Διατροφή

Διατροφή: Είναι ορισμένα φρούτα πιο υγιεινά από άλλα;

Διατροφή: Είναι ορισμένα φρούτα πιο υγιεινά από άλλα;
Διατροφή: Δείτε τι προσφέρουν τα φρούτα στον οργανισμό και ποια πρέπει να τρώτε!

Όπως και άλλες τροφές, έτσι και διαφορετικά φρούτα έχουν διαφορετικές θρεπτικές αξίες. Γενικά, τα ολόκληρα φρούτα είναι καλές πηγές φυτικών ινών ενώ οι χυμοί φρούτων δεν είναι. Και ένα φλιτζάνι χυμός φρούτων, ακόμη και 100% χυμός φρούτων, έχει πολύ περισσότερη ζάχαρη από ένα κομμάτι ή μία μερίδα ολόκληρων φρούτων. Επιπλέον, τα ολόκληρα φρούτα είναι πιο χορταστικά από τους χυμούς.

Τι γίνεται με την αγορά βιολογικών;

Έχουμε πολλές επιλογές όταν πρόκειται για φρούτα βιολογικής και συμβατικής καλλιέργειας, είτε είναι φρέσκα, κατεψυγμένα ή αποξηραμένα. Διατροφικά, δεν υπάρχει αρκετή διαφορά για να επιλέξουν το ένα έναντι του άλλου, αν και οι καταναλωτές μπορεί να επιλέξουν το ένα έναντι του άλλου με βάση τις γεωργικές πρακτικές και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Διαφορές στη θρεπτική αξία

Τα διαφορετικά φρούτα είναι καλές πηγές διαφορετικών θρεπτικών συστατικών. Τα εσπεριδοειδή έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και άλλα φρούτα είναι επίσης καλές πηγές θρεπτικών συστατικών. Μερικά παραδείγματα παρακάτω:

Θρεπτικός Κύριες λειτουργίες Καλές πηγές φρούτων
κάλιο ισορροπία υγρών και ηλεκτρολυτών, διατηρώντας υγιή την αρτηριακή πίεση πορτοκάλια, σμέουρα, μπανάνες, κεράσια, ρόδια, πεπόνια μελιτώματος, αβοκάντο
σίδερο σχηματισμός ερυθρών αιμοσφαιρίων, ανάπτυξη εγκεφάλου στα παιδιά αποξηραμένα βερίκοκα, σταφίδες
βιταμίνη C διατήρηση υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος, επούλωση πληγών, αντιοξειδωτικό εσπεριδοειδή, φράουλες, ακτινίδιο
φυλλικό οξύ Σύνθεση DNA, σχηματισμός ερυθρών αιμοσφαιρίων, πρώιμη ανάπτυξη νευρικού σωλήνα στο έμβρυο πορτοκάλια, μάνγκο, αβοκάντο
Βιταμίνη Α νυχτερινή όραση, ανάπτυξη κυττάρων, ανοσοποιητική λειτουργία πεπόνι

Εκτός από τα παραπάνω θρεπτικά συστατικά, ορισμένα φρούτα είναι επίσης πλούσια σε φλαβονοειδή. Αυτή είναι μια διαφορετική ομάδα ενώσεων, μερικές από τις οποίες είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά που προστατεύουν από την οξειδωτική βλάβη και μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο ορισμένων ασθενειών όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο διαβήτης. Συγκεκριμένα, τα εσπεριδοειδή είναι υψηλά στην κατηγορία των φλαβονοειδών των φλαβανονών και τα βατόμουρα, τα βατόμουρα, τα κράνμπερι και τα κεράσια είναι υψηλά στην κατηγορία των φλαβονοειδών των ανθοκυανιδινών.

Λοιπόν, τι φρούτα πρέπει να τρώτε;

Όπως μπορείτε να δείτε, δεν υπάρχει ένα φρούτο που να έχει όλα τα θρεπτικά συστατικά, επομένως η κατανάλωση ποικιλίας είναι το κλειδί για καλή υγεία. Δοκίμασε κάτι καινούργιο! Οι περισσότεροι ενήλικες πρέπει να τρώνε μια ποικιλία χρωμάτων για περίπου 2 φλιτζάνια την ημέρα. Δώστε προτεραιότητα στα ολόκληρα φρούτα έναντι του χυμού. Τρώτε ότι είναι της εποχής , καθώς θα είναι φθηνότερο. Και απολαύστε τα φρούτα σας: τρώτε προσεκτικά για να εκτιμήσετε πλήρως τη μυρωδιά, την υφή και τη γεύση.