Editorial

Πωλήσεις φαρμάκων : Παράξενες καθυστερήσεις στον ΕΟΦ. Της Νικολέτας Ντάμπου

Πωλήσεις φαρμάκων : Παράξενες καθυστερήσεις στον ΕΟΦ. Της Νικολέτας Ντάμπου

Της Νικολέτας Ντάμπου

Πωλήσεις φαρμάκων: Στις αρχές κάθε χρόνου ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) αναρτούσε τις πωλήσεις φαρμάκων στην ιστοσελίδα του και υπήρχε μία ενημέρωση για τις πωλήσεις φαρμάκων , τον όγκο τους , τα νοσοκομειακά . Το 2016 οι πωλήσεις αναρτήθηκαν μέσα στον δεκαπενταύγουστο με λάθος στοιχεία με διαφορά ακόμα ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.

Αυτά τα στοιχεία λαμβάνονταν υπόψιν από τους διεθνείς οργανισμούς , ερευνητές , το υπουργείο υγείας και γενικά απ΄ όποιον θέλει να έχει μία εικόνα από επίσημη πηγή η οποία είναι ο ΕΟΦ Ελλάδος . Με αυτά τα δεδομένα υπολογίζεται το rebate , το claw back και όλες οι επιβαρύνσεις στην αλυσίδα του φαρμάκου . Θα έπρεπε να είχαν ανακοινωθεί από τις αρχές του χρόνου για να ενημερωθούμε . Μαθαίνουμε όμως ότι ενόψει μελετών που θα ανακοινωθούν από συνδέσμους εταιρειών , τα στοιχεία αυτά δίνονται στις εταιρίες που τις συντάσσουν. Πρέπει όμως η εικόνα από πριν να είναι γνωστή σ΄ όλους και όχι μόνο σε μερικούς .

Μπορεί όπως λέει και το πόρισμα του ΣΕΥΥΠ όλα τα έργα πληροφορικής του ΕΟΦ να ανατίθενται μόνο σε μία εταιρεία αλλά παρ’ όλα αυτά να ΜΗΝ επικοινωνούν μεταξύ τους , όμως οι πωλήσεις φαρμάκων που συλλέγονται αυτόματα και άμεσα πρέπει να δημοσιοποιούνται και μάλιστα έγκαιρα . Αλλιώς οι καθυστερήσεις αυτές σε συνδυασμό με μελέτες που θα ανακοινωθούν σε λίγες μέρες δημιουργούν αρνητικούς συνειρμούς …

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Αυτά είναι τα τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού με πιστοποιητικό 

Αποκλειστική συνέντευξη: Ο πρόεδρος του ΕΟΦ Δ.Φιλίππου μιλάει για τα ‘καυτά’ θέματα του κοροναϊού και της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης

ΕΟΦ: Η εφοδιαστική αλυσίδα, γιατροί & ασθενείς δεν βοηθάνε στον εντοπισμό των ελλείψεων

Φαρμακευτικές δαπάνες: Ζημιώθηκε το δημόσιο και πόσο;

Πολυεθνικές φαρμακευτικές: προτίθενται να προχωρήσουν σε ανακεφαλαιοποίηση των οφειλών του ελληνικού δημοσίου

Μάριος Σαλμάς: Αυστηρές ποινές στις φαρμακευτικές που δεν προμηθεύουν την ελληνική αγορά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

ΣΔΙΤ προς αποφυγή και 'Γεφύρι της Άρτας'

Η δημιουργία του ΣΔΙΤ ‘’ Δημιουργία Κέντρου Καινοτομίας στην Αθήνα» , η παλαιά  ΧΡΩΠΕΙ θα αποτελέσει ένα έργο προς αποφυγή , ειδικά για να εφαρμοστεί και στα νοσοκομεία όπως εξαγγέλλεται.

Νοσοκομεία : Αυξήθηκαν 33,6% τα ληξιπρόθεσμα σε δύο μήνες. Οδεύουν προς χρεοκοπία ;  

Η πορεία των οικονομικών των νοσοκομείων πάει από το κακό στο χειρότερο. Κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει πλέον αφού τα ληξιπρόθεσμα έχουν ανέλθει στα 1.215 εκατ. ευρώ μέχρι το Φεβρουάριο του 2023. Αύξηση 33,6% μέσα σε δύο μήνες από 909 εκατ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2022 έφτασαν στα 1.215 εκατομμύρια ευρώ .

Ο αντίκτυπος στην Υγεία από την επαναφορά δημοσιονομικών κανόνων στην ΕΕ

Γενικές κατευθυντήριες γραμμές για τη δημοσιονομική πολιτική του 2024, έδωσε η Κομισιόν και τον Μάιο θα κάνει συστάσεις για κάθε χώρα ξεχωριστά, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του χρέους της, οι οποίες θα καθορίζουν το μέγεθος της δημοσιονομικής προσαρμογής που θα πρέπει να γίνει με τον προϋπολογισμό του 2024. Καταργείται από το 2024 η ρήτρα διαφυγής.

Ελλείψεις φαρμάκων : Ερωτήματα για να βελτιωθεί η κατάσταση σε μόνιμη βάση

Συχνά πυκνά εμφανίζονται ελλείψεις φαρμάκων στην ελληνική αγορά τα τελευταία 10 - 12 χρόνια, όμως δεν ασχολήθηκε κανείς επισταμένα να εξετάσει ποια είναι η γενεσιουργός αιτία αυτού του προβλήματος.

Η εξοικονόμηση ‘’ φάντασμα ‘’ που πέτυχε το Υπ. Υγείας για το φάρμακο

Είναι να απορεί κανείς με τις γνώσεις οικονομικών που έχουν στο υπουργείο Υγείας. Μιλάνε για εξοικονόμηση που πέτυχαν οι πολυμελείς και ανομοιογενείς  επιτροπές για το φάρμακο με τη  μείωση των τιμών που πέτυχαν στις συμφωνίες για τους κλειστούς προϋπολογισμούς.