Συνεντεύξεις

Αποκλειστική συνέντευξη: Ο πρόεδρος του ΕΟΦ Δ.Φιλίππου μιλάει για τα ‘καυτά’ θέματα του κοροναϊού και της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης

Αποκλειστική συνέντευξη: Ο πρόεδρος του ΕΟΦ Δ.Φιλίππου μιλάει για τα ‘καυτά’ θέματα του κοροναϊού και της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης

Αποκλειστική συνέντευξη στην Νικολέτα Ντάμπου του Δημήτρη Φιλίππου, Προέδρου του ΕΟΦ .

Ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων Δημήτριος Φιλίππου, ανοίγει τα χαρτιά του στο www.healthweb.gr  για την υγειονομική κρίση του κοροναϊού και τα φάρμακα που έχουν πιθανή ευνοϊκή δράση αλλά και γι’ όλα τα θέματα που άπτονται της λειτουργίας του ΕΟΦ και της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Τιμών των Φαρμάκων.

ntampou dimitris filipou eof29

Για όλους και για όλα μιλάει στην αποκλειστική του συνέντευξη στο www.Healthweb.gr ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων Δημήτριος Φιλίππου δίνοντας απαντήσεις σε όλα τα «καυτά» θέματα ξεκινώντας με ορισμένα ερωτήματα που άπτονται της σημερινής πανδημίας , μίας παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης του κοροναϊού και πρωτόγνωρης για την γενιά μας καθώς είναι και Επ. Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και φυσικά στα θέματα που αφορούν στον ρόλο και στην λειτουργία του ΕΟΦ αλλά και στην εξέλιξη της λειτουργίας της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης.

Κύριε Πρόεδρε θα ξεκινήσουμε από τις βασικές ερωτήσεις για τον Κοροναϊο . Τι είναι ο κοροναϊός και τι προκαλεί;

Οι κορωνοϊοί αποτελούν μία ομάδα ιών που προκαλούν πλειάδα νοσημάτων, που αφορούν το αναπνευστικό, το γαστρεντερικό και το κεντρικό νευρικό σύστημα, τόσο σε ανθρώπους όσο και σε ζώα. Παραδοσιακά αποτελούν αίτιο που προκαλεί ένα κλάσμα των συνηθισμένων αναπνευστικών λοιμώξεων. Το Δεκέμβριο του 2019, μία σειρά ασθενών με πνευμονία η οποία οφείλεται όπως αποδείχθηκε σε ένα νέο κορωνοϊό, που έλαβε το όνομα COVID-19 (δηλαδή COronavirus DIsease 19, νόσος που προκαλείται από κορωνοϊό με δηλωτικό το έτος εμφάνισής της) .

Ο SARS-CoV2 ή κοινώς COVID-19 πιθανολογείται ότι μεταφέρθηκε από ζώο – πιθανόν νυχτερίδα – σε άνθρωπο. Τα γενετικά του χαρακτηριστικά είναι συμβατά με την οικογένεια των κορωνοϊών, εντούτοις εμφανίζει σημαντικές διαφορές σε σχέση με τους μέχρι τώρα γνωστούς κορωνoϊούς. Τα συμπτώματα της νόσου που προκαλεί συμπεριλαμβάνουν πυρετό, κακουχία, βήχα και δύσπνοια, αλλά και συμπτώματα από το πεπτικό όπως κοιλιακό άλγος, διάρροια κοκ

 Πως μεταδίδεται;

Η μετάδοση του ιού γίνεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Η κύρια οδός μετάδοσης είναι τα μικροσταγονίδια και η στενή επαφή. Η μέση περίοδος επώασης, δηλαδή ο χρόνος που απαιτείται από τη μόλυνση μέχρι την εμφάνιση των συμπτωμάτων είναι 5 ημέρες, μπορεί όμως να κυμαίνεται από 1 έως 14 ημέρες. Αυτά τα δεδομένα υπαγορεύουν την τήρηση περιόδου 14 ημερών απομόνωσης ατόμων που έχουν ενδεχομένως εκτεθεί στον ιό.

 Είναι ανησυχητική η εξάπλωση του ιού;

Ορισμένες εβδομάδες μετά την εμφάνιση της πρώτης συρροής κρουσμάτων στην Κίνα, ο ιός άρχισε να εμφανίζεται σε διάφορα μέρη του πλανήτη, με τον αριθμό των κρουσμάτων, αλλά και των αντίστοιχων θανάτων, να αυξάνεται γρήγορα σε πολλές από αυτές. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.), μέσω του επικεφαλής του Tedros Adhanom, στις 11 Μαρτίου 2020 ανακοίνωσε ότι: «Αποφασίσαμε λοιπόν να κηρύξουμε πανδημία από COVID–19».

Στη χώρα μας μέχρι στιγμής υπάρχουν 1314 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 49 θάνατοι. Στις ΗΠΑ ο αριθμός των ασθενών ξεπέρασε την Κίνα ενώ την τραγική πρωτιά σε απώλεια ανθρώπων έχει η Ιταλία και η Ισπανία. Πολλές ακόμη χώρες έχουν πληγεί σημαντικά στην Ευρώπη, όπως η Αγγλία, η Γαλλία, η Γερμανία κοκ.

Τι μπορεί ο καθένας μας να κάνει για να προστατευθεί;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει μία σειρά από προφυλάξεις που περιλαμβάνουν:

  • Το συχνό και ενδελεχές πλύσιμο των χεριών, είτε με σαπούνι, είτε με κατάλληλο αντισηπτικό διάλυμα. Αυτό μας εξασφαλίζει την εξόντωση των ιών που μπορεί να βρίσκονται στα χέρια μας.
  • Την αποχή από το συγχρωτισμό, κρατώντας όσο μεγαλύτερη απόσταση μπορούμε – σε καμία περίπτωση να μην πλησιάζουμε άτομο που βήχει ή φτερνίζεται σε απόσταση μικρότερη του ενός μέτρου.
  • Την αποφυγή επαφής με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα. Αυτό μας οδηγεί στην αποφυγή μετάδοσης του ιού μέσω τυχόν μολυσμένων χεριών στις περιοχές αυτές, από όπου ο ιός μπορεί να εισχωρήσει στον οργανισμό και να οδηγήσει σε νόσο.
  • Την τήρηση μέτρων υγιεινής που αφορούν το αναπνευστικό σύστημα από εσάς και τους γύρω μας.
  • Την έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής βοήθειας σε περίπτωση πυρετού, βήχα ή δύσπνοιας. Μείνετε σπίτι οπωσδήποτε αν δεν αισθάνεστε καλά. Ακολουθήστε τις ιατρικές συμβουλές που θα σας δοθούν. Όσο πιο γρήγορα και υπεύθυνα κινηθούμε σε ατομικό επίπεδο, τόσο πιο αποτελεσματικά θα περιοριστεί η διάδοση του ιού.
  • Την άμεση και σωστή πληροφόρηση. Σεβαστείτε και ακολουθήστε κατά γράμμα τις οδηγίες των υγειονομικών αρχών. Θυμηθείτε ότι οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές έχουν πάντα τις πιο επικαιροποιημένες πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση στη χώρα και στον τόπο διαμονής σας. Μην αγνοείτε τυχόν μηνύματα που στέλνονται στο κινητό σας από Υφυπουργείο Πολιτικής Προστασίας.
  • Αποφεύγοντας την αναζήτηση ιατρικής βοήθειας στα ιατρεία και πολύ περισσότερο στα Νοσοκομεία για απλά συμπτώματα βοηθάει το σύνολο των υπηρεσιών υγείας, είτε του δημόσιου, είτε του ιδιωτικού τομέα, να ανταποκρίνεται πολύ καλύτερα στις αυξημένες ανάγκες.
  • Πάνω από όλα θα πρέπει να τονιστεί ότι δεν υπάρχει κανένα όφελος από το να επικρατήσει πανικός. Ασθενείς οι οποίοι έχουν ήπια συμπτώματα και έχουν δεχθεί ιατρική συμβουλή, δεν υπάρχει κανένας λόγος σε ατομικό επίπεδο να ζητούν επιτακτικά να ελεγχθούν για το ενδεχόμενο να έχουν προσβληθεί από το νέο κορωνοϊό. Το μόνο που χρειάζεται είναι να μένουν σπίτι και να αποφεύγουν τις επαφές με οποιοδήποτε πρόσωπο για ένα διάστημα 14 ημερών.

Ποιοι όμως πρέπει να αναζητήσουν νοσοκομειακή βοήθεια;

Είναι βασικό να τονιστεί ότι η αποφυγή άσκοπων επισκέψεων στα νοσοκομεία της χώρας θα εξασφαλίσει τη μέγιστη δυνατή απόδοση του έμψυχου δυναμικού, που πρώτο από όλους δοκιμάζεται και χρειάζεται την απόλυτη ψυχραιμία και πειθαρχία μας. Πριν υπάρξει η οποιαδήποτε σκέψη για επίσκεψη σε νοσοκομείο περιστατικών με συμπτώματα που παραπέμπουν σε πιθανή λοίμωξη από το νέο κορωνοϊό, θα πρέπει να επιζητούμε ιατρική βοήθεια σε επίπεδο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, σε ειδικευμένους ιατρούς, τον ΕΟΔΥ ή στα ειδικά κέντρα που δημιούργησαν οι ιατρικοί σύλλογοι. Ο ΕΟΔΥ έχει θέσει σε λειτουργία γραμμή ενημέρωσης που αντιστοιχεί στον τετραψήφιο αριθμό 1135. Είναι χρήσιμο να διαβάζουμε προσεκτικά τις οδηγίες πριν σκεφτούμε να καλέσουμε για πιο εξειδικευμένη πληροφόρηση, καθώς πρέπει να εξασφαλίζεται η προσβασιμότητα όλων όσων έχουν τη γραμμή πληροφόρησης πραγματική και άμεση ανάγκη.

 Αφού δεν υπάρχει θεραπεία πως μπορεί να αναχαιτιστεί η πορεία της πανδημίας; Ποια φάρμακα έχουν πιθανή ευνοϊκή δράση ;

Αγώνας δρόμου γίνεται από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα τόσο στο θέμα των θεραπειών όσο και στο θέμα του εμβολίου. Όσον αφορά στα φάρμακα με πιθανή ευνοϊκή δράση έναντι του SARS-CoV-2 έχουν προταθεί δύο ανθελονοσιακά, η χλωροκίνη και η υδροξυχλωροκίνη, με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα να χαρακτηρίζονται ενθαρρυντικά σε συνδυασμό με αζιθρομυκίνη. Επίσης η ρεμντεσιβίρη (φάρμακο το οποίο έχει αναπτυχθεί για τον Εμπολα) έχει επίσης ελπιδοφόρα αποτελέσματα ιδιαίτερα σε βαρύτερες περιπτώσεις ή διασωληνωμένους ασθενείς. Επίσης χρησιμοποιούνται αντιικά φάρμακα και αναστολείς κυτοκινών, τα αποτελέσματα των οποίων είναι υπό διερεύνηση.

Στα πλαίσια της αντιμετώπισης της πανδημίας από τον COVID-19, είναι εξαιρετικά σημαντικό να θυμόμαστε δύο μόνο λέξεις, που μπορούν να αποβούν σωτήριες τόσο για μας, όσο και για τους συνανθρώπους μας: «Μένουμε σπίτι». Είναι αλήθεια ότι οι ζωές μας θα αλλάξουν για ένα διάστημα που δεν μπορεί να προσδιοριστεί, όμως όσο πιο πολύ είμαστε προσηλωμένοι στις οδηγίες των ειδικών, τόσο λιγότερο θα κινδυνεύσουμε. Οφείλουμε να κερδίσουμε τη μάχη ο καθένας μας ατομικά και όλοι μαζί ως χώρα.

Μετά από αυτή τη συνοπτική ενημέρωση για την πανδημία από τον κοροναϊό, ας περάσουμε τώρα και στα θέματα τα οποία αφορούν στον ρόλο και στην λειτουργία του ΕΟΦ και στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Τιμών των Φαρμάκων.

 FILIPPOY NTAMPOY HEALTHWEB.GR

 Κύριε Φιλίππου, ως πρόεδρος του ΕΟΦ πείτε μας ποιες είναι οι προτεραιότητές σας στον οργανισμό ;

 Ο ΕΟΦ είναι ένας επιστημονικός οργανισμός με ιδιαίτερη σημασία για την προστασία της Δημόσια Υγείας, ιδιαίτερα όσον αφορά στην έγκριση και αδειοδότηση σκευασμάτων και επιχειρήσεων καθώς και στην ενημέρωση του πληθυσμού για την ορθολογική χρήση των φαρμάκων και των λοιπών προϊόντων ευθύνης του Οργανισμού. Ο ρόλος μου ως Προέδρος είναι να αναδείξω την πλήρη δυναμική του οργανισμού, ενισχύοντας και ενδυναμώνοντας το αξιολογότατο και πλήρως καταρτισμένο επιστημονικό, τεχνικό και διοικητικό ανθρώπινο κεφάλαιο του οργανισμού.

 Ποιος είναι ο στόχο σας ;

Ο στόχος μας είναι να συμβάλλουμε στην προστασία της υγείας των πολιτών με τον πιο αποτελεσματικό και επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο. Επίσης λόγω των αρμοδιοτήτων του Οργανισμού επιδιώκουμε να συμβάλλουμε στη διαμόρφωση μιας βιώσιμης, αποδοτικής και αποτελεσματικής φαρμακευτικής πολιτικής που θα διασφαλίζει ότι κάθε Έλληνας θα έχει πρόσβαση στη κατάλληλη θεραπεία όταν τη χρειάζεται. Στο πλαίσιο αυτό είμαστε σε αγαστή και γόνιμη συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, τις διοικήσεις των συναρμοδίων φορέων και τους φορείς των παρόχων υγείας για την αναζήτηση και υλοποίηση των κατάλληλων λύσεων.

Ποια είναι η δική σας προσέγγιση ;

Η προσέγγισή μου στηρίζεται στην ενίσχυση της προβλεψιμότητας και της διαφάνειας στη λειτουργία του ΕΟΦ . Για παράδειγμα στο θέμα της τιμολόγησης έχουμε ήδη αναρτήσει στην ιστοσελίδα του οργανισμού το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων στα πλαίσια της τιμολόγησης φαρμάκων για όλο το 2020 έτσι ώστε κάθε κάτοχος άδειας κυκλοφορίας να ξέρει πότε και πως θα υποβάλει αίτημα τιμολόγησης και πότε θα υπάρχει η απάντηση του ΕΟΦ σε αυτό.

Στο πλαίσιο σχεδιασμού δράσεων με σημείο αναφοράς στο μέλλον, αυτό που θα επιδιώξω είναι η ψηφιοποίηση των διαδικασιών, η οποία θα μειώσει αισθητά τη γραφειοκρατία και το λειτουργικό κόστος, θα προσδώσει μεγαλύτερη διαφάνεια στις λειτουργίες του οργανισμού θα απελευθερώσει γραφειακό χώρο και φυσικά θα περιορίσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Στόχος μου είναι να αλλάξω την φιλοσοφία λειτουργίας των υπηρεσιών του οργανισμού ειδικά αυτές που έρχονται σε άμεση επαφή με τις εταιρείες αλλά και με τον πολίτη. Να μειώσουμε την συχνότητα, αλλά και την αναγκαιότητα της παρουσίας τους στον Οργανισμό και να αυξήσουμε τον δείκτη εξυπηρέτησης ειδικά του πολίτη-ασθενή, ώστε να μπορεί να εξυπηρετείται ηλεκτρονικά και από το σπίτι του, για όλες τις υπηρεσίες εξυπηρέτησης κοινού που πραγματοποιούνται σήμερα στον ΕΟΦ.

Πως βλέπετε να εξελίσσεται το θέμα της λειτουργίας της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης;

Μετά τον διορισμό της νέας Επιτροπής έχουν τεθεί οι βάσεις για την ορθολογική και βιώσιμη λειτουργία της σύμφωνα και με τις βελτιώσεις που επέφερε ο νόμος 4633/2019. Η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης αποτελείται από έγκυρους επιστήμονες και υπηρεσιακά στελέχη με μακρά εμπειρία οι οποίοι μπορούν να εγγυηθούν την αποτελεσματική της λειτουργία για την εξασφάλιση της πρόσβασης των ασθενών στην κατάλληλη θεραπεία με βιώσιμο τρόπο για το σύστημα υγείας. Η Επιτροπή απαρτίζεται 9 μέλη, καθένα από τα οποία έχει αποδεδειγμένη γνώση του αντικειμένου του αλλά και περαιτέρω δεξιότητες σχετικές με τη διαδικασία διαπραγμάτευσης τιμών φαρμάκων. Όλοι μαζί συνθέτουν μια ισχυρή και πλήρη ομάδα διαπραγμάτευσης, που στόχο έχει την εξασφάλιση της πρόσβασης των ασθενών σε όλες τις θεραπείες με το λιγότερο δημοσιονομικό κόστος.

Ολοκληρώθηκε η διαπραγμάτευση για την ηπατίτιδα C. Σας δυσκόλεψε η διαπραγμάτευση και σε ποια σημεία;

Ολοκληρώθηκε επιτυχώς και με άψογο τρόπο η διαπραγμάτευση των προϊόντων κατά της Ηπατίτιδας C, εξασφαλίζοντας την πλήρη κάλυψη των αναγκών των ασθενών αλλά και σημαντική δημοσιονομική ελάφρυνση για τη δαπάνη της φαρμακευτικής περίθαλψης. Ήταν μια διαπραγμάτευση που εκκρεμούσε, καθώς θα έπρεπε ήδη να είχε ολοκληρωθεί από τον Αύγουστο του 2018. Ήταν μια διαδικασία που είχε ξεκινήσει αρκετό καιρό πριν και είχε ένα ιστορικό μακράς σειράς διαπραγματεύσεων με την προηγούμενη σύνθεση της επιτροπής. Τον Δεκέμβριο 2019, η νέα σύνθεση της επιτροπής, έπρεπε να κάνει ουσιαστικά μια γρήγορη επανεκκίνηση της διαδικασίας, να δει την υπόθεση εξαρχής και να την ολοκληρώσει εντός του αυστηρού πλέον χρονοδιαγράμματος βάσει του επικαιροποιημένου εσωτερικού κανονισμού. Και τα δύο μέρη όμως, επιτροπή και ενδιαφερόμενες εταιρείες, έδειξαν υπευθυνότητα, διαλλακτικότητα και πραγματική διάθεση συνεργασίας, και έτσι είχαμε αίσιο τέλος της διαπραγμάτευσης ως προς το δημοσιονομικό συμφέρον και η διαπραγμάτευση ολοκληρώθηκε σε σύντομο χρόνο.

Τι γίνεται με τα προϊόντα αίματος ,γ -σφαιρίνες, πότε θα τελειώσει η διαπραγμάτευση;

Στο ίδιο πνεύμα, συνεχίσαμε με τις γ-σφαιρίνες, μια πολύπαθη κατηγορία σκευασμάτων με συχνές ελλείψεις και αδυναμία κάλυψης των ετήσιων αναγκών των ασθενών.

Σύντομα αναμένουμε την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης τους και την διασφάλιση της πλήρους κάλυψης της απαραίτητης ποσότητας αυτών με κανονική ροή για το έτος 2020.

Τι κάνατε ως επιτροπή διαπραγμάτευσης για τα προϊόντα που δεν απαιτείται πλέον  διαπραγμάτευση και έχουν ήδη σταλεί στην επιτροπή σας από το ΗΤΑ. Θα τα στείλατε πίσω;

Υπάρχουν σαφώς πολλές παρελθοντικές εκκρεμότητες που έχει να φέρει σε πέρας η νέα σύνθεση της επιτροπής. Για τα φάρμακα που υπόκεινται στην σύντομη διαδικασία του ν 4633/2019 η ΕΑΑΦΑΧ είναι αρμόδια για την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Για τα υπόλοιπα, η Επιτροπή θα κάνει τα πάντα για να συντομεύσει το χρόνο ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων . Πότε ; Προφανώς μετά την πανδημία

Σε ποιες κατηγορίες φαρμάκων θα δώσετε προτεραιότητα;

Θα εξεταστούν κατά προτεραιότητα, οι κατηγορίες που έχουν παραπεμφθεί από την υπουργική ηγεσία αλλά και το ΔΣ του ΕΟΠΥΥ καθώς και οι αιτήσεις που αφορούν σε φάρμακα ή επέκταση ενδείξεων φαρμάκων με επίδραση στον ετήσιο προϋπολογισμό άνω των τριών εκατομμυρίων (3.000.000) ευρώ ή με ετήσιο κόστος θεραπείας ανά ασθενή άνω των δώδεκα χιλιάδων (12.000) ευρώ.

Με δεδομένο ότι 2, 5 χρόνια δεν έχουν μπει νέα φάρμακα στην ελληνική αγορά με συνέπεια να υπάρχει μεγάλος αριθμός φαρμάκων που βρίσκονται σε αναμονή για διαπραγμάτευση . Πως θα καταφέρετε να αντιμετωπίσετε τον όγκο και γρήγορα ;

Για την διευκόλυνση και ταχύτερη υλοποίηση του έργου της, η επιτροπή θα εργάζεται με τα μέλη της σε δύο υποεπιτροπές: η μία θα αντιμετωπίζει τα προϊόντα ή κατηγορίες προϊόντων που αποτελούν υψηλή προτεραιότητα σύμφωνα με το νόμο 4633/2019 και τα οποία έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο της λειτουργίας της Επιτροπής Παρακολούθησης της Φαρμακευτικής Δαπάνης και η άλλη θα διαπραγματεύεται τους φακέλους με βάση τη χρονολογική σειρά ολοκλήρωσης της διαδικασίας στο πλαίσιο της λειτουργίας της ΕΑΑΦΑΧ.

Πώς είναι η συνεργασία σας με την επιτροπή Αξιολόγησης Φαρμάκων ( ΗΤΑ ) ;

Άψογη και δημιουργική. Παρά το γεγονός ότι η ΗΤΑ συγκροτήθηκε πρόσφατα και ασκεί τις υποχρεώσεις της για σύντομο χρονικό διάστημα η επικοινωνία μεταξύ των δύο επιτροπών είναι εξαιρετική και πιστεύω ότι αυτό θα συμβάλλει σημαντικά στην επιτάχυνση των διαδικασιών.

Έχετε προβλήματα από τον τρόπο τη μέθοδο που ακολουθείται για την τιμολόγηση φαρμάκων;

Η τιμολόγηση στηρίζεται σε μία εφαρμογή που χρησιμοποιείται από το 2014 οπότε έχει δοκιμαστεί και έχει βελτιωθεί, όπου έχει απαιτηθεί, προς το καλύτερο. Είναι μία εφαρμογή που καθιστά δυνατή την ολοκλήρωση της ανατιμολόγησης σε μικρό χρονικό διάστημα. Το αρχείο που παράγει περιγράφει με απόλυτη σαφήνεια/ξεκάθαρα τον τρόπο καθορισμού της τιμής του κάθε σκευάσματος. Διατηρείται ηλεκτρονικό αρχείο με όλα τα στοιχεία που καταθέτουν οι ΚΑΚ και όλα τα στοιχεία που βρίσκει ο ΕΟΦ. Οπότε θα λέγαμε πως δεν έχουμε προβλήματα με τον τρόπο που διεξάγεται η διαδικασία.

 Το σύστημα που έχει στηθεί είναι αξιόπιστο αφού ο ίδιος ανάδοχος αναλαμβάνει πάντα το έργο επί σειρά ετών;

Η διάταξη τιμολόγησης που ψηφίσθηκε στο τέλος του προηγούμενου έτους περιγράφει ένα απλό, σαφές, διαφανές σύστημα τιμολόγησης, με βάση το οποίο ολοκληρώθηκε η πρόσφατη ανατιμολόγηση και θα ακολουθήσουν όλες οι προγραμματισμένες ενέργειες για το σύνολο του έτους. Η εφαρμογή του είναι απλή και λειτουργική και μπορούμε να έχουμε αποτελεσματική υλοποίηση με διαφάνεια και αποδοχή από τη βιομηχανία όπως εκφράσθηκε στην διαδικασία της ανατιμολόγησης το Δεκέμβριο του 2019. Επιδιώκουμε τη σταθερότητα στο σημείο αυτό και θα προστατεύσουμε την κατάκτησή μας να έχουμε ένα διαρκές και αποτελεσματικό σύστημα τιμολόγησης.

Τι θα κάνετε για να λυθεί το πρόβλημα των ελλείψεων των φαρμάκων;

O EOΦ διερευνά τις ελλείψεις και διακοπές που κοινοποιούνται από τις φαρμακευτικές εταιρείες, όπως και τα παράπονα που υποβάλλονται από ασθενείς και επαγγελματίες υγείας (κυρίως φαρμακοποιούς) για συγκεκριμένα σκευάσματα. Σε αυτό το πλαίσιο παρακολουθούνται οι πωλήσεις των εν λόγω προϊόντων, η κυκλοφορία ισοδύναμων ή προϊόντων που ανήκουν στην ίδια θεραπευτική κατηγορία, οι παράλληλες εξαγωγές και λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα (π.χ. επιβολή κυρώσεων, προσωρινή απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών και ενδοκοινοτικής διακίνησης φαρμάκων, κάλυψη της αγοράς με έκτακτες εισαγωγές για αναντικατάστατα φάρμακα που δηλώνουν διακοπή κυκλοφορίας ή μακροχρόνια έλλειψη) προκειμένου να μην λείπουν δραστικές ουσίες από την αγορά στην κατάλληλη μορφή και περιεκτικότητα και να μην δημιουργείται θεραπευτικό κενό. Επιπλέον έχουμε επεξεργαστεί σχέδιο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, καταγραφής και παρακολούθησης σε όλα τα επίπεδα της αλυσίδας του φαρμάκου και πιστεύουμε ότι μόλις αυτό τεθεί σε εφαρμογή θα έχουμε αποτελεσματικό έλεγχο.

Πρόσφατα ο ΕΟΦ προέβη στο μέτρο της απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών εκδίδοντας, μάλιστα, δύο αποφάσεις. Η μία περιλαμβάνει τα φάρμακα που παρουσιάζουν έλλειψη λόγω προβλημάτων στην παραγωγή (όπως οι ηπαρίνες) ή μειωμένης διαθεσιμότητας (όπως το XANAX) και η δεύτερη τα φάρμακα που είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και τη θεραπεία των ασθενών που προσβάλλονται από τον κορωνοϊό.

Στις πρόσφατες ενέργειες εντάσσεται και η άμεση επικοινωνία μας με τις φαρμακευτικές εταιρείες τα προϊόντα των οποίων έχουν ενταχθεί στα πρωτόκολλα αντιμετώπισης του κορωνοϊού προκειμένου να διασφαλισθεί η επάρκεια το επόμενο διάστημα και όσο απαιτηθεί. Όμοια, υπάρχει εποπτεία του δικτύου διανομής των φαρμάκων προκειμένου να συνεχισθεί απρόσκοπτα ο εφοδιασμός.

Όσον αφορά φάρμακα τα οποία βρίσκονται σε παγκόσμια έλλειψη προσπαθούμε συνεχώς μέσω των εταιριών ή του ΙΦΕΤ του οποίου το ρόλο έχουμε αναβαθμίσει σημαντικά ώστε να εξασφαλίσουμε επάρκεια εφόσον υπάρχει διαθεσιμότητα στην ευρωπαϊκή αγορά. Για τα φάρμακα τα οποία λαμβάνουν οι ογκολογικοί ασθενείς, τα οποία είναι χαμηλού κόστους και συχνά βγαίνουν σε έλλειψη, απευθυνθήκαμε σε ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες οι οποίες εκκίνησαν τις διαδικασίες παραγωγής ορισμένων από αυτά, για δε τα υπόλοιπα έχει δοθεί εντολή στο ΙΦΕΤ για δημιουργία αποθεμάτων με εκτίμηση των αναγκών των προηγουμένων ετών. Στη σημερινή συγκυρία βεβαίως και αυτό καθίσταται ιδιαίτερα δυσχερές καθώς πολλά κράτη «κλείνουν» τις αγορές τους με περιορισμούς στις εξαγωγές. Μεταξύ αυτών και η Ινδία με σειρά δραστικών ουσιών, όπως η παρακεταμόλη, και η Ιταλία από όπου εισάγονται κατά κύριο λόγο οπιοειδή αναλγητικά (μορφίνη, φεντανίλη).

Επιπλέον ο ΕΟΦ πρωτοστατεί στην προσπάθεια της ομαλοποίησης της αγοράς των αντισηπτικών με τη λήψη άμεσων και ασφαλών επιλογών (όπως η ανάθεση της παραγωγής στο στρατό αλλά και η δωρεάν παραγωγή αντισηπτικών διαλυμάτων που έχει αναλαμβάνει η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας)

Υπάρχουν τέσσερις εκπρόσωποι του ΕΟΦ στην επιτροπή διαπραγμάτευσης δεν είναι πολλοί και δεν αποδυναμώνουν τον ΕΟΦ με δουλειά που είναι χρονοβόρα και επίπονη σε σχέση με τα καθήκοντά τους στον οργανισμό ;

Όλα τα άτομα που έχουν επιλεχθεί σε αυτήν την ΕΔ, αντιμετωπίζουν με σοβαρότητα και υπευθυνότητα το καθήκον τους και στο κύριο αντικείμενο εργασίας τους και ως μέλη μιας επιτροπής με ιδιαίτερα σημαντικό σκοπό. Με στέρηση του προσωπικού τους χρόνου, επιτυγχάνουν να αντεπεξέρχονται πλήρως στις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις αλλά και στο έργο της επιτροπής.

Ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης ανακοίνωσε την δημιουργία υποεπιτροπής στην αξιολόγηση και διαπραγμάτευση. Από τι μέλη θα απαρτίζονται, μπορούν να είναι ιδιώτες, πρέπει να είναι κρατικοί λειτουργοί και να δεσμεύονται από εμπιστευτικότητα;

Ο υφυπουργός ανέφερε το υπάρχον άρθρο του ν.4633/2019, σύμφωνα με το οποίο «για τη διευκόλυνση και ταχύτερη υλοποίηση του έργου της Επιτροπής, ο Πρόεδρος της Επιτροπής δύναται να συγκροτεί, με απόφασή του, υποεπιτροπές εκ των μελών της, που αποτελούνται τουλάχιστον από τρία (3) μέλη». Σκοπός της πρότασης είναι η ταχύτερη διεκπεραίωση των εκκρεμοτήτων. Ούτως ή άλλως μετά τη συγκρότηση της επιτροπής και με δεδομένο τον μεγάλο όγκο εκκρεμοτήτων που παραλάβαμε δημιουργήσαμε ομάδες για την ταχύτερη επεξεργασία των υποθέσεων.

 Στην επιτροπή διαπραγμάτευσης φαρμάκων υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης με άτομα έμπειρα; Υπάρχουν;

Η Επιτροπή αποτελείται από έγκυρους επιστήμονες με μακρά εμπειρία οι οποίοι μπορούν να εγγυηθούν την αποτελεσματική της λειτουργία για την εξασφάλιση της πρόσβασης των ασθενών στην κατάλληλη θεραπεία με βιώσιμο τρόπο για το σύστημα υγείας. Σας διαβεβαιώνω όμως, ότι αν χρειαστούμε εξωτερικούς συμβούλους για εξειδικευμένες θεραπείες και μεθόδους αποζημίωσης αυτών, δεν θα διστάσω να ζητήσω τη συμβολή τους.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

O Γιατρός που βοήθησε στην εξάλειψη της ευλογιάς αξιολογεί την ανταπόκριση της COVID

Στ.Κυμπουρόπουλος στο healthweb: Έχουμε μία κρίσιμη ευκαιρία να διαμορφώσουμε το μέλλον της υγείας στην Ευρώπ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γ.Καπετανάκης ΕΛΛΟΚ: Τα Fake News για τον καρκίνο εντοπίζονται συχνά σε sites ποικίλης ύλης

Γ. Καπετανάκης ΕΛΛΟΚ:  Mε αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου στις 4 Φεβρουαρίου 2023 , με μήνυμα «Ο άνθρωπος στο επίκεντρο» γύρω από την οποία διοργανώνεται κάθε χρόνο το Συνέδριο της ΕΛΛΟΚ, o  κύριος Γιώργος Καπετανάκης Γραμματέας του  Δ.Σ. της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου παραχώρησε συνέντευξη στο www.healthweb.gr

Η πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόζι επεσήμανε ότι η κατάσταση covid θα ήταν πολύ χειρότερη αν ο Πρόεδρος Μπάιντεν δεν ήταν στην εξουσία.

Ο Μπάιντεν και οι Δημοκρατικοί θέλουν τώρα περισσότερα χρήματα για την καταπολέμηση του κορωνοϊού, καθώς εξαπλώνονται εξαιρετικά μεταδοτικές παραλλαγές.

Αθ. Δημόπουλος στο healthweb:  Πώς θα αποφύγει η ανθρωπότητα νέες πανδημίες στο μέλλον

Τις επόμενες δύο εβδομάδες και κυρίως την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου για να καταγραφεί και η αποκλιμάκωση στην επιβάρυνση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αναμένεται να υπάρξει ουσιαστική αποκλιμάκωση της  πανδημίας, όπως είπε ο  Αθανάσιος- Δημόπουλος Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στη  συνέντευξη που παραχώρησε στο www.healthweb.gr. Ενώ, μας αποκάλυψε πως θα αποφύγει η […]

Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία: Δικαίωμα στην ελπίδα με έγκαιρη διάγνωση

Συνέντευξη στο healthweb.gr με τον κ. Χρήστο Δάκα. Για τις σπάνιες ασθένειες που απειλούν την ζωή των ασθενών και σε κάποιες περιπτώσεις  επιφέρουν χρόνια αναπηρία αλλά  κυρίως για την νωτιαία μυϊκή ατροφία , μίλησε στο healthweb.gr και την Νικολέτα Ντάμπου ο Δρ. Χρήστος Δάκας, Διευθύνων σύμβουλος της Novartis Gene Therapies για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα.

Λουκάς Στενός στο healthweb.gr : Ο καρκίνος του προστάτη εξακολουθεί να είναι θανατηφόρα νόσος

Για τον  καρκίνο του προστάτη μια νόσο που σήμερα  θεραπεύεται μίλησε ο κ. Λουκάς Στενός  MD,FEBU- Αν. Διευθυντής  Α Ουρολογικής Κλινικής -ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ HOSPITAL CENTER στο www.healthweb.gr ,τονίζοντας ότι ''Ο καρκίνος του προστάτη μπορεί να είναι σοβαρή νόσος αλλά οι περισσότεροι που διαγιγνώσκονται δεν πεθαίνουν από αυτόν. Κρατάμε στο μυαλό μας όμως, ότι παρά την αισιοδοξία και την πρόοδο στην διάγνωση και θεραπεία του τα τελευταία 10 χρόνια, εξακολουθεί να είναι θανατηφόρα νόσος για κάποιους ανθρώπους. Στην Αμερική 94 άνδρες πεθαίνουν καθημερινά από τον καρκίνο του προστάτη.''.

Ο Χρήστος Δάκας στο healthweb : Γονιδιακή θεραπεία: Νέα θεραπευτική προσέγγιση για ασθενείς με SMA

Συνέντευξη παραχώρησε στην Νικολέτα Ντάμπου και το healthweb.gr ο Δρ. Χρήστος Δάκας, Διευθύνων σύμβουλος της Novartis Gene Therapies για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα , ο οποίος μεταξύ άλλων μίλησε για την θεραπεία της Νωτιαίας Μυϊκής Ατροφίας (SMA) και τις νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις αλλά και για την προληπτική εξέταση screening στα νεογνά και πόσο σημαντικό είναι να γίνεται η εξέταση αυτή.  

Ιωάννης Σπηλιώτης : Ένας ξεχωριστός γιατρός - άνθρωπος, εξομολογείται

Συνέντευξη στην Μαρία Χριστίνα Μπακλαβά Ιωάννης Σπηλιώτης : Μια πρώτη αναζήτηση στο διαδίκτυο σου φέρνει την πληροφορία «Διευθυντής Χειρουργικής – ογκολογίας και Υπεύθυνος Μονάδας Περιτοναϊκής Κακοήθειας Ιατρικού Κέντρου Αθηνών / Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο Θεσσαλονίκης».