ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Άσκηση: Μειώνει το ηπατικό λίπος ακόμα και χωρίς απώλεια βάρους

Άσκηση: Μειώνει το ηπατικό λίπος ακόμα και χωρίς απώλεια βάρους

Άσκηση: Ο στόχος της άσκησης σε ασθενείς με NAFLD δεν πρέπει πλέον να είναι η απώλεια σωματικού βάρους, αλλά η βελτίωση της NAFLD, η φυσική τους κατάσταση και η γενική υγεία τους.

Η άσκηση μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική μείωση του ηπατικού λίπους για ασθενείς με μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Gastroenterology. Τα άτομα στη μελέτη χρειάζονταν περίπου 150 λεπτά την εβδομάδα μέτριας έντασης άσκησης, όπως γρήγορο περπάτημα, ή 75 λεπτά την εβδομάδα έντονης άσκησης, όπως τζόκινγκ ή ποδηλασία. «Η άσκηση παραμένει βασικό συστατικό στην κλινική διαχείριση της NAFLD για όλους τους ασθενείς με αυτή την κοινή πάθηση και θα πρέπει να συζητείται σε κάθε επίσκεψη στην υγειονομική περίθαλψη», λέει ο συν-συγγραφέας της μελέτης Jonathan Stine, MD.

«Πρέπει να κάνουμε περισσότερα ως ιατρική κοινωνία για να βοηθήσουμε τους ασθενείς μας με NAFLD να κάνουν επιλογές υγιεινού τρόπου ζωής παρέχοντας ένα υποστηρικτικό περιβάλλον πλούσιο σε πληροφορίες και πόρους που βασίζονται στην άσκηση», λέει. Η NAFLD επηρεάζει σχεδόν το 30% των ανθρώπων παγκοσμίως. Με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να οδηγήσει σε κίρρωση και καρκίνο. Η άσκηση έχει δείξει πολλαπλά οφέλη για τους ασθενείς με NAFLD, συμπεριλαμβανομένων βελτιώσεων στο ηπατικό λίπος, τη φυσική κατάσταση, τη σύσταση του σώματος, την αγγειακή βιολογία και την ποιότητα ζωής που σχετίζεται με την υγεία. Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν η προπόνηση με άσκηση επιτυγχάνει μια σχετική μείωση του ηπατικού λίπους κατά 30%, το οποίο θεωρείται το όριο για να δούμε κλινική διαφορά και βελτίωση της NAFLD.

Ο Stine και οι συνεργάτες του ανέλυσαν τα στοιχεία για τη μείωση του ήπατος που μετρήθηκε με μαγνητική τομογραφία ως απόκριση στην προπόνηση άσκησης, συμπεριλαμβανομένου του εάν θα μπορούσε να επιτευχθεί σχετική μείωση κατά 30% ή περισσότερο σε διαφορετικές ποσότητες άσκησης. Περιέλαβαν τυχαιοποιημένες, ελεγχόμενες δοκιμές σε ενήλικες με NAFLD που συμμετείχαν σε προγράμματα άσκησης. Μεταξύ 14 μελετών με 551 συμμετέχοντες, η μέση ηλικία ήταν 53 και ο μέσος δείκτης μάζας σώματος ήταν 31. Οι μελέτες κυμαίνονταν από 4 έως 52 εβδομάδες και περιελάμβαναν διαφορετικούς τύπους άσκησης, όπως:

  • αερόβια,
  • υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση,
  • προπόνηση με αντιστάσεις,
  • και προπόνηση αερόβιας συν αντίστασης.

Η μέση απώλεια βάρους ήταν περίπου 2,8% μεταξύ εκείνων που συμμετείχαν σε προπόνηση άσκησης. Γενικά, όσοι συμμετείχαν σε προπόνηση άσκησης είχαν περισσότερες πιθανότητες να επιτύχουν 30% ή περισσότερο σχετική μείωση του λίπους του ήπατος που μετρήθηκε με μαγνητική τομογραφία. Συγκεκριμένα, είχαν 3,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να επιτύχουν τον στόχο από εκείνους της ομάδας ελέγχου. Μεταξύ των 551 ατόμων, η μέση αλλαγή στο απόλυτο ηπατικό λίπος ήταν -6,7% για τα 338 άτομα που συμμετείχαν στην προπόνηση άσκησης, σε σύγκριση με -0,8% για τα 213 άτομα στην ομάδα ελέγχου.

Σε εννέα μελέτες με 195 άτομα, η μέση αλλαγή στο σχετικό ηπατικό λίπος ήταν -24,1% στην ομάδα άσκησης και +7,3% στην ομάδα ελέγχου. Και για τις 14 μελέτες, μια δόση άσκησης 750 ή περισσότερο μεταβολικό ισοδύναμο λεπτών εργασίας (MET-min) την εβδομάδα οδήγησε σε σημαντική ανταπόκριση. Αυτό ισοδυναμεί με 150 λεπτά την εβδομάδα μέτριας έντασης άσκησης, όπως γρήγορο περπάτημα, ή 75 λεπτά την εβδομάδα έντονης άσκησης, όπως τζόκινγκ ή ποδηλασία. Άσκησης 750 ή περισσότερο MET-min την εβδομάδα οδήγησε σε 30% ή περισσότερο σχετική μείωση του λίπους του ήπατος με MRI στο 39,3% των ανθρώπων, σε σύγκριση με το 25,7% που είχε λιγότερα από 750 MET-min την εβδομάδα. Η μείωση έγινε ανεξάρτητα από την απώλεια βάρους.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

2,5 ώρες αερόβιας άσκησης την εβδομάδα μειώνουν το λίπος στο ήπαρ

5 Λόγοι που η ποδηλασία εσωτερικού χώρου είναι κατάλληλη για εσένα

Τι είναι το trekking και πώς βοηθάει τον οργανισμό μας;

Το γκολφ είναι μια υγιεινή άσκηση για ηλικιωμένους

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Καρπούζι για διαβητικούς.......καλό ή κακό;

Καρπούζι ζάχαρο: Χωρίς αμφιβολία, το καρπούζι βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τα αγαπημένα καλοκαιρινά φρούτα, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε νερό.

Όταν το διάσημο είδωλό μας, μας γίνεται εμμονή

Σύνδρομο λατρείας διασημοτήτων: Κάποιοι όμως περνούν τα όρια του φανατισμού και αποκτούν εμμονή να θέλουν να γνωρίσουν και να αλληλεπιδράσουν με τους αγαπημένους τους σταρ.

H περίοδος των διακοπών μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην καρδιά σας

Διακοπές καρδιά: Η περίοδος των διακοπών και των γιορτών μπορεί να είναι μια εποχή για κέφι, αλλά σύμφωνα με μια μελέτη, είναι μια περίοδος αιχμής για τα περιστατικά καρδιακής προσβολής.