Διατροφή

Φασόλια: Μπορούν να φέρουν επανάσταση στη βρετανική διατροφή

Φασόλια: Μπορούν να φέρουν επανάσταση στη βρετανική διατροφή
Φασόλια: Είναι ιδιαίτερα υψηλά σε εύπεπτες πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και σίδηρο, θρεπτικά συστατικά που μπορεί να βρίσκονται χαμηλά στην τυπική διατροφή του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι επιστήμονες στοχεύουν να φέρουν επανάσταση στη βρετανική δίαιτα προσθέτοντας περισσότερα φασόλια που καλλιεργούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο στο καθημερινό ψωμί των πολιτών. Οι ερευνητές και οι σεφ στο Πανεπιστήμιο του Reading στοχεύουν να ενθαρρύνουν τους Βρετανούς καταναλωτές και παραγωγούς τροφίμων να στραφούν σε ψωμί που περιέχει φασόλια φάβα (κοινώς φασόλια), καθιστώντας το πιο υγιεινό και λιγότερο επιβλαβές για το περιβάλλον. Το τριετές έργο «Raising the Pulse» ξεκίνησε επίσημα και ανακοινώθηκε στις 18 Ιανουαρίου 2023 στο περιοδικό Nutrition Bulletin.

Πέντε ομάδες ερευνητών στο Πανεπιστήμιο του Reading, μαζί με μέλη του κοινού, αγρότες, βιομηχανία και υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, εργάζονται τώρα μαζί για να επιφέρουν μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές στα τρόφιμα του Ηνωμένου Βασιλείου εδώ και γενιές. Αυτό οφείλεται στην αύξηση των οσπρίων στη διατροφή του Ηνωμένου Βασιλείου, ιδιαίτερα των φασολιών, λόγω των ευνοϊκών συνθηκών ανάπτυξής τους στο Ηνωμένο Βασίλειο και της βιώσιμης διατροφικής ενίσχυσης που παρέχουν.

Παρά το γεγονός ότι είναι μια εξαιρετική εναλλακτική της πανταχού εισαγόμενης σόγιας, που χρησιμοποιείται σήμερα στο ψωμί ως βελτιωτικό, η μεγάλη πλειονότητα των φασολιών φάβας που καλλιεργούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο πηγαίνουν προς το παρόν σε ζωοτροφές. Οι ερευνητές βελτιστοποιούν τη βιωσιμότητα και τη θρεπτική ποιότητα των φασολιών που καλλιεργούνται εδώ, με σκοπό να ενθαρρύνουν τους αγρότες να αλλάξουν κάποια γη παραγωγής σίτου σε φάβα για ανθρώπινη κατανάλωση.

Τα φασόλια είναι ιδιαίτερα υψηλά σε εύπεπτες πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και σίδηρο, θρεπτικά συστατικά που μπορεί να βρίσκονται χαμηλά στην τυπική διατροφή του Ηνωμένου Βασιλείου. Όμως η πλειονότητα των ανθρώπων δεν έχει συνηθίσει να μαγειρεύει και να τρώει φασόλια, κάτι που αποτελεί μεγάλη πρόκληση. Η καθηγήτρια Julie Lovegrove ηγείται του ερευνητικού προγράμματος «Raising the Pulse» είπε, “Έπρεπε να σκεφτούμε πλευρικά: Τι τρώνε οι περισσότεροι άνθρωποι και πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τη διατροφή τους χωρίς να χρειαστεί να αλλάξουν τη διατροφή τους; Η προφανής απάντηση είναι το ψωμί”.

“Το 96% των ανθρώπων στο Ηνωμένο Βασίλειο τρώνε ψωμί και το 90% είναι λευκό ψωμί, το οποίο στις περισσότερες περιπτώσεις περιέχει σόγια. Έχουμε ήδη πραγματοποιήσει κάποια πειράματα και διαπιστώσαμε ότι το αλεύρι από φασόλια μπορεί να αντικαταστήσει άμεσα το εισαγόμενο αλεύρι σόγιας και μερικά από τα αλεύρι σίτου, το οποίο είναι χαμηλό σε θρεπτικά συστατικά. Δεν μπορούμε μόνο να καλλιεργήσουμε τα φασόλια εδώ, αλλά και να παράγουμε και να δοκιμάσουμε το πλούσιο σε φασόλια ψωμί, με βελτιωμένη διατροφική ποιότητα”.

 

Το “Raising the Pulse” είναι ένα διεπιστημονικό πρόγραμμα έρευνας από το Συμβούλιο Έρευνας Βιοτεχνολογίας και Βιολογικών Επιστημών του UKRI, ως μέρος της πρωτοβουλίας του “Transforming UK Food Systems”. Εκτός από τη διαβούλευση και τη συνεργασία με μέλη μειονεκτούντων κοινοτήτων, θα υπάρξουν μελέτες που θα χρησιμοποιούν τα νέα μας τρόφιμα στις αίθουσες φοιτητών του Πανεπιστημίου του Ρέντινγκ και στα σημεία εστίασης.

Αυτό συνδέει το “Raising the Pulse” με τον Matt Tebbit, ο οποίος διευθύνει την υπηρεσία catering του Πανεπιστημίου και ηγείται του ερευνητικού προγράμματος “Menus for Change” του Πανεπιστημίου. Είπε: “Θα ζητηθεί από τους μαθητές να βαθμολογήσουν προϊόντα που παρασκευάζονται ή είναι εμπλουτισμένα μεφασόλια, όπως ψωμί, πλακέ ψωμί και χούμους. Θα τους τεθούν ερωτήσεις σχετικά με το πόσο χορτάτοι ένιωθαν, για πόσο καιρό και τις προτιμήσεις τους στα φαγητά. Ελπίζεται ότι το φασόλι θα βελτιώσει τον κορεσμό, καθώς και θα προσφέρει ενισχυμένα θρεπτικά οφέλη σε προϊόντα που τρώγονται ευχάριστα”.