Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ & ΑΜΕΑ

Ένωση Ασθενών Ελλάδας: Διαμαρτυρία για τον αποκλεισμό της από το Δ.Σ του ΕΟΠΥ

Ένωση Ασθενών Ελλάδας: Διαμαρτυρία για τον αποκλεισμό της από το Δ.Σ του ΕΟΠΥ

Ένωση Ασθενών Ελλάδας: Διαμαρτυρία για τον αποκλεισμό της από το Δ.Σ του ΕΟΠΥ. Η Εθνική Συνομοσπονδία των συλλόγων ασθενών εκφράζει την έντονη απογοήτευση και διαμαρτυρία της, καθώς για μία ακόμη φορά η Πολιτεία, όπως, δηλώνει, αγνοεί την κοινή φωνή των ασθενών στις διαδικασίες χάραξης πολιτικής για την υγεία και καλεί το Υπουργείο Υγείας να συμπεριλάβει την εκπροσώπησή της στο Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. , σημειώνει η Ένωση Ασθενών και σε επιστολή της τονίζει: “Η  Ένωση Ασθενών Ελλάδας διαμαρτύρεται εντόνως, καθώς η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για το μετασχηματισμό του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. όχι μόνο δε συνιστά αποτέλεσμα διαλόγου με τους κοινωνικούς και επιστημονικούς εταίρους, αλλά αυτή τη φορά δεν τηρεί ούτε τα προσχήματα, παρακάμπτοντας ως τροπολογία τη θεσμοθετημένη διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης.

Από τη στιγμή της ίδρυσής της, η συνομοσπονδία των συλλόγων ασθενών της χώρας έχει υποβάλει στη δημόσια σφαίρα τις προτάσεις της για τη ριζική αναδιοργάνωση και την αναβάθμιση του ρόλου του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Οι άξονες των προτάσεών της ευθυγραμμίζονται με τις συστάσεις της επιστημονικής κοινότητας και περιλαμβάνουν 1) τη συγκρότηση ενός ανεξάρτητου οργανισμού στα πρότυπα των περισσοτέρων ευρωπαϊκών συστημάτων, 2) τη μετατροπή του σε έναν ενιαίο μοναδικό πληρωτή, ο οποίος θα διαχειρίζεται το σύνολο των δημόσιων πόρων για την υγεία με ενισχυμένη διαπραγματευτική ισχύ, 3) την αγορά υπηρεσιών υγείας από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα βάσει κριτηρίων κόστους και αποτελεσματικότητας που θα προάγουν τον υγιή ανταγωνισμό, 4) την αύξηση της δημόσιας δαπάνης υγείας τουλάχιστον κατά 1% του Α.Ε.Π. και 5) τη συμμετοχή των εκπροσώπων των ασθενών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων του οργανισμού.

 

 

 

Σε ένα σύστημα υγείας που υπηρετεί στην πράξη την ασθενοκεντρικότητα, το λιγότερο που οφείλει να κάνει η Πολιτεία για ένα νομοσχέδιο αιχμής, είναι τουλάχιστον να ακούσει τις προτάσεις και την επιχειρηματολογία του εθνικού φορέα των ασθενών. Αντίθετα, για μία ακόμη φορά, η έννοια της δημοκρατίας στην υγεία υπερκαλύπτεται από μία μυστικοπάθεια και προσπάθεια να παρακαμφθεί ο δημόσιος διάλογος. Το Υπουργείο Υγείας οφείλει να επιβεβαιώσει στην πράξη ότι οι εκπρόσωποι των ασθενών αποτελούν το φυσικό σύμμαχο της Πολιτείας στις μεταρρυθμίσεις του υγειονομικού συστήματος, διαμέσου των παρακάτω ενεργειών: -Άμεση δημοσίευση της τροπολογίας, καθώς οι θεσμικοί εταίροι δεν μπορούν να ενημερώνονται για ένα τόσο σημαντικό θέμα στη βάση δημοσιογραφικών πληροφοριών.

-Τήρηση επαρκούς χρονοδιαγράμματος για ουσιαστική δημόσια διαβούλευση των διατάξεων του νομοθετήματος. – Διατήρηση της εκπροσώπησης κοινωνικών φορέων στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού και θέσπιση της συμμετοχής εκπροσώπου της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας. Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας για μία ακόμη φορά καθιστά σαφές ότι επιμένει στο δύσκολο δρόμο της συνευθύνης -και όχι της αδιέξοδης κριτικής- στο σχεδιασμό και την υλοποίηση των πολιτικών υγείας. Είμαστε μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος για την επόμενη ημέρα του υγειονομικού συστήματος. Ως εκ τούτου, καλούμε το Υπουργείο Υγείας να αναγνωρίσει και να τιμήσει επιτέλους στην πράξη το διακριτό μας ρόλο.”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Κατερίνα Κουτσογιάννη στο healthweb.gr : Σε ιδιωτικές δαπάνες υγείας το 7% του εισοδήματος των ασθενών

Ένωσης Ασθενών Ελλάδας: Προτάσεις στρατηγικού σχεδιασμού για την επόμενη φάση της πανδημίας

Ένωση Ασθενών Ελλάδας: Ριζική αναδιάρθρωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ένας νευρολόγος εξυπηρετεί όλη την Χίο,Ψαρρά και Οινούσσες

Από το 2014 που ξεκίνησε το θέμα με το προσφυγικό – μεταναστευτικό,το νοσοκομείο Χίου (Ψαρών και Οινουσσών) επιβαρύνθηκε επίσης, μεγάλοόγκο ασθενών, εκτός των νησιωτών. Θέλουμε να εστιάσουμε στην ειδικότητατου μοναδικού νευρολόγου που υπήρχε και υπάρχει, καθώς μας αφοράάμεσα λόγω πάθησης και γνωρίζοντας τον φόρτο εργασίας του νευρολόγου λόγω του μεγάλου φάσματος της νευρολογίας.

Μάθετε τι είναι οι ομάδες Balint

Οι ομάδες Balint, δημιουργήθηκαν από τον γιατρό Michael Balint, ο οποίος ασχολήθηκε με τη  σχέση γιατρού – ασθενούς, σ’ αυτόν οφείλεται η φράση «…στο επίκεντρο της ιατρικής υπάρχει πάντα η ανθρώπινη σχέση μεταξύ του ασθενούς και του γιατρού».

Ο μεγάλος αντίκτυπος της πανδημίας στους ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΠΟΑμΣΚΠ) διοργάνωσε το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2021 διαδικτυακή ημερίδα με θέμα «Διαχείριση της Πολλαπλής Σκλήρυνσης και Εμβολιασμοί κατά την περίοδο της πανδημίας του COVID-19 στην Ελλάδα» προσπαθώντας να ανταποκριθεί στις ανησυχίες των πασχόντων και να τους παρέχει πάντα έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση.

Διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Σπάνια Νοσήματα-Παθήσεις και Ελληνική πραγματικότητα»

ΕΣΑμεΑ: Η ΕΣΑμεΑ στηρίζει την Ελληνική Ομοσπονδία Συλλόγων-Σπανίων Νοσημάτων Παθήσεων (Ε.Ο.Σ.- ΣΠΑ.ΝΟ.ΠΑ.), και υπό την αιγίδα της διοργανώνεται διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση για τα Σπάνια Νοσήματα-Παθήσεις, με θέμα: «Σπάνια Νοσήματα-Παθήσεις και Ελληνική πραγματικότητα. Νέες διαστάσεις-προκλήσεις, ευκαιρίες για συνέργεια» την Τετάρτη  24 Φεβρουαρίου 2021 και ώρα 17.00-19.00.

Την ηλεκτρονική συνταγογράφηση μη αποζημιούμενων φαρμάκων ζητά η Ένωση Ασθενών

Ένωση Ασθενών: Με παρέμβασή της προς το Υπουργείο Υγείας η εθνική συνομοσπονδία των συλλόγων ασθενών της χώρας, προτείνει τη τη διεύρυνση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και για τα φαρμακευτικά σκευάσματα που δεν αποζημιώνονται από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Πραγματοποιήθηκε επιστημονική διαδικτυακή ημερίδα με τίτλο «Κλινικές Μελέτες»

Κ.Ε.Φ.Ι -Ημερίδα: Πραγματοποιήθηκε επιστημονική διαδικτυακή ημερίδα. Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών – Εθελοντών – Φίλων – Ιατρών Κ.Ε.Φ.Ι. Αθηνών πραγματοποίησε επιστημονική διαδικτυακή ημερίδα με τίτλο «Κλινικές Μελέτες» την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2021. Συντονίστρια της εκδήλωσης ήταν η κα Νέλλη Καψή, Δημοσιογράφος Υγείας, η οποία παρουσίασε το θέμα της ημερίδας και ανέφερε τις ποικίλες επιπτώσεις που είχε η πανδημία στην πορεία μεγάλου ποσοστού κλινικών μελετών.

Νέα εποχή στον Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 1 - Τα δεδομένα και οι σύγχρονες τεχνολογίες

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Διαδικτυακό Εκπαιδευτικό Σεμινάριο για τον Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 1 με τίτλο: «Νέα εποχή στον Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 1 : Νεότερα Δεδομένα -  Σύγχρονες Τεχνολογίες», την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου, που οργάνωσε ο Σύλλογος Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Πειραιά και Νήσων