Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ & ΑΜΕΑ

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Αιτήματα στο υπουργείο Ναυτιλίας για τους νησιώτες με αναπηρία

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Αιτήματα στο υπουργείο Ναυτιλίας για τους νησιώτες με αναπηρία

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Με αφορμή το έγγραφο με θέμα «Εκπαίδευση προσωπικού επιβατηγών πλοίων και ναυτιλιακών εταιρειών τους για σωστή εξυπηρέτηση ΑμεΑ» που απηύθυνε στην ΕΣΑμεΑ το Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής - Κλάδος ελέγχου πλοίων, η Συνομοσπονδία απέστειλε το σύνολο των αιτημάτων της ζητώντας συνάντηση.

Είναι γνωστό ότι οι πολίτες με αναπηρία εξακολουθούν – ιδιαίτερα στην Περιφέρεια και ακόμη περισσότερο στις νησιωτικές περιοχές – να βιώνουν αξεπέραστα εμπόδια στην καθημερινή τους ζωή που συχνά τους οδηγούν στο περιθώριο και τον αποκλεισμό. Θέματα προσβασιμότητας υποδομών και υπηρεσιών, πρόσβασης σε τοπικές και υπερτοπικές μεταφορές, στην εκπαίδευση και υγεία, στις πολιτιστικές και αθλητικές υποδομές, στις υποδομές αναψυχής, κ.λπ. δεν έχουν μέχρι σήμερα αντιμετωπιστεί από την Πολιτεία για τους κατοίκους με αναπηρία της νησιωτικής χώρας.

Ακόμη και η υλοποίηση μέτρων στους τομείς που προαναφέρθηκαν, δεν θα έχει απολύτως καμία αξία εάν δεν συνοδεύεται με τη λήψη πρόσθετων οικονομικών μέτρων ανακούφισης των ατόμων με αναπηρία, που αποτελούν μία από τις πλέον ευπαθείς οικονομικά ομάδες του πληθυσμού και βιώνουν εντονότερα από τον καθένα τις επιπτώσεις της σημερινής υγειονομικής και οικονομικής κρίσης. Πρέπει επίσης να τονιστεί ότι η απουσία προσβάσιμων θαλάσσιων μεταφορών όσο και νησιωτικής πολιτικής που θα λαμβάνει υπόψη και τις ανάγκες των ατόμων με αναπηρία δεν πλήττει μόνο τους κατοίκους με αναπηρία της νησιωτικής Ελλάδας, αλλά και την τοπική οικονομία και επιχειρηματικότητα, απωθώντας μια μεγάλη ομάδα καταναλωτών του εθνικού τουριστικού προϊόντος, τους καταναλωτές με αναπηρία (σήμερα εκτιμώνται σε 100.000.000 άτομα στην Ευρωπαϊκή Ένωση) και γενικότερα τους καταναλωτές με προβλήματα παρόμοια με τα άτομα με αναπηρία (π.χ. άτομα τρίτης ηλικίας, οικογένειες με παιδιά κ.λπ.), στερώντας έτσι την τοπική οικονομία από σημαντικά έσοδα.

Συνοπτικά τα αιτήματα (αναλυτικά στην επιστολή):

  1. Προώθηση της υλοποίησης δράσεων που σχετίζονται με τη Ναυτιλία.

1.1. Έλεγχος και παρακολούθηση της εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 1177/2010 για τα δικαιώματα των επιβατών στις θαλάσσιες μεταφορές.

1.2. Βελτίωση της προσβασιμότητας των κτιριακών υποδομών του Υπουργείου και των λιμένων  σύμφωνα με τις απαιτήσεις του ν.4759/2020.

1.3. Βελτίωση της προσβασιμότητας των πλοίων και ιδιαίτερα αυτών που εκτελούν μικρούς πλόες,  περιλαμβανομένων και των πλοίων ανοικτού τύπου που εκτελούν πλόες πορθμείων.

1.4. Βελτίωση της προσβασιμότητας των ιστοτόπων και ψηφιακών εφαρμογών του Υπουργείου και των Οργανισμών Λιμένων

1.5. Ενημέρωση /εκπαίδευση για τη συνοδεία, επικοινωνία και εξυπηρέτηση επιβατών με αναπηρία του προσωπικού εξυπηρέτησης επιβατών όλων των Οργανισμών Λιμένων μέσω σύντομων εσωτερικών σεμιναρίων ή/και τηλε-κατάρτισης σε συνεργασία με το Ινστιτούτο της Ε.Σ.Α.μεΑ. (ΙΝ-Ε.Σ.Α.μεΑ.) και το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης που διαθέτει.

1.6. Βελτίωση των ελαφρύνσεων προς επιβάτες με αναπηρία και ιδιαίτερα τους νησιώτες με αναπηρία.

  1. Ενσωμάτωση των αναγκών των νησιωτών με αναπηρία στη νησιωτική πολιτική του Υπουργείου, με στόχο την βελτίωση της ποιότητας ζωής αυτών, την συγκράτηση της μετανάστευσης νησιωτικών οικογενειών με κάποιο μέλος με αναπηρία ή/και χρόνια πάθηση, αλλά και την τόνωση της τοπικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας μέσω της δημιουργίας των αναγκαίων προϋποθέσεων που θα οδηγήσουν σε άνοιγμα στις νέες ιδιαίτερα δυναμικές τουριστικές αγορές ατόμων με αναπηρία.

2.1. Την ενεργοποίηση του Συμβουλίου Νησιωτικής Πολιτικής με εκπροσώπηση και της Ε.Σ.Α.μεΑ. σε αυτό.

2.2 Την εκπόνηση μελέτης από το Ινστιτούτο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία και Χρόνιες Παθήσεις (IN-ΕΣΑμεΑ.) με θέμα «Νησιωτικότητα, Αναπηρία και Χρόνια Πάθηση», στο πλαίσιο της οποίας θα διερευνηθεί πως επιδρά η νησιωτικότητα σε τομείς όπως είναι η υγεία, η εκπαίδευση, η εργασία, το επίπεδο διαβίωσης, η προσβασιμότητα φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος, οι μεταφορές, η πολιτική προστασία κ.λπ.

2.3. Την ανάπτυξη Επιχειρησιακού Σχεδίου του Υπουργείου για τους νησιώτες με αναπηρία με στόχο την υποβολή προτάσεων προς επίλυση των προβλημάτων που θα εντοπισθούν σε γενικό αλλά και τοπικό (ανά νησί) επίπεδο, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση.

  1. Πιστοποίηση της προσβασιμότητας των λιμενικών εγκαταστάσεων και υποδομών με το Ελληνικό Σήμα Προσβασιμότητας που απονέμεται κατόπιν συμμόρφωσης με το Πρότυπο ΕΛΟΤ 1439, με συμμετοχή του αναπηρικού κινήματος στη διαδικασία απονομής του ώστε να διασφαλίζεται η διαφάνεια και αξιοπιστία της.

Ακολουθεί βίντεο:

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Διεύρυνση του προγράμματος α΄ φάσης εμβολιασμού με επιπλέον κατηγορίες ευπαθών ομάδων

Ε.Σ.Α.μεΑ. Ευρωκοινοβούλιο: Εισήγηση Ιωάννη Βαρδακαστάνη στην εκδήλωση της Διακομματικής Ομάδας Αναπηρίας

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Συναντήσεις και παρεμβάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για θέματα αναπηρίας  

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κ.Ε.Φ.Ι Webinar: «Βιο-ομοειδή φάρμακα & βιολογικοί παράγοντες»

Κ.Ε.Φ.Ι: O Σύλλογος Καρκινοπαθών – Εθελοντών – Φίλων – Ιατρών Κ.Ε.Φ.Ι. Αθηνών διοργάνωσε διαδικτυακή επιστημονική ημερίδα με θέμα: «Βιο-ομοειδή φάρμακα & βιολογικοί παράγοντες» τη Δευτέρα 19 Απριλίου 2021 και ώρα 17:00-19:00 η οποία μεταδόθηκε ζωντανά μέσω της σελίδας του Συλλόγου στο Facebook.

ΚΕΘΕΑ: Απάντηση στο διορισμένο Δ.Σ. για το σχέδιο αναδιάρθρωσης του Οργανισμού

Εργαζόμενοι ΚΕΘΕΑ: Την αντίθεσή τους με τα σχέδια τoυ διορισμένου Δ.Σ. σχετικά με την αναδιάρθρωση του ΚΕΘΕΑ, εξέφρασε για ακόμη μία φορά ο Σύλλογος Εργαζομένων του Οργανισμού με σημερινή (20/04) ανακοίνωσή του.

Υιοθεσία δέκα ακριτικών περιοχών και δημιουργία δέκα νέων παιδικών σταθμών από HOPEgenesis και Eurolife FFH

HOPEgenesis: Τη δέσμευσή τους να συνεχίσουν και να επεκτείνουν την κοινή τους δράση ενάντια στην υπογεννητικότητα μέχρι το 2023, ανακοίνωσαν η Eurolife FFH και η HOPEgenesis, κατά τη διάρκεια online εκδήλωσης, σε απευθείας σύνδεση από τα γραφεία της εταιρείας.

ΕΛ.Ε.Α.Ν.Α.: Μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ασθενών για την Αγκυλοποιητική Σπονδυλοαρθρίτιδα

ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α: Η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α) είναι πλέον επίσημα μέλος της ASIF - της Διεθνούς Ένωσης Συλλόγων Ασθενών για την Αγκυλοποιητική Σπονδυλοαρθρίτιδα. Η ASIF έχει 47 μέλη σε 41 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Ένωση Ασθενών Ελλάδας: Διαδικτυακή εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών αναφορικά με τη Χάρτα Δικαιωμάτων

Ένωση Ασθενών Ελλάδας: Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα για τα Δικαιώματα των Ασθενών στις 18 Απριλίου, η Ένωση Ασθενών Ελλάδας, υλοποιεί μία διαδικτυακή εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών αναφορικά με τη Χάρτα Δικαιωμάτων.

Δικαίωση του πολύχρονου αγώνα της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ

ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) ενημερώνει όλους τους πάσχοντες από Διαβήτη πως ο ΕΟΠΥΥ δημοσίευσε εγκύκλιο, σύμφωνα με την οποία, τίθενται οι επιστημονικές προδιαγραφές για τη χορήγηση των θεραπευτικών υποδημάτων στους πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη, που εμφανίζουν την πλέον επίπονη και κοστοβόρα επιπλοκή, το Διαβητικό Πόδι.

ΕΣΑμεΑ: Κοινοποίηση προτάσεων των ευρωπαίων με αναπηρία προς τον Κ. Χατζηδάκη

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Τις προτάσεις του εθνικού και ευρωπαϊκού αναπηρικού κινήματος επί του σχεδίου των Συμπερασμάτων της Πορτογαλικής Προεδρίας για τη νέα Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, κοινοποιεί με επιστολή της η ΕΣΑμεΑ στον υπουργό Εργασίας Κ. Χατζηδάκη, που θα λάβει μέρος στο Συμβούλιο Κοινωνικών Υποθέσεων όπου το Σχέδιο θα ψηφιστεί.