Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ & ΑΜΕΑ

Ένωση Ασθενών Ελλάδας: Διαμαρτυρία για τον αποκλεισμό της από το Δ.Σ του ΕΟΠΥ

Ένωση Ασθενών Ελλάδας: Διαμαρτυρία για τον αποκλεισμό της από το Δ.Σ του ΕΟΠΥ

Ένωση Ασθενών Ελλάδας: Διαμαρτυρία για τον αποκλεισμό της από το Δ.Σ του ΕΟΠΥ. Η Εθνική Συνομοσπονδία των συλλόγων ασθενών εκφράζει την έντονη απογοήτευση και διαμαρτυρία της, καθώς για μία ακόμη φορά η Πολιτεία, όπως, δηλώνει, αγνοεί την κοινή φωνή των ασθενών στις διαδικασίες χάραξης πολιτικής για την υγεία και καλεί το Υπουργείο Υγείας να συμπεριλάβει την εκπροσώπησή της στο Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. , σημειώνει η Ένωση Ασθενών και σε επιστολή της τονίζει: “Η  Ένωση Ασθενών Ελλάδας διαμαρτύρεται εντόνως, καθώς η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για το μετασχηματισμό του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. όχι μόνο δε συνιστά αποτέλεσμα διαλόγου με τους κοινωνικούς και επιστημονικούς εταίρους, αλλά αυτή τη φορά δεν τηρεί ούτε τα προσχήματα, παρακάμπτοντας ως τροπολογία τη θεσμοθετημένη διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης.

Από τη στιγμή της ίδρυσής της, η συνομοσπονδία των συλλόγων ασθενών της χώρας έχει υποβάλει στη δημόσια σφαίρα τις προτάσεις της για τη ριζική αναδιοργάνωση και την αναβάθμιση του ρόλου του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Οι άξονες των προτάσεών της ευθυγραμμίζονται με τις συστάσεις της επιστημονικής κοινότητας και περιλαμβάνουν 1) τη συγκρότηση ενός ανεξάρτητου οργανισμού στα πρότυπα των περισσοτέρων ευρωπαϊκών συστημάτων, 2) τη μετατροπή του σε έναν ενιαίο μοναδικό πληρωτή, ο οποίος θα διαχειρίζεται το σύνολο των δημόσιων πόρων για την υγεία με ενισχυμένη διαπραγματευτική ισχύ, 3) την αγορά υπηρεσιών υγείας από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα βάσει κριτηρίων κόστους και αποτελεσματικότητας που θα προάγουν τον υγιή ανταγωνισμό, 4) την αύξηση της δημόσιας δαπάνης υγείας τουλάχιστον κατά 1% του Α.Ε.Π. και 5) τη συμμετοχή των εκπροσώπων των ασθενών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων του οργανισμού.

 

 

 

Σε ένα σύστημα υγείας που υπηρετεί στην πράξη την ασθενοκεντρικότητα, το λιγότερο που οφείλει να κάνει η Πολιτεία για ένα νομοσχέδιο αιχμής, είναι τουλάχιστον να ακούσει τις προτάσεις και την επιχειρηματολογία του εθνικού φορέα των ασθενών. Αντίθετα, για μία ακόμη φορά, η έννοια της δημοκρατίας στην υγεία υπερκαλύπτεται από μία μυστικοπάθεια και προσπάθεια να παρακαμφθεί ο δημόσιος διάλογος. Το Υπουργείο Υγείας οφείλει να επιβεβαιώσει στην πράξη ότι οι εκπρόσωποι των ασθενών αποτελούν το φυσικό σύμμαχο της Πολιτείας στις μεταρρυθμίσεις του υγειονομικού συστήματος, διαμέσου των παρακάτω ενεργειών: -Άμεση δημοσίευση της τροπολογίας, καθώς οι θεσμικοί εταίροι δεν μπορούν να ενημερώνονται για ένα τόσο σημαντικό θέμα στη βάση δημοσιογραφικών πληροφοριών.

-Τήρηση επαρκούς χρονοδιαγράμματος για ουσιαστική δημόσια διαβούλευση των διατάξεων του νομοθετήματος. – Διατήρηση της εκπροσώπησης κοινωνικών φορέων στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού και θέσπιση της συμμετοχής εκπροσώπου της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας. Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας για μία ακόμη φορά καθιστά σαφές ότι επιμένει στο δύσκολο δρόμο της συνευθύνης -και όχι της αδιέξοδης κριτικής- στο σχεδιασμό και την υλοποίηση των πολιτικών υγείας. Είμαστε μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος για την επόμενη ημέρα του υγειονομικού συστήματος. Ως εκ τούτου, καλούμε το Υπουργείο Υγείας να αναγνωρίσει και να τιμήσει επιτέλους στην πράξη το διακριτό μας ρόλο.”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Κατερίνα Κουτσογιάννη στο healthweb.gr : Σε ιδιωτικές δαπάνες υγείας το 7% του εισοδήματος των ασθενών

Ένωσης Ασθενών Ελλάδας: Προτάσεις στρατηγικού σχεδιασμού για την επόμενη φάση της πανδημίας

Ένωση Ασθενών Ελλάδας: Ριζική αναδιάρθρωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας

Σύλλογος Διαβητικών Αθήνας: Δεύτερη επιστολή στο Υπουργείο Υγείας

Ο Σύλλογος Διαβητικών Αθήνας (ΣΥ.Δ.Α) ιδρυτικό μέλος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ και μάχιμος σύλλογος επί 23 συναπτά έτη για την ενημέρωση της διαβητικής κοινότητας και της ελληνικής κοινωνίας για τον σακχαρώδη διαβήτη εκφράζει την απογοήτευσή του και την έκπληξή του για τη σιγή που έχετε επιδείξει και το  κενό των στοχευμένων πολιτικών  για τον Σακχαρώδη Διαβήτη από την έναρξη της θητεία σας στην  πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

Είσαι γυναίκα. Είσαι δύναμη : Δωρεάν διαδικτυακά βιωματικά εργαστήρια

Το επιτυχημένο πρόγραμμα της Novartis Hellas, για την ολιστική υποστήριξη των γυναικών με καρκίνο του μαστού, επανέρχεται ανανεωμένο και διαδικτυακό, δίνοντας δυνατότητα συμμετοχής σε γυναίκες από κάθε γωνιά της Ελλάδας. 7 Δεκεμβρίου 2020 έως 28 Φεβρουαρίου 2021 Εγγραφές στο www.eventora.gr/dynami.

Ελληνική Συμμαχία HPV: Όραμα η εξάλειψη του ιού

Ο Όμιλος Εθελοντών κατά του καρκίνου ΑγκαλιάΖΩ, η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ και ο Σύλλογος Καρκινοπαθών-Εθελοντών-Φίλων-Ιατρών Κ.Ε.Φ.Ι. Αθηνών ενώνουν τις δυνάμεις τους για να μειώσουν τον κίνδυνο απο τον HPV .

Αόρατοι οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη για το υπουργείο Υγείας

Αόρατοι για το υπουργείο Υγείας συνεχίζουν να παραμένουν οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη, ακόμη και την 14η Νοεμβρίου, την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σακχαρώδη Διαβήτη, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη καμπάνια αφύπνισης και ευαισθητοποίησης για τον Σακχαρώδη Διαβήτη, με αποδέκτες δισεκατομμύρια ανθρώπων σε όλες τις χώρες του κόσμου,όπως τονίζει η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ.

Η ΕΣΑμεΑ ζητά την άμεση οικονομική ενίσχυση των ατόμων με αναπηρία

Ε.Σ.Α.μεΑ: Οικονομική ενίσχυση στις οικογένειες και στα άτομα με αναπηρία μέσω επιστολής της στον πρωθυπουργό της χώρας Κυριάκο Μητσοτάκη.  Ταυτόχρονα ζητά να χορηγηθούν και στους μαθητές με αναπηρία ή/και χρόνια πάθηση προσβάσιμοι ηλεκτρονικοί υπολογιστές. Οι πλέον πληττόμενοι είναι αυτοί που διαχρονικά αποτελούν τις κοινωνικά και οικονομικά ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού της χώρας και οι πιο […]

Η AstraZeneca «βάζει τρίποντο στην υγεία»

Η AstraZeneca υποστηρίζει το έργο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) και γίνεται φέτος χρυσός χορηγός στην καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον Σακχαρώδη Διαβήτη «Βάζουμε τρίποντο στην Υγεία». Η καμπάνια υλοποιείται μέσα από μια πρωτότυπη ενέργεια “social mobile gaming” και απευθύνεται στα παιδιά ηλικίας 12-18 ετών.