Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Άποψη

Μιχαλοπούλου στο healthweb.gr : Να καταργηθεί η «διά γυμνού οφθαλμού» διάγνωση για να εξαχθεί το ποσοστό αναπηρίας

Μιχαλοπούλου στο healthweb.gr : Να καταργηθεί η  «διά γυμνού οφθαλμού» διάγνωση για να εξαχθεί το ποσοστό αναπηρίας

Γράφει για το www.healthweb.gr η κ. Παρασκευή Μιχαλοπούλου, Πρόεδρος ΔΣ Πανελληνίου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής».Το έργο των Επιτροπών των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), είναι να καθορίζουν και να αποδίδουν το ποσοστό αναπηρίας στους/ις ασθενείς με βάση τον πλήρη εισηγητικό ιατρικό φάκελο.

Παρασκευή Μιχαλοπούλου: Ο φάκελος αυτός περιέχει όλα τα απαραίτητα ιατρικά τους δεδομένα, όπως απεικονιστικές εξετάσεις, θεραπείες, χειρουργεία, ιστολογικές εξετάσεις, γνωματεύσεις, βάσει των οποίων μπορεί να γίνει η αναγκαία αντιστοίχιση με τον Ενιαίο Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας και να αποδοθεί το σχετικό ποσοστό.

Όμως, κατά τη διαδικασία πιστοποίησης του ποσοστού αναπηρίας από τα ΚΕ.Π.Α., πραγματοποιείται και φυσική εξέταση υποχρεώνοντας τους/τις ασθενείς να δείχνουν το σώμα τους σε έναν χώρο για διοικητικές πράξεις, πολλές φορές χωρίς διακριτικότητα, και παρουσία γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων.

Ειδικότερα, στην περίπτωση των γυναικών με καρκίνο μαστού, ζητείται από τις ασθενείς να ξεγυμνώσουν το πάνω μέρος του σώματός τους για να δείξουν την τομή ή τις τομές στο στήθος τους, ενέργεια αναίτια και εξευτελιστική καθώς προσβάλλει το θεμελιώδες δικαίωμα της αξιοπρέπειας του ανθρώπου.

Η «διά γυμνού οφθαλμού» διάγνωση, προκειμένου να εξαχθεί το ποσοστό αναπηρίας, δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον εισηγητικό ιατρικό φάκελο της ασθενούς συμπληρωμένο από τους θεράποντες ιατρούς της, καθώς η τομή δεν ταυτίζεται με την πάθηση, δεν επιβεβαιώνει την ιστολογική εξέταση ούτε τον τύπο του καρκίνου και δεν σχετίζεται ούτε με τη βαρύτητα του χειρουργείου.

Στην εποχή του ψηφιακού περιβάλλοντος, της συμπερίληψης και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπου, σύμφωνα και με το Σύνταγμά μας, θεμελιώδης αρχή και πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας αποτελεί ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου, η πρότασή μας είναι η κατάργηση της φυσικής εξέτασης.

Ήδη υπάρχει έρεισμα στον Κανονισμό Λειτουργίας του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) και συγκεκριμένα  στο άρθρο 20, όπου στις περιπτώσεις ασθενών κατοίκων του εξωτερικού η συνεδρίαση πραγματοποιείται χωρίς τη φυσική παρουσία του αξιολογούμενου και το ποσοστό αναπηρίας γνωματεύεται αποκλειστικά από την εξέταση του εισηγητικού φακέλου.

Η κατάργησή της αποτελεί παρέμβαση που δεν επιφέρει καμία οικονομική επιβάρυνση στην Πολιτεία αντίθετα θα  βάλει τέλος στην περιττή ταλαιπωρία των ασθενών, θα απαλλάξει τις γυναίκες από τα συναισθήματα της οδύνης και της ντροπής που αισθάνονται κατά τη διαδικασία της φυσικής εξέτασης, με όλη την ψυχική επιβάρυνση που προστίθεται,  σε μία περίοδο που χρειάζονται  όλες τους τις δυνάμεις, σωματικές και ψυχικές, για να ανταπεξέλθουν σε μια ασθένεια απειλητική για τη ζωή τους.

 

  • Παράλληλα, θα συμβάλει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στους θεσμούς, θα αξιοποιηθεί η ψηφιακή τεχνολογία στη δημόσια διοίκηση, ενώ θα συγχρονιστούμε και με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, καθώς σε καμία χώρα της Ευρώπης, από όσο γνωρίζουμε, δεν υφίσταται παρόμοια διαδικασία.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η Πρόεδρος του «Άλμα Ζωής» στο healthweb: Μικρός αριθμός διαγνωστικών έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα για δωρεάν μαστογραφίες

To «Άλμα Ζωής» στο Πανελλήνιο Συνέδριο "Mapping the Unknown in Oncology"

Webinar από την κυρία Μιχαλοπούλου Παρασκευή την ημέρα καρκίνου

Το Ζάππειον Μέγαρον φωταγωγήθηκε ροζ για ευαισθητοποίηση του κοινού για τον καρκίνο του μαστού

Digital Greece Race for the Cure®: Διοργάνωση ενάντια στον καρκίνο του μαστού από το «Άλμα Ζωής»

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Nevronas: Πρακτικός οδηγός «Portfolio Ψυχικής Ενδυνάμωσης Παιδιών και Εφήβων»

Nevronas: Πρόκειται για μια σύντομη επισκόπηση βασικών εννοιών και ορισμών, καθώς και τρόπων παρέμβασης για την ανάπτυξη της ψυχικής ανθεκτικότητας μέσα από την βιβλιογραφική έρευνα και την εμπειρία της θεραπευτικής Ομάδας.

"Πολύ σημαντική η συμπερίληψη των ατόμων με αναπηρία στην κατηγορία των ευάλωτων οφειλετών"

Β. Κούτσιανος: Κατά την ομιλία του, ο κ. Κουτσιανός υπογράμμισε την ανάγκη για στενή συνεργασία μεταξύ του αναπηρικού κινήματος και του Υπουργείου Οικονομικών κατά τη διαμόρφωση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης

10 συμβουλές για υγιή καρδιά και μακροζωία

  «Είναι πλέον αναμφισβήτητο επιστημονικά και τεκμηριωμένο βιβλιογραφικά ότι το γήρας και ιδιαίτερα η καρδιαγγειακή γήρανση προκύπτει ως αποτέλεσμα μιας πολύπλοκης αλληλεπίδρασης γενετικών παραγόντων και καταβολών και τροποποιήσιμων επιγενετικών παραγόντων, όπως ο τρόπος ζωής, η φυσική δραστηριότητα, οι έξεις και οι συνήθειες των ατόμων, οι κοινωνικές συναναστροφές και οι περιβαλλοντικές επιδράσεις.

Έρχονται αυξήσεις των τιμών φαρμάκων: Πώς κάποια σκευάσματα είχαν χαμηλότερη τιμή από το μέσο όρο των 2 χαμηλότερων τιμών;

Εντός των προσεχών ημερών θα ανακοινωθούν οι αυξήσεις των τιμών των φαρμάκων οι οποίες είχαν δρομολογηθεί από τον Ιανουάριο του 2024

Επιβάρυνση με επιπλέον rebate 3% σε ακριβά φάρμακα

Οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις που διαθέτουν ακριβά φάρμακα θα επιβαρυνθούν με επιπλέον rebate 3% , όπως αναγράφεται στην υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε στις 13 Ιουνίου 2024, στο ΦΕΚ 3413Β .

Close Icon