικά.
5) Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα διαμέτρου 20 εκ. και αδειάζουμε μέσα το μείγμα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για περίπου 1 ώρα.
6) Αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά και ξεφορμάρουμε. Μόλις κρυώσει τελείως, σερβίρουμε με γιαούρτι και γλυκό του κουταλιού της επιλογής μας.

Η συνταγή αυτή ίσως να σας θυμίσει τα παιδικά σας χρόνια στο σπίτι της γιαγιάς ή μία εκδρομή σε κάποιο χωριό! Ό,τι και να σας θυμίσει, σημασία έχει να το απολαύσετε!