Editorial

COVID-19 & Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας: Γιατί δεν γίνονται ιατρικές πράξεις με νοσοκομειακά φάρμακα ;

COVID-19 & Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας: Γιατί δεν γίνονται ιατρικές πράξεις με νοσοκομειακά φάρμακα ;

Της Νικολέτας Ντάμπου

Γιατί εξακολουθούν να MHN  γίνονται ιατρικές πράξεις που απαιτούν φάρμακα νοσοκομειακής χρήσης στις αυτοτελείς Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας (Μ.Η.Ν) ;

Με το Άρθρο 122 του νόμου 4549/2018 αντικαταστάθηκε η παρ.6 του ν.4486/17που απαγόρευε στις αυτοτελείς Μ.Η.Ν να εκτελούν ιατρικές πράξεις που απαιτούν νοσοκομειακής χρήσης φάρμακα και πλέον ισχύουν τα εξής: «6. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας, ύστερα από γνώμη του ΚΕ.Σ.Υ., καθορίζονται οι ιατρικές πράξεις μόνο με τοπική αναισθησία που εκτελούνται στις αυτοτελείς Μ.Η.Ν. και απαιτούν θεραπεία με φάρμακα κατηγορίας 1Α αποκλειστικά νοσοκομειακής χρήσης της παρ. 2 του άρθρου 12 του ν. 3816/2010 . Με την παραπάνω απόφαση ρυθμίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και ο τυχόν απαραίτητος επιστημονικός και τεχνικός εξοπλισμός για τη διενέργειά τους, σύμφωνα με τους κανόνες της ιατρικής επιστήμης.».

Σύμφωνα ,λοιπόν με τα παραπάνω δίνεται η δυνατότητα με απόφαση του Υπουργού Υγείας, ,να διενεργούνται στις αυτοτελείς Μ.Η.Ν και οι πράξεις που απαιτούν φάρμακα του Ν 3816/19 κατηγορίας 1Α ,αποκλειστικά νοσοκομειακής χρήσης .

Ακολούθως με την απόφαση 1556/08.05.2018 καθορίστηκαν οι Ιατρικές πράξεις, οι οποίες επιτρέπεται να εκτελούνται σε Αυτοτελείς Ιδιωτικές Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας (Μ.Η.Ν) ειδικότητας α) οφθαλμολογίας και β)πλαστικής/επανορθωτικής χειρουργικής και με την απόφαση  Αριθμ. Γ1β/Γ.Π./οικ.46632/ ΦΕΚ 2283/Β/15-6-2018, ρυθμίστηκαν οι Όροι, προϋποθέσεις και προδιαγραφές λειτουργίας των αυτοτελών ιδιωτικών Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας (Μ.Η.Ν.) ειδικότητας οφθαλμολογίας, πλαστικής/επανορθωτικής χειρουργικής, ωτορινολαρυγγολογίας και δερματολογίας/αφροδισιολογίας, χωρίς να εκδοθούν όμως οι ιατρικές πράξεις που εκτελούνται από τις ειδικότητες ωτορινολαρυγγολογίας και δερματολογίας/αφροδισιολογίας.

Παράλληλα, για καμία ειδικότητα δεν αναφέρονται οι ιατρικές πράξεις με τα φάρμακα νοσοκομειακής χρήσης , που επιτρέπεται χρησιμοποιούνται για τις πράξεις αυτές στις Μ.Η.Ν , σύμφωνα με το νόμο ,ενώ δεν έχουν συναφθεί και οι προβλεπόμενες συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ

Με δεδομένο πλέον τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με την πανδημία κοροναϊού COVID-19 στις δομές νοσηλείας ,όπου έχουν περιοριστεί ακόμη και τα χειρουργεία ,η μη ύπαρξη των σχετικών αποφάσεων για τις αυτοτελείς Μ.Η.Ν με τις πράξεις και φάρμακα νοσοκομειακής χρήσης που δεν απαιτούν νοσηλεία ,δημιουργεί πρόβλημα στους ασθενείς αυτούς και σε αναβολή των θεραπειών τους σε πολλές περιπτώσεις .

Γιατί αυτή η ολιγωρία έκδοσης των σχετικών αποφάσεων; Και μήπως πρέπει να επεκταθεί και για πράξεις άλλων ειδικοτήτων; Υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος που καθυστερεί η εφαρμογή του Ν. 4549/2018;

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ποιο είναι το κόστος των εμβολίων γρίπης και κορωνοϊού που δεν χρησιμοποιήθηκαν;

Ποιος θα πληρώσει την ‘’ταμπακέρα’’ για το Clawback

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Με μύθους και με ψέματα δεν κάνεις εξοικονόμηση, μόνο σπατάλες και υπερχρεωμένα νοσοκομεία

Επιτέλους οι ιθύνοντες στο υπουργείο υγείας είδαν αυτό που όλοι οι άλλοι γνωρίζουν δηλαδή όλοι οι απλοί πολίτες και οι ασθενείς. Ότι τα νοσοκομεία έχουν  ξεμείνει από πόρους και υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε αναλώσιμα αλλά ακόμα και σε φάρμακα.

Λιτότητα και στην Υγεία προβλέπει το νέο Μεσοπρόθεσμο

Ο αναπληρωτής υπουργός Oικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης με την εγκύκλιο  κατάρτισης του νέου Μεσοπρόθεσμου για την περίοδο (2023 -2026) ζήτησε την αυστηρή συγκράτηση των δαπανών σε όλα τα υπουργεία και τους φορείς της γενικής κυβέρνησης, προκειμένου να επιτευχθούν οι νέοι δημοσιονομικοί στόχοι για τα πλεονάσματα που επανέρχονται από το 2023.

Οι λειτουργίες της ΥΠΕΔΥΦΚΑ δεν αντικαθίστανται από real time ελέγχους ή  ηλεκτρονικών αρχείων

Οι λειτουργίες της ΥΠΕΔΥΦΚΑ δεν μπορούν να αντικατασταθούν από τους real time ελέγχους ή ελέγχους ηλεκτρονικών αρχείων, όπως στοχεύουν να κάνουν στον ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με όσα είπε η Θεανώ Καρποδίνη αλλά και ο Υπουργός Υγείας κατά την ομιλία τους στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων για την ανανέωση της θητείας της προσωρινής Διοικήτρια του Οργανισμού.