Ταξίδια

Οι Σουηδοί δεν χρειάζονται μέτρα ασφαλείας κατά του κοροναϊού

Οι Σουηδοί δεν χρειάζονται μέτρα ασφαλείας κατά του κοροναϊού

Σουηδία, η χώρα που είχε υιοθετήσει το social distancing πριν το επιβάλει ο κοροναϊός

Η «μοναξιά» της Ευρώπης και ο τρόπος ζωής των Σουηδών

Κοινωνικές επαφές μέσω Skype, αγκαλιές τέλος. Για τους Σουηδούς αυτό δεν είναι κοινωνική αποστασιοποίηση, είναι καθημερινότητα.

Την ώρα που άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις λαμβάνουν δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και γρήγορα, καλώντας τους πολίτες να μείνουν κλεισμένοι στα σπίτια τους, η Σουηδία έχει παραμείνει αξιοσημείωτα ήρεμη εν μέσω της πανδημίας του κοροναϊού.

Όπως γράφει το Politico, πρόκειται για μία χώρα που είναι γνωστή για το μάλλον κρύο ταμπεραμέντο των πολιτών της, όπου η έντονη εκδήλωση συναισθημάτων θεωρείται αστοχία. Μία χώρα που είχε ήδη το lifestyle που προκρίνεται τώρα, λόγω κοροναϊού, εδώ και καιρό, και ανεξαρτήτως του ιού.

Γεωγραφικά η Σουηδία είναι η Τρίτη μεγαλύτερη χώρα στην ΕΕ, ο πληθυσμός της όμως ίσα που ξεπερνά τα 10 εκατομμύρια.

Σύμφωνα με στοιχεία του 2018-2019, η πλειονότητα των νοικοκυριών στη Σουηδία είναι μονοπρόσωπα, χωρίς παιδιά. Δραματικά διαφορετική εικόνα από αυτήν της Ιταλίας, για παράδειγμα, όπου διαφορετικές γενιές ζουν υπό την ίδια στέγη- και όχι μόνο για οικονομικούς λόγους.

Οι Σουηδοί κρατούν αποστάσεις ούτως ή άλλως, εξηγεί το δημοσίευμα. Από τους διαδρόμους του σούπερ μάρκετ μέχρι τη στάση του λεωφορείου. Ναι, ακόμα και υπό βροχή.

Πολλοί Σουηδοί διαβάζουν έκπληκτοι για οικογένειες στη Γαλλία που δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στη δουλειά από το σπίτι και φτιάχνουν συγκεκριμένο πρόγραμμα ανά ημέρα για να διατηρήσουν και την ψυχική τους υγεία. Αυτό είναι ένα συνηθισμένο Σαββατοκύριακο, για τους Σουηδούς.

Ταυτόχρονα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης προτείνουν, σαν κάτι καινοτόμο: «Μιλήστε με Skype με τους παππούδες σας!» Για έναν Σουηδό αυτό είναι προφανές και αυτονόητο. Πώς αλλιώς να επικοινωνήσεις μαζί τους, δηλαδή; Οι ηλικιωμένοι μεταφέρονται συχνά σε οίκους ευγηρίας, ανεξαρτήτως αν είναι άρρωστοι.

Το ίδιο παράξενες είναι οι αναφορές για νεαρούς Ιταλούς που το σκάνε τα μεσάνυχτα για να συναντηθούν στα πάρκα, επειδή εκεί διατίθεται καλό wi-fi.

Στη Σουηδία, οι νέοι είναι κολλημένοι στα κινητά τους 24/7 και οι σημαντικές τους σχέσεις- ακόμα και τα πρώτα ραντεβού τους- γίνονται πίσω από τις, ασφαλείς από τον κοροναϊό, οθόνες τους.

Πρόσφατο άρθρο στο New Yorker ανέφερε πόση μοναξιά φέρνουν τα μέτρα που λαμβάνονται για τον κοροναϊό στην Αμερική. Οι Σουηδοί το διάβασαν και μάλλον το μόνο που ένιωσαν ήταν απορία, καθώς στη Σουηδία η εργασιακή μοναξιά είναι ο κανόνας. «Η μοναξιά δεν είναι απλώς ένα αίσθημα, είναι μία βιολογική προειδοποίηση για να αναζητήσουμε άλλους ανθρώπους, όπως η πείνα είναι ένα σημάδι που οδηγεί έναν άνθρωπο στην αναζήτηση τροφής, ή όπως η δίψα είναι ένα σημάδι για εύρεση νερού. Ιστορικά, οι σχέσεις ήταν απαραίτητες για την επιβίωση» αναφέρει το δημοσίευμα.

Λαμβάνοντας αυτά υπόψη, οι Σουηδοί πρέπει να είναι κάτι σαν ανωμαλία στην ανθρώπινη φυλή, σημειώνει η αρθογράφος στο Politico.

Όπως αναφέρει και μια Σουηδή δημοσιογράφος: «Δεν μπορώ να καταλάβω τι είναι όλη αυτή η φασαρία για τη μοναξιά. Δεν είσαι πραγματικά μόνος, εάν είναι όλοι».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Kορυφαίο τουριστικό αξιοθέατο της Νικαράγουας, η επιβίβαση στο ενεργό ηφαίστειο Cerro Negro

Η Tavern on the Green προσκαλεί τους θαμώνες της σε έναν εορταστικό χώρο συγκέντρωσης που αιχμαλωτίζει το πνεύμα του Central Park

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ο Mark Murphy συζητά τις «διαδοχικές επιπτώσεις» των εντολών εμβολίων σε όλη την ταξιδιωτική βιομηχανία ενόψει της πολυάσχολης περιόδου των διακοπών.

Έχουμε αναπτύξει τεχνολογίες που ενισχύουν τις ικανότητες ανίχνευσης και μειώνουν τη σωματική επαφή, και είναι εξίσου σημαντικό οι επιβάτες να είναι προετοιμασμένοι με ταξιδιωτικές συμβουλές για την πιο αποτελεσματική εμπειρία στο σημείο ελέγχου», είπε ο Pekoske.

Γνωρίστε τη Χέδερ Πάρσονς που αναδεικνύει τη Σκόπελο σε πεζοπορικό χειμερινό τουριστικό προορισμό σε Ελλάδα και εξωτερικό

«Οι ντόπιοι πλέον καταλαβαίνουν ότι το περπάτημα και η πεζοπορία κάνουν καλό στην υγεία. Δεν ξέρω, όμως, πόσο έχουν συνειδητοποιήσει πως ο πεζοπορικός τουρισμός είναι ένας τρόπος να αναπτυχθεί η Σκόπελος».

Το Παρίσι επενδύει 250 εκατομμύρια ευρώ για να γίνει 100% «ποδηλατική πόλη»

Act 2. Από φέτος, το Παρίσι διαθέτει ήδη περισσότερα από 1.000 χιλιόμετρα ασφαλών ποδηλατοδρόμων, συμπεριλαμβανομένων περίπου 52 χιλιομέτρων «coronapistes» που εισήχθησαν προσωρινά κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού γιορτάζεται στις 27 Σεπτεμβρίου κάθε έτους

Το μεγάλο μάθημα της πανδημίας που είναι η συνεργασία όλων για το κοινό καλό, πρέπει να αποτελέσει και πυξίδα για την «επόμενη μέρα». Το ελληνικό ξενοδοχείο πρέπει να τύχει της υποστήριξης που αξίζει η προσφορά του, προκειμένου να είναι στην πρώτη γραμμή της εθνικής προσπάθειας των επόμενων χρόνων, για ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο εξωστρέφειας, ποιότητας, καινοτομίας και βιώσιμης αξιοποίησης του φυσικού και πολιτισμικού αποθέματος της χώρας, αναφέρει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων.

Αφγανός πρώην υπουργός παραδίδει τώρα φαγητό στη Γερμανία με το ποδήλατό του

Καλεί όμως τη διεθνή κοινότητα να μην γυρίσει την πλάτη στο Αφγανιστάν και να συνεχίσει να παρέχει οικονομική υποστήριξη. Καθώς η βάρδιά του ξεκινάει το μεσημέρι, περνάει στο τηλέφωνό του. «Πρέπει να φύγω τώρα», λέει, περπατώντας στη βροχή για την πρώτη παράδοση της ημέρας.

Το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των ΗΠΑ προειδοποιεί για τον επερχόμενο τυφώνα IDA

Όσον αφορά τους ανέμους, το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων (NHC) λέει ότι οι ζημιές από τον άνεμο θα μπορούσαν να είναι "δυνητικά καταστροφικές" κοντά στο σημείο όπου ο πυρήνας του Ida κάνει προσγείωση στη Λουιζιάνα. Οι άνεμοι τροπικής καταιγίδας αναμένεται να χτυπήσουν στην ενδοχώρα σε τμήματα της Λουιζιάνα και του Μισισιπή τουλάχιστον μέχρι τη Δευτέρα.

Οι Ταλιμπάν εξαπέλυσαν επίθεση αστραπής για να καταλάβουν το Αφγανιστάν καθώς αποχώρησαν ξένα στρατεύματα

Οι εικόνες από την τελευταία πορεία τους προς την Καμπούλ δεν ήταν πτώματα στους δρόμους και αιματηρά πεδία μάχης, αλλά Ταλιμπάν και κυβερνητικοί αξιωματούχοι που κάθονταν άνετα στους καναπέδες καθώς επισημοποιούσαν την παράδοση πόλεων και επαρχιών.