Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ & ΑΜΕΑ

Παγκόσμια ημέρα αρθρίτιδας: Ευαισθητοποίηση και θωράκιση των δικαιωμάτων των ασθενών

Παγκόσμια ημέρα αρθρίτιδας: Ευαισθητοποίηση και θωράκιση των δικαιωμάτων των ασθενών

Παγκόσμια ημέρα αρθρίτιδας: Οι Σύλλογοι Ασθενών παγκοσμίως πραγματοποιούν δράσεις ενημέρωσης και ενδυνάμωσης των ασθενών, τονίζοντας τη συχνότητα και τη σοβαρότητα των ρευματικών νοσημάτων

Από το 1996, κάθε χρόνο στις 12 Οκτωβρίου τιμάται η Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας, με στόχο την προώθηση της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης γύρω από τα ρευματικά-μυοσκελετικά νοσήματα, και την επίτευξη της καλύτερης δυνατής ενημέρωσης, τόσο των ασθενών όσο και του ευρύτερου κοινού σχετικά με την σοβαρότητα των νοσημάτων αυτών καθώς και την καθοριστική σημασία της
έγκυρης και έγκαιρης διάγνωσης. Επιδιώκοντας την επίτευξη των παραπάνω στόχων και επιπλέον την ευαισθητοποίηση της πολιτείας για τη θωράκιση των δικαιωμάτων των ασθενών, οι Σύλλογοι Ασθενών παγκοσμίως πραγματοποιούν δράσεις ενημέρωσης και ενδυνάμωσης των ασθενών, τονίζοντας τη συχνότητα και τη σοβαρότητα των ρευματικών νοσημάτων που ταλαιπωρούν το ένα τέταρτο του πληθυσμού σε
παγκόσμιο αλλά και εγχώριο επίπεδο.

Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι το 26,9% του πληθυσμού ή 2.900.000 άτομα πάσχουν από κάποιο ρευματικό νόσημα, ενώ υπολογίζεται ότι αποτελούν την δεύτερη αιτία επισκέψεων σε γενικούς γιατρούς (10-20% των επισκέψεων στην πρωτοβάθμια φροντίδα).Το άμεσο κόστος τους εκτιμάται στο 2% του ΑΕΠ της ΕΕ ενώ οι χαμένες ώρες εργασίας κοστίζουν γύρω στα 650 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία ΡευΜΑζήν δίνει και φέτος το παρών, οργανώνοντας πανελλαδικά φωταγωγήσεις στα χρώματα της Αρθρίτιδας (μπλε) σημαντικών κτιρίων και μνημείων στις πόλεις έδρες των συλλόγων μελών της, την Πέμπτη 12/10/2022 στις 19:00.

Πιο συγκεκριμένα θα φωταγωγηθούν:

  • Ηράκλειο, κτίριο Περιφέρειας Κρήτης
  • Θεσσαλονίκη, Ομπρέλες, Νέα Παραλία
  • Πάτρα, Φάρος, Νότιο Πάρκο
  • Χανιά, Φάρος, Ενετικό Λιμάνι

Σε όλα τα σημεία φωταγώγησης θα υπάρχουν εθελοντές, που θα διανείμουν ενημερωτικά έντυπα. Η δράση της φωταγώγησης έχει τεθεί υπό την αιγίδα την Ε.Ρ.Ε. (Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία & Επαγγελματική Ένωση Ρευματολόγων Ελλάδος), της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της Περιφέρειας Κρήτης. Στο πλαίσιο της Φωταγώγησης, θα διοργανωθούν συμβολικοί περίπατοι στη Θεσσαλονίκη και στην Πάτρα που θα καταλήγουν στο σημείο της φωταγώγησης ενώ στα Χανιά διοργανώνεται ανοικτή συζήτηση πριν τη φωταγώγηση.

Στο πλαίσιο της ΠΗΑ διοργανώνονται ενημερωτικές εκδηλώσεις:

  • ο Σύλλογος Ρευματοπαθών Πάτρας θα διοργανώσει Εκδήλωση με τίτλο: «Ο χρόνιος πόνος στα Ρευματικά Νοσήματα» την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου στην Αγορά Αργύρη (16:00-21:00).
  • ο Σύλλογος Ρευματοπαθών Κρήτης θα διοργανώσει Ημερίδα με τίτλο: «Ευζωία στα ρευματικά νοσήματα» το Σάββατο 04 Νοεμβρίου στο Ξενοδοχείο Astoria-Capsis (ώρα έναρξης 11:00).

Οι εκδηλώσεις έχουν τεθεί υπό την αιγίδα της ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ, της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και της Περιφέρειας Κρήτης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πρώιμα σημάδια αρθρίτιδας που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Πώς η ρευματοειδής αρθρίτιδα επηρεάζει τη γονιμότητα μιας γυναίκας;

Ποια είναι τα συμπτώματα της ψωριασικής αρθρίτιδας;

Πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε την αρθρίτιδα των χεριών;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Nevronas: Πρακτικός οδηγός «Portfolio Ψυχικής Ενδυνάμωσης Παιδιών και Εφήβων»

Nevronas: Πρόκειται για μια σύντομη επισκόπηση βασικών εννοιών και ορισμών, καθώς και τρόπων παρέμβασης για την ανάπτυξη της ψυχικής ανθεκτικότητας μέσα από την βιβλιογραφική έρευνα και την εμπειρία της θεραπευτικής Ομάδας.

"Πολύ σημαντική η συμπερίληψη των ατόμων με αναπηρία στην κατηγορία των ευάλωτων οφειλετών"

Β. Κούτσιανος: Κατά την ομιλία του, ο κ. Κουτσιανός υπογράμμισε την ανάγκη για στενή συνεργασία μεταξύ του αναπηρικού κινήματος και του Υπουργείου Οικονομικών κατά τη διαμόρφωση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης

Παγκόσμια Ημέρα Αιμοδοσίας 2024: Γιορτάζοντας 20 χρόνια προσφοράς

Παγκόσμια Ημέρα Αιμοδοσίας 2024: Η 20ή επέτειος της Παγκόσμιας Ημέρας Αιμοδοσίας είναι μια εξαιρετική και επίκαιρη ευκαιρία να ευχαριστήσουμε τους αιμοδότες σε όλο τον κόσμο για τις σωτήριες αιμοδοσίες τους όλα αυτά τα χρόνια.

Close Icon