Ρεπορτάζ Υγείας

Σαραφιανός Open: Γιατί αρνούνται την επίταξη οι ιδιωτικές κλινικές

Σαραφιανός Open: Γιατί αρνούνται την επίταξη οι ιδιωτικές κλινικές

Σαραφιανός Open: Γιατί αρνούνται την επίταξη οι ιδιωτικές κλινικές. Ο πρόεδρος των ιδιωτικών κλινικών, απάντησε για το ζήτημα που έχει προκύψει σε σχέση με την καθολική επίταξη των ιδιωτικών νοσοκομείων από την Κυβέρνηση στην Β. Ελλάδα, σε περίπτωση που υπάρξει άρνηση να διατεθούν στο έργο της καταπολέμησης του κορωνοϊού.

Ο κ. Σαραφιανός εξέθεσε τα προβλήματα που υπάρχουν στις ιδιωτικές κλινικές, και που καθιστούν αδύνατη τη διάθεσή τους.  Μεταξύ άλλων ο πρόεδρος έκανε αναφορά στην ανεπάρκεια του προσωπικού των ιδιωτικών κλινικών ώστε να ανταπεξέλθουν στις επείγουσες ανάγκες ενώ πρόσθεσε ότι η φιλοξενία ασθενών με Covid-19  θα αποτελούσε τεράστιο κίνδυνο για τους υπόλοιπους ασθενείς που νοσηλεύονται με χρόνια νοσήματα: «δεν έχουμε την εμπειρία που έχει το δημόσιο σύστημα. Δεν μπορούμε να νοσηλεύουμε ταυτόχρονα ασθενείς με και χωρίς covid. Έχουμε πάρει ασθενείς με άλλα νοσήματα από δημόσια νοσοκομεία».

“Είχαμε συνεννοηθεί να νοσηλεύουμε περιστατικά non covid για να μην υπάρχει μπέρδεμα και να μην μολυνθούν οι υπόλοιποι ασθενείς. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει προετοιμασία. Δεν είναι Covid-19 οι κλινικές μας δεν μπορούν να νοσηλεύσουν ασθενείς. Πρέπει να πάμε στην 4η ΥΠΕ για εκπαίδευση. Θα πρέπει να γίνει εκπαίδευση στο προσωπικό μας. Είναι πρωτόγνωρη η διαδικασία και η προετοιμασία που πρέπει να γίνει” είπε αρχικά. Ο Γρηγόρης Σαραφιανός ξεκαθάρισε ότι κινδυνεύει να τιναχθεί όλο το σύστημα υγείας στον αέρα, καθώς «το θέμα είναι να σώσουμε ζωές, όχι να διαδώσουμε τη νόσο. Δεν μπορούμε να κάνουμε ανάμιξη των ασθενών και πρόσθεσε πως και να γίνουν τελικά διακομιδές ασθενών δεν υπάρχει προσωπικό να τα υποστηρίξει: «Υπάρχει πρόβλημα. Έχει γίνει αποψίλωση των ιδιωτικών κλινικών από νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό έχουν φύγει 3.800 και έχουν πάει στο δημόσιο σύστημα. Συζητάμε με το υπουργείο εδώ και ενάμιση μήνα» τόνισε.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας των υπηρεσιών υγείας, Ιωάννης Κωτσιόπουλος σημείωσε – μεταξύ άλλων – πως οι ανακοινώσεις για το ποιες κλινικές έχουν επιταχθεί, θα γίνουν από το υπουργείο Υγείας στη διάρκεια της ημέρας. Ο ίδιος αντιπαρέθεσε στο επιχείρημα του κ. Σαραφιανού περί εγγύησης ασφάλειας των ασθενών τη διαβεβαίωση πως θα υπάρξει νομική κάλυψη, σε κάθε περίπτωση.  Η συζήτηση αυτή γίνεται την ώρα που  η Θεσσαλονίκη έφτασε τα 774 περιστατικά, γεγονός που δεν επιτρέπει ούτε μια ανάσα στους «μαχητές» του δημόσιου συστήματος υγείας, δηλαδή γιατρούς και νοσηλευτές, στην πόλη Μάλιστα νοσηλευτικό προσωπικό από την Κρήτη μετέβη στην Θεσσαλονίκη προκειμένου να συμβάλλουν στο δύσκολο αυτό έργο του ΕΣΥ. Περισσότερα ΕΔΩ 

Το Υπουργείο Υγείας εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία:

Κατά τη διάρκεια του πρώτου, όπως και του δεύτερου κύματος της πανδημίας COVID-19, το Υπουργείο Υγείας ενέταξε στον εθνικό σχεδιασμό διαχείρισης της κρίσης, τόσο τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, τα στρατιωτικά νοσοκομεία και την ΠΦΥ όσο και κλίνες απλές και ΜΕΘ non COVID του ιδιωτικού τομέα, σε αγαστή συνεργασία. Στο νομό Θεσσαλονίκης και μετά το πολύ επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο που δοκιμάζει τα όρια των νοσοκομείων όπως και του προσωπικού, κρίθηκε απαραίτητο να λειτουργήσουν απλές κλίνες COVID-19 και σε ιδιωτικά θεραπευτήρια. Αφ’ ενός διότι τα νοσοκομεία του ΕΣΥ πρέπει να συνεχίσουν με ασφάλεια τις εφημερίες, τους αφ’ ετέρου διότι πρέπει να αποφευχθεί η πιθανότητα ενδο-νοσοκομειακής διασποράς του κορονοϊού λόγω του ραγδαία αυξανόμενου αριθμού των νοσηλευόμενων. Απεστάλη σχετικό αίτημα προς τα ιδιωτικά θεραπευτήρια και παρά την προσπάθεια, δεν κατέστη δυνατή η εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης. Κατόπιν τούτου, βάσει του σχεδίου που έχει εκπονήσει το Υπουργείο Υγείας και στο πλαίσιο του σχετικού νόμου που έχει ψηφιστεί στη Βουλή, από σήμερα 20/11/2020 με βάση το ΦΕΚ 5148, επιτάσσονται 2 ιδιωτικά θεραπευτήρια και το προσωπικό τους και τίθενται στη διάθεση της 4ης ΥΠΕ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς επιδρά ο κορωνοϊός σε ρευματοπαθείς που λαμβάνουν βιολογικές θεραπείες

Σε "κατάσταση πολιορκίας" η Θεσσαλονίκη- Εντατικοί έλεγχοι και σφράγισμα συνόρων

Σε πόλεμο Κυβέρνηση με κλινικάρχες της Θεσσαλονίκης

Οι αερομεταφορές, η προμήθεια εμβολίων και η ψυχρή αλυσίδα

Χαρδαλιάς: Aυστηρό lockdown σε Αχαρνές, παράταση σε Ασπρόπυργο, άρση σε Ελευσίνα

Χαρδαλιάς: Την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων (λιανεμπόριο, κομμωτήρια, επιχειρήσεις περιποίησης νυχιών και ινστιτούτα αισθητικής) από τις 18 Ιανουαρίου ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς στο πλαίσιο της σταδιακής άρσης κάποιων περιορισμών.

Όταν ο πολιτισμένος κόσμος πάσχει διατροφικά

Η έλλειψη σε ιώδη επηρεάζει περίπου το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού. Το συχνότερο σύμπτωμα είναι ο μεγεθυμένος θυρεοειδής. Μπορεί επίσης να επηρεάσει τον καρδιακό ρυθμό, να προκαλέσει δύσπνοια και αύξηση βάρους. Οι καλύτερες διατροφικές πηγές ιωδίου είναι: τα φύκια, το ψάρι, τα γαλακτοκομικά είδη και τα αυγά.

Μπέρδεμα και με τα "ξεχασμένα" κρούσματα στα Τρίκαλα

Τρίκαλα κορωνοϊός: Αλαλούμ με «ξεχασμένα» κρούσματα.  Μια ημέρα μετά το μπάχαλο που έφερε παρέμβαση εισαγγελέα στην Κοζάνη ερωτήματα διατυπώνονται και για τα κρούσματα που ανακοινώθηκαν για την ΠΕ Τρικάλων.