Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ & ΑΜΕΑ

Ασθενείς Γεν. Γραμματέας: Σύσκεψη για την αναδιάρθρωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας

Ασθενείς Γεν. Γραμματέας: Σύσκεψη για την αναδιάρθρωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας

Ασθενείς Γεν. Γραμματέας: Συνάντηση εργασίας με τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους πραγματοποίησε η Ένωση Ασθενών Ελλάδας, την Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην ανάγκη για άμεσα μέτρα εν μέσω της πανδημίας, αλλά και για μία ριζική αναδιάρθρωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας, η οποία οφείλει μετά από πολυετείς αναβολές και σπασμωδικές προσπάθειες να γίνει με όρους επιστημονικής τεκμηρίωσης και με στόχευση στην ισότιμη πρόσβαση, την αποτελεσματικότητα και τη βιωσιμότητα. Αναφορικά με τη συμβολή του συστήματος Π.Φ.Υ. στην αναχαίτιση της πανδημίας, η Ένωση υπέβαλε στον Γεν. Γραμματέα μία δέσμη άμεσα εφαρμόσιμων προτάσεων στους εξής άξονες: 1) Ιχνηλάτηση, 2) Επιδημιολογική επιτήρηση, 3) Υποστήριξη ευάλωτων πληθυσμών, 4) Επικοινωνία δημόσιας υγείας και 5) Διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Οι προτάσεις εξειδικεύονται ως ακολούθως:

  • Ηλεκτρονική συνταγογράφηση του rapid test για COVID-19 από συμβεβλημένους με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ιατρούς και αποζημίωση μέσω Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και άμεσος διαγνωστικός έλεγχος των περιπτώσεων με ήπια συμπτώματα με rapid test ή και μοριακό από όλες τις δομές Π.Φ.Υ. σε αστικές και αγροτικές περιοχές.
  • Παροχή δυνατότητας φροντίδας στο σπίτι σε διαγνωσμένους ασθενείς με ήπια συμπτώματα.
  • Ανάπτυξη ενός πλέγματος δράσεων υποστήριξης των ευπαθών ομάδων και κυρίως ατόμων πολλαπλής ευαλωτότητας, όπως χρόνιοι ασθενείς που διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Κατερίνα Κουτσογιάννη πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας (ΕΑΕ)

  • Διεύρυνση της Επιτροπής COVID-19 και μετατροπή της σε μία διεπιστημονική και διατομεακή ομάδα με τη συμμετοχή εκπροσώπου των ασθενών.
  • Διενέργεια επαναλαμβανόμενων οροεπιδημιολογικών μελετών σε επιλεγμένες ομάδες πληθυσμού στρωματοποιημένων ως προς γεωγραφικά, δημογραφικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά.
  • Αναπροσαρμογή του μητρώου COVID προκειμένου να καταστεί στην πράξη πιο λειτουργικό, καθώς σε αυτή τη φάση δεν εισάγονται συχνά επιπρόσθετα δεδομένα πέρα από την αρχική διάγνωση.

Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους

Από την πλευρά του ο κ. Θεμιστοκλέους ενημέρωσε την αντιπροσωπεία της Ένωσης σχετικά με το σχεδιασμό της Κυβέρνησης για την πρωτοβάθμια φροντίδα, ο οποίος περιλαμβάνει τη διενέργεια ογκολογικών και άλλων εξειδικευμένων θεραπειών σε κέντρα υγείας, καθώς και τη λειτουργία μονάδων αιμοκάθαρσης σε υγειονομικές μονάδες Π.Φ.Υ. ιδίως της νησιωτικής χώρας.

Αναφορικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας, o Γεν. Γραμματέας δεσμεύθηκε για τη διεύρυνση των κέντρων υγείας που διενεργούν εξετάσεις για COVID-19 τις επόμενες εβδομάδες και για τη συστηματική και ευρεία αξιοποίηση της τηλεϊατρικής στη φροντίδα των ασθενών. Τέλος, συμφώνησε με την πρόταση της Ένωσης για την ανάπτυξη κοινών δράσεων με το Υπουργείο, με σκοπό την υπεύθυνη ενημέρωση των πολιτών αναφορικά με τον εμβολιασμό για το νέο κορονοϊό και εγγυήθηκε ότι η συνομοσπονδία των ασθενών θα κληθεί να συμμετέχει και να συμβάλει στο έργο των επιτροπών  της Γενικής Γραμματείας, ως ισότιμος συνομιλητής και η γέφυρα της Πολιτείας με τους χρόνιους ασθενείς και την κοινωνία.

Η αντιπροσωπεία της Ένωσης υπέβαλε στον κ. Θεμιστοκλέους αναλυτικό υπόμνημα με τις θέσεις και τις προτάσεις των 50 συλλόγων-μελών της για την αναβάθμιση της Π.Φ.Υ. στην Ελλάδα και την αντιμετώπιση διαχρονικών προκλήσεων που ταλαιπωρούν τους ασθενείς και δυσχεραίνουν την πρόσβασή τους στο υγειονομικό σύστημα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Ένωση Ασθενών Ελλάδος: Η νέα Επιστημονική Επιτροπή

Διαμαρτυρία Ένωσης Ασθενών Ελλάδας

Ένωσης Ασθενών Ελλάδας: Προτάσεις στρατηγικού σχεδιασμού για την επόμενη φάση της πανδημίας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ένας νευρολόγος εξυπηρετεί όλη την Χίο,Ψαρρά και Οινούσσες

Από το 2014 που ξεκίνησε το θέμα με το προσφυγικό – μεταναστευτικό,το νοσοκομείο Χίου (Ψαρών και Οινουσσών) επιβαρύνθηκε επίσης, μεγάλοόγκο ασθενών, εκτός των νησιωτών. Θέλουμε να εστιάσουμε στην ειδικότητατου μοναδικού νευρολόγου που υπήρχε και υπάρχει, καθώς μας αφοράάμεσα λόγω πάθησης και γνωρίζοντας τον φόρτο εργασίας του νευρολόγου λόγω του μεγάλου φάσματος της νευρολογίας.

Μάθετε τι είναι οι ομάδες Balint

Οι ομάδες Balint, δημιουργήθηκαν από τον γιατρό Michael Balint, ο οποίος ασχολήθηκε με τη  σχέση γιατρού – ασθενούς, σ’ αυτόν οφείλεται η φράση «…στο επίκεντρο της ιατρικής υπάρχει πάντα η ανθρώπινη σχέση μεταξύ του ασθενούς και του γιατρού».

Ο μεγάλος αντίκτυπος της πανδημίας στους ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΠΟΑμΣΚΠ) διοργάνωσε το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2021 διαδικτυακή ημερίδα με θέμα «Διαχείριση της Πολλαπλής Σκλήρυνσης και Εμβολιασμοί κατά την περίοδο της πανδημίας του COVID-19 στην Ελλάδα» προσπαθώντας να ανταποκριθεί στις ανησυχίες των πασχόντων και να τους παρέχει πάντα έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση.

Διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Σπάνια Νοσήματα-Παθήσεις και Ελληνική πραγματικότητα»

ΕΣΑμεΑ: Η ΕΣΑμεΑ στηρίζει την Ελληνική Ομοσπονδία Συλλόγων-Σπανίων Νοσημάτων Παθήσεων (Ε.Ο.Σ.- ΣΠΑ.ΝΟ.ΠΑ.), και υπό την αιγίδα της διοργανώνεται διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση για τα Σπάνια Νοσήματα-Παθήσεις, με θέμα: «Σπάνια Νοσήματα-Παθήσεις και Ελληνική πραγματικότητα. Νέες διαστάσεις-προκλήσεις, ευκαιρίες για συνέργεια» την Τετάρτη  24 Φεβρουαρίου 2021 και ώρα 17.00-19.00.

Την ηλεκτρονική συνταγογράφηση μη αποζημιούμενων φαρμάκων ζητά η Ένωση Ασθενών

Ένωση Ασθενών: Με παρέμβασή της προς το Υπουργείο Υγείας η εθνική συνομοσπονδία των συλλόγων ασθενών της χώρας, προτείνει τη τη διεύρυνση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και για τα φαρμακευτικά σκευάσματα που δεν αποζημιώνονται από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Πραγματοποιήθηκε επιστημονική διαδικτυακή ημερίδα με τίτλο «Κλινικές Μελέτες»

Κ.Ε.Φ.Ι -Ημερίδα: Πραγματοποιήθηκε επιστημονική διαδικτυακή ημερίδα. Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών – Εθελοντών – Φίλων – Ιατρών Κ.Ε.Φ.Ι. Αθηνών πραγματοποίησε επιστημονική διαδικτυακή ημερίδα με τίτλο «Κλινικές Μελέτες» την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2021. Συντονίστρια της εκδήλωσης ήταν η κα Νέλλη Καψή, Δημοσιογράφος Υγείας, η οποία παρουσίασε το θέμα της ημερίδας και ανέφερε τις ποικίλες επιπτώσεις που είχε η πανδημία στην πορεία μεγάλου ποσοστού κλινικών μελετών.

Νέα εποχή στον Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 1 - Τα δεδομένα και οι σύγχρονες τεχνολογίες

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Διαδικτυακό Εκπαιδευτικό Σεμινάριο για τον Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 1 με τίτλο: «Νέα εποχή στον Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 1 : Νεότερα Δεδομένα -  Σύγχρονες Τεχνολογίες», την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου, που οργάνωσε ο Σύλλογος Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Πειραιά και Νήσων