Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ & ΑΜΕΑ

Ασθενείς Γεν. Γραμματέας: Σύσκεψη για την αναδιάρθρωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας

Ασθενείς Γεν. Γραμματέας: Σύσκεψη για την αναδιάρθρωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας

Ασθενείς Γεν. Γραμματέας: Συνάντηση εργασίας με τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους πραγματοποίησε η Ένωση Ασθενών Ελλάδας, την Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην ανάγκη για άμεσα μέτρα εν μέσω της πανδημίας, αλλά και για μία ριζική αναδιάρθρωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας, η οποία οφείλει μετά από πολυετείς αναβολές και σπασμωδικές προσπάθειες να γίνει με όρους επιστημονικής τεκμηρίωσης και με στόχευση στην ισότιμη πρόσβαση, την αποτελεσματικότητα και τη βιωσιμότητα. Αναφορικά με τη συμβολή του συστήματος Π.Φ.Υ. στην αναχαίτιση της πανδημίας, η Ένωση υπέβαλε στον Γεν. Γραμματέα μία δέσμη άμεσα εφαρμόσιμων προτάσεων στους εξής άξονες: 1) Ιχνηλάτηση, 2) Επιδημιολογική επιτήρηση, 3) Υποστήριξη ευάλωτων πληθυσμών, 4) Επικοινωνία δημόσιας υγείας και 5) Διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Οι προτάσεις εξειδικεύονται ως ακολούθως:

  • Ηλεκτρονική συνταγογράφηση του rapid test για COVID-19 από συμβεβλημένους με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ιατρούς και αποζημίωση μέσω Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και άμεσος διαγνωστικός έλεγχος των περιπτώσεων με ήπια συμπτώματα με rapid test ή και μοριακό από όλες τις δομές Π.Φ.Υ. σε αστικές και αγροτικές περιοχές.
  • Παροχή δυνατότητας φροντίδας στο σπίτι σε διαγνωσμένους ασθενείς με ήπια συμπτώματα.
  • Ανάπτυξη ενός πλέγματος δράσεων υποστήριξης των ευπαθών ομάδων και κυρίως ατόμων πολλαπλής ευαλωτότητας, όπως χρόνιοι ασθενείς που διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Κατερίνα Κουτσογιάννη πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας (ΕΑΕ)

  • Διεύρυνση της Επιτροπής COVID-19 και μετατροπή της σε μία διεπιστημονική και διατομεακή ομάδα με τη συμμετοχή εκπροσώπου των ασθενών.
  • Διενέργεια επαναλαμβανόμενων οροεπιδημιολογικών μελετών σε επιλεγμένες ομάδες πληθυσμού στρωματοποιημένων ως προς γεωγραφικά, δημογραφικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά.
  • Αναπροσαρμογή του μητρώου COVID προκειμένου να καταστεί στην πράξη πιο λειτουργικό, καθώς σε αυτή τη φάση δεν εισάγονται συχνά επιπρόσθετα δεδομένα πέρα από την αρχική διάγνωση.

Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους

Από την πλευρά του ο κ. Θεμιστοκλέους ενημέρωσε την αντιπροσωπεία της Ένωσης σχετικά με το σχεδιασμό της Κυβέρνησης για την πρωτοβάθμια φροντίδα, ο οποίος περιλαμβάνει τη διενέργεια ογκολογικών και άλλων εξειδικευμένων θεραπειών σε κέντρα υγείας, καθώς και τη λειτουργία μονάδων αιμοκάθαρσης σε υγειονομικές μονάδες Π.Φ.Υ. ιδίως της νησιωτικής χώρας.

Αναφορικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας, o Γεν. Γραμματέας δεσμεύθηκε για τη διεύρυνση των κέντρων υγείας που διενεργούν εξετάσεις για COVID-19 τις επόμενες εβδομάδες και για τη συστηματική και ευρεία αξιοποίηση της τηλεϊατρικής στη φροντίδα των ασθενών. Τέλος, συμφώνησε με την πρόταση της Ένωσης για την ανάπτυξη κοινών δράσεων με το Υπουργείο, με σκοπό την υπεύθυνη ενημέρωση των πολιτών αναφορικά με τον εμβολιασμό για το νέο κορονοϊό και εγγυήθηκε ότι η συνομοσπονδία των ασθενών θα κληθεί να συμμετέχει και να συμβάλει στο έργο των επιτροπών  της Γενικής Γραμματείας, ως ισότιμος συνομιλητής και η γέφυρα της Πολιτείας με τους χρόνιους ασθενείς και την κοινωνία.

Η αντιπροσωπεία της Ένωσης υπέβαλε στον κ. Θεμιστοκλέους αναλυτικό υπόμνημα με τις θέσεις και τις προτάσεις των 50 συλλόγων-μελών της για την αναβάθμιση της Π.Φ.Υ. στην Ελλάδα και την αντιμετώπιση διαχρονικών προκλήσεων που ταλαιπωρούν τους ασθενείς και δυσχεραίνουν την πρόσβασή τους στο υγειονομικό σύστημα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Ένωση Ασθενών Ελλάδος: Η νέα Επιστημονική Επιτροπή

Διαμαρτυρία Ένωσης Ασθενών Ελλάδας

Ένωσης Ασθενών Ελλάδας: Προτάσεις στρατηγικού σχεδιασμού για την επόμενη φάση της πανδημίας

Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία: 10 χρόνια από την εφαρμογή σε επίπεδο ΕΕ της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ΑμεΑ

Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία: Δέκα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα 22 Ιανουαρίου από την ημέρα που η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία (CRPD) τέθηκε σε ισχύ από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Δημήτρης Κοντοπίδης ο νέος Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Κυστικής Ίνωσης CF Europe

Νέος Αντιπρόεδρος του CF Europe: Για τα επόμενα 3 χρόνια ο Δ. Κοντοπίδης. Ο Δημήτρης Κοντοπίδης εκλέχθηκε ως Νέος Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Κυστικής Ίνωσης CF Europe. Η εκλογή ενός ασθενή από Βαλκανική χώρα, σε ηγετική θέση του Δ.Σ. του CF Europe, είναι ένα δυνατό μήνυμα, με τους ασθενείς να βρίσκονται στο κέντρο των διεκδικήσεων για την Κυστική Ίνωση. Μετά την επιτυχή έναρξη της πρόσβασης στην επαναστατική θεραπεία του «Kaftrio» στην Ελλάδα, συνεχίζει να διεκδικεί ισότιμη πρόσβαση και σε άλλες χώρες, αποδεικνύοντας ότι οι ίδιοι οι ασθενείς μπορούν να συμμετέχουν αποτελεσματικά στην χάραξη πολιτικής Υγείας»

Εκδήλωση για τον εμβολιασμό COVID-19 στους χρόνιους ασθενείς

H Ένωση Ασθενών Ελλάδας διοργανώνει μία ενημερωτική εκδήλωση για τον εμβολιασμό COVID-19 στους χρόνιους ασθενείς, την Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2020 στις 18:00, με κεντρικούς καλεσμένους το Γεν. Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους και την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής Μαρία Θεοδωρίδου.

Αποκλεισμός των ευπαθών ομάδων από το δικαίωμα στην εργασία

Αγανάκτηση προκαλεί η πρόσφατη προκήρυξη θέσεων εργασίας του Δήμου Ηρακλείου – Κρήτης στην οποία προϋπόθεση είναι οι υποψήφιοι να μην έχουν χρόνια νοσήματα και να μην ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ευάλωτες στον ιό του κορωνοϊού SARS COV –2 . Όμοια προκήρυξη έχει αναρτηθεί στις 17 Ιανουαρίου και από την Περιφέρεια Αττικής (ΑΔΑ: Ρ3ΧΖ7Λ-ΚΦ5), υπογεγραμμένη από τον κ. Πατούλη που τυγχάνει να είναι και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

Ρατσιστική Προκήρυξη Θέσεων Εργασίας από τον Δήμο Ηρακλείου

Συνομοσπονδία Ασθενών: Την άμεση απόσυρση της προϋπόθεσης οι υποψήφιοι «να μην έχουν χρόνια ή υποκείμενα νοσήματα και να μην ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ευάλωτες στον ιό του κορωνοϊού COVID-19» απαιτεί η συνομοσπονδία ασθενών από τον Δήμο Ηρακλείου.

Κ.Ε.Φ.Ι. : Ημερίδα για την φαρμακοεπαγρύπνηση

Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών - Εθελοντών - Φίλων - Ιατρών «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών διοργανώνει Διαδικτυακή Επιστημονική Ημερίδα, την Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2021 και ώρα 17:00-19:30 που θα μεταδοθεί μέσω της σελίδας του Συλλόγου στο Facebook, facebook.com/skkephi, για το θέμα της φαρμακοεπαγρύπνησης.

Σακχαρώδης Διαβήτης: Ο αριθμός των πασχόντων στην Ελλάδα για το έτος 2020

Το πλήθος των μοναδικών πασχόντων που έχουν ενταχθεί σε τουλάχιστον ένα θεραπευτικό πρωτόκολλο Σακχαρώδη Διαβήτη ανέρχεται στους 1.050.635, αγγίζοντας το 10% του πληθυσμού της Ελλάδας,σύμφωνα με τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ.

Καθολική Υγειονομική Κάλυψη για τους Ασθενείς με Σπάνιες Παθήσεις

Κάθε χρόνο, 100 εκατομμύρια άνθρωποι οδηγούνται στη φτώχεια, επειδή η περίθαλψη κοστίζει πολύ περισσότερο από ό,τι μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά. Εκατομμύρια άνθρωποι, ακόμα και σήμερα, συνεχίζουν να μην έχουν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες Υγείας, ενώ ακόμα περισσότεροι αναγκάζονται να διαλέξουν ανάμεσα στην υγεία τους ή στη σίτιση, στην ένδυση ή στη στέγη.