ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Ήπαρ: Ανακαλύφθηκε ένα κοινό ερέθισμα της ηπατικής νόσου

Ήπαρ: Ανακαλύφθηκε ένα κοινό ερέθισμα της ηπατικής νόσου

Ήπαρ: Ένας κοινός μηχανισμός περιλαμβάνει τον πυρήνα και το πυρηνικό έλασμα και οδηγεί σε συσσώρευση λίπους στο ήπαρ σε ηλικιωμένα άτομα και νεότερους ανθρώπους με μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος.

Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια ανακάλυψαν ένα βασικό έναυσμα για τη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος, μια μυστηριώδη κατάσταση που προκαλεί συσσώρευση λίπους στο συκώτι χωρίς σαφή λόγο. Οι νέες γνώσεις βοηθούν στην εξήγηση της πάθησης σε νεότερους ανθρώπους και θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην πρώτη θεραπεία για την πιο κοινή ηπατική νόσο στον κόσμο. Ο ένοχος; Ρυτίδες που σχηματίζονται στο κυτταρικό διαμέρισμα που περιέχει το DNA μας. Προηγούμενη έρευνα από τους επιστήμονες της UVA πρότεινε ότι αυτοί οι ρυτιδιασμένοι κυτταρικοί πυρήνες θα μπορούσαν να εμπλέκονται σε κοινές μεταβολικές ασθένειες όπως ο διαβήτης και η λιπώδης νόσος του ήπατος, ακόμη και η ίδια η γήρανση.

Τα νέα αποτελέσματα ενισχύουν αυτά τα ευρήματα και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε θεραπείες που στοχεύουν τις ρυτίδες για να σταματήσουν τη λιπώδη νόσο του ήπατος – και πιθανώς να επιβραδύνουν ή να αντιστρέψουν τη γήρανση. «Βρήκαμε έναν κοινό μηχανισμό που περιλαμβάνει τον πυρήνα και το πυρηνικό έλασμα που οδηγεί σε συσσώρευση λίπους στο ήπαρ σε ηλικιωμένα άτομα και νεότερους ανθρώπους με μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος», δήλωσε η ανώτερη ερευνήτρια Irina M. Bochkis, PhD, του Τμήματος UVA. Φαρμακολογία. «Τα ευρήματά μας θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέες θεραπείες που στοχεύουν στην αποκατάσταση της λειτουργίας του πυρηνικού ελάσματος για τον έλεγχο των ανώμαλων γονιδίων και την αναστροφή του λιπώδους ήπατος σε νεαρούς ασθενείς με μη αλκοολική λιπώδη ηπατική νόσο ή ηλικιωμένα άτομα».

Κατανόηση της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος

Η λιπώδης ηπατική νόσος είναι κοινή μεταξύ των ανθρώπων που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ – η υπερβολική αποθήκευση λίπους στο συκώτι είναι μια κόκκινη σημαία ότι ένα άτομο πίνει πολύ. Όμως, η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος προσβάλλει άτομα που πίνουν λίγο ή καθόλου, ειδικά τους ηλικιωμένους και τα άτομα με διαβήτη τύπου 2. Περίπου το 40% των ατόμων άνω των 70 ετών έχουν την πάθηση. Για πολλούς ανθρώπους, η λιπώδης νόσος του ήπατος δεν προκαλεί συμπτώματα. Μπορεί να μην γνωρίζουν καν ότι το έχουν. Αλλά για άλλους, μπορεί να προκαλέσει αδυναμία, κόπωση και κοιλιακό άλγος, μειώνοντας την ποιότητα ζωής. Δυστυχώς δεν υπάρχει θεραπεία.

Οι γιατροί προσπάθησαν να καταλάβουν τι προκαλεί τη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος, αλλά η νέα ανακάλυψη της UVA υποδηλώνει ότι μπορεί να προκαλείται, τουλάχιστον εν μέρει, από δυσλειτουργίες μέσα στους «σκληρούς δίσκους» που περιέχουν τις οδηγίες λειτουργίας των κυττάρων μας. Αυτές οι αλλαγές ξεκινούν μέσα στον πυρήνα του κυττάρου, όπου αποθηκεύονται τα χρωμοσώματά μας, και μεταβάλλουν τη δραστηριότητα ορισμένων γονιδίων – οδηγώντας τελικά σε συσσώρευση λίπους στο ήπαρ.

Η νέα έρευνα δείχνει ότι το ρήγμα ξεκινά σε ένα τμήμα του πυρήνα που ονομάζεται έλασμα. Το έλασμα λειτουργεί ως σύνδεσμος μεταξύ της πυρηνικής μεμβράνης και του γενετικού υλικού που περιέχεται μέσα, που ονομάζεται χρωματίνη. Ο σχηματισμός ρυτίδων στο έλασμα, διαπίστωσε η Bochkis και η ομάδα της, επηρεάζει τη δραστηριότητα των γονιδίων που ελέγχουν την αποθήκευση των λιπών. Όταν αυτά τα γονίδια γίνονται υπερκινητικά, το συκώτι γεμίζει με υπερβολικά λίπη, οδηγώντας σε μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος.

Για να επαληθεύσουν τα ευρήματά τους, οι ερευνητές εξέτασαν ηπατικά κύτταρα που συλλέχθηκαν από νεότερους ανθρώπους ασθενείς, ηλικίας 21-51 ετών, με μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος. Οι επιστήμονες βρήκαν ακριβώς αυτό που περίμεναν: ζαρωμένο έλασμα. Αυτό εξηγεί γιατί η πάθηση μπορεί να χτυπήσει άτομα οποιασδήποτε ηλικίας, λένε οι ερευνητές, και θα πρέπει να είναι χρήσιμο για τον εντοπισμό εκείνων που κινδυνεύουν.

Στοχεύοντας τις επιβλαβείς αλλαγές στο έλασμα, οι ερευνητές μπορεί να είναι σε θέση να αναπτύξουν τρόπους για τη θεραπεία ή ακόμη και την πρόληψη της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος (και πιθανώς άλλων μεταβολικών ασθενειών, ακόμη και της γήρανσης). Για παράδειγμα, ο Bochkis είπε ότι οι επιστήμονες μπορεί να είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν προσαρμοσμένους ιούς για να παραδώσουν διαφορετικές πρωτεΐνες λαμινίου στο ήπαρ για να εξομαλύνουν τις επιφάνειες των μεμβρανών και να αποκαταστήσουν τα κύτταρα στη σωστή λειτουργία.

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει θεραπεία για τη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος και καμία μέθοδος για τη στρωματοποίηση των ασθενών», είπε ο Bochkis. «Τα ευρήματά μας θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε βελτιωμένη διαστρωμάτωση και μια νέα θεραπεία χωρίς παρενέργειες όπου η αποκατάσταση της λειτουργίας του ελάσματος επαναφέρει το κύτταρο σε υγιή κατάσταση με κατάλληλη γονιδιακή έκφραση».

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τα πιο πολυσύχναστα νοσοκομεία μπορεί να είναι ασφαλέστερα μέρη για χειρουργική επέμβαση στο ήπαρ

Τι είναι η αμυλοείδωση και πώς αντιμετωπίζεται;

Η χρόνια παγκρεατίτιδα αντιμετωπίζεται με άμεση χειρουργική επέμβαση

Η αυξημένη κατανάλωση καφέ μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα της μη αλκοολικής λιπώδους ηπατικής νόσου σε άτομα με διαβήτη τύπου 2

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πρεμιέρα για το Καλάθι των Παιχνιδιών μετά το Καλάθι των Χριστουγέννων

Καλάθι των Παιχνιδιών: Αυτή η νέα πρωτοβουλία πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή, έτσι ώστε κάθε οικογένεια να μπορεί να αγοράσει σε προσιτές τιμές ένα παιχνίδι, σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα.

Αβοκάντο Τομάτα: Μια δυναμική συνεργασία για την καταπολέμηση του καρκίνου

Αβοκάντο Τομάτα: Περιλαμβάνοντας τόσο τα αβοκάντο όσο και τις ντομάτες στη διατροφή μας μπορούμε να απολαμβάνουμε όχι μόνο την εξαιρετική γεύση αλλά και τα πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας.

Πώς επηρεάζει ο θόρυβος τα παιδιά;

Ηχορύπανση: Ο περιβαλλοντικός θόρυβος μπορεί να έχει επιβλαβείς επιπτώσεις στη μάθηση, τη συμπεριφορά και τον ύπνο των παιδιών. Πώς;

Πώς η έλλειψη ύπνου επηρεάζει τη λίμπιντο;

Ύπνος libido: Αναγνωρίζοντας την περίπλοκη σύνδεση μεταξύ ύπνου και σεξουαλικής λειτουργίας, τα άτομα μπορούν να λάβουν προληπτικά μέτρα για να εξασφαλίσουν επαρκή ανάπαυση.